Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel.

Lars Erik Vesterdal og Thomas Borgan er årets kokker på den trønderske standen på Grüne Woche i Berlin, verdens største mat- og landbruksmesse. Her serverer de blant annet nystekte vafler med Rørosromme, multer og – hold deg fast: Vaffelkrisp! Det er vafler som tørkes i ovnen til de blir sprø, og deretter knuses i biter. 

Vaflene lages med vaffelmel fra Gullimunn, som vant prisen for årets økologiske produkt under Trøndersk matfestival i fjor. Også i Berlin går gullimunnvaflene ned på høykant. Lecker! utbryter de besøkende om vaflene som har blitt en av bestselgerne på messa. 

Feilslått kornhøst og nytenkning  

Under navnet Gullimunn har gårdene Rise, Rølia, Bjerkem og Grandan Midtre på Innherred slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi. 

Vaffelmelet ble til ved en tilfeldighet. Høsten 2017 var uvanlig fuktig, og hvetemelet ville ikke heve. Til gjengjeld fikk det en smak og sødme som tar vafler og annen bakst som ikke trenger heving til nye høyder. Hell i uhell, og fantastisk bruk av et produkt som ville blitt kastet hos store møller. Men kanskje blir det kun det ene året, hvis de neste avlingene blir som man håper på værmessig. 

Gullimunnvafler

Grunnoppskrift som gir 8-10 plater.

  • 3-4 egg
  • Ca 3 ss sukker
  • Ca 5 dl melk
  • Ca 3-400 g vaffelmel fra Gullimunn
  • Ca 100 g smør

Pisk sammen egg og sukker, og rør deretter inn melka. Tilsett mel til røra får passe konsistens, la den heller være litt for tykk enn for tynn. Rør inn smøret til slutt. La stå og svelle, gjerne 1 time.

Gullimunn’s vaffelmeltips:

  • Bruk gjerne litt mer egg enn du pleier, vaffelmelet har ikke den samme forklistringsevnen som annet mel fra Gullimunn.
  • Bruk smør i røra (ikke margarin/olje)
  • La røra heller være litt tykk enn for tynn
  • Smør jernet godt, så ikke vafla «deler» seg når du skal ta den ut. Dersom du har godt med smør i røra, kan det gå greit uten smøring av jernet.
  • Du kan forvente at vaflene kan bli noe flatere enn det du er vant med, men en del saftigere i kjernen – OG; du kan forvente MYE mer smak!
  • Røra er stekeklar med det samme, men får mer smak om du lar den svelle!


Her finner du flere vaffeloppskrifter fra Gullimunn.