BryggerietFr%c3%b8ya.png (1)
Bryggerifestivalen | 22.01.21

Bryggeriet Frøya er gullvinnere av europeisk ølkonkurranse

Draugen, Tuftkall, Havfrua og Guri Kunna. Fiskerne på havet, mytene og havets gudinner inspirerer Bryggeriet Frøya til å nå nye høyder som vinnere av gull med Jedinorog i European Beer Challenge

Om man merker at man lengter etter havet og vil kjenne smaken av salt og bølger igjen, er det mange grunner til å ta seg en tur til Frøya. To og en halv time rett vest for Trondheim ligger den; øya hvor havet slår inn over kystheilandskap, vinden gnisser på bare nabber, villsau beiter på tang i fjæra og eksotiske holmer inviterer til øyhopping. Man kjører i to lange tuneller i jordens indre under havbunnen, for så å fly så man nesten letter over Dolmsundbrua på vei til Hitra og så Frøya. Når man ankommer kan det godt hende at man er ganske tørst.

Fortvil ikke.

Utsikt fra Bryggeriet Frøya sine lokaler på den lille øya Uttian. Foto: Mai Løvaas

Bryggeriet Frøya er et prisvinnende bryggeri som ligger over enda ei bru over til den lille øya Uttian og over noen holmer, forbi hager med røde hus og store svarthylltrær før man ender opp ytterst ute på det som tidligere var en hvalfangstbrygge. Her har nok pandemien satt en demper på konserter, quiz-kvelder og ølsmakingsarrangement, men ikke på etterspørsel, produksjon og utkjøring av øl. Vunnet en medalje i European Beer Challenge har de og.

Mona Nicolaisen er daglig leder hos Bryggeriet Frøya og synes øya er like fin på de verste stormdagene som de fineste sommerdagene.

-Selv om det er flatt er det mektig natur, og på grunn av havstrømmene har vi det klareste vannet med et rikt marint dyreliv og mye farger. Hver sommer har jeg slektninger som kommer opp fra Østlandet bare for å dykke rundt Bogøya og ha den unike opplevelsen det er, sier hun.

Mona Nicolaisen er daglig leder hos Bryggeriet Frøya som fikk gull i European Beer Challenge i 2020.

Bryggeriet Frøya brygger øl som hyller havet og kystkulturen, og dette gjenspeiles i logo, navn på ølene og utforming av etikettene på flaskene.  

-Når man bor på en øy får man en sterk tilknytning til havet, sier Nicolaisen. Fra gammelt av er det mange arbeidsplasser tilknyttet havet, og de fleste livnærte seg av havet. Mange var ute og fisket. Sjøen holdt folk i live i generasjoner.

Bryggeriet Frøya er en familiebedrift med tre ansatte, med både hjemmebryggere og fiskere i slekten. Da bryggeriet ble startet i 2016 fikk Arild Kristiansen, en frøyværing, oppdraget med å forme logo og etiketter. Det ble stilt to krav: Ausekaret skulle være med, samt det gamle seilmerket. I dag er alle etikettene formet som seilmerket, tegnet av Kristiansen.

Ølet og mytene bak dem

Tuftkallen er en sagnomsust kystnisse, og er man ute på sjøen og fisker og hører merkelige lyder kan man ha fornærmet tuftkallen, og da er det fare på ferde og det kan være båten ikke holder. Hører man et sett med andre lyder derimot, så er Tuftkallen på din side og han hjelper deg med båten. Tuftkall er et klassisk undergjæret juleøl, og er blant annet Tommy Holen Helland på Gulating sin favoritt til pinnekjøttet.

-Guri Kunna er et sagn om en sterk kvinne som skal ha levd uti øyene, forklarer Nicolaisen.

Guri Kunna var både maktsterk og fysisk sterk og fikk ting til. Det finnes mange sagn om henne i kystkulturen langs hele landet, hun var en slags havets huldra, og lokket menn til seg på havet og fikk de til å falle for seg. Guri Kunna hos Bryggeriet Frøya er en stout med en rik og fyldig smak preget av brent malt


Kraken er draugen; fikk fiskerne øye på den var det på tide å dra mot land for da kom uværet. Kraken bayer er et mørkt lagerøl som passer godt til kraftig mat.

Havfrua skulle du være på godsiden med. Er du det, så lar hun deg være, men hvis man ikke er på godfot med henne kan hun lure deg og påføre deg dårlig fiskelykke. Det var veldig viktig å ha god fiskelykke, for fikk du ikke den fisken du trengte gikk det utover familien og andre i øysamfunnet. Havfrua er dertil et lyst, friskt og fyrrig øl.

