Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt.

Kjøttproduksjon og gårdsbutikk

Etter siste istid lå det igjen sand og leire på grunn havbunn i Trøndelag. Da områdene hevet seg, pakket Moder jord ut en gave til trønderen: Vide, sammenhengende jordbruksarealer. Det var bare å sette såkornet i jorda.

– Dette skal være helleristninger av en båt. Jeg vil tro dette var en fin plass å slå seg ned. Kort vei til fjell og vilt, samt at jorda er veldig «tidlig» her. Det blir fort vår, forteller Frostabonde Maren Stene Almlid.

Det er historisk sus ved gården som nærmest dupper nedi Trondheimsfjorden med sin beliggenhet. Rundt beiter kyrne i kulturlandskapet. De første bøndene drev jorda her allerede på 1400-tallet. Gårdsbygningen kom opp på tidlig 1500-tall. Trebarnsmor Maren forteller lattermildt inne i trønderlåna:

– Mennene i slekta het enten Johan Arnt eller Rasmus. Tradisjonen har vært Rasmus - Johan Arnt -Rasmus - Johan Arnt. Så kommer jeg og ødelegger!

Maren Stene Almlid, Stene gård. Foto: Wil Lee-Wright

Fra melk til kjøtt

Landbruket legger beslag på 3,9 prosent av Trøndelags areal. Nesten en prosent mer enn landet for øvrig. På Frosta er jorda fruktbar. Halvøya er kjent for sin grønnsaksproduksjon. Men jordsmonnet gir også godt gress til dyrene som fôres opp til kjøttproduksjon. Ved Stene gård var det melkeproduksjon inntil nylig. Med Maren og ektemannen Per Einar Almlid, kom et skifte til kjøttproduksjon med slaktegris og ammeku. I gårdsbutikken er kjøleskapene fylt opp av kjøttkaker, soddboller og sommerpølser. De produserer også spekemat. 

– Jeg er evig lærling til Per Einar som er pølsemaker, men trives veldig godt med det. Jeg har lært utrolig mye, og det er ingen dag som er likedan, forteller Maren.

Det var ikke hugget i sten at hun skulle ta over gården. Hun har selv fagbrev i butikkfag, og har jobbet i sportsbutikk, barnehage og på Kiel-ferja. 

– I barndommen jobbet jeg i kiosken på campingen vår. Jeg har alltid trivdes med å møte folk, være sosial og gi service. Jeg ville ikke si fra meg gården før jeg var gammel nok til å skjønne hva jeg da eventuelt sa fra meg. Men jeg hadde i utgangspunktet ikke sett for meg å komme hjem og drive gård, nei.

Ribbe om sommeren

Det har vært noen ahaopplevelser. På åpningsdagen sto en eldre kar i butikken og ønsket seg saltflesk. Tradisjonene banket regelrett på døra. De lager kjøttkaker og karbonader på gammelmåten. Men leverer også mat til mer trendy etablissement. Deriblant svinenakke til en tacorestaurant i Trondheim. Maren får mange spørsmål om hvorfor de ikke driver økologisk. Hun forklarer at det er smale åkre på gården. Når jorda skal snus, sprøytes åkerkantene for at det ikke skal komme ugress innover på jordet. De har heller ikke sett noen grunn til å kjøpe økologisk kraftfôr til en høyere pris. 

– Det er mye roligere rundt dette nå. Men jeg har måttet forsvare meg hele tida når jeg har stått på Bondens marked i Trondheim. Jeg måtte spørre Per Einar; Si meg, gjør vi ingenting rett?

Du blir jo satt til veggs. Men vi er veldig nøye på hva vi har i dyrene våre. Vår holdning til det er at vi bruker minst mulig fremmedstoffer. Og i Norge er det uansett strenge regler som må følges. 

Gleden ved å produsere mat er stor på Stene gård. Neste generasjon har også begynt å hjelpe til så smått. Julesesongen er spesielt travel.

– Vi er jo litt rare sånn, at vi skal ha en bestemt type mat til spesielle tider. Men nå ser vi at ribba er i ferd med å bli populær om sommeren. Og folk er nysgjerrig på å teste ut med kjøtt selv, og vil gjerne kjøpe stykningsdeler. Det er kjøtt som langtidsstekes eller slow-cooking, forteller Maren. 

