48432582481 638335337B K

Matmerkspesialiteter i Trøndelag

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles det beste av lokalmat- og drikke. Merket løfter fram trønderske matvarer med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken. 

Spesialitet garanterer at maten eller drikken er:

  • Basert på de beste norske råvarer
  • Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter
  • Laget av dyktige mathåndverkere
  • Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse 

Trøndelag har hele 49 Matmerk-spesialiteter, og de er nøye utvalgt og er med på å fremme trønderske råvarer og håndverkstradisjoner.

Bli med og spis deg gjennom Matmerk-spesialitetene, dette blir en utsøkt kulinarisk vandring gjennom generasjoner av matkultur.

Bortistu Gjestegård

Lengst inne i Storlidalen i Oppdal ligger Bortistu Gjestegard.

Her kan du gå lange fjellturer og plukke multer rett utenfor døra, og maten som blir servert er hjemmelaget på tradisjonelt vis. Bortistu Gjestegard er kjent for sine badsturøkte lammelår som er lettsaltet og røkt med einer i den gamle ‘røk-basstua’. Badstua er fra 1850, og ble tidligere brukt til å tørke malt for maltølbrygging. Her har de tatt i bruk møysommelige håndtverksprosesser for å oppnå balansert mild og unik røyksmak, aroma og mørhet. Bortistu Gjestegard har fått spesialitetsmerket for to av sine produkter; Bassturøkt lammelår og Bassturøkt lammelår, utbeinet og surret

Fra Storlidalen og Oppdal sør i fylket drar vi nord i fylket og ut nærmere kysten. Vi skal til Inderøy, der har de ivaretatt gamle trønderske mattradisjoner siden butikken ble startet i 1938.

Inderøy Slakteri

Inderøy Slakteri fått Matmerk sitt Spesialitetsmerke for sine Grove Pølser. Oppskriften på de grove pølsene har vært uforandret siden 60-tallet, og består av grovhakket kjøtt av svin og storfe, urter og krydder og er en saftig pølse med mye smak.

Rørosrein

De fire siste Spesialitetsmerkene innen kjøtt i Trøndelag er alle fra Rørosrein, og da beveger vi oss ut på viddene helt øst i fylket.

For 11 000 år siden, da det europeiske kontinentet gikk mot slutten av den siste store istiden, fulgte menneskene reinsdyrene nordover. Folket bosatte seg over hele Skandinavia, og for omtrent 3000 år siden kan vi kalle de samer; de fikk felles språk og tradisjoner, og de levde av viltressursene. Samene var et jakt- og fangstfolk, og i fjellene i Norge kan man se dype groper fra flere tusen år siden hvor folket fanget rein. Gropene ble dekket til med kvister og løvverk slik at når reinsdyrflokkene kom springende – ofte store flokker på tusenvis av dyr - så falt dyrene nedi gropa. Etter hvert begynte samene å temme rein, og beveget seg med dyrene over store beiteområder. Reinmelk var også viktig i kostholdet, og kjøtt og skinn ble solgt.

De to sørsamiske familiene som driver Rørosrein lever med reinsdyrene og reinens åtte årstider i Gåebrien Sijte, en sameby i Rørostraktene.

Pinnekjøtt av reinsdyr fra Rørosrein har fått spesialitetsmerket. Reinsdyrkjøtt er magert kjøtt, og veldig smakfullt. Reinsdyrene er fysisk aktive over store områder, og spiser lav, lyng, urter, bær og sopp på viddene og i fjellområdene rundt Jotunheimen. Pinnekjøtt er laget av bringe, bog og side, er tørrsaltet i 5 dager. Kjøttet skal bløtlegges før det dampes eller kokes, og er saftig og rik på komplekse smaker. Pinnekjøtt serveres med tradisjonell kålrotmos. Dette er ekte norsk med en vilt-vri. Her er en oppskrift om du vil lage middag av pinnekjøtt av rein. Om du vil prøve deg med en annen vri kan du lage pinnekjøtt med pepperrotsaus.  Koker du kraft på pinnekjøtt får du en unik smak; salt, vill og kraftig. Den kan du lage suppe på, eller tilsette til ulike retter.

Bare Rein Spikkjipølse - eller spekepølse som det heter på bokmål, er en pølse med unik smak. Den er laget på smakfullt og næringsrikt reinsdyrkjøtt, solbærsirup, startkultur og tradisjonelle krydder og urter. Dette er en spekepølse som har god konsistens og med akkurat passe grovhet og mørhet. Smaken er relativt mild med fint krydderpreg, rene kjøttaromaer og hint av sødme.

