Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.

Sist jaktår feide nordtrønderne forbi hedmarkingene og kapret tittelen som landets største elgjaktfylke. Med det nye Trøndelag skal det vel også godt gjøres å ta tittelen tilbake. Så hva bruker egentlig trønderne all denne elgen til? Hjorteviltportalen har spurt kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone om hva slags forhold de har til elg som julemat. 

Elgtartar

Reneé Fagerhøi, kokk og daglig leder ved Bula Bistro – en av Trondheims desidert beste restauranter, tilbereder gladelig elg både privat og på jobb. 

– Elgkjøttet har, i motsetning til mye annet vilt, en mild smak som de fleste liker. Og selv om elg er magert kjøtt, trenger det ikke å være tørt, forsikrer kokken. Trikset er å tilføre fett, for eksempel i form av en kraftig saus eller en fet potetpuré. 

– Rent logistikkmessig er det en utfordring å få tak i viltkjøtt til restauranten, men vi har en kokk som jakter. Så når han har vært ute, setter vi elg på menyen.

I jula blir det lite elg, men skal hun foreslå en rett må det bli tartar på elg servert med rugbrød. Et ypperlig valg til et av julas bugnende buffébord, enten det er frokost eller lunsj. 

– Elgtartaren må balanseres med noe fett, noe sprøtt og noe syrlig. Eggeplomme gir fedmen som er så viktig for opplevelsen, sylteagurk og kapers bidrar med syre. Og topp gjerne tartaren med potetgull eller fritert jordskokk, oppfordrer Reneé.  

Fremfor den klassiske varianten, en ublandet tartar der tilbehøret serveres ved siden av kjøttet, foretrekker hun å blande tartaren.

– Når bordet er dekket, og lysene er tent, så rører du bare alle ingrediensene sammen og setter den fram. 

En fiffig variant er å bytte ut eggeplommen med en majones smaksatt med einebær, som virkelig fremhever viltsmaken. Topp med stekt eller syltet sopp, og gjerne smørstekt rosenkål.  

Morrpølse til hverdag og fest

Oddmund Rønning, ihuga elgjeger fra norddelen av fylket, er også en dreven kar på kjøkkenet, og kjent for å lage alskens herligheter av viltet han feller. Tradisjonen tro skal det lages mørr (morrpølse av elg) etter jakta, og pølsa skal være ferdig til jul. 

– Vi bruker gjerne mørr som litt tilbehør til juleøl eller maltøl når vi har drop in-gjester. Eller noe som må til når salthungeren kommer dagen etter en kveld med mye godt i glasset. Og som herlig pålegg ved siden av sylte, elgrull og sild på julefrokostbordet. Mørr hører også med i sekken sammen med svartkjelen når man kommer seg ut i friskluft i romjula. 

Ellers kan det vel hende det vanker elgkjøttkaker sammen med juleribba, og kanskje ei enkel elggryte til litt større familiemiddager.

– Elg til jul? Nei, det bruker vi ikke, tenkte jeg først da du spurte. Men ved nærmere ettertanke blir det visst en del elg læll, ja, fastslår Oddmund. 


Elgmorr godgjør seg til jul. Foto: Oddmund Rønning

Kystjegerns elghjerte i lefse

Petter Brandsø, også kjent som @kystjegern, er en minst like ivrig jeger fra sør i fylket. Heller ikke han har mye elg på menyen i jula. Men han slår likevel et slag for elghjertet, en absolutt favorittdel på elgen. 

– Jeg serverer gjerne elghjerte i lefse, en enkel «manneoppskrift», og skikkelig snaddermat.  

Ta hjertet opp fra fryseren, og la det tine en times tid. Skav av det du skal bruke, og fres kjøttet i panna med chili, hvitløk, salt og pepper. Surr i litt rømme til slutt. Serveres i lefse med avokado og steinsopp. 


@kystjegern slår et slag for elghjertet. Foto: Petter Brandsø

Elgstek i romjula

Matskribent og halvtrønder Helle Øder Valebrokk kommer fra en jaktglad familie, og har vokst opp med vilt i jula. Da gikk det mest i småvilt som rype, tiur eller orrhane.

– Men i de senere årene har jeg alltid servert storvilt i romjula. Det er festmat! Tilgangen på godt viltkjøtt har blitt så mye bedre for byboere etter at Bondens Marked kom. Nå kan jeg få tak i de flotteste stykkene av elg, hjort og reinsdyr. 

Og når vi først snakker om festmat, kommer vi ikke unna elgsteken. Har du et lekkert stykke kjøtt til rådighet, er det viktig å behandle det med respekt, er Helles råd. En måte å gjøre det på er å krydre kjøttet riktig. Her deler hun sin oppskrift på en kryddermiks som hun generøst krydrer elgen med.


Elgstek er festmat som må krydres riktig. Foto: Helle Øder Valebrokk

Elgpølse fra Tydal

På julemarked i Trondheim treffer vi blant annet Tydalskjøtt. Og her går det virkelig unna. 

– Du får snakke med henne, sier en travel selger, det er hun som er sjefen. 

Og, antar vi, kona? Tydalskjøtt er i alle fall en liten familiebedrift som produserer førsteklasses kjøttprodukter av blant annet elg. 

– Elgpølsa er en av bestselgerne, forteller Laila Dyrhaug. Den egner seg godt som juletapas, gjerne med aioli og skummende drikke til. 

Pølsa lages fortsatt etter god, gammel oppskrift fra egen gård. Og når du smaker denne kjenner du at det er elgkjøtt den er laget av.

– Ifølge oppskriften skal elgpølsa krydres med brennevin av egen avl. Akkurat det har vi gått bort fra, men ellers er oppskriften den samme som den har vært i generasjoner. 

Grytstek av elg (også kjent som elghakk) er en annen populær rett blant tydalingene, tipser Dyrhaug. For en mer utfyllende oppskrift, se matprat.no

– Ha litt kraft og elghakk i kjelen, finhakket løk, poteter og litt gulrot. Kok til alt er mørt, og server med tyttebær. 

Badsturøkt elg

En favoritt hos Li-Snadder, er badsturøkt lårtunge av elg. 

– Servert med tyttebærrømme og pekkabrød (et norsk-svensk flatbrød), har du en vinner på koldtbordet, bedyrer Ole Ivar Ness. 


Badsturøkt lårtunge av elg. Foto: Camilla Næss

Drikke til? 

Flere trekker fram skummende drikke som egnet tilbehør til elgen. Ølakademiet hjelper deg å velge rett.

 
AKTUELT

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!»

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.»

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret.»

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.»

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.»

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.»

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen.»

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»