Den unge bonden har blitt stolt av gården og plassen hun kommer fra. 

– Slik var det ikke da jeg var mindre. Men når du er voksen og har fått vært ute og sett litt, setter du mer pris på det som er opparbeidet rundt deg. Jeg er veldig glad for at jeg ikke sa fra meg gården. 

stenegard.no

Norges kuleste bryggeri

– Her har vi Norges kuleste bryggeri. I hvert fall kombucha-bryggeri! Maren Aasen smiler i nye lokaler i Inderøy sentrum.

Maren Aasen, Surf Kombucha. Foto: Nicol Herec

En søtlig duft fyller rommene der drikken kombucha produseres. Et av Trøndelags mer eksotiske produkter, må sies. Hun omtaler den som en sprudlende drikk laget på fermentert te. «En gave til magen», som det står på etiketten.

– Jeg oppdaget kambucha og fermentering på ernæringsterapistudiet. Men det var på surfeferie i California at jeg fikk smakt det første gang. Da så jeg hvor populært det var, og jeg ble helt hekta på drikken, forteller hun.

Veien fra å produsere på norgesglass på kjøkkenbenken hjemme i Oslo, til store tanker i et moderne produksjonsanlegg på hjemplassen, har både vært lang og kort. Mye jobb er lagt ned. Det er ikke mer enn to år siden den første flaska kom ut for salg. Noen år før det igjen hadde Maren helt andre planer som student i Oslo. Så møtte hun den profesjonelle surferen Luca Guichard på ferie i Portugal.
– Hva var det du likte med kombucha-smaken?

– Jeg syntes det var godt med en gang! Jeg er ikke så glad i det som er søtt, og vil ikke ha noe med mye sukker i. Men for mange kan det være en uvant smak. Vi har truffet overraskende bredt, og treffer ikke bare dem som går på helsekosten. Både unge og eldre folk kjøper. Det er et alternativ til brus i butikkhyllene.

Møtet på bussholdeplassen

Maren forteller om da hun møtte opp på en bussholdeplass i Oslo for å få overlevert kombucha-kultur av en person hun aldri hadde møtt før.

– Det er jo som med surdeig. Du får kultur av noen som har laget det før. I Norge var det nesten ingen som holdt på med det. Men vi fant et par Facebook-sider - ei som het «Fermentering » og ei som het «Melkesyregjæring». Vi prøvde oss fram, men det var min mor på Gangstad gårdsysteri (Astrid Aasen) som oppfordret oss til å søke midler hos Innovasjon Norge for å finne ut om det var noe å bygge videre på, sier Maren.

Etter det Maren selv har funnet ut, stammer drikken fra Asia og er et par tusen år gammel. Fermenteringen skjer når kulturen spiser sukker og te, og gjør det om til syre.

– Før fermenterte de for å konservere mat. Spekemat blir også fermentert, der man tørker og bryter ned maten så den blir holdbar lenger. Det er litt det samme med mat som blir røkt og raket. Øl, vin, surdeigsbrød, surkål, jogurt, og kefir er jo også fermentert eller syrna produkter.

Surf Kombucha. Foto: Wil Lee-Wright

Har blitt trendy

Hun tror ordet fermentering kan skremme noen.

– Folk skjønner ikke hva det er, og det høres vanskelig og gammeldags ut. Men så er det egentlig veldig lett. Nå er det mange på min alder som fermenterer, og det har blitt trendy og populært igjen. Vi har vært inne på tanken om å lage kimchi (fermenterte grønnsaker), men foreløpig har vi valgt å fokusere på kombucha.

Etter at teen er brygget ferdig blir den tilsatt smak og kullsyre. Surf Kombucha har i dag tre forskjellige smaker - mango, bringebær og tropisk ingefær. En ny avtale med en større grossist gir grobunn til enda større produksjon.

Surfebølger er det lite av på Inderøy. Noen krusninger i Straumen er det nærmeste du kommer. Men det hender at en og annen folkehøgskoleelev surfer gjennom åkrene på longboard.

