Bryggerifestivalen | 

Nye smaker og trønder-trender på Bryggerifestivalen

Stadig flere brygger øl på lokale råvarer, det gir smaksopplevelser utenom det vanlige.

Bruk av lokale ingredienser er stadig en økende trend blant håndverksbryggeriene. Tradisjoner, kvalitet, nærhet til produktene, bærekraft og nye smakskombinasjoner - motivasjonen for å velge lokalt er mange.

Her i Trøndelag, Matriket Midt, skorter det ikke på gode råvarer. Og i hendene på kreative bryggere blir resultatet i alle tilfeller spennende smaksopplevelser utenom det vanlige. For Stolt Bryggeri ble resultatet på det lokale stjørdalsølet «Røyklagt» så bra at det fikk gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars. 

Trøndersk håndverksmalt

På Bonsak gårdsmalteri produseres det lokal håndverksmalt i det som er verdens nordligste malteri.

– Maltet vi produserer har et særpreg som ikke finnes andre steder. Akkurat som norske jordbær smaker noe helt annet enn importerte bær fra Belgia, eller at vin produsert på samme drue smaker helt ulikt avhengig av voksested. Det er smaken av trøndersk terroir, sier Tyson Weaver.

Sammen med Bodil Oust dyrker han bygg på gården Kjesbu Nedre i Skogn. De siste tre årene har paret gitt nytt liv til en gammel tradisjon og etablert Bonsak Gårdsmalteri.

I fjor ble den første prøveavlingen av Bonsak-malt lansert på Bryggerifestivalen i Trondheim. Da ble Stolt Bryggeri sitt heltrønderske øl «Æ e Trønder» revet bort på få timer.

I år har kan du smake flere øl som er basert på malt fra Bonsak, og kanskje blir du overrasket over mangfoldet og kvaliteten. Oppfatningen om at norsk korn ikke egner seg til brygging er nemlig i ferd med å snu. Både Bryggeriet Frøya, Hammerhead Brewing Company, Hogna Brygg, Rodebak Gårdsbryggeri og Stolt Bryggeri har brygget med Bonsak-malt. Du treffer også Bonsak Gårdsmalteri på Bryggerifestivalen. Lukt, smak og lær mer om malteprosessen.


Foto: Bonsak Gårdsmalteri

Smaken av Tautra

Klostergården Håndbryggeri på Tautra serverer øl brygget på lokal malt. Både fra Bonsak og egen produksjon.

– Med lokalprodusert malt får vi en helt annen mulighet til å være med å påvirke prosessen enn ved bruk av industriell malt, som er tilpasset de store bryggeriene. Det gir oss mer å jobbe med på råvaresida, sier Jørn G. Anderssen fra Klostergården.

Klostergården har lenge jaktet på det lokale særpreget. Stjørdalsølet «Alstadberger» var det første norske ølet som fikk tildelt Matmerks spesialitetmerke i 2014. I år har de i tillegg med seg et urteøl gjæret med vossakveik, der lokale urter erstatter humle.

Klostergården eksperimenterer også med selve bryggeprosessen. «Esbonsak» er inspirert av litauisk gårdsøltradisjon, laget av steinovnsbakt meskebrød som så har fått gjære. Det får fram karamelliseringsprosessen og en særegen smak i ølet.

I samarbeid med ØX, Alstadberger Tradisjonsbryggeri og Bonsak har Andersen brygget et steinøl kokt med bålvarmede steiner i eikefat.

Collabs

For når bryggere forener krefter og samarbeider seg imellom oppstår det gjerne magi. Du finner særdeles mange spennende collabs på årets festival.

–Samarbeidsbrygg, eller collabs, er vel en liten særegenhet for ølbransjen, det er en åpenhet i bransjen og mellom bryggeriene som oppleves unik. En slik åpenhet gir nye ideer og nye øl som kundene kan nyte godt av, og er en vitamininnsprøytning i hverdagen i bryggearbeidet, sier Liv Bogen, Hogna Brygg.

Bjørkebrygg

I vår tappet Hogna Brygg og Midpunktet Bryggeri 740 liter bjørkesevje rundt husveggene på Kotsøy. Resulatet er «Bjørk», en farmhouse ale brygget med bjørkesevje og Bonsak-malt. Maltet har et litt grønt og uferdig preg som fremhever bjørkesevjas urtepreg.

