%c3%a5fjordpizza-med-bl%c3%a5skjell.jpg (3)
Trøndersk matfestival | 26.07.19

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag!

To skjellprodusenter på Fosen forsyner i dag hele det norske markedet med ferske blåskjell, og produserer begge rundt 600 tonn skjell årlig. Selv om vi nordmenn spiser på langt nær så mye blåskjell som resten av Europa, så er det stadig flere som får øynene opp for skjell. Både til hverdag og til fest. Og det gjør vi rett i, for mer bærekraftig mat finnes neppe. 

Her får du Snadderkongen Magne Hoems favoritt - gratinerte blåskjell, samt oppskrift på Åfjordpizza, som har blitt en udødelig klassiker på Trøndersk Matfestival.

Snadderkongens favoritt

  • 2 kg blåskjell
  • hvitløksmør
  • 100 g smør
  • 5-10 g hvitløk (ca 2 båter)
  • 2 ss finhakket persille

Damp blåskjellene til alle har åpnet seg.

La skjellmaten ligge i den ene halvdelen av skallet, som legges med en klatt hvitløksmør på et ildfast fat.

Det hele gratineres i stekeovnen på 250°C i 7 min.

Skjellkraften er en ypperlig råvare til sauser, supper og gryteretter, og kan fryses ned til en senere anledning. 

 

Åfjordspizza

  • Kaldpresset olivenolje
  • 1/2 fennikkel
  • 1/2 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 dl god hvitvin (tørr, ikke salt!)
  • 3 dl rømme
  • ½ ts maisennamel
  • Nypresset sitronsaft
  • Salt (gjerne sopp-/taresalt fra Stokkøya)
  • Grovkvernet pepper
  • Marinert grønnkål, hakket
  • Blåskjell 
  • Ost, gjerne lokalprodusert

Mariner grønnkålen

Lag en marinade av nypresset sitronsaft og kaldpresset rapsolje med litt salt og grovkvernet pepper. Hakk grønnkålen og la den ligge i marinaden mens du lager resten.

Damp blåskjellene

Fres finhakket fennikkel, løk og hvitløk godt i olje. Tilsett hvitvinen, denne skal frese! Tilsett blåskjellene. Ikke kok for lenge, bare til de fleste skjelllene har åpnet seg. Kast resten. Ta ut innmaten av skjellene og la den tørke på et papir.

Rømmesaus

Sil blåskjellkraften og sett den til koking. Reduser til ca 0,5 dl. Tilsett rømmen og kok ned til ca 2 dl ferdig rømmesaus. Tilsett jevning av maisennamel og vann for å få en fin konsistens. Gi sausen et oppkok og smak til med salt, nymalt pepper og sitronsaft. Settes kaldt.

Pizzadeig

Lag en smidig deig av mel, vann og gjær i god tid før utbakingen.

Steking

Kjevle ut en tynn bunn og smør på tynt lag med rømmesaus.

Strø på et lag revet ost pluss blåskjell og sett pizzaen til steking i vedfyrt ovn, eller på 250 grader, i ca. 10 minutter - følg med!

Legg på marinert grønnkål når det er 2-3 minutter igjen av steketiden og press over litt sitron.


Aktuelt