Den tredje varen fra Rørosrein som har fått spesialitetsmerket er Rørosviddas Perle, mørbrad av reinsdyrkalv. Mørbrad er en smaksrik og mager biff som sitter bak på låret på dyret og er det møreste biffstykket på reinsdyret. Her er det de rene smakene som teller, og det er ikke bare snakk om å selge et kjøttstykke; Rørosviddas Perle formidler samisk kultur og tradisjoner fra Norges urfedre. Mørbrad av reinsdyrkalv fikk også den høyeste poengsummen gitt noensinne under Det Norske Måltid når Årets Kjøtt ble utdelt i 2017.

Som med alle av Rørosrein sine produkter så foredler familiebedriften reinsdyrkjøttet i hele verdikjeden, fra kalven er født til ferdig produkt. Kjøttet er mørnet i 7 dager før det blir skåret ned. Flatbiff av reinsdyrkalv er intet unntak, og her er det smaken på kjøttet som er satt i fokus. Flatbiff av reinsdyrkalv har delikat og rund smak med fin viltpreget sødme, og er et produkt i særklasse.

Hvis du har lyst til å lese mer om samiske tradisjoner og nordisk historie så finnes denne boken ‘Gåebrien Sijte – en sameby i Rørostraktene’ av Sverre Fjellheim.

Garnviks Røkeri

Fra kjøtt går vi over til fiskeproduktet i Trøndelag som har fått Matmerk sin anerkjennelse. Det produseres mye laks i Trøndelag, og et produkt som har klatret opp til spesialitetsmerket er Garnviks Røkeri med Røkt lakseloin med pepper og cognac. Råvaren er fra SalMar på Frøya, og også Garnviks ligger på Frøya, og ble som en god gründerhistorie startet med en røykovn i garasjen, for så å vokse og komme seg inn i eget bygg. Det var Vidar Garnvik selv som var lei av å lete etter god røkt laks, og så ble det en fulltidsgeskjeft å lage det. Her kombinerer de ny og gammel matkunnskap.

Laksen marineres i cognac i to omganger og røykes deretter uten skinn. Fisken lukter tydelig av røyk, og det smaker rustikt og med gode, klare røyktoner.

Lykkemat

Så over til søte saker, og bakevarer og kjeks som er så gode at de har fått Spesialitetsmerket av Matmerk. Skal du ta et glass vin og spise ost i sommer så kan du bytte ut Ritz crackers med et produkt som juryen mener er ‘et løft for kategorien norskprodusert kjeks’. Mia er gründeren som jakter på det beste kornet i Selbu. Hun håndlager økologiske produkter av urkorn, som er de virkelig gamle, originale kornsortene. Hun kjøper urkornet i sekker direkte fra bonden, og valser kornet rett før baking. Hva er valset korn? Det er korn som blir klemt flat i ei steinkvern akkurat til bristepunktet, da bevares næringsinnholdet og den gode smaken på en helt spesiell måte. Svedjerugkjeks er delikate, tynne og sprø kjeks laget på Svedjerug og Norsk Spelt. Den bakes av surdeig og er tilsatt lynghonning og med krydder fra Fjellurt og salt fra North Sea Salt Works. Kjeksen har en karakteristisk syrlighet siden den er bakt på surdeig, og den balanseres i sødme av kortreist honning. En innbydende blanding av urter danderer kjeksen, smak deg inn i bergmynte, brennesle, selleripersille, basilikum, kornblomst og ringblomst.

Havremarv er en kjeks som vekker gode barndomsminner hos folk. Når den lages i Lykkemat sine lokaler i Selbu så lukter det ‘bestemorhjem’ nesten over hele bygda. De baker med urkornet spelt fra Gullimunn  og smør og melk fra Rørosmeieriet, begge produsenter i Trøndelag. Havremarv lages på skikkelig vis. Hel havre bløtlegges i melk over to døgn, så tilsettes spelt, smør, rørsukker og hornsalt. Kjeksen er tynn og bakes sprø og gylden. Særdeles godt med ei skive brunost og en kopp kaffe.

