Matfestivalen Utstillere Midtre Gauldal 533X400 Png

Barnas Matfestival

Barn og unge er fremtidens produsenter, kokker, servitører og foredlere. Trøndersk Matfestival er en viktig arena på rekruttering. Vi satser hvert år på gratis barne- og ungdomsaktiviteter for å inspirere de unge til å velge en av mange yrkesretninger innen mat- og drikkeproduksjon.

I 2022 var havets skattekiste og laksebarnehagen to av mange barne- og ungdomsaktiviteter på Trøndersk Matfestival. Her kan du kjenne, smake, prøve, lage og klemme deg til mer kunnskap om prosessen fra hav og jord til bord - og tilbake til hav og i jord igjen. Her har du en oversikt over alle aktivitetene, som også er gratis.

Vi legger ut neste års aktiviteter på våren 2023. Velkommen 3.-5. august!

Lag ditt eget smør med Rørosmeieriet (Telt F)

Smoothiesykkel (Telt H)

Hvor fort klarer du å sykle din egen smoothie? Kom innom 4H og test selv. Du kan også lage spennende mat og følge prosessen fra bort til jord - kompostering. 

Laksebarnehagen (Telt A)

Besøk laksebarnehagen til Lerøy Midt som har med seg smolt-akvariet. Se laksen fra rogn til klekt fisk. Aktiviteten ledes av dyktige folk fra Lerøy Midt som forteller hva som skjer i akvariet og om laksens biologi. 

RBK-Trollet (Telt H)

Vi får besøk av trollet hver dag under festivalen. Kom innom og si hei og kanskje får du en selfie med trollet?

Laks med Salmar

Salmar kommer med mange sjømataktiviteter og vil vise frem hele produksjonslinjen for laks og hvordan de jobber. Gled dere til å møte en spennende stand fra Frøya. Her kan du stille spørsmål og få kunnskap om oppdrettsnæringa og matproduksjon i havet. Salmar og Scale AQ jobber sammen mot FNs bærekraftsmål og ønsker å bli verdens mest miljøvennlige produksjon av sunn mat. 

Lag mel og stek potetkake (Telt H)

Sør-Trøndelag Bygdekvinnelag – Bli med å stek potetkaker på takke sammen med Bygdekvinnelaget.

Plukk gulrot og lag suppe (Telt H)

Noregs Bonde og småbrukarlag, avd. Sør-Trøndelag – Bli med å plukk, vask og smak gulrøtter eller du kan ta den med til skjærebrettet og kutt den opp for å ha i grønnsakssuppa du selvsagt får smake.

Glutenfri sveler (Telt H)

Norsk cøliakiforening tilbyr barn å steke sin egen glutenfrie svele. Velkommen!

Skalldyrakvarium (Telt M)

Havets folk fra øya langt nord, Røst, kommer med eget akvarium for skalldyr. Her kan barna komme tett på og ta i bruk alle sanser når de utforsker. Kjenn og lukt på tang og tare, strandsnegler, krabber, blåskjell, sjøkreps, kamskjell, sjøstjerner, kråkeboller mm.  

Her kan du også prøve tranbaren og mikse himmelske drinker. 

Unge Kokker (Telt H)

Her får du lukte, smake og teste kunnskap. Det blir quiz, gratisk smaksprøver, insta-hjørne, utdeling av premier og matredderdiplom når du har prøvd aktivitetsløypa med smoothie, melk, grønnsaker og brød. 

Lag is, pølse og ost (Telt H)

Opplæringskontoret har lærlinger som hjelper deg med å skjære i kjøtt, lage din egen burger og pølse. Du kan også få yste og smaksette din egen ferskost, blande din egen yoghurt eller lage deg din egen is.

Kom innom og bli kjent med de ulike yrkene, kanskje dette er fremtiden for deg?

Her stiller Meny, Tine, Grilstad og Nortura med råvarer.

Rebusreise "The Salmon Region" (Telt A)

Lag en rett med sjømat fra øyriket sammen med en ung kokk. La deg inspirere av smaker fra hele verden til din rett du selv setter sammen. Velkommen alle barn mellom 6 til 12 år.

Rebusreise i Lakseregionen «The Salmon Region».

Finn kommunelaksene som hører til lakseregionen og lær om lokale matskatter underveis. Her blir det også stopp i laksebarnehagen og litt kokkelering samtidig som du blir kjent i lakseregionen.

Rebusløype "The Salmon Region" (Telt A og B)

Rebusreise i Lakseregionen «The Salmon Region».

Finn kommunelaksene som hører til lakseregionen og lær om lokale matskatter underveis. Her blir det også stopp i laksebarnehagen og litt kokkelering samtidig som du blir kjent i lakseregionen.

Havets skattekiste (Telt E)

Sammen med Bjørøya kan du lage laks med selvkomponerte grønnsaker pakket i folie. Barna får lov til å være med på å finne ut hva de vil ha i pakken sin som stekes på grillrist over bålpanne. Den som lager og smaker på Havets skattekiste får diplom!  

VR-briller med Salmonor

Bli med på et oppdrettsanlegg i Nærøysund med VR-briller. Se hva de som jobber der gjør og opplev hele produksjonssyklusen for oppdrettslaks. Dette er fascinerende og flott å være med på.  

Hva skjer med maten vi ikke spiser opp? (Telt H)

Voll gård og kompetansesenter for urban dyrking - Her får vi innblikk i hva som skjer med den maten vi ikke spiser opp. Kom og se prosessen fra bord til jord.

Kvern mel og lag vassgraut (Telt H)

Lag ditt eget mel med Bondelaget. Av melet kan du også lage din egen vassgraut.

Robot og simulator (Telt H)

Skjetlein Videregående skole – Dette er framtiden. Her får man se to roboter som er på jobb, og du kan også få prøve deg på landbrukssimulatoren som Skjetlein har med seg.