Willee Wright Oimat Hitrafroya MG 8192 Edit2

Matseminaret 2023

Fra fôr til bord - våre spisevaner og planetens velferd

Vi inviterer til matfaglig seminar 2. august, hvor vi skal diskutere hvilke muligheter, utfordringer og dilemmaer vi står ovenfor når vi fra fôr til bord skal gå fra overforbruk til mer bærekraftige valg i hverdagen.

Tema er Fra fôr til bord - våre spisevaner og planetens velferd

De siste ti-årene har Europa vært preget av dyp fred, nå er situasjonen endret med krig og sikkerhetspolitiske spenninger. Som landets ledende matregion har Trøndelag komplette verdikjeder innen havbruk og jordbruk, som gir grunnlaget for både nasjonal næringsmiddelindustri og 4-500 små og mellomstore lokalmatprodusenter. Under dette seminaret vil vi diskutere hvordan Trøndelag som matregion kan bidra til å sikre landets beredskap og matforsyning også i et globalt perspektiv? Hva gjøres i verdikjedene for å inspirere til mer bærekraftig produksjon og konsum?

Dato: 
2. august kl. 12.00-16.45
(registrering fra kl. 11.00)

Sted: 
Britannia Hall, Britannia, Trondheim

Konferansier: 
Nils Heldal

 

Påmelding matseminaret 2023

PROGRAM

Kl. 11:00 Ankomst Britannia Hall, registrering og kaffe

Kl. 12:00 Seminarstart

Velkommen til Matseminaret 2023 
Rita Ottervik, Ordfører i Trondheim

Introduksjon til fagseminaret
Aslaug Rustad, Daglig leder Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Kristian Henriksen, Klyngeleder NCE AquaTech Cluster
Tore Rennan, Midtnorsk Landbruksråd/Agritech Cluster

Konferansier Nils Heldal leder oss gjennom en samtale med sentrale aktører i regionen. 

Ny landbruksdirektør - hva nå?
Audhild Synnøve Slapgård, Landbruksdirektør, Statsforvalteren i Trøndelag

Den 1. august tiltrådte Slapgård som landbruksdirektør for Trøndelag, hun er bosatt på hjemgården i Vuku og har hatt utallige verv i landbruksbedrifter og organisasjoner i tillegg til at hun har drevet egen gård. Slapgård er opptatt av at landbruket skal bidra til å sikre trygg norsk mat til en voksende befolkning i en urolig verden. Dette er hennes første offentlige tale som landbruksdirektør. 

Næringslivet - verdiskaping mat i Trøndelag
Guro Angell Gimse, Regiondirektør NHO Trøndelag

Angell Gimse driver gård i Melhus og er litt over snittet opptatt av koblingen mellom verdiskapningen som ligger i matproduksjon og trøndersk næringsliv.   

Fra fôr til bord - våre framtidige spisevaner og planetens velferd
Anne Jødahl Skuterud, Styreleder Felleskjøpet Agri og medlem av Totalberedskapskommisjonen
Runar Sivertsen, Strategidirektør SalMar
Kjell Stokbakken, Adm. Dir. Norsk Kylling
Trine Hasvang Vaag, Styreleder i Nortura

Mat er vårt felles ansvar. Alle land har en plikt til å produsere mat til egen befolkning. I Norge importerer vi 60 %. Vi skal omstille oss i retning av lavere utslipp, mindre forbruk og mer bærekraftig matproduksjon. Er det uroen i verden, økonomien, fordommer, kreativitet eller mangel på kunnskap som gjør det vanskelig å velge et mer ansvarlig og bærekraftig kosthold, redusere matsvinn, spise mat fra lokale produsenter og støtte økologiske bønder? 

Reisen for Fenalår fra Norge til Paris
Svein Andreassen, Merkesjef TIND/Grilstad

Hvordan utnytte potensialet for fremtidig norsk grøntproduksjon?
Karl Martin Viken, Daglig leder Viken Gartneri Frosta

Kl. 13:50 Pause med Kaffe, vann, frukt og bakst/småmat.

