hogna-brygger.jpg (1)
Bryggerifestivalen | 26.07.19

Nye smaker og trønder-trender på Bryggerifestivalen

Stadig flere brygger øl på lokale råvarer, det gir smaksopplevelser utenom det vanlige.

Bruk av lokale ingredienser er stadig en økende trend blant håndverksbryggeriene. Tradisjoner, kvalitet, nærhet til produktene, bærekraft og nye smakskombinasjoner - motivasjonen for å velge lokalt er mange.

Her i Trøndelag, Matriket Midt, skorter det ikke på gode råvarer. Og i hendene på kreative bryggere blir resultatet i alle tilfeller spennende smaksopplevelser utenom det vanlige. For Stolt Bryggeri ble resultatet på det lokale stjørdalsølet «Røyklagt» så bra at det fikk gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars. 

Trøndersk håndverksmalt

På Bonsak gårdsmalteri produseres det lokal håndverksmalt i det som er verdens nordligste malteri.

– Maltet vi produserer har et særpreg som ikke finnes andre steder. Akkurat som norske jordbær smaker noe helt annet enn importerte bær fra Belgia, eller at vin produsert på samme drue smaker helt ulikt avhengig av voksested. Det er smaken av trøndersk terroir, sier Tyson Weaver.

Sammen med Bodil Oust dyrker han bygg på gården Kjesbu Nedre i Skogn. De siste tre årene har paret gitt nytt liv til en gammel tradisjon og etablert Bonsak Gårdsmalteri.

I fjor ble den første prøveavlingen av Bonsak-malt lansert på Bryggerifestivalen i Trondheim. Da ble Stolt Bryggeri sitt heltrønderske øl «Æ e Trønder» revet bort på få timer.

I år har kan du smake flere øl som er basert på malt fra Bonsak, og kanskje blir du overrasket over mangfoldet og kvaliteten. Oppfatningen om at norsk korn ikke egner seg til brygging er nemlig i ferd med å snu. Både Bryggeriet Frøya, Hammerhead Brewing Company, Hogna Brygg, Rodebak Gårdsbryggeri og Stolt Bryggeri har brygget med Bonsak-malt. Du treffer også Bonsak Gårdsmalteri på Bryggerifestivalen. Lukt, smak og lær mer om malteprosessen.


Foto: Bonsak Gårdsmalteri

Smaken av Tautra

Klostergården Håndbryggeri på Tautra serverer øl brygget på lokal malt. Både fra Bonsak og egen produksjon.

– Med lokalprodusert malt får vi en helt annen mulighet til å være med å påvirke prosessen enn ved bruk av industriell malt, som er tilpasset de store bryggeriene. Det gir oss mer å jobbe med på råvaresida, sier Jørn G. Anderssen fra Klostergården.

Klostergården har lenge jaktet på det lokale særpreget. Stjørdalsølet «Alstadberger» var det første norske ølet som fikk tildelt Matmerks spesialitetmerke i 2014. I år har de i tillegg med seg et urteøl gjæret med vossakveik, der lokale urter erstatter humle.

Klostergården eksperimenterer også med selve bryggeprosessen. «Esbonsak» er inspirert av litauisk gårdsøltradisjon, laget av steinovnsbakt meskebrød som så har fått gjære. Det får fram karamelliseringsprosessen og en særegen smak i ølet.

I samarbeid med ØX, Alstadberger Tradisjonsbryggeri og Bonsak har Andersen brygget et steinøl kokt med bålvarmede steiner i eikefat.

Collabs

For når bryggere forener krefter og samarbeider seg imellom oppstår det gjerne magi. Du finner særdeles mange spennende collabs på årets festival.

–Samarbeidsbrygg, eller collabs, er vel en liten særegenhet for ølbransjen, det er en åpenhet i bransjen og mellom bryggeriene som oppleves unik. En slik åpenhet gir nye ideer og nye øl som kundene kan nyte godt av, og er en vitamininnsprøytning i hverdagen i bryggearbeidet, sier Liv Bogen, Hogna Brygg.

Bjørkebrygg

I vår tappet Hogna Brygg og Midpunktet Bryggeri 740 liter bjørkesevje rundt husveggene på Kotsøy. Resulatet er «Bjørk», en farmhouse ale brygget med bjørkesevje og Bonsak-malt. Maltet har et litt grønt og uferdig preg som fremhever bjørkesevjas urtepreg.

–Det er viktig at lokale småprodusenter støtter opp om hverandre. Og når vi vet maltet får en unik smak etter hvor det er dyrket, er det fantastisk å finne en så dyktig produsent i Trøndelag. Det gir oss muligheter til å levere kortreiste produkter, noe kundene også setter pris på, sier Liv Bogen, daglig leder i Hogna Brygg.


Foto: Hogna Brygg

Fra ytterst mot havet

Bryggeriet Frøya byr blant annet på barleywine basert på villgjær fra Hitra og surøl med tare, begge brygget på malt fra Bonsak.

–Vi har med oss bærekrafttankegangen i bryggeprosessen, og benytter oss av de ressursene vi har rundt oss. Samtidig som vi ønsker å ta vare på gamle tradisjoner tenker vi fremover. Fersk, lokal malt gir en helt annen friskhet og aroma til ølet, sier daglig leder Mona Nicolaisen.  

250 grunner til å besøke Bryggerifestivalen

Selv om lokalt ikke alltid er ensbetydende med god kvalitet eller god smak, så bidrar det til et økende mangfold. Og det er nettopp dette mangfoldet som gjør øl så spennende. I år blir det spesielt mye lokalt øl av topp kvalitet, samt andre nyheter på Bryggerifestivalen. Flere av bryggeriene har også brygget øl spesielt med tanke på festivalpublikumet. Kort oppsummert er det minst 250 gode grunner til å besøke Bryggerifestivalen i år.

  • Dahlsgjær er E.C. Dahls Bryggeris egen gjærstamme, som også benyttes av festivalrestauranten.
  • Rodebak Gårdsbryggeri har også en egen husgjær, som blant annet preger et ekstravagant gårdsøl.
  • Reins kloster lager blant annet økologisk surøl med bestemors berømte solbærsaft eller håndplukket rabarbra fra hager rundt om i Rissa
  • ØX brygger sider med epler fra Mikkelhaug Gård.
  • Bådin brygger øl med kaffe fra Nord-Norges beste kaffebrenneri – Bønner i byen
  • Mjøderiet har laget mjød med eplesaft fra Hardanger.
  • Bryggerhuset Pilotbryggeri har premiere på sin «Brut IPA #2».
  • Baatbryggeriet kjører en prøvetur, et testøl, i anledning festivalen. Liker du smaken kommer det kanskje på markedet.
  • Fjellbryggeriet har brygget flere øl med festivalpublikummet i tankene, og Hammerhead stiller med flere festivaloverraskelser – spør i baren.

Sjekk festivalmenyen på Untappd!  

 

Aktuelt