For Marens del har tilhørigheten til Inderøy vært til uvurderlig hjelp. Hjemgården Gangstad ligger på Den Gyldne omvei som har vært et norsk prakteksemplar på samarbeid mellom produsenter og reiseliv.

– Det har hatt alt å si egentlig. Jeg hadde vel aldri en drøm om å flytte tilbake, men siden Innovasjon Norge var så positive, så måtte vi prøve. Det hadde ikke gått an å sitte alene i Oslo med denne produksjonen. Innovasjon Norge visste om Gangstad, og hvor jeg kom fra. Her har jeg alle kontakter rundt meg, og folk som er flinke til å samarbeide og hjelpe hverandre.

surfkombucha.no

Havbrukseventyret

Jørgen Fjeldvær, Kystmuseet i Sør-Trøndelag. Foto: Kystmuseet.

Trøndersk landbruk sto for en verdiskapning på fire milliarder kroner i 2015. Like bak følger fiskeri og havbruksnæringen med en verdiskapning på tre milliarder kroner. Med en laksepris som har fetet seg opp, og nye handelsavtaler i kjømda, er det stor optimisme langs kysten i dag.

Jørgen Fjeldvær sitter midt i eventyret. Han er tilbake på gamle trakter. Hitterværingen er i dag avdelingsleder for havbruk i Kystmuseet i Sør-Trøndelag. Som med så mange andre langs kysten, er han «oppvokst på merdkanten».

– Jeg jobbet ute på oppdrettsanlegg i feriene da jeg var student og elev på videregående. Det var en godt betalt og fin jobb. Jeg kom tilbake til Hitra da jeg fikk jobben på Kystmuseet, forteller Jørgen som opprinnelig er fra det lille tettsted Ansnes.

1. juli åpnet utstillingen Pionerene hos Kystmuseet på Sandstad på Hitra. Her får de besøkende møte personene som bygget opp havbruksnæringen.

– Jeg er oppvokst rundt føttene til brødrene Sivert og Ove Grøntvedt. De var også fra Ansnes, og regnes for å være noen av de fremste pionerene for næringa.

Brødrene Grøntvedt var sildefiskere som fikk en god idé. Når de fisket med ringnot, så de laksen som beita på lodde-fisken. Da tenkte de: Hvorfor kan vi ikke gjøre det samme med laksen til vanlig – ha den i ei not på sjøen, og fôre den opp?

– De fikk det faktisk til, men det var overhodet ikke snakk om å holde det de fant ut for seg selv. Folk fra Vestlandet og Nord-Norge fikk ta turen til Hitra og se alt de ville. Brødrene ville at det skulle bli en næring for hele kysten, og ønsket derfor å dele kunnskapen. Det er litt i deres ånd at vi holder på også – vi ønsker å spre kunnskap.

Også i Jørgens familie ble det drevet med fiskeoppdrett. I løpet av åtti- og nittitallet ble flere av småselskapene kjøpt opp og konsolidert. I dag er det hovedsakelig noen få, store selskap igjen, deriblant Salmar og Marine Harvest.

Foto: New Scandinavian Cooking

Ute med statsråder og studenter

En stor del av Jørgens jobb er å ta med folk ut til et visningsanlegg som ligger fem minutter fra Sandstad. Cirka 2000 personer er med ut til merdkanten hvert år. Hit kommer statsråder, ambassadører i Oslo, studenter, skoleelever og utlendinger som er interessert i å drive business. De største selskapene er i dag børsnoterte.

– Jeg har en veldig givende jobb. Det er utrolig mange forskjellige besøkende med ulikt kunnskapsnivå. Alt fra miljøvernorganisasjoner til hardcore kapitalister. Det er artig å være med på å tilegne folk kunnskap om norsk havbruk, sier Jørgen.

Han er blitt vant til å få mange spørsmål. Om bruk av antibiotika og lakselus. Jørgen sier at hans jobb ikke er å drive propaganda for næringen, men å opplyse folk. Han viser til at mye er blitt tatt tak i.

