Samer og mat

Major Peter Dchnitler skrev i 1742 om en reise i Røros- og Ålen-traktene. Der skriver han om samene:

"Deres føde har de af Renen, kjød, melk, ost, smør og av fugler de skyter og litt fiskeri. Melkmat har de om sommeren. Om vinteren når melken opphører, har de kjøttet som de læt sammensnøre i et "Meisegreie" (vidjekorg) med Never omlagt, og concerverer vinteren gjennom uten salt. Siden skjærer de det i tynne skiver og vindtørker. Når samene mangler kjøtt, kommer de ned til bygden og kjøper mel."

BIDOS

Bidos er valgt som et eksempel på matkultur og illustrerer godt hvordan utviklingen av en matkultur henger sammen med hvordan folk levde før og hvordan vi lever nå. Dette er også en fin mulighet til å vise elevene at matretter kan bli identitetsbærere. Samisk tradisjonsmat henger sammen med hvordan samene levde og målet med denne økten er derfor at elevene skal se matkulturens kobling mot historie og identitet.

Kompetansemål etter 10.trinn

Lage mat fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer, og sammenligne og utforske råvarer og matlagingsmetoder som blir brukt i ulike matkulturer.

Forberedelser


Prøv å få tak i reinsdyrkjøtt lokalt. 

Bidos kan også lages ute på bål. Da er det lurt å kutte opp råvarene på forhånd slik at dere ikke trenger å bære med så mye utstyr. Husk å sjekke at dere har alt utstyret som trengs for å lage mat på bål, inkludert nok ved til bålet. Matlagingen i denne økten er ikke så tidkrevende. Derfor er det god tid til å snakke med elevene om matkultur generelt og samisk kultur spesielt. 

Gjennomføring av undervisningsøkten


Teori og instrukser

‒ Forklar elevene hva som skal lages og hvordan de skal lese oppskriften de har fått. Du kan gjerne vise kutteteknikk og hvor store grønnsakbitene bør være.

‒ Fortell om hovedtrekk med den samiske matkulturen. Prøv å vise matkulturens kobling mot historie og identitet.

Matlaging

‒ Følg med på om elevene trenger hjelp til å forstå oppskriften eller til å kutte opp kjøtt eller grønnsaker

Borddekking

‒ Hvis dere ikke allerede er ute, prøv å få til en borddekking som passer inn i den samiske matkulturen. Utfordre elevene til å tenke hvordan de vil gjøre dette. Kan dere bruke bordpynt fra naturen eller kanskje sitte på gulvet i en ring med et imaginert bål mellom dere?

Måltidet

‒ Prøv å gjøre dette på en måte som er knyttet til den samiske matkulturen.

Refleksjon og vurdering

‒ Kan gjennomføres i små grupper. Skrive i læringslogg/refeleksjonsnotat. 

SALAT MED REINKJØTT

FRODE FJELLHEIM REINSDYRSKAV

Oppskrift
Røroskjøtt

Røroskjøtt AS er en foredlingsbedrift innen kortreist, lokalprodusert kjøtt av storfe, kalv og lam. Også økologiske produkter.

Les mer
Rørosrein

Rørosrein produserer alt på gården og har et bredt sortiment av reinsdyrprodukter.

Les mer
Stensaas Reinsdyrslakteri

Stensaas Reinsdyrslakteri er en solid familiebedrift med en historie siden 1890 og som i dag drives av fjerde generasjon Stensaas. Bedriften er landets største totalleverandør av vilt med et bredt produktsiortiment av høy kvalitet.

Les mer
Skjølberg Søndre

Skjølberg Søndre er en gård som har fokuset på kretsløp, mangfold, råvarer og sammenheng. Mangfold i jorden, på jorden og over jorden. Vårt mål er å skape forandringer og formidle bærekraft gjennom de små og store kretsløpene.

Les mer
Fjellmandel fra Oppdal

Eksklusiv potet som innehar både "Beskyttet geografisk betegnelse" og "Spesialitetsmerket".

Les mer
Grønnsaksbua

I Grønnsaksbua har vi fokus på Ureist mat. Grønnsaksbua er alltid åpen og selvbetjent.

Les mer
RÅGO

Matkasse med friske grønnsaker og lokale delikatesser.

Les mer
Lars Viken Gartneri A/S / Ytre Viken

Dyrking av ulike krydderurter, crispisalat, tomat og agurk

Les mer

Andre ressurser