Trøndersk Matmanifest

Det trønderske matmanifestet skal skape merverdi ved å bevare, styrke og videreutvikle trøndersk matproduksjon og matkultur gjennom å bevisstgjøre enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter. Det trønderske matmanifestet skal skape stolthet og identitet. 

Oi! baserer sin virksomhet på Trøndersk Matmanifest – en bærebjelke for alle våre aktiviteter og prosjekter. Som første region i verden, fikk nemlig Trøndelag et eget matmanifest i 2011. Det både forplikter og begeistrer. Et bredt spekter av aktører framsnakker maten og råvarene fra Trøndelag. Det gjør maten synlig i mange sammenhenger, og gir stolthet og identitet både innen landbruket og sjømatnæringen. Råvarer fra regionen spiller altså en hovedrolle hos barnehager og skoler, via hotell, restauranter og slakteri, til offentlige aktører og dagligvarekjedene Rema 1000 og MENY Midt-Norge.I 2021 er det 10 år siden Trøndersk Matmanifest ble laget. Dette markeres på Matmanifestdagen 10. februar ved at over 50 (!) ungdomsskoler i hele Trøndelag lager en 2-retters lunsj. Det er altså ungdommene som viser vei inn i framtidas matregion!
Trøndersk Matmanifest 10 år!

Lag lunsj med laks

På Matmanifestdagen skal ungdomsskoleelever lage lunsj, og kokk Mette Evensen har tre filmer med laks som inspirasjon.

Få oppskriftene her

Bli med på laget!

Ønsker din bedrift eller organisasjon å signere Trøndersk Matmanifest? Les mer her. 

 

Signering Trøndersk Matmanifest

Hvem har signert?

Se oversikt her

Relevante artikler

Matriket Midt | 17.06.21
Hardfør mester er årets festivalkokk
Akkurat som trønderske råvarer blir verdens beste i tøffe værforhold, har Christopher William Davidsen kjempet sine kamper for å bli en av verdens beste kokker.»

Trøndersk matmanifest | 11.02.21
Samisk matglede på Halsen ungdomsskole
Gravet reinsdyrhjerte på blinis, potetvaffel med reinsdyrtunge og tindvedkrem. Skav, bidos og bålkaffe! Trøndersk matkultur er samisk matkultur, og på Halsen ungdomsskole i Stjørdal ble det Trønderske Matmanifestet feiret med stolthet i tolv minusgrader.»

Produsenter | 06.02.21
10 år med matglede i Trøndelag
I 2021 er det ti år siden Trøndersk Matmanifest ble laget. Hva har skjedd med matregionen på den tida, og hva har manifestet betydd? »

Trøndersk matmanifest | 27.10.20
Laejpieh-baking i Snåsa
På Snåsa Montessoribarnehage er sørsamisk brødbaking i gamma en naturlig del av opplevelser og matkultur. Trøndersk Matmanifest bidrar til å inspirere og lære om sørsamisk og trøndersk matarv, kortreiste råvarer, og ikke minst matglede.»