Trøndersk Matmanifest

Det trønderske matmanifestet skal skape merverdi ved å bevare, styrke og videreutvikle trøndersk matproduksjon og matkultur gjennom å bevisstgjøre enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter. Det trønderske matmanifestet skal skape stolthet og identitet. 

Som første region i verden, fikk Trøndelag et eget matmanifest i 2011. Det både forplikter og begeistrer.

"Alle snakker om mat"

Et bredt spekter av aktører framsnakker maten og råvarene fra Trøndelag. Det gjør maten synlig i mange sammenhenger, og gir stolthet og identitet både innen landbruket og sjømatnæringen. Råvarer fra regionen spiller altså en hovedrolle hos barnehager og skoler, via hotell, restauranter og slakteri, til offentlige aktører og dagligvarekjedene Rema 1000 og MENY Midt-Norge.

Matmanifestdagen

Den andre onsdagen i februar feires Trøndersk Matmanifest med Matmanifestdagen. Alle som liker trøndersk mat oppfordres til å markere denne dagen! Etter mal fra Strinda vgs, har videregående skoler markert Matmanifestdagen siden signeringen i 2011. Nå har også mange ungdomsskoler hengt seg på og setter ekstra fokus på lokale råvarer i Mat- og helsefaget i 9. trinn denne dagen. Det er altså ungdommene som viser vei inn i framtidens matregion!I 2022 er Matmanifestdagen 9. februar, og over 40 ungdomsskoler lager en 2-retters lunsj med lokale råvarer. Det er altså ungdommene som viser vei inn i framtidas matregion!
Matmanifestdagen 9. februar 2022
Kokk Martin Trana Flak har laget seks smakfulle oppskrifter. Perfekt til en god lunsj eller middag!
Få oppskriftene her

Lag lunsj med laks

På Matmanifestdagen skal ungdomsskoleelever lage lunsj, og kokk Mette Evensen har tre filmer med laks som inspirasjon.

Få oppskriftene her

Bli med på laget!

Ønsker din bedrift eller organisasjon å signere Trøndersk Matmanifest? Les mer her. 

 

Signering Trøndersk Matmanifest

Hvem har signert?

Se oversikt her

Relevante artikler

Matriket Midt | 24.03.22
Bronse til Team Norway i Bocuse d´Or Europe - Trondheim får arrangementet i 2024
Etter to dager med konkurranser under Bocuse d´Or i Budapest ble Europas beste kokkelag kåret. Team Norway fikk bronsemedalje. Det ble også klart at Norge og Trondheim skal arrangere EM i kokkekunst, Bocuse d’Or Europe i 2024. »

Trøndersk matfestival | 17.06.21
Hardfør mester er årets festivalkokk
Akkurat som trønderske råvarer blir verdens beste i tøffe værforhold, har Christopher William Davidsen kjempet sine kamper for å bli en av verdens beste kokker. »

Produsenter | 06.02.21
10 år med matglede i Trøndelag
I 2021 er det ti år siden Trøndersk Matmanifest ble laget. Hva har skjedd med matregionen på den tida, og hva har manifestet betydd? »

Trøndersk matmanifest | 27.10.20
Laejpieh-baking i Snåsa
På Snåsa Montessoribarnehage er sørsamisk brødbaking i gamma en naturlig del av opplevelser og matkultur. Trøndersk Matmanifest bidrar til å inspirere og lære om sørsamisk og trøndersk matarv, kortreiste råvarer, og ikke minst matglede. »