Fra-korn-til-malt-Bonsak.jpg (2)
Bryggerifestivalen | 23.05.19

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.

– Flere av bryggeriene skulle lansere nye øl basert på vår malt, så vi tenkte like godt at vi kunne gjøre en begivenhet ut av dette, sier Tyson Weaver.

Sammen med Bodil Oust dyrker han bygg på gården Kjesbu Nedre i Skogn. Det meste av avlingen går til dyrefor. Men de siste tre årene har paret også gitt nytt liv til en gammel tradisjon. På Bonsak gårdsmalteri produserer de nå lokal håndverksmalt i det som er verdens nordligste malteri.

Smaken av Trøndelag

– Maltet vi produserer har et særpreg som ikke finnes andre steder, forklarer Weaver. Akkurat som norske jordbær smaker noe helt annet enn importerte bær fra Belgia, eller at vin produsert på samme drue smaker helt ulikt avhengig av voksested. Det er smaken av trøndersk terroir. 

Selv om interessen for lokalmat og -drikke er enorm, er mange fortsatt lite bevisst på ølets opphav, ifølge Weaver. Det siste kommersielle malteriet i Norge ble lagt ned i 1986, og selv om ølbryggingen har tatt seg opp de siste årene så er norsk øl stort sett brygget på importerte råvarer. Amerikansk humle, malt fra Tyskland osv.  

– Med den kvaliteten vi har er det ingen grunn til å ikke bruke norsk korn, sier Weaver.

Samme malt, ulik stil

Og etterspørselen er økende. ØX Taproom nå inviterer til tap takeover med ni ulike bryggerier – der malt fra Bonsak Gårdsmalteri er fellesnevneren. Hvert bryggeri stiller med sine vidt forskjellige ølsorter og stiler. Saison, IPA, pale ale, blond ale, steinøl, gårdsøl – variasjonsmulighetene er uendelige, for bryggeren er minst like viktig som maltet. De seks sortene malt som produseres i malteriet kan gi opphav til flere tusen ulike ølstiler, avhengig av bryggeprosessen og hvordan bryggeren tolker maltet.

Den første prøveavlingen av Bonsak-malt ble lansert på Bryggerifestivalen i Trondheim i fjor. Da ble Stolt Bryggeri sitt heltrønderske øl «Æ e Trønder» revet bort på få timer.

Utnytter lokale ressurser

Hogna Brygg er et av bryggeriene du treffer på ØX. Hogna Brygg startet opp i 2016 i et nedlagt samvirkelag på Kotsøy under mottoet: Det beste ølet er ikke brygget enda!

- Siden har pilen pekt bare en vei, og vi har økt produksjonskapasiteten tre ganger" oppstarten. Nå har vi ca. 20 forskjellige typer øl, en god match til all slags mat. Nye typer er under utvikling, og vi følger mottoet vårt hver dag, sier daglig leder Liv Bogen. 

Hogna har brygget en pale ale på Bonsaks Fairytale Ale malt.

- Det har en bred og fyldig, litt "nystekt" smak som er en perfekt bakgrunn for de tropiske smakene i humlene som brukes i vår pale ale, forklarer Bogen. Vi synes det er viktig å bruke lokale ingredienser når det er mulig. Nå kan vi faktisk få lokalprodusert malt med kvalitet fullt på høyde med malt levert av industrielle malterier.

Bogen trekker også fram viktigheten av samarbeid mellom lokale bedrifter. 

- Det er typisk for ølbransjen å dele ideer og kunnskap, sammen utvikle nyheter, og det er grunnlaget for det enorme utvalget av smaker du finner i trøndersk øl.

På ØX lørdag kan du få et lite innblikk i dette utvalget, hvor ni forskjellige bryggerier har satt sitt preg på maltet fra Bonsak.

ØX - Bonsak x Bryggerier - ØX Taproom lørdag 25.mai kl. 18.00-24.00

Les mer om Bonsak Gårdsmalteri

Les mer om Hogna Brygg


Aktuelt