Ung Matfestival

I år blir det ekstra mange aktiviteter for ungdom på Trøndersk Matfestival, med to ungdomstelt  for deg som er 13+. Alle aktivitetene er gratis, og her har ingen irriterende småsøsken adgang. 

Bli med og lag mat, lær mer om matproduksjon og bærekraft, klima og karbonlagring i jord, og se hva matfagene rommer av muligheter for framtida. Har du lyst til å jobbe med mat så finnes det nemlig mange spennende muligheter! Etter ungdomsskolen kan du for eksempel ta fagbrev som baker, konditor, slakter, kjøttskjærer, pølsemaker, butikkslakter, industriell matproduksjon, sjømathandler og sjømatproduksjon.

For deg som liker å konkurrerer inviterer Sjømatbedriftene ungdom i alderen 14-16 år å delta i NM for juniorer til Masterchef sjømat. Konkurransen finner sted under Trøndersk Matfestival i Banksalen restaurant. Påmeldingsfrist: 1.juli.

Sjømatteltet

Årets festivaltema er KYSTSMAK! Smaken av kyst, salt og hav finner du også i et eget ungdomstelt i Kongensgate. Her blir du bedre kjent med noen av de fantastiske råvarene vi finner langs Trøndelagskysten. 

Lag laksepinner

Lag dine egne laksepinner – fersk laks panert med brød og egg. Vi håper du blir inspirert når du får lage et deilig fiskemåltid med laks fra SalmoNor. Vgs elever fra Ytre Namdal vil veilede deg. Med herlig tilbehør av grønnsaker fra Frosta og kryddervarianter vil du her finne en klassiker du ukentlig vil ha på menyen fremover.  

Hvordan fungerer et oppdrettsanlegg?

SalmoNor presenterer sitt visningsanlegg i Vikna, og forteller om lakseoppdrett. 

Fiskeakvarium

I fiskeakvariet til Mowi får du se flere typer sprell levende rensefisk. Dette er fisk som sørger for å holde laksen i merdene ren, og de gjør en super jobb for oppdretterne. Fagfolk viser frem og forteller om de ulike rensefiskene.

Lakseproduksjon med VR-briller

Ta på VR-briller og opplev hele produksjonssyklusen for oppdrettslaks. Dette er en fascinerende og flott opplevelse å være med på. 
SalMar stiller også ut en modell av opprettsmerd. Her kan du stille spørsmål og få masse kunnskap om oppdrettsnæringa og matproduksjon i havet.

Laks asiatisk style

Med inspirasjon og råvarer fra SalMar vil elever fra Strinda og Guri Kunna videregående skoler sammen med den dyktige kokken fra NordØst, Håkan Solbakk, veilede deg til å lage egne lakseretter med asiatisk vri.

Fileteringskurs med VR-briller

Lær deg å filetere fisk!  En spennende aktivitet som gir deg innsikt i mangfoldet i sjømatnæringa og mulighetene som ligger i havet.

Tett på faget med VR-briller – Båtkjøring

Liker du fart og spenning? Vi tar VR-brillene på, og suser ut til oppdrettsanlegget i en av de raske arbeidsbåtene!

Tett på faget med VR-briller – på merdekanten

Bli med på rundt på en oppdrettsmerd! Ta på VR-brillene og se hvordan arbeidshverdagen til en røkter kan være.

Tett på faget med VR-briller: Under havoverflata.

Trekk pusten og ta et dykk på oppdagelsesferd under vann ved laksemerda. Hvem vet hva som kan dukke opp her? Finn 3 ting som ikke hører hjemme her. 

Sjømat-Kahoot

Ta fram mobiltelefonen og konkurranseinstinktet! Her blir det myteknekking, kunnskap om havet, næringa og sjømat er temaet – du vil lære noe vi tror du husker livet ut. Ikke minst blir det fine premier.

Fra jord til bord

Alle aktivitetene er gratis, og gjennomføres i hele åpningstiden av Trøndersk Matfestival, i telt M i Kongens gate, rett ved Sparebank1 SMN.

