Bidos er valgt som et eksempel på matkultur og illustrerer godt hvordan utviklingen av en matkultur henger sammen med hvordan folk levde før og hvordan vi lever nå. Dette er også en fin mulighet til å vise elevene at matretter kan bli identitetsbærere. Samisk tradisjonsmat henger sammen med hvordan samene levde og målet med denne økten er derfor at elevene skal se matkulturens kobling mot historie og identitet.
Kompetansemål etter 10.trinn
Lage mat fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer, og sammenligne og utforske råvarer og matlagingsmetoder som blir brukt i ulike matkulturer.
Forberedelser
Prøv å få tak i reinsdyrkjøtt lokalt.
Bidos kan også lages ute på bål. Da er det lurt å kutte opp råvarene på forhånd slik at dere ikke trenger å bære med så mye utstyr. Husk å sjekke at dere har alt utstyret som trengs for å lage mat på bål, inkludert nok ved til bålet. Matlagingen i denne økten er ikke så tidkrevende. Derfor er det god tid til å snakke med elevene om matkultur generelt og samisk kultur spesielt.
Gjennomføring av undervisningsøkten
Teori og instrukser
‒ Forklar elevene hva som skal lages og hvordan de skal lese oppskriften de har fått. Du kan gjerne vise kutteteknikk og hvor store grønnsakbitene bør være.
‒ Fortell om hovedtrekk med den samiske matkulturen. Prøv å vise matkulturens kobling mot historie og identitet.
Matlaging
‒ Følg med på om elevene trenger hjelp til å forstå oppskriften eller til å kutte opp kjøtt eller grønnsaker
Borddekking
‒ Hvis dere ikke allerede er ute, prøv å få til en borddekking som passer inn i den samiske matkulturen. Utfordre elevene til å tenke hvordan de vil gjøre dette. Kan dere bruke bordpynt fra naturen eller kanskje sitte på gulvet i en ring med et imaginert bål mellom dere?
Måltidet
‒ Prøv å gjøre dette på en måte som er knyttet til den samiske matkulturen.
Refleksjon og vurdering
‒ Kan gjennomføres i små grupper. Skrive i læringslogg/refeleksjonsnotat.