Lykkemat har også fått Spesialitetsmerket for sin granola; Lykkemat Granola med Urkorn. Her kjøpes kornet ukvernet fra kortreiste bondegårder, akkurat som til Svedjerugkjeksene. Økologisk helkorn av spelt blir valset til bristepunktet, og så tilsettes honning, havre, salt og til slutt rapsolje, som gir en beskjeden nøttesmak. Så vendes blandingen varsomt for hånd, for å sikre konsistens og kvalitet. Lykkemat Granola med Urkorn er den granolaen som gründeren selv ønsket å spise men som hun ikke fant i butikken, så da startet hun med å lage den selv og lager nå granola for hele Norge som det synger i fra Selbu.

 

Røra Bakeri

Fra moderne granola går vi over til ‘gammeldags’ Skjenning fra Røra Bakeri; et bakverk med lange trønderske tradisjoner. Skjenning er et tradisjonelt festflatbrød fra Innherredsområdet. Det er tynt og sprøtt og har en karakteristisk søt smak, den har en trekantet form med gyllen farge på en side.

Navnet kommer mest trolig av at brødet blir blankt på overflaten på grunn av melke- og sukkerblandingen som smøres på under stekingen. Alt på 1800-tallet omtales skjenning i historiske bygdebøker fra området. Skjenning var et naturlig tilbehør til den like tradisjonelle retten sodd, som ble servert i barnedåp, bryllup og begravelser. Både soddbollene og skjenningen ble vurdert nøye av gjestene, og det ble sagt at en brud ikke var et fullgodt husmor-emne dersom hun ikke selv både hadde brygget ølet og bakt skjenningen til sitt eget bryllup.

Skjenning lages på blant annet potet, havremel, byggmel og rugmel, og poteten og havren er dyrket i Innherred.

Det er ikke kjent at skjenning produseres i andre områder enn i Innherredsområdet, og der finnes det til gjengjeld mange ulike lokale oppskrifter på dette festflatbrødet. Innherred er et sted hvor mange har unike kunnskaper om produksjon av skjenning, både i forhold til råvarer og de ulike trinnene i produksjonen.

 

Galåvolden Gård

720 meter over havet sørvest for Røros sentrum ligger Galåvolden Gård. Den har vært i drift siden 1721 og drives i dag av niende og tiende generasjon. Gården er Rørosregionens ledende leverandør av egg, i tillegg til melk, storfekjøtt og hønsekjøtt, og mye annet godt. Galåvolden Gård har fått Matmerk sitt Spesialitetsmerke for flere produkter, blant annet den originale og annerledes ostekaken kalt RørosKake. Den er fremstilt av gårdens egne egg og selvprodusert ostemasse, og er en glutenfri ostekake som skal lunes litt i ovnen før den serveres. Den er utviklet gjennom en handverksprosess på gården, og er uten tilsetningsstoffer. Osten inneholder også mandler og bittermandel, og har en lun og god smak.

Mens vi allerede snakker om Galåvolden Gård kan vi gå inn på det brede is- og sorbet-assortementet deres. Her på gården ivaretar de gamle tradisjoner, men de vet og å ta kreativiteten i bruk og presentere nye produkter med original vri. Hele 6 ulike typer is og sorbet har fått spesialitetsmerket fra Matmerk, så da er det bare å hoppe over middagen, brette opp ermene og smake i vei.

Jordbærsorbet er laget av friske, solmodne jordbær fra Rørostraktene, laget for hånd og i små porsjoner. Sorbeten har kun naturlige ingredienser; for eksempel som tykningsmiddel bruker de naturlig fremstilt johannesbrødkjernemel, så sorbeten har ingen registrerte allergener. Det samme gjelder Galåvolden Gårds Blåbærsorbet. Blåbærene er plukket i Røros og levert av Terroir Røros, en sankebedrift i Rørosområdet. 

Matmerk-juryen anerkjente denne sorbeten fordi fordi den er unik og frisk, noe som er naturlig siden den korte, lyse sommeren på Røros gir ekstra smakfulle bær.

Ifølge representanter fra lokalbefolkningen sies det at ‘D e næstn som å gå på tryne i ei blåbereng med kjæftn åpen’, så du skal ikke være i tvil om at det smaker skikkelig blåbær!

Fløteis med multe, og Fløteis med krokan fra Galåvolden Gård har fått Spesialitetsmerket. Melk og egg er produsert på gården og fløten er fra Rørosmeieriet. Det er rikelig med Rørosmulter i multeisen, og krokanen i krokanisen er selvfølgelig laget fra bunnen av på gården den og.