Etiketten Havfrua tegnet av Arild Kristiansen

Uttian Pale Ale er til minne om hval og hvalfangst. Lokalet til bryggeriet ligger i havna der det var flest hvalbåter under fangstperioden. Hvalfangst var viktig for folk på øya og ga de ekstra inntekt, skjønt det var mye hardt arbeid, og kunne også være farlig.
Uttian Pale Ale er en amerikansk pale ale med humlepreg og smak av karamell-salt, og er Nicolaisen selv sin favoritt.

Ausekaret er med, og etikettene er formet som det gamle seilmerket. Kraken, Uttian, Guri Kunna og Havfrua.

Jedinorog får gull

European Beer Challenge er en konkurranse som av CNN blir utropt til ‘verdens mest innflytelsesrike konkurranse i drikkevarer.' Alle bryggerier kan sende inn sitt øl, og få den rangert av en profesjonell jury som i en blindtest fokuserer på farge, aroma og smak. Det kreves en viss samlet poengsum for å få gull, og Jedinorog gikk rett til topps.

Jedinorog betyr enhjørning på russisk, og var i 1760 Russlands største krigsskip. Det kom ut for kraftig uvær i farvannet mellom Hitra og Frøya og forliste. Et mannskap på 130 omkom.
Jedinorog er et sterkt øl på 12 prosent, og er dobbeltmerket. Det betyr at når første runden med malt er mesket så siler de av kornrester og kjører tilbake i meskekaret og har på ny runde med malt. Så siler de igjen, og i meskingen omgjøres stivelse til sukker, og det sammen med gjæra gir alkoholprosenten. Jedinorog er et kraftig øl med smak av brent malt og et hint av lakris.

Ølet Jedinorog gikk til topps i European Beer Challenge

Damer og øl

-Ølbransjen er jo mannsdominert, sier Nicolaisen.

-Jeg deltar på mange bryggeri- og ølfestivaler, og kan stå der sammen med samboeren min som ikke jobber i bryggeriet, og når folk kommer opp til oss så er det han de stiller spørsmål til, ikke meg. Menn sine holdninger til damer og øl må nok endres, sier hun og smiler.

På bryggeriet på Frøya har de hatt sommerarrangement med damer og øl, og har hatt deltagere fra 22-76 år.
-Liker du ikke øl, har du ikke smakt den rette stilen, sier Nicolaisen. -Jeg likte ikke øl heller da jeg startet bryggeriet, for folk ga meg alltid pils og lysere øl. Jeg liker ale og stout, og er ikke glad i lager, verken lyst eller mørkt.

Vann i særklasse på Frøya

Når det stormer som verst på Frøya kommer sjøen inn over Kirkdalsvatnet og tilsetter mineraler og salter. Vannet er 60 meter dypt, og går under havoverflaten. Uttaket av vann skjer på 40 meters dybde. Her renses vannet gjennom diamantfilter og UV-lys, og det er overhodet ikke brukt klor eller kjemikalier. På Frøya ligger laksebedriften Salmar, som må ha det reneste vannet, helt uten kjemikalier, for å kunne produsere sushilaks.

-Det hjelper jo at de er her, sier Nicolaisen. -Vannet på Frøya har ikke alltid vært like rent.

-Flaskevann har krav om å ha kimtall under 100. Kimtallet på vannet vårt ligger alltid under tre, gjerne på null. Et så rent vann er ideelt å brygge øl på, smiler hun.


Over brua på vei til Uttian - på en godværsdag. Foto: Mai Løvaas

Toppåret 2020

Da pandemien kom var også Bryggeriet Frøya et av mange bryggeri som måtte kaste seg rundt og finne ut hvor landet lå. De måtte begrense publikum og arrangement på bryggeriet, men isteden har de kjørt hjemlevering av øl og har opplevd stor etterspørsel.

2020 er toppåret så langt, og gikk forbi det tidligere toppåret 2018 i salg og produksjon. De kunne ha produsert mer enn de gjorde, men på grunn av pandemien var det ikke flere flasker å få tak i. Juleølet Tuftkall ble de tom for 4.desember, og de klarte ikke å produsere nok av ølet Havfruen for å dekke etterspørsel.
-Vi har vært litt svett i vendingene, sier Nicolaisen. Vi hadde et samarbeid om en julepakke med The Julekalender og Travellin’ Strawberries, og ølet ble revet ut av hyllene. Vi kunne glatt ha solgt mer, sier hun.

Øl fra Bryggeriet Frøya selges både hos Rema 1000, Kiwi og Coop på Frøya, og kan også nytes hos Hotell Frøya og på Rabben Marina på Sistranda.

Nicolaisen og bryggerne på den gamle hvalfangsthavna på Uttian jobber videre inn i 2021.

Hva inspirerer deg?

 
-Å nå fram til flere, både damer og mannfolk, og vise folk et annet bilde av øl enn bare flatfyll. At det finnes masse godt øl, og at det er nære relasjoner mellom øl, mat og matkultur, og å vise fram at det finnes godt norsk øl, sier hun og smiler.

Aktuelt