– De aller fleste har en mening om oppdrett, men ikke nok kunnskap. Om folk er for eller mot, er ikke så viktig for oss. Det viktige er at folk får økt kunnskapsnivået. Vi ser at bransjen nå er blitt mer i forkant og preventiv, blant annet med vaksinering av fisken.
Kystmuseet håper å utvide opplevelsespakken. Tanken er at de besøkende også skal kunne få se hvordan fisken foredles videre i et slakteri. Jørgen Fjeldvær ser positivt inn i framtida på næringas vegne.– Det er ikke noe tvil om at Trøndelag er episenteret for norsk havbruksnæring. Både når det gjelder teknologi, forskning, utvikling og samarbeid.


kystmuseet.no

AKTUELT

Roadtrip med reiselivssjefens spesialiteter
Matriket Midt | 

Roadtrip med reiselivssjefens spesialiteter

Lyst på en roadtrip stappfull av matspesialiteter? I Trøndelag har vi 49 registrerte matspesialiteter. Her får du full oversikt og reiselivssjef Petra Sestak sine beste tips til hvor du må stoppe for å finne trønderske matskatter.»

ASKO signerte Trøndersk Matmanifest
Matriket Midt | 

ASKO signerte Trøndersk Matmanifest

ASKO Midt-Norge er kjent for å levere mat til restauranter og storhusholdning. De er også kjent for å bry seg ekstra om bransjen, og nå har de signert Trøndersk Matmanifest for å vise at de er med på laget.»

Jim André Stene på kne og med saks blant ville vekster
Produsenter | 

Fra fjæra til Speilsalen

På kne og med saks blant ville vekster trives Jim André Stene best. Han har fulltidsjobb som sanker og i fjæra ikke langt fra Trondheim sentrum finner han spiselige blomster og planter til Michelin-restauranter i Trondheim og Oslo.​ »

15-åringer fikk drømmedag med Michelinkokk
Opplevelser | 

15-åringer fikk drømmedag med Michelinkokker

Det er storslått kokkekamp i Trondheim. 60 ungdomsskoleelever fordelt på ti restauranter. Alle har fått de samme trønderske råvarene, hva gjør de? Gjestene kommer snart. Tenk å få en drømmedag med en Michelin-kokk! Det er "Ung Restaurant" i byen! »

fargerike poteter fra trøndelag
Matriket Midt | 

Den fantastiske poteten på Credo

Blå Kongo fra Overhalla, rød Asterix og gul søtpotet. Femåringene jubler når de ser de fargerike potetene. Under ØkoUka i Trondheim får barn lage sine egne potetlomper når de er med på Den Fantastiske Poteten på Geitmyra Credo matkultursenter for barn. »

Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten
Opplevelser | 

Bli med å feire jorda og øko-maten

Er du klar for årets største feiring av økologisk mat og landbruk? I uke 39 arrangeres ØKOUKA 2020 over hele landet. Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten skal holde foredrag om tarmhelse og hvordan den blir påvirket av maten vi spiser. »

Kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen på Leksvik Helsetun
Matriket Midt | 

Mer matglede for eldre på sykehjem

I sommer fikk åtte ulike sykehjem på Fosen servert lokalmat og drikke til sine 500 beboere. Dette ble mulig gjennom Trøndersk Matfestival - et sted nær deg! Nå dannes et fagnettverk mellom de ansatte for erfaringene ga mersmak.»

glade ordførere klipper snor under åpningen av Trøndersk Matfestival
Trøndersk matfestival | 

Åpning av Trøndersk Matfestival 2020

Årets annerledes-festival er i gang. Åpningen i Trondheim viste et stort engasjement for maten som et felles samlingspunkt framover. »

Suksess med Bryggerifest!
Bryggerifestivalen | 

Suksess med Bryggerifest!

Fredag 31. juli spilte Skambankt i Trondheim - og konserten ble streamet til elleve ulike bryggeri i hele Trøndelag.»

Trøndersk Matfestival 2020
Trøndersk matfestival | 

Slik får du festivalopplevelsen i år

I år må Trøndersk Matfestival gjøre noe annet enn å samle 225 000 mennesker i Trondheim sentrum. I løpet av noen uker har festivalen fått en ny vri. Nå kommer festivalen til deg.»

Foodscaping
Matriket Midt | 

Foodscaping- gammel kunnskap, ny trend

Å dyrke sine egne grønnsaker er trendy igjen, det er også hagedesign. Ved å kombinere de to skapes det som omtales som foodscaping, dekorativ hagedesign som kan spises!»