Tjukkmjølksis er noe litt annet; og også en populær is fra Galåvolden Gård. Den er laget på den lokale spesialiteten Tjukkmjølk fra Røros, som i seg selv har fått status som ‘beskyttet geografisk betegnelse’ av Matmerk. Den er økologisk, og er surmelk som er syrnet med en kultur fra tettegras, og som gir et produkt med en helt karakteristisk smak og konsistens. Tjukkmjølksis har en frisk og litt syrlig og smak sammenlignet med annen vanlig is. Isen smaksettes med bær som naturlig vokser i Rørosregionen; både tyttebær og blåbær leveres av Terroir Røros. Isen blir håndverksmessig produsert på Galåvolden gård. Matmerk-juryen slår et slag for tjukkmjølksis og sier at det er en ‘unik lokal råvare med frisk smak av bær fra norsk natur og gir en is som er en unik smaksopplevelse.’ Prøv den du og.

Fra Galåvolden Gård får også to oster spesialitetsmerket Matmerk. Melka kommer fra dyrene på gården. Melkeproduksjonen er basert på det naturgitte grovforgrunnlaget som er typisk for høytliggende områder med kort vekstsesong. Melka er et speilbilde av hva dyrene spiser, og bidrar til meieriproduktenes egenart. Både RørosOst med krydder og RørosOst med urter fåes i vanlig variant, vellagret i 1 år, og vellagret i 2 år. Ostene har tydelig mild og avrundet moden lukt og smak, og smelter i munnen, noe som gjør at den er lett å like. RørosOst med urter har en god og tydelig ettersmak av timian, einebær og basilikum. RørosOst med krydder er tilsatt peppermiks. RørosOst med røkt reinskjøtt er en unik ost med røkt reinsdyrkjøtt fra Rørosrein, og har fått bronsemedalje hos World Cheese Awards. Nøkkelost er en smakfull ost med Inderøykarve og nellik, og Kvitost er en mild ost som også har fått pris for beste hvite fastost under Trøndersk Matfestival i 2014.  

Reins Kloster

Fra Rørostraktene drar vi til havs og det for å spise enda mer is. I Rissa på Fosen lager Reins Kloster noe av den beste isen som produseres i Kyst-Norge.

Det var vikingkongen Harald Hårfagre som tok gården Rein til seg da han samlet Trøndelag og resten av Norge på 870-tallet. Selve gården er antakelig over tre tusen år gammel. Nonneklosteret på Rein ble grunnlagt på slutten av 1220-tallet og eksisterte i 300 år.

Solbær-iskrem er laget av økologiske råvarer på Reins Kloster i Rissa i Trøndelag. Råvarene er melk fra egen gård, fløte fra Rørosmeieriet, egg fra Ørland og solbær fra Trøndelag. Iskrem-miksen lages og modnes over natten. Solbær kokes sammen til en bærpuré som tilsettes iskrem-miksen rett før den kjøres i ismaskin. Solbær-iskrem har en dyp og flott farge og smaker friskt av solbær og har en god og fyldig konsistens med fin struktur. Solbær-is er kremet og glatt og har biter av hele bær, noe som gir en fin smaksopplevelse. Det viser seg også at Reins Kloster Iskrem har mindre luft enn den isen man finner i frysedisken. Dette er fordi hver sin smak har sin egen smete, sin egen grunnmiks. Reins Kloster får også anerkjennelse fordi solbær-iskrem kommer i en delikat forpakning og med tydelig designprofil. Basert på svært godt håndverk gjør at den skiller den seg fra masseprodusert is.

Vil du prøve noe mer enn solbær kan du gå over på Karamell-iskrem, den er laget på gården på samme vis, og har også fått Matmerk sitt Spesialitetsmerke. Her er det ikke brukt verken aroma eller fargestoffer;, det er tilsatt mer karamell for at det skal smake, nettopp, skikkelig karamell.

Husk at isen skal tempereres før du spiser den, så vent noen minutter fra du tar den opp av fryseren, la trøndersola gjøre sitt, og så er den nyt-bar.

For den som foretrekker en forfriskning uten melkeprodukter og egg så er bringebær-sorbeten fra Reins Kloster også på Matmerk sin spesialitetsliste.

