Christopher hadde en periode i ungdomsårene som kunne ført han på helt andre veger. Men disiplinen og kreativiteten på kjøkkenet der han jobbet i oppvasken trigget ham til å bestemme seg for å satse på kokkefaget - og bli verdens beste kokk. Foto: Privat.
Bestemte seg for å bli verdens beste kokk
- Jeg har alltid likt å være best i et eller annet i idrett. Jeg skulle egentlig bli fotballproff, det var ikke naturlig at jeg skulle bli kokk. Jeg var kreativ og glad i å lage ting og begynte på form og farge. Men det ble kjedelig å sitte på en stol. Da jeg gikk på videregående måtte jeg ha en jobb for det holdt ikke med stipend, så jeg begynte å jobbe i oppvasken på et hotell. Her så jeg at det var lett å vokse i gradene og i løpet av noen uker hadde jeg frokostvakt. Det likte jeg godt, sier Davidsen, som fikk lov til å prøve ut ting og sette opp dagens meny på dette kjøkkenet. Det var her han bestemte seg for å begynne på kokkeskolen.
- Da jeg begynte på kokkeskolen innså jeg at jeg ikke kom til å bli fotballproff. Men jeg trengte noe som trigget meg litt ekstra. Det var da jeg bestemte meg for å bli verdens beste kokk, forteller han og begynte å trene. Davidsen brukte 4500 timer på å trene seg opp til Bocuse d´Or i 2017.
- Jeg var flink i smak., men jeg måtte også bli teknisk flink. En ting er å være god på smak, men det skal se bra ut i konkurranser. Smaksmessig lærte jeg utrolig mye om meg selv. Hva jeg likte og hva andre likte. Det handler om å treffe ganen til alle de 24 dommere fra 24 forskjellige land. Kommer du deg på podiet, har du greid det, smiler Davidsen.
Krabbe er en av signaturrettene til Head Chef Christopher W. Davidsen ved Speilsalen. Foto: Wil Lee-Wright.
Trives best på kjøkkenet
Konkurransene har vært en hobby for mesterkokken. Nå er han der han trives best, på kjøkkenet. Og her ønsker han å være helt til han blir pensjonist.
- Jeg hadde alltid i bakhodet at når jeg var ferdig med å konkurrere, skulle jeg tilbake på kjøkkenet. Bære grønne kasser med grønnsaker inn på kjøl, rydde på plass råvarer, stå og steke kamskjell, gå ut og snakke med gjester. Det er derfor jeg ble kokk, sier Davidsen, som fortsatt er glad i ting fra sjøen.
Hvorfor Trøndelag?
Som mange andre gode historier er det en porsjon kjærlighet med, og det var det som førte Davidsen fra Vestlandet til Trøndelag.
- Kona mi kommer fra Stoksund i Åfjord helt ut mot kysten. Etter første gang jeg var med hit på ferie ble jeg helt betatt av Trøndelag. Jeg var ute og fisket med svigerfar og ble ikke skremt av været, selv om det kan være fire årstider i mai måned. Jeg kom hit fra Stavangersyden med jobbesko. Svigerfar smilte av meg og sa jeg måtte ha på meg stilongs - i mai. Så ble jeg med han ut på fisketur, sier Davidsen, som husker godt sitt første møte med trønderske råvarer.

- Det kom en fisker med sjøkreps til restauranten og når han tok den opp reiste halen seg som en skorpion. Det har jeg aldri sett før. Det viser hvor fersk den er, og i tillegg var den like stor som underarmen min. Jeg hadde aldri sett en så stor sjøkreps før. Og strukturen i kjøttet og sødmen, det er helt unikt. Jeg ble betatt av det øyeblikket og opplevelsen, sier Davidsen.
Det er noe spesielt med råvaren her oppe. Tar du en sjøkreps fra Frøya og måler den med sjøkrepsen fra Stavanger der jeg kommer fra, blir det som en liten reke. Christopher W. Davidsen
- Her er den mye større og har en bedre kvalitet, sier mesterkokken og forteller at det har noe med havet å gjøre. I Trøndelag er det kort veg ut mot storhavet, vi har dypere fjorder og mer hardt vær. Davidsens lidenskap for sjømat stopper ikke på sjøkreps, som han bruke i sin meny under Bocuse d´Or.
