Mat- og drikkekurs

Også i år tilbyr vi et spennende kursprogram for deg som har lyst til å lære mer om mat og drikke. Hovedkursarenaen er Britannia Hotell, med tema som spenner fra sjømat og sider, øl og ost til staffasje, bær, terte, is og kurs i ville vekster, med mer! Billetter får du kjøpt her.

 

TORSDAG 29.JULI

 

Nyrørt is på trøndersk vis

Kursholder: Marte Krystad, Britannia Hotell
Tid:
Torsdag 29.juli kl 11-12
Kurssted: Kurslokalet ved Jonathan, Britannia Hotel
Pris: 290 kr + avg

Kjøp billett

Nyrørt, fløyelsmyk is med saftige, søte bær og knasende topping tar sommeren til nye høyder. Bli med Britannia Hotels konditor Marte Krystad og en liten ismaskin som heter Paco, og lær, hvordan du kan lage din egen favorittis. Med fløte fra Rørosmeieriet og trønderske bær, som jordbær og tindved, får du de gode smakene. Vi topper isen med hjemmelaget mandelkrokan og tørket frukt, så blir det en myk hyllest til trønderske råvarer, is, sol og sommer. Eller regn. Med nyrørt is blir alt bedre.
 
Marte Fikse Krystad er konditor på Britannia Hotell, og har i en årrekke jobbet som pâtissier ved Scandic Nidelven. Hun har også vært konditor på ærverdige Engø Gård og har vært med på baker- og konditorlandslaget. Hun liker både det som er klassisk innen konditorkunsten, men også det som er nyskapende og spennende. Hun er opptatt av små detaljer og at smakene skal være balansert mellom det søte og det syrlige.Staffasje på Speilsalen

Kursholder: Håvard Werkland, Speilsalen Britannia Hotel
Tid: Torsdag 29.juli kl 11
Sted: Speilsalen, Britannia Hotel
Pris: 420 kr + avg

KJØP BILLETT

Staffasje: 1. Det å staffere 2. dekorasjon; pynt; forsiringer: utsmykkede detaljer; fine ornamenter. Synonym: dekor, dekorasjon, forskjønnelse, garnityr, komplement, ornament, ornering, pryd, pynt, smykke, utfylle, utsmykning, øyesmykke.

Hva hadde en tallerken på Michelin-restauranten Speilsalen vært uten staffasje?
Bli med Britannia Hotel og Speilsalens assisterende kjøkkensjef Håvard Werkland og lær hvordan du kan imponere gjestene dine med hva som er på tallerkenen. Vi bruker pynt og dekor av grønne spirer, urter, blomster, og andre vekster i tillegg til mange andre elementer som kan pryde en tallerken. Dette er en innføring i de visuelle faktorene som gjør Michelin-rettene så spennende å spise. Hvordan løfter du mat med dekorasjon og danderer det visuelle på en måte som gir inntrykk før man en gang har smakt maten? En tallerken er et showpiece som viser de visuelle elementene i matlaging. Håvard Werkland vil presentere, og by, på smaker av trøndersk sjømat fra Hitra og Fosen og staffere tallerkenen slik de gjør på Speilsalen. Etter dette kurset kan det være dine egne middagstallerkener vil ta en helt ny visuell vending.
 
Håvard Werkland er assisterende kjøkkensjef på Speilsalen i Britannia Hotel. Reisen hans startet i 2014 da han vant norgesmesterskapet for kokkelærlinger. Deretter var han commis, eller assistent, til sin nåværende sjef, Christopher Davidsen, da de tok sølv i både Bocuse Europa og Bocuse d’Or Lyon i 2016 og 2017. Håvard Werklands største personlige opplevelse var da han i 2018 vant NM i kokkekunst. Nå for tiden er fokuset hans Speilsalen på Britannia Hotell, hvor han bruker energien sin på at gjestene skal få den ultimate matopplevelsen.