Økonomiske utslag for matprodusenter og matfestivaler
Matriket Midt | 

Økonomiske utslag for matprodusenter og matfestivaler

Matfestivalene er viktige salgsarena for lokale mat- og drikkeprodusenter. Denne uka fikk landbruk- og matminister Olaug Bollestad høre hvordan korona-tiltakene påvirker matfestivalene i Trøndelag, Stavanger og Bergen. »

Bryggerifestivalen 2020 er avlyst
Matriket Midt | 

Bryggerifestivalen 2020 er avlyst

Vi beklager å meddele at Bryggerifestivalen i Trondheim 2020 er avlyst. Bakgrunnen er tiltakene som regjeringen har igangsatt for å redusere spredningen av covid-19.»

Restauranter åpner forsiktig
Matriket Midt | 

Restauranter åpner forsiktig

Mange restauranter har tilbud take-away den siste tida, og nå åpner mange av dem forsiktig dørene. »

Raskt levert i Åfjord
Matriket Midt | 

Raskt levert i Åfjord

Kuringen Bryggehotell og Stokkøy Bakeri snudde seg fort for å finne nye salgsarenaer.»

Hjemmeskole på kjøkkenet
Matriket Midt | 

Hjemmeskole på kjøkkenet

Mat- og helsefaget rommer praktisk talt alle skolefagene, hva med å ta med hjemmeundervisninga inn på kjøkkenet? »

Små hoteller med store matopplevelser
Opplevelser | 

Små hoteller med store matopplevelser

Fem unike, frittstående hoteller i Trøndelag starter nytt samarbeid for å styrke Trøndelag som reiselivsregion. Felles for dem alle er et sterkt fokus på lokale råvarer og maten som en del av opplevelsen.»

Lokalt påskeøl
Bryggerifestivalen | 

Lokalt påskeøl

Trøndersk øl trender! Velg lokale produkter til påskekosen, og fortsett å støtte dine lokale favoritter. Her finner du en oversikt over hvor du kan gjøre årets påskehandel.»

Soppsesongen er i gang!
Matriket Midt | 

Soppsesongen er i gang!

Trøndelags villeste kokk og Norges hippeste sanker har tatt med seg soppkurva til skogs på jakt etter skarlagen vårbeger. Med seg har de flere hundre hjemmesittere som følger årets første sopptur på livestream.»

Spis lokalt – og spis hjemme!
Matriket Midt | 

Spis lokalt – og spis hjemme!

I disse dager gjelder det å gjøre det beste ut av hjemmetilværelsen. Handle lokalmat eller bestill take away og utforsk det utrolige mangfoldet i Matriket Midt. »

Bokashi på 1-2-3
Matriket Midt | 

Bokashi på 1-2-3

Start forberedelsene til årets kjøkkenhage med kompost under kjøkkenbenken. Slik kommer du igang med bokashi.»

Michelin-utdeling i Trondheim
Matriket Midt | 

Michelin-utdeling i Trondheim

Mandag 17 .februar skal MICHELIN Guide Nordic Countries 2020 deles ut i Trondheim. Blir det nye stjerner til Trondheim? Hva har stjernestatusen betydd i året som gikk? Vi samler overskriftene. »

Grønn Forskning-konferansen 2020
Matriket Midt | 

Grønn Forskning-konferansen 2020

Denne uka møttes hundre forskere, bønder, kjøpmenn, politikere, og offentlig ansatte på Stjørdal for å feire Grønn Forskning og diskutere fremtiden til midtnorsk matproduksjon. Det unisone svaret fra salen var et ønske om et felles veikart, hvor Grønn Forskning skal bidra til et klimapositivt jordbruk i regionen innen 2030. »

Markerer matmanifestdagen
Matriket Midt | 

Markerer matmanifestdagen

Andre onsdag i februar feirer vi lokalmaten i Trøndelag, i dag er det nemlig ni år siden vi fikk Trøndersk matmanifest.»

Ung Restaurant i Nærøysund
Matriket Midt | 

Ung Restaurant i Nærøysund

Matglede sto øverst på menyen i Trøndelags største matkommune da en engasjert gjeng tiendeklassinger inntok kjøkkenet på restaurant- og matfag på Ytre Namdal Vgs.»

