Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!

Skal du besøke Trondheim i sommer gjør du lurt i å legge reisen til første helga i august. Trøndersk matfestival er Norges ledende lokalmatfestival, og ble kåret til en av 12 anbefalte reisemål i Skandinavia i 2017 av magasinet Reiselyst.

Bryggerifestivalen i Trondheim som arrangeres samtidig, samler de ypperste blant trønderske, nasjonale og internasjonale bryggerier bak Norges lengste bar. Her kan besøkende smake seg gjennom utallige ølstiler, møte bryggerne og lære mer om kunsten å kombinere mat og drikke. 

Trondheim Internasjonale Olavsfest, Norges største kirke- og kulturfestival, bidrar med fest og folkeliv i samme tidsrom. Kvalitetskonserter og samtaler, kunstnere og talere i og rundt Nidarosdomen i Trondheim 28.juli - 3.august. 

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en Europeisk storby.

Opplev Matriket Midt

Trøndelag – Matriket Midt - er en betydningsfull og stor matregion, og har en enorm produksjon og verdiskaping både innenfor havbruk og jordbruk. Et rikholdig spiskammer som strekker seg fra mildt, fuktig kystlandskap til kjølige vidder og fjell. Et særegent jordsmonn, kystklima og havstrømmer gir råvarene herfra en enestående smak. Midt i dette matfatet ligger matbyen Trondheim.

Og aldri har det vel vært større oppmerksomhet og interesse rundt matregionen Trøndelag. Her finner du noen av verdens beste oster, restauranter med stjernestatus, og produsenter som er levende opptatt av bærekraft. Og ikke minst sjømaten, som er i en klasse for seg.  

Gjennom tre festivaldager fra 1. til 3. august fylles hjertet av Trondheim med det beste av mat og drikke som regionen har å tilby, og byen lever med rette opp til kallenavnet Norges mathovedstad. 

Trøndersk Matfestival arrangeres hvert år den første helga i august i hjertet av Trondheim. Festivalen ble første gang arrangert i 2005, og har siden vokst til å bli landets ledende lokalmatfestival. Samtidig med matfestivalen arrangeres også Bryggerifestivalen i Trondheim – en hyllest til bryggekunst og lokalmat, der smak og matkultur står i fokus. 

Trøndersk Matfestival feirer Trøndelagskysten!

I år feirer vi Trøndelagskysten med KYSTSMAK som tema for Trøndersk Matfestival 1.-3. august 2019. 

– Selv om vi bor i verdens fremste havnasjon spiser nordmenn stadig mindre fisk. Men det er en myte at fisk er komplisert, sier Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke - prosjektleder for Trøndersk Matfestival. 

For ifølge rapporten Fiskespiseren fra Norges Sjømatråd er sjømatkonsumet nesten halvert blant den yngre delen av befolkningen i løpet av få år. Og selv om mange gjerne vil spise mer fisk, vet de gjerne ikke hvordan fisken skal tilberedes, eller hva slags tilbehør som passer til. 

Skal vi brødfø verdens voksende befolkning i framtida må vi hente langt mer av maten vi spiser fra havet. Og i Trøndelag ligger i alle fall alt til rette. Her finner vi hele verdikjeden fra fiskeren til oppdretteren, ferskvare og videreforedling, fiskehandlere og restauranter, tradisjonelt og nyskapende, verdensledende teknologi og innovasjon.  I år samles store deler av sjømatnæringa fra regionen til et felles løft under Trøndersk Matfestival.

Åpningstider Trøndersk Matfestival:
Torsdag 01.08: 11.00-19.00
Fredag 02.08:  11.00-19.00
Lørdag 03.08:  12.00-18.00

Bryggerifestival i skolegården

Bryggerifestivalen i Trondheim arrangeres samtidig, et steinkast unna på uteområdet til Trondheim Katedralskole. Bryggerifestivalen er en hyllest til bryggekunst og lokalmat, der smak og matkultur står i fokus. 

Her samler vi de ypperste blant trønderske, nasjonale og internasjonale bryggerier. Bak Norges lengste bar kan besøkende smake seg gjennom utallige ølstiler, møte bryggerne og lære mer om kunsten å kombinere mat og drikke. 

I år gjester også utvalgte sider- og kaffebryggerier festivalen med sine brygg, og festivalrestaurantene serverer et mangfold av retter, alt basert på lokale råvarer. 

Åpningstider Bryggerifestivalen i Trondheim:
Torsdag 1. august: 12.00-23.30
Fredag 2. august: 12.00-23.30
Lørdag 3. august: 12.00-23.30
Skjenkingen avsluttes kl. 23:00 alle dager.

Arrangøren

Trøndersk Matfestival arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, et nonprofit aksjeselskap som jobber for å skape mersmak og merverdi for mat og drikke i Trøndelag. Festivalen ble første gang arrangert i 2005, og har siden vokst til å bli landets største lokalmatfestival. Sammen med våre samarbeidspartnere løfter vi Matriket Midt.
Les mer om Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Kontakt:

Brit Melting - Prosjektleder Trøndersk Matfestival
Tlf: 454 86 213
E-post: brit.melting@oimat.no

Åslaug Hennissen - Prosjektleder Bryggerifestivalen i Trondheim
Tlf: 470 25 185
E-post: aslaug.hennissen@oimat.no



AKTUELT

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»