 

Mestermøte med norsk sider

Kursholder: Henrik Dahl Jansen, Britannia Hotel
Tid: Torsdag 29.juli kl 12
Kurssted: Vinbaren, Britannia Hotel
Pris: 425 kr + avg

Kjøp billett

Bli med Britannia Hotels head sommelier og fem ganger norgesmester vinkelner på et dykk inn i siderens verden i Norge. På verdensbasis er det en overproduksjon av vin, og i Norge har vi ikke naturlige forutsetninger for å dyrke druer, så hvorfor lage druevin i Norge? Da kan vi heller produsere fruktvin, som vi har tradisjon for. Med lang vekstsesong, lange dager og mye sol med kjølig vær får vi de beste eplene. Dette gir tørr, norsk sider av topp kvalitet. Våre norske sidere er flotte produkter og distinkte i stil, sammenlignet med sider fra Frankrike. Det vokser mye epler og produseres sider i Hardanger, og regionen jobber mot EU for å få beskyttet betegnelse. Henrik Dahl Jansen vil fortelle om variasjonen i norsk sider, og hvordan ulike sorter epler gir ulike smaker og stiler. Det vil bli presentert sidere som viser bredden i norsk siderproduksjon, og kanskje dukker det opp en trøndersk sider-overraskelse også.
 
Henrik Dahl Jansen er head sommelier på Britannia Hotel og er fem ganger kåret til norgesmester som vinkelner. Det hele startet da han for mange år siden skulle konfirmeres og fikk i gave en dag på kjøkkenet med Trond Moi i Kristiansand. Han hadde vært interessert i mat lenge, og gikk kokkeskolen og etter hvert på vinkelnerskolen. Han konkurrerte allerede i 2010 og har vunnet mesterskap i junior vinkelnere, og har siden 2012 deltatt i NM, EM og VM i vinkelnerkunst.


Mat-vinn

Kursholder: Rosalia Redondo Acosta, Unge Kokker
Tid: Torsdag 29.juli kl 13
Kurssted: Kurslokalet bak Jonathan, Britannia
Pris: 290 kr + avg

Kjøp billett

Vi har gjort det alle sammen. Laget en stor middag, med ris, poteter, kjøtt eller fisk, og flere sorter grønnsaker, og så blir ikke all maten spist opp til middagen. Og så kommer neste dag, og da har man ikke lyst på det samme som man hadde i går, og så vet man ikke helt hva man skal gjøre med disse restene da. Og så går de i søpla... Men, nå kan vi hive oss på mat-vinn trenden, hvor det å lage spennende, velsmakende og næringsrike retter av rester er det nye svaret på overforbruk og unyttig kasting av mat. Hvilke enkle grep kan vi ta for å kaste mindre mat? Unge Kokker med Rosalia Redondo Acosta i spissen lærer deg hva et næringsrikt måltid inneholder og hvordan du kan utnytte maksimalt det du allerede har hjemme på kjøkkenet, og hvilke matvarer som er lurt å putte i handlekurven. Du vil få tips om hvordan du kan unngå matfellene, vurdere om maten fortsatt er brukbar, og hvordan du kan bruke restemat. Unge Kokker vil servere eksempler på matretter laget av rester og smaksprøver på helt fine og brukbare produkter gått ut på best-før-dato. Bli med og lær hvordan du sparer miljø og pengbok med fyrrige nye rytmer på restematen. Det er en vinn-vinn situasjon!
 
 
Rosalia Redondo Acosta er en verdensreisende meksikaner som har studert på Le Cordon Bleu i Paris har fagbrev som kokk fra det som en gang het Ladejarlen i Trondheim. Hun inspirerer Trondheim med internasjonale perspektiver på mat og kultur. Hun har jobbet med Unge Kokker siden 2015 og har hatt sitt eget cateringfirma Mexican Alternativ Cooking siden 2014.

 

Alkoholfri drikke og mat i kombinasjon

Kursholder: Henrik Dahl Jansen, Britannia Hotel
Tid: Torsdag 29.juli kl 14
Kurssted: Vinbaren, Britannia Hotel
Pris: 350 kr + avg

Kjøp billett

Å spise en meny med mange retter er ikke nødvendigvis synonymt med å drikke vinpakke til. Når man ikke ønsker å drikke alkohol, kan alkoholfri vin være et ganske så kjipt alternativ. Det finnes selvfølgelig en del alkoholfrie ølsorter som går an, men for et fullverdig alkoholfritt alternativ som kan komplementere mat er det spennende å drikke frukt- og grønnsaksjuice. Det finnes mange flotte trønderske råvarer; epler, solbær, bringebær, blåbær, rødbet og gulrot. De ferske juicene er ofte økologiske og basert på kortreiste bær, frukter og grønnsaker og kan serveres med en gang, uten konserveringsmiddel. Disse drikkene behøver ikke være søte siden det generelt ikke tilsettes sukker. Det er jo allerede mye sødme i frukt. Man kan tilsette sitron, chili og ingefær for å gi drikkene nye løft. Hvilke juicer serverer man til fisk og sjømat og hva passer best til kjøtt og vilt? Det er fullt mulig å servere sju forskjellige juicer til en sju retters meny og ha en helaftens opplevelse med fullverdige produkter. Speilsalen gjør det, og Henrik Dahl Jansen viser deg hvordan.
 
