Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Matopplevelser
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Barn og unge er fremtidens produsenter, kokker, servitører og foredlere. Trøndersk Matfestival er en viktig arena på rekruttering. Vi satser hvert år på gratis barne- og ungdomsaktiviteter for å inspirere de unge til å velge en av mange yrkesretninger innen mat- og drikkeproduksjon.
På Barnas Matfestival kan du kjenne, smake, prøve, lage og klemme deg til mer kunnskap om prosessen fra hav og jord til bord - og tilbake til hav og i jord igjen. Her har du en oversikt over alle aktivitetene, som også er gratis.
Velkommen 3.-5. august!
Visste du at fløte blir til smør bare du rister det lenge nok? Her får du ekte Rørosfløte på et glass med lokk, og så skal du riste fløten til den blir til smør!
Her får du bruke din egen energi for å sykle en smoothie - som igjen gir energi! Jo fortere du trør jo fortere går knivbladene i blenderen som er festet til pedalene og kjeden på sykkelen. Med litt kraft på hjulet vil du få nyte en deilig jordbærsmoothie!
Besøk 'baby-fiskene' i laksebarnehagen til Lerøy Midt som har med seg smolt-akvariet. Se laksen fra rogn til klekt fisk. Her vil du bli møtt av dyktige folk som forteller hva som skjer i akvariet og om laksens biologi.
Vi får besøk av trollet hver dag under festivalen. Kom innom og si hei og kanskje får du en selfie med trollet?
Hos SalMar får du være med og steke, teste og smake laksenuggets
Her får du en bit potetlefsedeig og så skal du kjevle til lefsa blir tynn og fin - eller tjukk. Du bestemmer. Så får du stå ved takka og steike den til den blir rund og fin og klar til å spises med sukker og kanel.
Her får du trekke opp din egen gulrot av jorda fra pallekarmene, så får du skylle den og spise den mens du holder i hamsen. Det er når gulrota kommer rett opp av jorda den har mest smak og sødme. Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag legger til rette for magisk gulrotsmaking!
Hos Norsk Cøliakiforening får du ause opp svelerøra på takka og steke din egen glutenfrie svele. Her kan du også slå av en prat om glutenfrie alternativ og diskutere oppskrifter med glutenfritt mel.
Institutt for Biologi på NTNU kommer med et skalldyrakvarium! Her kan barna komme tett på og ta i bruk alle sanser når de utforsker. Kjenn og lukt på tang og tare, strandsnegler, krabber, blåskjell, sjøkreps, kamskjell, sjøstjerner og kråkeboller. Spennende smaksprøver blir det også!
Sammen med lærlingene hos TINE får du være med og yste din egen ost. Fersk kumelk blir varmet opp, så tilsettes noe surt og melka 'klumper seg.' Da siles den i et klede og den faste massen det er osten, og den kan du smake på!
Ta på deg kjøttskjæreruniformen og kokkehatten og sammen med lærlingene får du skjære ned kjøtt, som du så blander inn ingredienser i for å lage din egen burger. Så får du steke den og spise så klart - kjempegodt! Kanskje blir du en kjøttskjærer?
Råvarene blir levert av Nortura, Grilstad og Meny.
Lag en rett med sjømat fra øyriket sammen med en ung kokk. La deg inspirere av smaker fra hele verden til din rett du selv setter sammen. Velkommen alle barn mellom 6 til 12 år.
Rebusreise i Lakseregionen «The Salmon Region».Finn kommunelaksene som hører til lakseregionen og lær om lokale matskatter underveis. Her blir det også stopp i laksebarnehagen og litt kokkelering samtidig som du blir kjent i lakseregionen.
Sammen med Bjørøya får du komponere en lakserett pakket i folie. Folien med laks blir som din egen skattekiste, for du får plukke ut det du vil av grønnsaker og sauser, krydder og tilbehør. Så blir folien brettet og retten blir stekt på grillrist over bålpanna. Bon apetit!
Bli med rundt på merdekanten eller besøk et av SalMar sine stamfiskeanlegg med VR-briller. Her får du se hvordan det er å jobbe med laks fra rognstadiet til slakteklar laks.
Bli med 4H og Voll gård og kompetansesenter for urban dyrking - Her får vi innblikk i hva som skjer med den maten vi ikke spiser opp. Kom og se prosessen fra bord til jord!
Her får du bruke en gammel tradisjonskvern for å kverne ditt eget byggmel.
Skjetlein Videregående skole – Dette er framtiden. Her får man se to roboter som er på jobb, og du kan også få prøve deg på landbrukssimulatoren som Skjetlein har med seg.
På yoghurtstasjonen til TINE får du yoghurt naturell som base, og så får du blande inn dine egne smaker. Du kan velge mellom to smaker: Yoghurtsyltetøy fra TINE eller Smash (salt, søtt, kjeks og sjokolade!) fra Nidar.
Sammen med Norske Kokkers Landsforening i Trondheim starter vi med fersk, lokalfisket fisk fra havet i Trøndelag. Vi fileterer fisken, lager fiskefarse og smaker til og så skal vi steke små minifiskekaker som du får spise!
Utfordre deg selv hos Norske Kokkers Landsforening og prøv et blåskjell! Gode, ferske blåskjell finnes det masse av i Trøndelag, og disse er lett dampet med ulike smakstilsetninger. Klarer du å beskrive smaken av blåskjell?
Visste du at det var silda folk overlevde på under uår i gamle dager? Norske Kokkers Landsforening og Grøntvedt Pelagic byr på tre ulike smaker av sild. Nå har du sjansen - tre typer sild: søtt, salt og syrlig!
Kom og prøv lakserodeoen i mæra - lakserodeo er noe vi aldri har hatt på Trøndersk Matfestival før. Kanskje blir du den som klarer å holde lengst på på laksen når farten øker?
Hos SalMar får du fisketatoveringer, og så kan du være med på tegnekonkurranse. Kanskje er du heldig og vinner en lakseballong?
SalMar har behov for ansatte innen mange fagfelt - her har du muligheten til å stille spørsmål om å jobbe hos SalMar og få kunnskap om oppdrettsnæringa og matproduksjon i havet.