Bringebær-sorbeten er laget av økologiske bringebær fra Trøndelag, for det meste bringebær faktisk; andelen av bringebær er 76 prosent. Sorbeten produseres av Reins Kloster og er en sorbet i særklasse med sin naturlige, friske bringebærsmak og delikate konsistens. I 2016 ble den kåret til Årets Godbit, fordi den smaker like godt som den ser fristende ut.

 

Orkladal Ysteri

Vi tar turen ned til Orkland for å smake på Orkladal Ysteri og Høvding Sverre. Det er en kittost som har fått hele tre spesialitetsmerker fra Matmerk. Han rangerer fra ungdom til moden alder; Høvding Sverre – ung, lagret og XO, har fått navnet sitt fra birkebeinerhøvdingen Sverre, som hadde kongsgård på Gjølme på 1100-tallet. Melken som brukes er lokalprodusert ved samdriften på Gjølme i Orkland kommune, og det legges stor vekt på dyrevelferd og god melkekvalitet. Dette er faktorer som medvirker til ostens gode kvalitet og smak.

Hva er så kittmodnet ost? Det er når modningen av osten skjer fra overflaten og innover; den ferdigformede osten påføres en bakteriekultur på overflaten som bidrar til at osten får den spesielle smaken og lukten. Høvding Sverre ‘vaskes’ med en lake tilsatt rødkitt og snues annenhver dag i begynnelsen av modningsprosessen for at det skal dannes en naturlig skorpe. Etter at skorpen er dannet vaskes og pusses osten hver uke, så det er en arbeidskrevende prosess. Når osten modner, produserer bakteriene i kittkulturen stoffer som trenger inn i osten. Det er sånn Høvding Sverre får en karakteristisk skarp lukt med en unik smak.

Høvding Sverre Ung er lagret i 3-6 måneder og er mild og rund i smaken, Høvding Sverre Lagret er lagret i 6-12 måneder og er litt fastere med en mer utviklet smak, og Høvding Sverre XO er fast og kan raspes som er parmesan. Den er lagret i over et år og er aromatisk og kraftig på smak. Det er slikt håndverk som gjør at en tur til Orkladal Ysteri frister!

Gangstad Gårdsysteri

Så var det slageren Gangstad Gårdsysteri. De er mest kjent for ost, men jommen har de ikke gardsis i særklasse også. De bruker Skjenning fra Røra Bakeri - som også har Matmerk sitt Spesialitetsmerke i tillegg til Geografisk Beskyttet Betegnelse - hakker den i biter og har den i isen sin.

Skjenning er et festflatbrød som pensles med melk og sukker, og under steking blir dette liggende som brunet karamell på steketakka. Dette gir isen en nydelig smak av karamell og skjenning. Fløteisen lages med fersk melk fra Gangstad Gård, fløte fra Tine, egg fra Rissa og karamell fra Skjenningbakingen på Røra Bakeri. Dette er moderne tradisjonsis; gode kvalitetsvarer gir en fyldig is med rik smak av karamell.

Vaniljeis med ekte vaniljestang er også Gangstads Matmerk-is. Her bruker de også fersk melk fra egne kyr, fløte fra Tine, eggeplommer fra Rissa og ekte Madagaskar vaniljestang. Isen håndlages i liten skala på Gangstad Gård og smaker som god, gammeldags hjemmelaget vaniljeis, fløyelsmyk, rik og fyldig og med aromatisk vaniljesmak.

Gangstad Gårdsysteri ble etablert allerede i 1998 og er Norges første autoriserte gårdsysteri med melk fra egne kyr som råvare. Her har de åpen gårdsbutikk i et trivelig gårdstun langs Den Gyldne Omvei på Inderøy. Gangstad Gårdsysteri har hele 9 oster som har fått Matmerk sitt spesialitetsmerke for utsøkt smak og kvalitet.

Granstubben er en rødkittost som skal varmes i stekeovn. Osten er surret med granbark rundt kanten, og dette gir osten en særegen smak ved oppvarming, Den fortjener og bli servert som en egen rett; osten er unik i sitt slag i Norge. Granstubben smaker tydelig av rødkitt, den er kraftfull på smak og har saltpregede aromaer.

Krydderost er en halvfast hvitmuggost som tilsettes krydder. Osten produseres i spesiallaget hjerteform, så den er kanskje noe å gi til din kjære?

Så over til to populære trønderske blåmuggoster. Edel Blå er en klassisk blåmuggost som utvikler en rik smak ved lagring. Nidelven Blå er lagret over dobbelt så lang tid og har en dypere smak og aroma.