Nedskjæring av kjøtt (storfe)

Bli med på nedskjæring av for eksempel en storfebog sammen med en kjøttskjærerlærling fra Nortura Malvik. Bli kjent med de ulike delene man skjærer av kjøttet og hva kjøttstykkene heter.

Lag din egen burger

Bli med å kverne kjøtt for å lage din egen burger og bli kjent med de fine råvarene som brukes i hamburgerproduksjon. Vi kan også tilby kortreist tilbehør til burgeren din.

Prøv deg som pølsemaker

Lag din egen pølse sammen med våre butikkslaktere fra Meny. Lær hvordan de ulike ingrediensene påvirker smaken på pølsa.

Ferskost med krydder

Lag din egen ferskost av TINE melk fra gårder i din region. Vær med på å bestemme hvilke urter du skal tilsette. Ferskosten kan du smøre på hamburgerbrødet og gi en spennende smak til hamburgeren din.

Bland din egen yoghurt

Bland din egen yoghurt med yoghurtbase fra TINE og diverse smakstilsetninger.

Hvordan koke brunost?

Vi utnytter biproduktet myse fra ferskostproduksjonen. Vær med på å koke brunost av mysa og andre ingredienser.

Pannekakerobot

Kom og smak på helt unike pannekaker laget av Vintensenterets egen pannekakerobot.

Iskremlaging med nitrogen

Vitensenteret demonstrerer hvordan du kan lage deilig iskrem med flytende nitrogen. Bli med og prøv!

Produksjon av biokull med en TLUD – reaktor

Fagmiljøet i Norge har begynt å forske på bruken av biokull. Biokull er kull som er fremstilt gjennom en pyrolyseprosess (forbrenningsprosess uten oksygen).  Derfor uten utslipp av CO2, så det er en måte å lagre karbon på.
Forskerne prøver å finne hvordan man best kan bruke biokullet for å øke humusinnholdet. En mulighet er å bruke biokullet som tilsetning i fòr til dyrene. Biokullet vil så indirekte (via avføringen) være en del av gjødselen.

Vekstforsøk med gjødsel fra hestemøkk 

For å binde karbon i jorda må humusinnholdet i jorda økes. Overflatekompostering er en metode for å øke næringsinnholdet i jorda. Skjetlein bruker også en komposteringsreaktor for å kompostere hestemøkk. Resultatet brukes i skolens gartneri hvor det gjennomføres vekstforsøk med planter.

Vannbåren varme fra en kompost

Varme fra kompost kan også bidra til å få ned energiforbruket og CO2-utslippet. Hvis komposten har riktig innhold (C/N forhold) og fuktighet vil varmen i komposten komme opp mot 60 grader. Med å koble komposten til et vannbårent varmesystem vil man kunne spare energi. Komposten kan etterpå brukes for å gjødsle plantene.

NM Junior - Masterchef i sjømat

Sjømatbedriftene inviterer ungdom i alderen 14-16 år å delta i NM for juniorer til Masterchef sjømat. Konkurransen finner sted under Trøndersk Matfestival i Banksalen restaurant. Her har du ikke behov for å være en veldig interessert eller flink matlager for å delta. Du vil få kyndig veiledning fra erfarne kokker og få tilsendt en liste med råvarer du kan bruke til å komponere akkurat din sjømatrett.


Konkurransen vil bli delt inn i to grupper med 10 lag i hver gruppe.

Gruppe 1 starter kl. 13.00 og er ferdig kl. 14.30
Gruppe 2 starter kl. 15.30 og er ferdig kl 17.00

Premiering vil finne sted fredag 2 august kl. 14.00. De tre beste rettene vil få medalje og flotte premier, men alle som deltar vil få diplom og sertifikat Det blir 20 plasser med to barn/ungdom på hvert lag.

Påmeldingsfrist 1. juli 2019

Meld deg på masterchef

Ungdomsaktivitetene gjennomføres i samarbeid med: