Mat- og drikkekurs

Også i år tilbyr vi et spennende kursprogram for deg som har lyst til å lære mer om mat og drikke. Hovedkursarenaen er Britannia Hotell, med tema som spenner fra sjømat og rawfood kaker til baristakurs og fermentering. Billetter får du på www.hoopla.no.  

Mat-vinn med meksikansk vri

Lær deg hvordan du kan unngå matfellene, vurdere om maten fortsatt er brukbar, og hvordan du kan bruke restemat.

Kursholder: Rosalia Redondo Acosta - Unge kokker
Tid: torsdag 1.aug kl. 13.00-14.00
Kurssted: Britannia
Pris: 250 kr + avg

Kjøp billett

Vi har gjort det alle sammen. Laget en stor middag, med ris, poteter, kjøtt eller fisk, og flere sorter grønnsaker, og så blir ikke all maten spist opp til middagen. Og så kommer neste dag, og da har man ikke lyst på det samme som man hadde i går, og så vet man ikke helt hva man skal gjøre med disse restene da. Og så går de i søpla... Men, nå kan vi hive oss på mat-vinn trenden, hvor det å lage spennende, velsmakende og næringsrike retter av rester er det nye svaret på overforbruk og unyttig kasting av mat. Hvilke enkle grep kan vi ta for å kaste mindre mat?

Unge Kokker lærer deg hvordan du kan unngå matfellene, vurdere om maten fortsatt er brukbar, og hvordan du kan bruke restemat. De vil servere eksempler på matretter laget av rester og smaksprøver på helt fine og brukbare produkter gått ut på best-før-dato.

Kurset går gjennom de fem matfellene med eksempler og løsninger; 1) planlegging og innkjøp 2) datomerking 3) beregning 4) forsvinningsmaten 5) bonusmaten.

Rosalia Redondo Acosta er en verdensreisende meksikaner som har studert på Le Cordon Bleu i Paris, og som inspirerer Trondheim med meksikansk mat og kultur. Bli med og lær hvordan du sparer miljø og pengbok med fyrrige nye rytmer på restematen. Det er en vinn-vinn situasjon!

 

Fisk og skalldyr med Thomas Borgan

Bli med og lær om den trønderske essensen av kystsmak!

Kursholder: Thomas Borgan - Kontrast Catering /Kraft Bodega
Tid: torsdag 1.aug kl. 15.00-16.00
Kurssted: Britannia
Pris: 290 kr + avg

Kjøp billett

Havet er fullt av vidunderlige og vakre skapninger, og vi som bor langs Trøndelagskysten er ekstra heldige. Her kan man fiske og få kveite, torsk, sei, breiflabb, brosme og ulke, og i teinene kan man få hummer og krabbe. Man kan finne blåskjell, kamskjell, hjerteskjell og østers, og smakene er delikate varianter av umami; dype, aromatiske, salte. Til dette kurset blir råvarene fisket og fanget natta før, så hva som tilberedes er helt avhengig av hva havgudene leverer. Thomas Borgan er en kjent improvisatør, og vil demonstrere tilberedning av kjente og ukjente fisk- og skalldyrslag og hva som er godt å servere til. Han er en kreativ og prisvinnende kokk som ble kåret til Årets Sjømatkokk, og driver den spennende restauranten Kraft Bodega på Brattørkaia i Trondheim. Bli med og lær om den trønderske essensen av kystsmak!

 

Mat- og drikkekombinasjoner

Smak øl, vin og cider til Roar Hildonens trønderske matfat-retter.

Kursholder: Roar Hildonen - To Rom og Kjøkken
Tid: torsdag 1.aug kl. 17.00-18.00
Kursted: Britannia
Pris: kr. 490 + avgift

Kjøp billett

Roar Hildonen har 30 års erfaring innen restaurantbransjen i Trondheim. Han driver To Rom og Kjøkken, en restaurant som er feiret for store måltidsopplevelser basert på trønderske råvarer, god drikke og nærværende gjestfrihet. Da er vi veldig glade for at han kommer til oss for å holde kurs om hvordan man kan gjøre de beste mat og drikke kombinasjonene. Hva er den beste drikken til for eksempel skalldyr og hvorfor? Du vil bli kjent med seks ulike smaker av matretter fra region Matriket Midt der Kystsmak blir et gjennomgående tema. Og siden Bryggerifestivalen i år for første gang har en norsk ciderprodusent med på laget vil du få anledning til å nyte både øl, vin og cider til Roars trønderske matfat-retter.


Rømmesmaking med Fannremsgården

Jon Fredrik Skauge har med seg rømme fra Fannremsgården, og forteller om dyrehold, kupersonligheter og om hvordan melka fraktes til ysteriet rett etter melking, fortsatt varm fra kua, for å få den beste rømmen.