Er stolt Trønder i utlandet
- Frøya er også et mekka for kamskjell med sine 1000 små skjær og øyer. Havbunnen er helt perfekt. Bunnen bugner av store og flotte kamskjell og dette har vi blitt kjent for. Når jeg har vært ute og reist for å hente inspirasjon har jeg sett kamskjell fra Hitra og Frøya i Europa, sier Davidsen, som blir trønder når han representerer Norge som matnasjon.
- Når jeg har vært rundt og reist og besøkt mine kokkekolleger og de jeg har konkurrert mot. Jeg sier at jeg kommer fra Trøndelag, og da begynner de å snakke om disse råvarene. Sjøkreps, fisk og skalldyr. Det viser at Trøndelag har blitt en merkevare på fisk og skalldyr. Jeg er stolt over det og føler selv at jeg er fra Trondheim og Trøndelag når jeg er i disse situasjonene, sier Davidsen.
Speilsalen skal representere Trøndelag
- Har du gode råvarer er det lett å lage mat. Og er det høy kvalitet skal du gjøre minst mulig med råvaren. Gode gulrøtter er best når du tar dem opp fra jorda, skyller og spiser dem. Dette har jeg tatt med meg på kjøkkenet og råvaren behandler jeg alltid slik at den skal få lov til å skinne. Kamskjell for eksempel, som er best når den er 100 prosent fersk. Den har en flott sødme og konsistent. Da kan du bare ta av sløret og spise den helt for seg selv. På sommeren vil jeg ha kamskjell råmarinert og iskalde. Istedenfor sitronjuice kan du bruke rabarbrajuice. Kamskjell er i mine øyne en smakseksplosjon, sier Davidsen engasjert. Og som Head Chef for Norges beste restaurant, prøver han å hente råvarene så lokale som mulig. Han forteller at gjestene er veldig interesserte i å høre hvor råvarene på Speilsalen kommer fra.
- Historiefortellingen rundt råvaren er veldig viktig. Jeg ønsker at alt skal komme herfra. Men det skal aldri gå ut over kvaliteten. 70-80 prosent av menyen vår er lokale råvarer og økologisk. Jeg føler at vi skal representere Trøndelag. Vi har en 150 år lang historie og det er den vi skal fortelle våre gjester, da er det viktig at vi bruker råvarer som kommer rett utenfor døra.
Mesterkokken sier han er fra Trøndelag når han møter sine kolleger i utlandet. Kamskjell fra Hitra og Frøya har blitt internasjonalt kjent og er i verdensklasse. Her er Christopher W. Davidsen på Hitra sammen med markedssjef Erlend Christiansen ved Hitramat. Foto: Silje Kolaas
Les mer om Britannia 150 år
Vil finne det unike som skiller seg ut
Festivalkokken var nylig på en rundreise i matregionen for å lage reklamefilm for Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg. Helga 5.-7.august blir det rundt 300 arrangementer over hele Trøndelag som byr på matopplevelser. Rundreise i matregionen ga mersmak.
Finn ut mer om Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg 5.-7. august her.
- Jeg er så imponert over det småskalaprodusentene gjør her i Trøndelag, og det er kult å se at råvarer blir til de fineste produkter i butikken. Jeg vil gjerne være først ute med å finne de gode råvarene og få de på menyen. Jeg liker å være i front, derfor er jeg mye rundt på reise for å finne de unike råvarene som skiller seg ut.
Mesterkokkens favoritt er pastinakken fra Frosta.
- Halleluja sier jeg bare. Pastinakk har blitt en stor favoritt. Den er saftig. Den får fram en sinnssyk sødme. Pastinakken er helt unik. Det er bare helt rått! Sier Davidsen, som er imponert over samarbeidet mellom bøndene der ute.
Janne Valberg på Valberg Slektsgård på Frosta er produsenten bak pastinakken. Foto: Silje Kolaas
- Frosta er en merkevare og har blitt hele Norge sin grønnsakshage. Du spiser grønnsaker fra Frosta på restauranter over hele Norge. i sesong. En ting er at det er en unik plass å så grønnsaker på. Men det er også flere hundre år med erfaring og kunnskap. Det er ikke hvem som helst som kan så en pastinakk på denne måten. Det ligger mye jobb og lidenskap bak, sier Davidsen.
Christopher Davidsen liker å møte lokalmatprodusentene og han vil gjerne være først ute med nye produkt. Her møter han kjøttprodusent Maren Stene fra Stene Gård på Frosta. Hun er også festivalkoordinator for Trøndersk Matfestival for Frosta. Stene Gård leverer allerede leverpostei til Britannia Hotel. Foto: Silje Kolaas