Alle utstillere oppfordres til å melde på ett eller flere produkter til konkurransen Årets produkt. Hvert produkt/ råvare kan kun meldes på i en (1) kategori. Men hver bedrift står fritt til å melde på flere produkter i samme kategori eller ulike produkter i ulike kategorier.
Med årets produkt menes både rene råvarer som hel fisk, filet, stykningsdelen av kjøtt, fjærfe, egg, frukt, grønnsaker, korn, mel, honning, eller det kan være et bearbeidet produkt som iskrem, marmelade, alkoholfri drikker, meieriprodukter. Videre kan det være råvarer med tradisjonelle konserveringsmetoder som eksempelvis tørking, salting, røking, speking, graving og raking.
Årets nykommer: Produktet skal ikke ha vært presentert på Trøndersk Matfestival tidligere, og kun ha vært i markedet inntil 1 år.
Åpen klasse er kun for produkter som IKKE høre hjemme blant øvrige kategorier. Drikke er et eksempel som tilhører Åpen klasse, mens kjøttprodukt skal meldes på i kategori kjøtt (alternativt økologisk eller nykommer hvis det er aktuelt).
Produkter som meldes på i konkurransen skal være produkter som er produsert av deltakere på Trøndersk Matfestival 2022 i Trondheim.