Kursholder: Jon Fredrik Skauge - Fannremsgården
Tid: fredag 2. august kl. 12.00-13.00
Pris: 250 kr + avg.
Sted: Finnes Kafé (Credo)

Kjøp billett

Jon Fredrik Skauge er bonde og historiker, og driver Reinhekla på Fannremsgården i Orkdal. Han er en ivrig ivaretaker av tradisjoner, og er opptatt av hvordan bunader, drakter, tradisjonsmat og bygningsarven forteller historier om oss som folk. Jon Fredrik har 7 melkekyr, og ofte separerer han melken til hver enkelt ku. Det er nemlig store smaksforskjeller og fettinnhold i melken fra ku til ku, og det er viktige nyanser når han leverer rømme og smør til Michelin-restauranter som Credo. På dette kurset tar han med seg rømme fra Fannremsgården, og forteller om dyrehold, kupersonligheter og om hvordan melka fraktes til ysteriet rett etter melking, fortsatt varm fra kua, for å få den beste rømmen.

 

Rå kaker!

Raw food og vegansk mat er en trend som stryker over landet. På kurset lærer du å lage rå, veganske kaker.

Kursholder: Mani Marie Baadstø - Britannia
Tid: lørdag 3.aug kl. 12.00-13.00
Kursted: Britannia
Pris: 250 + avgift

Kjøp billett

Raw Food og vegansk mat er en trend som stryker over landet. Men hvor starter man når man skal lage veganske kaker? Og smaker de godt? Manie Marie Baadstø er en av Britannias prisvinnende konditorer og tar oss med inn i hotellets vakre kurslokaler og viser oss hvordan man kan lage smellgode, næringsrike, glutenfrie og enkle råe kaker – det vil si at du trenger ikke engang steke dem. Med ingredienser som nøtter, korn, frukt og dadler kan man spise disse kakene til frokost om man vil, og man trenger slettes ikke være veganer for å eksperimentere med disse enkle fremgangsmetodene for å servere sommerlige kaker i hageselskaper, konfirmasjoner eller i mormors bursdag.

 

Fermentering

Lær deg å fermentere - en tradisjonsrik måte å konservere mat på.

Kursholder: Mai Løvaas, Oi!
Tid: fredag 2.aug kl.15.00-16.00
Kurssted: Britannia
Pris: 250 kr + avg

Kjøp billett

Fermentering er en måte å konservere mat på som har vært brukt i generasjoner og har lange tradisjoner i Norge. Når man fermenterer - altså gjærer - et produkt vil vennlige bakterier bryte ned sukker og karbohydrater sånn at konsistensen og smaken endres; den blir dypere, mer kompleks og syrlig. Og når maten brytes ned før vi spiser den har den gunstige innvirkninger på tarmfloraen og er lettere å fordøye, og sånn har fermentert mat helsefremmende kvaliteter.

Mai Løvaas viser deg enkle metoder for å inkludere fermentert mat i hverdagen din. Hun har gått på urteskole i California og inkluderer planter, røtter og andre vekster i kostholdet som har smak- og helsefremmende verdi. Vi starter med klassikeren surkål; kan du basisoppskriften kan den varieres i det uendelige. Vi skal smake på kvass, en fermentert drikk av rødbeter, og så skal du få lære hvordan man lager glutenfritt brød av fermentert bokhvete. Nå som kålsesongen er rett rundt hjørnet setter vi i gang!

 

Smørkinning med Fannremsgården

Visste du at det er store smaksforskjeller og fettinnhold i melken fra ku til ku?

Kursholder: Jon Fredrik Skauge Fannremsgården
Tid: fredag 2.aug kl.13.00-14.00
Kurssted: Finnes Kafé (Credo)
Pris: 250 kr + avg

Kjøp billett

Jon Fredrik Skauge er bonde og historiker, og driver Reinhekla på Fannremsgården i Orkdal. Han er opptatt av tradisjoner, og hvordan bunader, drakter, bygningsarven og tradisjonsmat forteller historier om oss som folk. Jon Fredrik har sju melkekyr, og ofte separerer han melken til hver enkelt ku. Det er nemlig store smaksforskjeller og fettinnhold i melken fra ku til ku, og det er viktige nyanser når han leverer rømme og smør til Michelin-restauranter som Credo.

På dette kurset tar han med seg smør fra ‘jentene’ på Fannremsgården, og forteller om hvordan ulike nyanser av melk, fløte og kinning gir det perfekte smøret. Bli med på en smør-reise gjennom det trønderske landskap.

 

Dyrking med Skjølberg Søndre

Lær metoder for dyrking av grønnsaker, både for deg som har lite plass og for deg som har større areal.