Ung Matglede
Matriket Midt | 

Ung Matglede

Prosjektet Ung Matglede inspirerer ungdom til å velge restaurant- og matfag. »

Julemarked på trøndersk
Matriket Midt | 

Julemarked på trøndersk

Besøk et av de mange julemarkedene rundt om i Matriket Midt – her finner du både julestemning og julegaver.»

Sparker i gang Grønn Forskning 2019/2020
Matriket Midt | 

Sparker i gang Grønn Forskning 2019/2020

Grønn Forskning 2019/2020 ble innledet med kick-off på Scandic Hell 26. november, der alle næringsgruppene var samlet til oppstartsmøte. I løpet av dagen ble små og store problemstillinger diskutert i hver enkelt gruppe, før gruppa landet 1-3 tema de ønsker å gå videre med. »

Kjøttspesialiteter fra Midt-Norge
Matriket Midt | 

Kjøttspesialiteter fra Midt-Norge

Fremfor å øke kjøttproduksjonen vil prosjektet «Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon» tilby et større utvalg av stykningsdeler, nye produkter og kjøttspesialiteter. Hva slags produkter ønsker trønderne? »

Anbefaler Trøndelag som europeisk matregion
Matriket Midt | 

Anbefaler Trøndelag som europeisk matregion

En internasjonal jury har besøkt Trondheim og Trøndelag reise for å vurdere regionens kvaliteter og potensiale som matregion. Juryen var klar i sin uttalelse, og anbefaler at Trøndelag får statusen som European Region of Gastronomy 2022. »

Grønn potetforskning i Sunndal
Matriket Midt | 

Grønn potetforskning i Sunndal

To prosjekter med utspring i Grønn Forskning skal øke økologisk potetproduksjon og interessen for økologisk potet i Midt-Norge. »

Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon
Matriket Midt | 

Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon

Endelig skal det bli lettere å få tak i lokalproduserte kjøttstykker – fra hode til hale. Prosjektet «Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon» skal møte etterspørselen i markedet og sikre lønnsomheten i hele verdikjeden.»

Pop Up Restaurant & Matfag
Matriket Midt | 

Pop Up Restaurant & Matfag

Noen av Trondheims beste restauranter inspirerer og vekker matengasjement hos byens ungdomsskoleelever.»

Smak på årets juleøl
Matriket Midt | 

Smak på årets juleøl

Bryggerifestivalen gir deg oversikten over juleølsmakinger og andre arrangement i Matriket Midt. »

Juleølet har kommet!
Bryggerifestivalen | 

Juleølet har kommet!

I dag slipper Vinmonopolet nesten 250 juleøl. På lista finner du bryggerier fra både inn- og utland, og i et vidt spenn av ølstiler.»

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag
Matriket Midt | 

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag

Ung Restaurant inviterer ungdomsskoleelever fra Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag. »

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?
Bryggerifestivalen | 

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?

Mens vi venter på Bryggerifestivalen 2020 - her finner du en oversikt over høstens ølsmakinger, kurs, festivaler og andre arrangement i Matriket Midt.»

Trønderoster utmerket seg i NM
Matriket Midt | 

Trønderoster utmerket seg i NM

Medaljene fortsetter å drysse over trønderostene. Under årets NM i Ost høstet trønderske ystere til sammen 25 medaljer »

Trøndelag slo an på Matstreif
Matriket Midt | 

Trøndelag slo an på Matstreif

6.- og 7. september deltok Trøndelag på Matstreif for å vise fram hva regionen har av mat- og reiselivsopplevelser. Matrettene var satt sammen som en matreise fra Rørvik i nord til Oppdal i sør. Et matinteressert publikum lot seg villig friste til å kjøpe en smak av Trøndelag.»

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!
Matriket Midt | 

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!

Mat- og landbruksdepartementet ønsker å bygge matnasjonen Norge. Da trengs det sterke matregioner, mener aktører i Trøndelag og Rogaland. De står derfor sammen om å vise fram lokale mat- og drikkespesialiteter under Matstreif i hovedstaden til helga.»

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!»

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.»

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret.»

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.»

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.»

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.»

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen.»

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»