Salatosten var den første av sitt slag i Norge da den ble produsert i 1998 som et norsk alternativ til fetaosten. Den er skåret i terninger og ligger i rapsolje og har tydelig smak av hvitløk og urter.

Snadderost: Dette er en Salatosten som er mikset til smørbar konsistens, passer ypperlig på brødskiva.

Karveost er en hvitskimmelost tilsatt karve dyrket på Inderøy. Osten har en fyldig aroma og god karvesmak.

Camembert er en liten ost som gjennom modning utvikler seg til å bli myk og fyldig. Osten har en lett nøttearoma og duft av sjampinjong.

Gangstad Edel Hvit er en halvfast hvitmuggost som har en mild og nøtteaktig smak, og var den første osten Astrid Aasen startet å lage for over 20 år siden. Det er en mild og rund ost som passer for den som ikke er så glad i sterke oster.

Hindrum Gårdsysteri på Fosen

Hindrum Gårdsysteri er et ysteri med over fem hundre års historie, og ligger i bygda Hindrem på Fosen. De er inspirert av irsk ostetradisjon, og osten er håndlaget på upasteurisert melk fra egne kyr.

Kjerringklump er en ost som har fått navnet sitt fra fjellet Kjerringklumpen, som er en av toppene i Fosenalpene mellom Leksvika og Vanvikan. Osten kalles også for ‘bandasjemodnet cheddar’, fordi den er ystet med inspirasjon fra den britiske osten Cheddar. Osten ‘cheddareres’ i ystekaret, hvor den syrnes og dreneres, så blir ostemassen kuttet opp i små biter, saltet og presset. Så blir den smurt med olje før den pakkes i ‘bandasje’ som puster under modning. Dette er avgjørende for smaken, som tangerer mellom mild og kremete og over i en fascinerende balanse av surt og søtt. Kjerringklump er en ost med intense og langvarige smaker. Den er veldig god sammen med mørkt øl som ale, porter og stout.

Rørosmeieriet

Vi må få med oss smør, rømme og yoghurt. De fire som har fått Matmerk sitt Spesialitetsmerke kommer alle fra samme produsent, Rørosmeieriet.

Alle trøndere vet at når den grønne smørpakken kommer på bordet, da snakker vi om kvalitetssmør, og det gjelder å smøre rikt på! Rørosmeieriet er Norges eneste heløkologiske meieri, og de bygger driften på rike mattradisjoner og meierifaglig håndverk. De har utviklet det ettertraktede smøret etter inspirasjon fra en dame som heter Ingrid Skancke fra Djupsjølia på Røros. Hun var en av de siste som laget smør hjemme på gården sin i ‘kinnbytte’. Fløten som de lager smør av langtidssyrnes til rømme som så kjernes i ei kjeglekjerne, smøret er luftigere og mindre kompakt enn de fleste andre smørtyper. Du kan skimte saltkornene i smøret, og står smøret ei stund i romtemperatur kan du se små vannperler på overflaten. På naturlig vis har kyr varierende mengder fett i melka avhengig av årstidene, så smøret av sommermelk er gulere og mykere enn ‘vintersmøret.’ Ingrid fra Djupsjølia beskriver smøret sånn som det skal være: ‘Smøret ska vårrå åpent med dråppåa og nåen saltkoinn.

Fra Rørosmeieriet får vi også rømme som har Matmerk-utnevnelsen. Den lages på samme vis som ble gjort på setrene i Rørostraktene. Mengden fett i den økologiske melka vil naturlig variere med årstidene og fôr og beite. Rømmen er langtidssyrnet, og kan serveres på 
fredagstacoen, for seg selv som en dessert med bær, eller runde av sauser og supper. 

Yoghurt Naturell og Yoghurt Tyttebær er Matmerk-yoghurtene som kanskje en dag danker ut den importerte yoghurten? Den er laget på økologisk melk fra kyr på beite og meieriet har utviklet sin egen oppskrift med en helt særegen blanding av yoghurtkultur og den tradisjonsrike tettekulturen. Tettekulturen er en flere hundre år gammel kultur med aktive melkesyrebakterier, og kommer opprinnelig fra tettegrasplanten (Pinguicula vulgaris) i Røros-traktene. Yoghurten har en mild og fyldig smak og får en unik og glatt konsistens takket være tettekulturen. 

