Rørosrein
De fire siste Spesialitetsmerkene innen kjøtt i Trøndelag er alle fra Rørosrein, og da beveger vi oss ut på viddene helt øst i fylket.
For 11 000 år siden, da det europeiske kontinentet gikk mot slutten av den siste store istiden, fulgte menneskene reinsdyrene nordover. Folket bosatte seg over hele Skandinavia, og for omtrent 3000 år siden kan vi kalle de samer; de fikk felles språk og tradisjoner, og de levde av viltressursene. Samene var et jakt- og fangstfolk, og i fjellene i Norge kan man se dype groper fra flere tusen år siden hvor folket fanget rein. Gropene ble dekket til med kvister og løvverk slik at når reinsdyrflokkene kom springende – ofte store flokker på tusenvis av dyr - så falt dyrene nedi gropa. Etter hvert begynte samene å temme rein, og beveget seg med dyrene over store beiteområder. Reinmelk var også viktig i kostholdet, og kjøtt og skinn ble solgt.
De to sørsamiske familiene som driver Rørosrein lever med reinsdyrene og reinens åtte årstider i Gåebrien Sijte, en sameby i Rørostraktene.
Pinnekjøtt av reinsdyr fra Rørosrein har fått spesialitetsmerket. Reinsdyrkjøtt er magert kjøtt, og veldig smakfullt. Reinsdyrene er fysisk aktive over store områder, og spiser lav, lyng, urter, bær og sopp på viddene og i fjellområdene rundt Jotunheimen. Pinnekjøtt er laget av bringe, bog og side, er tørrsaltet i 5 dager. Kjøttet skal bløtlegges før det dampes eller kokes, og er saftig og rik på komplekse smaker. Pinnekjøtt serveres med tradisjonell kålrotmos. Dette er ekte norsk med en vilt-vri. Her er en oppskrift om du vil lage middag av pinnekjøtt av rein. Om du vil prøve deg med en annen vri kan du lage pinnekjøtt med pepperrotsaus. Koker du kraft på pinnekjøtt får du en unik smak; salt, vill og kraftig. Den kan du lage suppe på, eller tilsette til ulike retter.
Bare Rein Spikkjipølse - eller spekepølse som det heter på bokmål, er en pølse med unik smak. Den er laget på smakfullt og næringsrikt reinsdyrkjøtt, solbærsirup, startkultur og tradisjonelle krydder og urter. Dette er en spekepølse som har god konsistens og med akkurat passe grovhet og mørhet. Smaken er relativt mild med fint krydderpreg, rene kjøttaromaer og hint av sødme.
Den tredje varen fra Rørosrein som har fått spesialitetsmerket er Rørosviddas Perle, mørbrad av reinsdyrkalv. Mørbrad er en smaksrik og mager biff som sitter bak på låret på dyret og er det møreste biffstykket på reinsdyret. Her er det de rene smakene som teller, og det er ikke bare snakk om å selge et kjøttstykke; Rørosviddas Perle formidler samisk kultur og tradisjoner fra Norges urfedre. Mørbrad av reinsdyrkalv fikk også den høyeste poengsummen gitt noensinne under Det Norske Måltid når Årets Kjøtt ble utdelt i 2017.
Som med alle av Rørosrein sine produkter så foredler familiebedriften reinsdyrkjøttet i hele verdikjeden, fra kalven er født til ferdig produkt. Kjøttet er mørnet i 7 dager før det blir skåret ned. Flatbiff av reinsdyrkalv er intet unntak, og her er det smaken på kjøttet som er satt i fokus. Flatbiff av reinsdyrkalv har delikat og rund smak med fin viltpreget sødme, og er et produkt i særklasse.
Hvis du har lyst til å lese mer om samiske tradisjoner og nordisk historie så finnes denne boken ‘Gåebrien Sijte – en sameby i Rørostraktene’ av Sverre Fjellheim.