Kursholder: Elin og Carl Erik Östlund, fra Skjølberg Søndre gård, i samarbeid med Credo 
Tid: lørdag 3.aug kl. 13.00-14.00
Kurssted: Finnes Kafé (Credo)
Pris: 350 kr + avg

Kjøp billett

Elin og Carl Erik drives av kunnskap og interesse for å dyrke jorda, skape nye relasjoner mellom dyr og planter, og utforske hva stedet på Svorkmo har å by på av muligheter. Med 10 års erfaring fra gårdsdrift i Sverige har Elin og Carl Erik forvandlet den familieeide gården til et frodig sted, der blomster, grønnsaker, frukt og bær lever i tette kretsløp med dyrehold av kyr, okse, sauer, gjess, og gris. De tar vare på jorda, og driver et jordbruk som fungerer sammen i et velfungerende kretsløp, og skaper en gård som er et knutepunkt for mat og kultur.

De leverer grønnsakene sine til Credo, og Heidi Bjerkans filosofi er å fremme leverandører av kvalitetsråvarer som ”rockestjerner”. På dette kurset vil du få et innblikk i hva som ligger bak hemmeligheten. Du vil lære metoder for dyrking av grønnsaker, både for deg som har lite plass og for deg som har større areal. Her tar vi for oss jordlære,  jordbearbeiding, valg av organisk materiale til dyrking, valg av sorter, litt om frø, litt om mangfold, fra frø til egne planter, og mange andre tips og teknikker. Bli med og kjenn på bondens gull – jorda!


Råmarinering av fisk og sushi

Lær deg kunsten og råmarinere fisk og lage god sashimi.

Kursholder: Rune Sandø, Unge Kokker
Tid: Fredag 2.aug kl. 17.00-18.00
Kursted: Britannia
Pris: 250 + avgift

Kjøp billett

Har du lyst til å lære deg kunsten og råmarinere fisk og lage god sashimi? Da bør du bli med på «lynkurs» under årets Matfestival. Å spise rå fisk er godt, sunt og proteinrikt, og den kan marineres med sitron, lime og andre syrlige ingredienser. Dette kurset er en snarvei og en inspirasjonsreise til råmarinering av fisk, og du kommer til å lære og lage tre smaker av ulike fiskeslag. Rune Sandø jobber med å forbedre kosthold og folkehelse for barn, og dette kurset er for små og store råmarineringslystne. Vi lover en helt rå opplevelse!

 

Tang og tare

På dette kurset tar vi for oss de vanligste tang- og tareartene langs trøndelagskysten.

Kursholder: Mai Løvaas, Oi!
Tid: fredag 2.aug kl. 13.00-14.00
Kurssted: Britannia
Pris: 250 kr + avg

Kjøp billett

Ingenting smaker mer av kyst, sjø, bølger, sol og salt enn tang og tare! Disse vekstene som gror på havets bunn, på steiner, svaberg og til og med på hverandre, er vaskulære planter som bukter seg innover kystlinja vår. Under vannflaten finnes en hel skog av mat; og når vi får fjære sjø ligger tang og tare klare til sanking. Visste du at man kan sylte blæretang? Eller at man kan lage salte chips av både fingertare og sukkertare?

Langs Trøndelagskysten har vi mye av en rødalge som ligner en lett og liten ’dusk’. Grisetangdokke, eller havets trøffel, har blitt så populær at den selges på markedet til 12 000 kroner kiloen.

Mai Løvaas har gått på urteskole i California og har byttet ut vassing langs Mendocinokysten med kaldt Atlanterhavsvann ved Trøndelagskysten, så på dette tang og tare kurset tar vi for oss de vanligste artene her hos oss. Det er også greit å vite at vi har ikke giftige arter her. Du vil få smake mange ulike tilberedninger av tang og tare, sånn at til neste vår når tangen spirer på ny, så kan du lage ditt eget tangsalt!

 

Baristakurs

Kaffekurs med Pala Kaffebrenneri

Kursholder: Idar Ellingsen - Pala Kaffebrenneri
Tid: lørdag 3.august kl.14.00-15.00
Kursted: Britannia
Pris: 250 + avgift

Kjøp billett

Idar Ellingsen inviterer til kaffekurs. Idar har jobbet med spesialkaffe i servicebransjen siden 2005, som barista, kaffebrenner og kursholder/konsulent. Han har flere års erfaring fra baristakonkurranser både på nasjonalt og internasjonalt nivå, og har blant annet oppnådd to Norgesmestertitler i kaffesmaking (cupping). I dag driver Idar sitt eget kaffebrenneri: Pala kaffebrenneri, som importerer og brenner kaffebønner av høy kvalitet fra hele verden. 

På kurset vil du lære om hvilke faktorer som er med å bidra til en god kopp kaffe. Vi snakker blant annet om forskjellige opprinnelsesland, prosesseringer, brenning og brygging.  Det blir også smaking av forskjellige kaffetyper og du får tips til hvordan du selv kan lage bedre kaffe hjemme. Bli med på en skikkelig kopp kaffe!