Klostergården Tautra

Nå har det gått mye i mat av høy kvalitet, da skal vi over på drikke i Trøndelag. Her lages det mye bra drikke på gamle tradisjoner, ville vekster og

På Klostergården på den lille øya Tautra ved Frosta får du kulinariske, kulturelle og historiske opplevelser. Gården ligger rett ved ruinene av det gamle Cistercienserklosteret fra år 1207, og det nye Mariaklosteret som ble etablert i 2006 ligger en halvtimes spasertur unna. Tautra har lunt klima og er kjent som Trondheimsfjordens perle, med et unikt fugleliv og vakker natur.

Klostergården Tautra er et gårdsbruk med produksjon av marmelader, juice, whisky, bær, frukt, grønnsaker, og de har matservering og overnatting. I tillegg har de sitt eget bryggeri, og Alstadberger er det aller første norske ølet som har fått Matmerk sitt spesialitetsmerke.

Alstadberger er laget på en tusenårig trøndersk tradisjon med tørking av malt over åpen ild på ore-ved. Den er mørk rødbrun og fyldig med god maltsødme og kraftig røykpreg. I Trøndelag lever tradisjonen levende videre. Alstadberger er et samarbeid basert på juleøloppskrifta fra Alstadberg på Skatval.

Stolt Bryggeri på Stjørdal

Et annet, og meget spesielt øl, som har fått Matmerk sitt spesialitetsmerke, er Røyklagt av Stolt Bryggeri på Stjørdal. Her er all malt til bryggingen fra lokalprodusert malt, og ølet har ikke humle i det hele tatt. De tilsetter store mengder med friske grønne einer til skyllevannet som gir et friskt preg av sitrus og barskog. Til gjæringen har de fått hjelp av NTNU som hadde isolert en lokal øl gjær-stamme, noe som gir et unikt særpreg med litt syre og eple. Røyklaget er et øl med tydelig røyk i både smak og aroma uten å vise seg som brent eller sur. Ølet er lett tåkete med dyp gul farge og preg av einer.  Noe av ølet havner på brukte whiskeyfat. Når man smaker på Røyklagt får man respekt for stjørdalsølet, det har røtter helt tilbake til vikingtiden.

Den Gyldne Aquavit på Inderøy

‘En skarp en’ som er så unik at den har fått Matmerk sitt spesialitetsmerke, er Den Gyldne Aquavit fra Inderøy. Produsenten på Inderøy Brenneri syntes ikke det var helt rett å importere alle akevitt-ingrediensene utenlands-fra, så han begynte å sanke ville urter langs Den Gyldne Omvei, i et vakkert kulturlandskap et par timer nord for Trondheim. Hovedkrydderet er Inderøykarve som dyrkes på Berg Gård. Det brukes krydderdestillater av kvannfrø, mjødurt, løvetann og granskudd. Akevitten er søtet med sommerhonning fra Berg Gård. Akevitten lagres i 12 måneder på brukte sherryfat før den tappes på flaske. Den får pris fra Matmerk fordi det er en moderne akevitt med lys og gylden farge og med balanserte urtesmaker. Den Gyldne Aquavit er rett og slett et produkt i særklasse.

