Kåring av Årets produkt

Hvert år kåres årets beste produkter blant utstillerne på Trøndersk Matfestival i Trondheim. Målet med kåringer er å løfte fram og gjøre stas på de gode råvarene og produktene som produseres i regionen. En jury bestående av kokker og eksperter smaker seg gjennom innsendte produkter, og kårer vinnere i følgende kategorier: 

  • Årets nykommer 
  • Årets økologiske produkt
  • Årets sjømatprodukt
  • Årets kjøttprodukt
  • Årets meieriprodukt
  • Årets bakst og kornprodukt
  • Åpen klasse
  • Årets matgave 


Påmelding av produkter

Alle utstillere oppfordres til å melde på et eller flere produkter til konkurransen Årets produkt. Hvert produkt/ råvare kan kun meldes på i en (1) kategori, men hver bedrift står fritt til å melde på flere produkter.

Informasjon og lenke til påmelding vil bli sendt ut til godkjente utstillere på Trøndersk Matfestival i Trondheim, i midten av april.  

Offentliggjøring av vinnerne skjer åpningsdagen for Trøndersk Matfestival, torsdag 29. juli 2021.

Regler

Med årets produkt menes både rene råvarer som hel fisk, filet, stykningsdelen av kjøtt, fjærfe, egg, frukt, grønnsaker, korn, mel, honning, eller det kan være et bearbeidet produkt som iskrem, marmelade, alkoholfri drikker, meieriprodukter. Videre kan det være råvarer med tradisjonelle konserveringsmetoder som eksempelvis tørking, salting, røking, speking, graving og raking. 

Årets nykommer: Produktet skal ikke ha vært presentert på Trøndersk Matfestival tidligere, og kun ha vært i markedet inntil 1 år. 

Produkter som meldes på i konkurransen skal være produkter som er produsert av deltakere Trøndersk Matfestival 2021 i Trondheim.

Ny kategori: Matgave

I 2020 lanserte vi en ny kategori: Matgave. Det er mange lokale aktører som ønsker å gi bort lokal mat i gave på konferanser og liknende. Det kan gi dem en historie å fortelle mottakeren, og en anledning til å støtte lokale matprodusenter. 

Som European Region of Gastronomy 2022 har også Trondheim og Trøndelag mulighet til å melde på er produkt til en internasjonal kåring med de andre regionene. Vinneren av Matgave 2021 under Trøndersk Matfestival i Trondheim vil automatisk bli sendt til den internasjonale finalen i 2021. 

Matgave blir vurdert etter følgende kriterier: 

  • Innpakning (type materiale)
  • Presentasjon og utseende på design og merkevare
  • Smak, aroma, konsistens og bruksområde
  • Råvarenes opprinnelse
  • Historiefortelling rundt produkt og produsent
  • Kobling til region
  • Egnethet for transport (størrelse, volum, sårbarhet)
  • Innovasjon på tradisjon
  • Pris og verdi for giver og mottaker
  • Fagjuryens personlige vurdering