Henrik Dahl Jansen er head sommelier på Britannia Hotel og er fem ganger kåret til norgesmester som vinkelner. Det hele startet da han for mange år siden skulle konfirmeres og fikk i gave en dag på kjøkkenet med Trond Moi i Kristiansand. Han hadde vært interessert i mat lenge, og gikk kokkeskolen og etter hvert på vinkelnerskolen. Han konkurrerte allerede i 2010 og har vunnet mesterskap i junior vinkelnere, og har siden 2012 deltatt i NM, EM og VM i vinkelnerkunst.

Fisk og skalldyr fra den trønderske kysten

Kursholder: Thomas Borgan, Kraft Bodega
Tid: Torsdag 29.juli kl 15
Kurssted: Kurslokale ved Jonathan, Britannia Hotel
Pris: 490 kr + avg

Kjøp billett

Havet rommer mange smaker, og vi som bor langs Trøndelagskysten er ekstra heldige. Her kan man fiske og få kveite, torsk, sei, breiflabb, brosme og ulke, og i teinene kan man få hummer og krabbe. Man kan finne blåskjell, kamskjell, hjerteskjell og østers, og smakene er delikate varianter av umami, dype, aromatiske, salte. Til dette kurset blir råvarene fisket og fanget natta før, så hva som tilberedes er helt avhengig av hva havgudene leverer. Thomas Borgan er en kjent improvisatør, og vil demonstrere tilberedning av kjente og ukjente fisk- og skalldyrslag og hva som er godt å servere til. Bli med for å smake, og lære om, den trønderske essensen av kystsmak!
 
Thomas Borgan gikk som lærling på, ‘gamle’ Britannia Hotell, før han dro til Oslo og jobbet på Bølgen & Moi, Palace Grill og Restaurant Fem Bord. Han har vunnet NM og Nordisk Kokkemesterskap og ble kåret til Europas beste kokk i 2015. I 2011 ble han kåret til Årets Sjømatkokk og er en kreativ kokk som driver den spennende restauranten Kraft Bodega på Brattørkaia i Trondheim. 

 

Lær om 'livets vann' - akevitt

Kursholder: Øyvind Lindgjerdet, Britannia Hotel
Tid: Torsdag 29.juli kl 16
Kurssted: Vinbaren, Britannia Hotel
Pris: 490 + avg
20-års aldersgrense

Kjøp billett

Visste du at akevitt betyr ‘livets vann’ på latin? Og at den katolske kirken regnet det for å være medisin, siden det var destillert av medisinske planter og urter?
Bli med Øyvind Lindgjerdet, barsjef på Britannia Hotell, på en reise inn i akevittens verden. 
Den første dokumentasjonen vi har på akevitt i Norge var et brev fra Eske Bille i Bergen til erkebiskopen i Trondheim Olav Engelbrektsson, og siden har det skjedd mye.
Du vil få høre om den trønderske Lysholm-familien, historien til Linie Aquavit og akevittproduksjon i Trøndelag. 
Du vil lære om råvarene som går med for å lage akevitt, blant annet om økologiske poteter fra Trøndelag, og om urter, planter og krydder som skal til for å få skikkelig god akevitt. Og vet du egentlig hva det vil si å destillere? Sats, gjæringsprosess, re-destillering og lagringsmetode er ord du vil ha kunnskap om, når du har vært på dette kurset. 
Du vil bli kjent med de ulike urtene og krydderne det lages akevitt av, og du får smake på norske, så vel som trønderske akevitter. Er stemningen god kan det være det avsluttes med allsang på svenske akevittviser, hvem vet?
 
Øyvind Lindgjerdet er barsjef på Britannia Hotell, med ansvar for cocktails og brennevin for hele hotellet. Nylig vant baren prisen for Norges beste cocktailmeny, hvor drinkene er hundre prosent basert på trøndersk lokalhistorie de siste 200 år. Han jobbet med historikere og fant mange artige historier fra Trøndelag som er blitt grunnlaget for drinker med historiske ingredienser. Øyvind Lindgjerdet tok restaurant- og matfag på Ladejarlen som det en gang het, har jobbet i bar i 14 år og er en uttalt brennevinsnerd. Han elsker spillerommet han får i jobben på Britannia, hvor han får rendyrke faget og ha frie kreative tøyler.

 

Grilling 2.0 - bli best på barbeque

Kursholder: Øivind Tiller, Britannia Hotel
Tid: Torsdag 29.juli kl 18
Kurssted: Westermannsveita, bak Britannia Hotel
Pris: 490 kr + avg

Kjøp billett

Har du hørt om en Traeger Grill?
Det er en amerikansk barbequegrill med trepellets som gir sommersesongens grilling spennende nye smaker. Skjønt Britannia-kokk Øivind Tiller har allerede stått ute i 25 minus i hele vinter og grillet. Selv juleporchettaen ble grillet utendørs på julaften.
Ikke et vondt ord om flintsteika og grillpølsene, men her har du mulighet til å lære hva grilling virkelig kan være. Øivind Tiller er opptatt av bærekraft, og det å bruke, grille og røyke ulike kjøttstykker som ellers ville blitt kastet eller kvernet til kjøttdeig og gått i fredagstacoen. 
‘Nyrebiten’ for eksempel, er et kjøttstykke med masse smak som ligger bak nyren, og er det stykket kjøtt slakterne selv tar med hjem, men har blitt et glemt kjøttstykke blant forbrukerne. Flat iron, tri tip, tomahawk, entrecote på bein, brisket, mulighetene er mange. 
Øivind Tiller er produktutvikler sammen med Røros Kjøtt ,og setter trøndersk kjøtt av høy kvalitet på dagsordenen. Med den amerikanske Traeger-grillen, som også er en ‘smoker’, så har grillen et så avansert innebygd system at man ikke behøver være kokk for å lage god mat. Du vil få lære om marinader og krydring av kjøtt, såkalt ‘dry rubs’, røyking av kjøtt, og grilling på ulike temperaturer. Som Øivind Tiller sier, ‘sjarmen med grilling er du skal føle at du kan lage skikkelig god mat!’
 
Øivind Tiller er bygutt oppvokst i Trondheim, og er lidenskapelig opptatt av lokalmat. Han elsker å dra rundt på gårdene og til produsentene i Trøndelag for å se hvordan maten blir laget fra bunnen av. Han jobbet som frokostkokk på Rica Scandic/Rica Nidelven i 10 år, og har vært på Britannia siden oppstarten som frokostsjef i Palmehaven. På Britannia Hotell får han frie tøyler til å prøve nye ting og være kreativ, og han elsker å eksperimentere, lære nye ting hver dag og å oppdage nye smaker. Som frokostsjef på Britannia sørger han for kvalitet, bærekraftig mat og redusering av matsvinn. Øivind er opptatt av øl og smak, og gleder seg til å smake på de ulike ølsortene bryggeriene har å by på under Bryggerifestivalen i Trondheim.

 

FREDAG 30.JULI


Nyrørt is på trøndersk vis

Kursholder: Marte Krystad, Britannia Hotel
Tid: Fredag 30.juli kl 11
Kurssted: Kurslokalet ved Jonathan, Britannia Hotel
Pris: 290 kr + avg

Kjøp billett

Nyrørt, fløyelsmyk is med saftige, søte bær og knasende topping tar sommeren til nye høyder. Bli med Britannia Hotels konditor Marte Krystad og en liten ismaskin som heter Paco, og lær, hvordan du kan lage din egen favorittis. Med fløte fra Rørosmeieriet og trønderske bær, som jordbær og tindved, får du de gode smakene. Vi topper isen med hjemmelaget mandelkrokan og tørket frukt, så blir det en myk hyllest til trønderske råvarer, is, sol og sommer. Eller regn. Med nyrørt is blir alt bedre.
 
Marte Fikse Krystad er konditor på Britannia Hotell, og har i en årrekke jobbet som pâtissier ved Scandic Nidelven. Hun har også vært konditor på ærverdige Engø Gård og har vært med på baker- og konditorlandslaget. Hun liker både det som er klassisk innen konditorkunsten, men også det som er nyskapende og spennende. Hun er opptatt av små detaljer og at smakene skal være balansert mellom det søte og det syrlige.

Garnishing Michelin-plates at Speilsalen (in English) 

Instructor: Håvard Werkland of Mirror Hall, Britannia Hotel
Time: Friday July 30 at 11am
Venue: Mirror Hall, Britannia Hotel
Ticket: 420 kr + fee
This class will be taught in English

Kjøp billett

To garnish: 1. To provide or supply with something ornamental; adorn; decorate; embellish; 
2. To provide (a food) with something that adds flavor, decorative color

What would a plate at Michelin restaurant Speilsalen (‘Mirror Hall’) be like without garnish?
Join Michelin-restaurant Speilsalen’ sous chef Håvard Werkland and learn how to take a plate with food to new culinary and visual heights with the art of garnishing. You will be exploring green shoots and sprouts, herbs, flowers and plants, as well as other elements that can decorate a plate. This class in an introduction to the visual components that make the Michelin plates so attractive. How do you use garnish to elevate your experience before you’ve even tasted the food? A plate of food is a showpiece presenting the visual components of cooking. Håvard Werkland will present and let you taste flavors of locally sourced seafood from Hitra and Fosen and garnish the plate the way they do it at Mirror Hall. After this class your dinner plate may never look the same. 
 
Håvard Werkland is sous chef at Michelin restaurant Speilsalen in Britannia Hotel. His journey started in 2014 when he won the Norwegian Championship for Chef’s Apprentices. He was commis chef for Speilsalen executive chef Christopher Davidsen when they won silver in Bocuse Europe ad Bocuse d’Or in 2016 and 2017. Håvard Werkland’s biggest personal achievement was when he in 2018 won the Norwegian Championship in Culinary Arts. These days his focus is on Speilsalen in Britannia Hotel, where he spends his energy giving guests the ultimate food experience.

 

Trønderske oster og trøndersk øl

Kursholder: Øivind Tiller, Britannia Hotel
Tid: Fredag 30.juli kl 12
Kurssted: Vinbaren, Britannia Hotel
Pris: 490 kr + avg

Kjøp billett

Souschef på frokost og lunsj ved Palmehaven på Britannia, Øivind Tiller, guider oss gjennom ostenes rike i Trøndelag. Her vil du lære om alt fra hvorfor Trøndelag er så bra en osteregion, til hvorfor det er viktig å la osten temperere seg på kjøkkenbenken før man spiser den. Ost er så mangt. Vi spiser ost gjennom dagen, men ost er jo også en festmiddag, og ost og vin er kjent, men ost og øl er kanskje en ny kombinasjon for mange. Øivind Tiller plukker frem de trønderske ostene han synes er mest spennende, og så får du smake med øl til.
Du vil få høre flere historier fra kjente og kjære osteprodusenter i Trøndelag. Norges aller første gårdsysteri var Gangstad Gårdsysteri, og de lager en egen ost til Britannia som heter Britannia Blå. Det er en blåmuggost som har hvitmugg utenpå, ergo er den hvit utenpå og blå inni. Øivind Tiller er veldig begeistret over de mange flinke produsentene det er i Trøndelag, og hvor høy kvaliteten er på osten. Grindal Ysteri er en annen av hans favoritter, og der på tunet har han likeså godt kjøpt sin egen geit; Lucy. Hun er med og produserer Myrull.
Her får du smake trønderske oster av ulike slag, med Britannias tilbehør som marmelade, gelé, og knekk.
 
Øivind Tiller er oppvokst bygutt i Trondheim, og er lidenskapelig opptatt av lokalmat. Han elsker å dra rundt på gårdene og til produsentene i Trøndelag for å se hvordan maten blir laget fra bunnen av. Han jobbet som frokostkokk på Rica Scandic/Rica Nidelven i 10 år, og har jobbet på Britannia siden oppstarten som frokostsjef i Palmehaven. På Britannia Hotell, får han frie tøyler til å prøve nye ting og være kreativ, og han elsker å eksperimentere, lære nye ting hver dag og å oppdage nye smaker. Som frokostsjef på Britannia sørger han for kvalitet, bærekraftig mat og redusering av matsvinn. Øivind er opptatt av øl og smak, og gleder seg til å smake på de ulike ølsortene bryggeriene har å by på under Bryggerifestivalen i Trondheim.