Matmerk per kategori

Kjøtt

Bortistu Gjestegard,  Bassturøkt lammelår, utbeinet og surret

Bortistu Gjestegard, Bassturøkt lammelår

Inderøy Slakteri, Grove Pølser

Rørosrein, Pinnekjøtt av reinsdyr

RørosreinBare Rein spekepølse av reinsdyr

Rørosrein, Rørosviddas Perle, mørbrad av reinsdyrkalv

Rørosrein, Flatbiff av reinsdyrkalv


Fisk og sjømat

Garnviks Røkeri, Røkt Lakseloin med Cognac & Pepper


Bakevarer

Lykkemat , Svedjerugkjeks

Lykkemat, Havremarvkjeks

Røra Bakeri AS, Skjenning


Annet

Reins Kloster, Bringebær-sorbet

Galåvolden Gård, RørosIs Blåbærsorbet

Galåvolden Gård, RørosIs Jordbærsorbet

Lykkemat, Lykkemat Granola med Urkorn


Meierivarer

Reins Kloster, Solbær-iskrem

Reins Kloster, Karamell-iskrem

Gangstad Gårdsysteri, Is med skjenning

Gangstad Gårdsysteri, Vaniljeis med ekte vaniljestang

Rørosmeieriet, Øko Røros Yoghurt Tyttebær

Rørosmeieriet, Øko Røros Yoghurt Naturell

Rørosmeieriet, Øko Røros Smør

Rørosmeieriet, Øko Røros Rømme

Galåvolden Gård, RørosIs Tjukkmjølksis med Tyttebær

Galåvolden Gård, RørosIs Tjukkmjølkis med blåbær

Galåvolden Gård, RørosIs Fløteis med multe

Galåvolden Gård, RørosIs Fløteis med krokan

Galåvolden Gård, Røroskake


Ost

Galåvolden Gård, RørosOst med krydder

Galåvolden Gård, RørosOst med urter

Orkladal Ysteri, Høvding Sverre Lagret

Orkladal Ysteri, Høvding Sverre Ung

Orkladal Ysteri, Høvding Sverre XO

Gangstad Gårdsysteri, Gangstad Granstubben 460 gram

Gangstad Gårdsysteri, Gangstad Krydderost

Gangstad Gårdsysteri, Nidelven Blå

Gangstad Gårdsysteri, Gangstad Salatost m/urter og hvitløk

Gangstad Gårdsysteri, Gangstad Karveost

Gangstad Gårdsysteri, Gangstad Edel Hvit

Gangstad Gårdsysteri, Gangstad Edel Blå

Gangstad Gårdsysteri, Gangstad Camembert

Gangstad Gårdsysteri, Gangstad Snadderost

Hindrum Gårdsysteri, Kjerringklump

 

Drikke

Klostergården Tautra, Alstadberger

Stolt Bryggeri, Røyklagt

Inderøy Bryggeri og Berg Gård, Den Gyldne Aquavit

Matmerk Roadtrip

Starter du i sør, kjører kysten oppover og til nord i fylket og runder nedover og avslutter helt øst i Trøndelag, ja da får du med deg alle Matmerk spesialitetene og mye veldig god mat, og også helt unike smaksopplevelser på nasjonalt nivå. Her finnes matvarer du ikke ser maken til andre steder i Norge. Ta plass!


Starter du fra sør i fylket kan du begynne i Storlidalen i Oppdal kommune, helt innerst i den vakre dalen ligger Bortistu Gjestegard. Her kan du overnatte, gå fjellturer, og smake på Bassturøkt lammelår. Badstua ligger ved hovedhuset, du kan spørre om du får se inn.  


Så kjører vi nordover til Orkland kommune og Orkladal Gårdsysteri, der er det god ost i Høvding Sverres navn. Så fortsetter du opp til Orkanger og tar rett vest og kommer deg ut til øya Frøya via ferga fra Brekstad. Nå er du langt ute i det ville vakre øyriket helt ytterst på Trøndelagskysten. På Frøya røyker de laks med spesialitetsmerke hos Garnviks Røkeri. Fra Frøya kjører du tilbake nesten inn til Trondheim; fra Flakk tar du ferga over til Rissa på Fosen, her er nemlig Reins Kloster. Få med deg mye historie og klosterruiner og vit at her er det prisvinnende sorbet og is å få. På fjordsiden av Fosen, i Vanvikan, ligger Hindrum Gårdsysteri i Vanvikan og her har de mye god ost. Herfra fortsetter du nordover på Fosenhalvøya til du kommer til Inderøy. Her må du nesten overnatte, for her er det mye godt! Du får oster i verdensklasse fra Gangstad Gårdsysteri, Skjenning fra Røra Bakeri og Matmerk-pølser fra Inderøy Slakteri. Inderøy Bryggeri og Berg Gård har gode smaker i sin akevitt; Den Gyldne Aquavit.
Fra Inderøy kjører du E6 sørover til Frosta og ut på øya Tautra. Her lager Klostergården Tautra en prisvinnende øl som heter Alstadberger. Fra Frosta tar du turen videre ned til Stjørdal, der er det mer god drikke hos Stolt Bryggeri med ølet Røyklagt. 
Så kjører du sørøst-over for Trondheim, til Selbu. Her lager Lykkemat granola, havremarvkjeks og svedjerugkjeks. Herfra dreier du ned til finalen i Rørostraktene. Her beiter reinsdyr og Rørosrein har mange reinskjøtt-spesialiteter. Rørosmeieriet står for yoghurt, smør og rømme, og Galåvolden Gård har mange gode oster og rører RørosIs med tyttebær, molter, blåbær og krokan.  


Nå er du mett og god, og når du er klar kan du kjøre ruta en gang til.
God tur!