Framtidens smaker - hva rører seg innen sensorisk vitenskap?
Lene Waldenstrøm, Universitetslektor/PhD-kandidat, Institutt for bioteknologi og matvitenskap, NTNU 

Hvor mye fisk kan vi spise? Er fisken svaret på alt?
Kirsti Greiff, Forskningsleder SINTEF Ocean AS

Politikerdebatt - med politikere fra Næringskomiteen på Stortinget
Arbeiderpartiet v/Per Vidar Kjølmoen, Høyre v/Linda Hofstad Helleland, FrP v/Sivert Bjørnstad, Venstre v/Alfred Jens Bjørlo og Senterpartiet v/Maren Grøthe

Vi har samlet flere politikere fra Næringskomiteen på Stortinget sammen med tidenes yngste stortingspolitiker for å høre hvordan de stiller seg til spørsmålene knyttet til selvforsyningsgrad, matberedskap og nye kostholdsråd – hva gjør vi?

15:20 - Pause med servering av spekemat, ost, småmat og kaffe.

Hvorfor er Trøndersk Matmanifest viktig for ASKO?
Asgeir Johansen, Markedssjef ASKO 

Re-signering av Trøndersk Matmanifest på scenen
Det blir storslått re-signering av Trøndersk Matmanifest på scenen og alle aktører som ønsker å signere ønskes opp på scenen. 

Utdeling av Årets produkt

16:45 Avslutning Matseminaret 2023

19:00 Chefs’ Dinner

I sammenheng med Trøndersk Matfestival arrangeres Chefs’ Dinner

Anne Jødahl Skuterud

Styreleder i Felleskjøpet Agri og Norsk Landbrukssamvirke.

Hun er kornprodusent og advokat som i mange år har hatt tillitsverv i landbruket. Brenner for å øke verdiskapingen i landbruket og har særskilt interesse av å øke den norske matberedskapen.

Har deltatt på Sjefskurset på Forsvarets Høyskole høsten 2022, og vært medlem av Totalberedskapskommisjonen.

Runar Sivertsen

Strategidirektør i SalMar.

Har jobbet i SalMar siden 2010, som forretningsutvikler og leder for investeringer.

 

Kjell Stokbakken

Adm. Dir. i Norsk Kylling.

Han har tidligere vært fabrikksjef i Marine Harvest Norway AS Region Nord, og har 17 års erfaring i Nidar med hovedtyngde innenfor områder som produksjon, logistikk, prosjekter og forbedringsarbeid.

 

Trine Hasvang Vaag

Styreleder i Nortura.


Fra Snåsa i Trøndelag.

Styremedlem siden 2016.

Driver melk- og kjøttproduksjon.

Asgeir Johansen

Markedssjef Servering på ASKO Midt-Norge, og jobber med salg og markedsføring for kunder innen storhusholdning og servicehandel fra Røros i sør, til Hamarøy nord for Bodø.

ASKO er ledende innen bærekraftige transportløsninger, og har gode planer for å bli den valgte leverandøren for fremtidens drivere av serveringssteder i regionen vår.

Svein Andreassen

Ansvarlig for merkevaren TIND i Grilstad.

Han var med under etablering av TIND Spekevarer i 2005.

Jobbet i Mills (produktsjef), Norges Eksportråd (laks til Sverige & Russland), Orkla (utvikling av serveringskonsepter i bensinstasjons markedet).

Karl Martin Viken

Daglig leder på Viken Gartneri Frosta.

Han har studert økonomi ved NTNU Handelshøyskolen og har jobbet mange år som befal i forsvaret.

Viken Gartneri er en pioner innen norsk jordbruk, de etablerte Grønne Folk for å minske svinn av grønnsaker med «feil» størrelse, de har satset på energiefffektiv produksjon ved å kombinere vertikalt og horisontalt jordbruk, de er ISO sertifisert, benytter miljømerket emballasje og kun biologisk plantevern i drivhuset. 