–Det er viktig at lokale småprodusenter støtter opp om hverandre. Og når vi vet maltet får en unik smak etter hvor det er dyrket, er det fantastisk å finne en så dyktig produsent i Trøndelag. Det gir oss muligheter til å levere kortreiste produkter, noe kundene også setter pris på, sier Liv Bogen, daglig leder i Hogna Brygg.


Foto: Hogna Brygg

Fra ytterst mot havet

Bryggeriet Frøya byr blant annet på barleywine basert på villgjær fra Hitra og surøl med tare, begge brygget på malt fra Bonsak.

–Vi har med oss bærekrafttankegangen i bryggeprosessen, og benytter oss av de ressursene vi har rundt oss. Samtidig som vi ønsker å ta vare på gamle tradisjoner tenker vi fremover. Fersk, lokal malt gir en helt annen friskhet og aroma til ølet, sier daglig leder Mona Nicolaisen.  

250 grunner til å besøke Bryggerifestivalen

Selv om lokalt ikke alltid er ensbetydende med god kvalitet eller god smak, så bidrar det til et økende mangfold. Og det er nettopp dette mangfoldet som gjør øl så spennende. I år blir det spesielt mye lokalt øl av topp kvalitet, samt andre nyheter på Bryggerifestivalen. Flere av bryggeriene har også brygget øl spesielt med tanke på festivalpublikumet. Kort oppsummert er det minst 250 gode grunner til å besøke Bryggerifestivalen i år.

  • Dahlsgjær er E.C. Dahls Bryggeris egen gjærstamme, som også benyttes av festivalrestauranten.
  • Rodebak Gårdsbryggeri har også en egen husgjær, som blant annet preger et ekstravagant gårdsøl.
  • Reins kloster lager blant annet økologisk surøl med bestemors berømte solbærsaft eller håndplukket rabarbra fra hager rundt om i Rissa
  • ØX brygger sider med epler fra Mikkelhaug Gård.
  • Bådin brygger øl med kaffe fra Nord-Norges beste kaffebrenneri – Bønner i byen
  • Mjøderiet har laget mjød med eplesaft fra Hardanger.
  • Bryggerhuset Pilotbryggeri har premiere på sin «Brut IPA #2».
  • Baatbryggeriet kjører en prøvetur, et testøl, i anledning festivalen. Liker du smaken kommer det kanskje på markedet.
  • Fjellbryggeriet har brygget flere øl med festivalpublikummet i tankene, og Hammerhead stiller med flere festivaloverraskelser – spør i baren.

Sjekk festivalmenyen på Untappd!  

 

AKTUELT

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag
Matriket Midt | 

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag

Ung Restaurant inviterer ungdomsskoleelever fra Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag. »

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?
Bryggerifestivalen | 

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?

Mens vi venter på Bryggerifestivalen 2020 - her finner du en oversikt over høstens ølsmakinger, kurs, festivaler og andre arrangement i Matriket Midt.»

Trønderoster utmerket seg i NM
Matriket Midt | 

Trønderoster utmerket seg i NM

Medaljene fortsetter å drysse over trønderostene. Under årets NM i Ost høstet trønderske ystere til sammen 25 medaljer »

Trøndelag slo an på Matstreif
Matriket Midt | 

Trøndelag slo an på Matstreif

6.- og 7. september deltok Trøndelag på Matstreif for å vise fram hva regionen har av mat- og reiselivsopplevelser. Matrettene var satt sammen som en matreise fra Rørvik i nord til Oppdal i sør. Et matinteressert publikum lot seg villig friste til å kjøpe en smak av Trøndelag.»

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!
Matriket Midt | 

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!

Mat- og landbruksdepartementet ønsker å bygge matnasjonen Norge. Da trengs det sterke matregioner, mener aktører i Trøndelag og Rogaland. De står derfor sammen om å vise fram lokale mat- og drikkespesialiteter under Matstreif i hovedstaden til helga.»

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!»

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.»

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret.»

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.»

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.»

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.»

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen.»

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»