POTET

Fondantpotet 

Du trenger 

Potet etter behov, skrelt  

Smør 

God kraft 

Hvitløk, friske urter 

 

Du gjør 


Form, skjær eller stikk ut potetene i den formen du vil ha potetene 

Store poteter kan med fordel blansjeres 

Brun toppen og bunnen av poteten i en stekepanne med litt olje 

Sett potetene i en passende form og hell på kraft og smeltet smør. Friske urter og knust hvitløk kan tilsettes 

Sett formen i ovnen på 160-180 grader, avhengig av potetens størrelse, små poteter trenger mer varme i kortere tid, store poteter trenger lavere temperatur i lengre tid. 

Øs over kraft og smør med jevne mellomrom, ca hvert 10. minutt, til potetene er møre. Optimalt skal krafta være fordampet.  

Oversiden kan svis av i panne eller med brenner før eller etter baking. 

 

 

Potetmos/pure 

Du trenger til 5 porsjoner 

500 gr skrelt potet, eller avskjær fra f.eks. fondantpotet 

1,5 dl melk 

100 gr smør 

Salt og pepper 

 

Du gjør 


Damp eller kok poteten mør 

Smelt smør og varm opp melk i en kjele 

Tøm av vannet og la poteten dampe seg helt tørr 

Mos poteten med mosejern eller med rørgreinen i en kjøkkenmaskin 

Rør inn melk- og smørblandingen 

Smak til med salt og pepper, eventuelt litt muskat 

Finhakkede, ferske urter kan gjerne tilsettes rett før servering