Arild Sjødin

Adm. direktør ved Britannia Hotel.

Sjødin har bred internasjonal hotellerfaring og startet sin karriere som servitør i Trondheim. Han har gått gradene og opparbeidet seg over 30 års ledererfaring i bransjen.

Rita Ottervik

Ordfører i Trondheim kommune. Hun representerer Arbeiderpartiet.

Audhild Slapgård

Landbruksdirektør for Trøndelag.

Utdannet jurist og overtok hjemgården i 2006 der de driver med korn og slaktegrisproduksjon.

Hun kjenner landbruksnæringa godt både gjennom egen gårdsdrift, arbeid innen kommunal forvaltning, men også via en rekke verv i landbrukets bedrifter og organisasjoner over flere år. 

Guro Angell Gimse

Regiondirektør NHO Trøndelag.

Hun driver gård i Melhus, er politiutdannet og har jobbet som kommunikasjonssjef i WoodWorks!

Bred politisk erfaring fra både kommune, fylkeskommune, Storting og regjering. 

Per Vidar Kjølmoen

2. nestleder i Næringskomiteen for Arbeiderpartiet som Stortingsrepresentant for Møre og Romsdal i perioden 2021-2025.

Alfred Jens Bjørlo

Medlem i Næringskomiteen for partiet Venstre som Stortingsrepresentant for Sogn og Fjordane i perioden 2021-2025.

Sivert Bjørnstad

Medlem i Næringskomiteen for Fremskrittspartiet som Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag i perioden 2021-2025.

Linda Hofstad Helleland

Medlem i Næringskomiteen for partiet Høyre som Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag i perioden 2021-2025.

Maren Grøthe

Stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Sør-Trøndelag for perioden 2021-2025.

Hun er den yngste representant noensinne til å møte fast på Stortinget.

Aslaug Rustad

Daglig leder i Oi!.

Oi! sin visjon er å skape «mersmak og merverdi» for Trøndelag som matregion, produsenter og samarbeidspartnere. Utstillere på Trøndersk Matfestival skal få landets beste salgsarena for sine produkt og matopplevelser.

Aslaug har studert på NMBU, og har kjernekompetanse innen konseptutvikling og merkevarebygging fra Orkla og Nidar.

Lene Waldenstrøm

Universitetslektor/PhD-kandidat NTNU, Institutt for bioteknologi og matvitenskap.

Hun tar en doktorgrad innen Sensorikk og Forbrukerforskning i tillegg til undervisning og annen forskning. 10 års erfaring fra næringsmiddelindustrien der hun hovedsakelig har jobbet med sensorikk.

Utdannet Næringsmiddelteknolog, vinkelner og har en master i Industriell matproduksjon fra NMBU. 

Kirsti Greiff

Forskningsleder ved avdeling Fiskeri og ny biomarin industri i SINTEF Ocean og tilknyttet forskningsgruppen Matteknologi og energi.

Hun har doktorgrad innen bioteknologi, og har spisskompetanse på matteknologi, matprosessering og produktutvikling.

Ledet og deltatt i prosjekter innen bærekraftig matproduksjon, saltreduksjon, holdbarhet, kvalitet og økt bruk av restråstoff.

Kristian Henriksen

Klyngeleder for NCE Aquatech Cluster – en av verdens største havbruksteknologiklynger.

Han har siden 2000 jobbet i og med havbruksnæringen, både i inn og utland, og har siden 2011 jobbet med å løfte samarbeid for økt bærekraftig matproduksjon i havet.

Tore Rennan

Tillitsvalgt i Nortura og leder i Midtnorsk landbruksråd.

Utdannet agronom og landbruksøkonom. Han har drevet gården Rennan i Beitstad siden 1992, produksjonen på heimgården er melk, storfekjøtt, kylling og korn.

Nils Heldal

Ukentlig leder i det nystarta reklamebyrået Framom.

Nils har lang erfaring som journalist og som konsulent/leder i kommunikasjonsbransjen.