Årets produkt

Kåring av Årets produkt 2022

Hvert år kåres årets beste produkter blant utstillerne på Trøndersk Matfestival i Trondheim. Målet med kåringer er å løfte fram og gjøre stas på de gode råvarene og produktene som produseres i regionen. En jury bestående av kokker og eksperter smaker seg gjennom innsendte produkter, og kårer vinnere i følgende kategorier: 

  • Årets nykommer 
  • Årets økologiske produkt
  • Årets sjømatprodukt
  • Årets kjøttprodukt
  • Årets meieriprodukt
  • Årets bakst og kornprodukt
  • Årets søtsak (ny)
  • Åpen klasse
  • Årets matgave 

Regler

Alle utstillere oppfordres til å melde på ett eller flere produkter til konkurransen Årets produkt. Hvert produkt/ råvare kan kun meldes på i en (1) kategori. Men hver bedrift står fritt til å melde på flere produkter i samme kategori eller ulike produkter i ulike kategorier.

Med årets produkt menes både rene råvarer som hel fisk, filet, stykningsdelen av kjøtt, fjærfe, egg, frukt, grønnsaker, korn, mel, honning, eller det kan være et bearbeidet produkt som iskrem, marmelade, alkoholfri drikker, meieriprodukter. Videre kan det være råvarer med tradisjonelle konserveringsmetoder som eksempelvis tørking, salting, røking, speking, graving og raking. 

Årets nykommer: Produktet skal ikke ha vært presentert på Trøndersk Matfestival tidligere, og kun ha vært i markedet inntil 1 år. 

Åpen klasse er kun for produkter som IKKE høre hjemme blant øvrige kategorier. Drikke er et eksempel som tilhører Åpen klasse, mens kjøttprodukt skal meldes på i kategori kjøtt (alternativt økologisk eller nykommer hvis det er aktuelt).

Produkter som meldes på i konkurransen skal være produkter som er produsert av deltakere på Trøndersk Matfestival 2022 i Trondheim.

Påmelding og innlevering produkt

Juryering: Selve juryarbeidet for Årets Produkt vil skje før sommeren, onsdag 8. juni. Da vil vi nominere 3 finalister i hver kategori, som offentliggjøres og kan bruke dette i markedsføring gjennom sommeren. De som ikke blir finalister, får tilbakemelding på produktene etter juryeringen. Finalistene får det etter kåringen.

Påmeldingsfrist 30. mai. Alle påmeldte produkter må leveres inn til varemottaket på Banksalen hos Sparebank1 SMN i Trondheim senest 7. juni kl. 16.00. Kontaktperson er Børge Vikestad. Søndre gate, levering i Apotekerveita 4 (stor, grønn dør). NB: De har kun åpent kl 8-16 på hverdager, og det er pinsehelg i forkant. Så planlegg leveringen godt.

Merking: Produktet må merkes "Årets Produkt Trøndersk Matfestival" + navn på kategori produktet er påmeldt. Gjerne også med navn produsent + type oppbevaring av produktet (kjøl/frys/tørrvare). Hvis produktet skal tilberedes på en spesiell måte, må det ligge med en oppskrift. Mengde vare som sendes inn må være nok til at 4-5 personer kan smake, og få et godt inntrykk av produktet. Eksempelvis på kjøttvare er det passe med ca 0,5 - 1 kilo.

Offentliggjøring av selve vinnerne skjer åpningsdagen for Trøndersk Matfestival, torsdag 28. juli 2022.

Årets matgave

Det er mange lokale aktører som ønsker å gi bort lokal mat i gave på konferanser og liknende. Det kan gi dem en historie å fortelle mottakeren, og en anledning til å støtte lokale matprodusenter. 

Som European Region of Gastronomy 2022 har også Trondheim og Trøndelag mulighet til å melde på produkt til en internasjonal kåring med de andre europeiske regionene. Vinneren av Matgave 2021 under Trøndersk Matfestival i Trondheim vil automatisk bli sendt til den internasjonale finalen i 2022. Les mer om denne kåringen her. 

Matgave blir vurdert etter følgende kriterier: 

  • Innpakning (type materiale)
  • Presentasjon og utseende på design og merkevare
  • Smak, aroma, konsistens og bruksområde
  • Råvarenes opprinnelse
  • Historiefortelling rundt produkt og produsent
  • Kobling til region
  • Egnethet for transport (størrelse, volum, sårbarhet)
  • Innovasjon på tradisjon
  • Pris og verdi for giver og mottaker
  • Fagjuryens personlige vurdering

Tidligere vinnere

Hvert år siden 2012 har vi kåret årets beste produkter blant utstillerne på Trøndersk Matfestival.

Se alle her