 

Fish and shellfish from the coast of Trøndelag (in English)

Instructor: Thomas Borgan, Kraft Bodega
Time: Friday July 30th at 1pm
Venue: Britannia Hotel
Cost: 490 kr + avg

KJØP BILLETT

This class will be taught in English

The sea holds many flavors, and those of us who live along the coast of Trøndelag are very fortunate. Here you can go fishing and you may catch halibut, cod, haddock, pollack, monkfish and snapper. In the traps you may get lobster and crab. And you can find blue mussels, scallops, cockles and oysters. The flavors are delicate variations of umami, deep, aromatic, salty. 
For this class the fish and seafood will be caught the night before, so what Thomas Borgan prepares depends entirely on what the gods of the sea provide. Thomas Borgan likes to improvise and will show you how to prepare a variety of fish and seafood dishes, and what to serve with them. This is a class for those of you who would like to learn and taste the essence of coastal flavors from Trøndelag.


Thomas Borgan once apprenticed at the ‘old’ Britannia Hotel, before leaving for Oslo and working at Bølgen & Moi, Palace Grill and Restaurant, and Restaurant Fem Bord. He has won Norwegian cooking championships and the Nordic Chef Championship. In 2015 he was awarded Europe’s Best Chef. In 2011 he was awarded Seafood Chef of the Year. Thomas Borgan runs the popular restaurant Kraft Bodega in Brattørkaia in Trondheim.

 

Trøndersk ølbryggekunst - fra korn til leskende drikk

Kursholder: Øivind Tiller, Britannia Hotel
Tid: Fredag 30.juli kl 14
Kurssted: Vinbaren, Britannia Hotel
Pris: 490 kr + avg
18- års aldersgrense

KJØP BILLETT


Bli med Britannia-kokk og ølbrygger Øivind Tiller på en reise gjennom øl fra korn til leskende drikk. Først må du bløte kornene for å få de til å spire, så tørker man malten til den fargen man vil ha og det avgjør smaken på ølet. Det er kornet man drar sukker ut av for å lage alkohol. Hvordan lages en pilsner eller hveteøl forskjellig fra en karamellisert stout eller et svart øl som en porter eller stout? Øivind Tiller deler ulike tips og triks for å få de smakene du vil ha. Du vil få smake ulike sorter trøndersk øl, alt fra pils, hveteøl, surøl og sterke IPA, porter eller stout. For å komplimentere de ulike ølsortene får du smake på hjemmelaget Britannia-spekemat og trønderske oster. 
Dette er kurset gir deg grunnlag for å forstå ølbrygging og selv kunne fortelle om ølbrygging neste gang du er ute blant folk.

Øivind Tiller er oppvokst bygutt i Trondheim, og er lidenskapelig opptatt av lokalmat. Han elsker å dra rundt på gårdene og til produsentene i Trøndelag for å se hvordan maten blir laget fra bunnen av. Han jobbet som frokostkokk på Rica Scandic/Rica Nidelven i 10 år, og har jobbet på Britannia siden oppstarten som frokostsjef i Palmehaven. På Britannia Hotell, får han frie tøyler til å prøve nye ting og være kreativ, og han elsker å eksperimentere, lære nye ting hver dag og å oppdage nye smaker. Som frokostsjef på Britannia sørger han for kvalitet, bærekraftig mat og redusering av matsvinn. Øivind er opptatt av øl og smak, og gleder seg til å smake på de ulike ølsortene bryggeriene har å by på under Bryggerifestivalen i Trondheim.

 

Spiselige ville vekster i Trøndelag

Kursholder: Jim André Stene, Trøndelag Sankeri
Tid: Fredag 30.juli kl 15
Kurssted: Kurslokale ved Jonathan, Britannia Hotel
Pris: 320 kr + avg

KJØP BILLETT


Bli med Jim André Stene ved Trøndelag Sankeri på en smaksreise i Trøndelags ville vekster. Han tar med seg det som er i sesong, og forteller om de mange blomstene, spirene, urtene, konglene, røttene, bladene, som med sine ulike smaksprofiler havner opp på Michelin-tallerkener både i Trondheim og Oslo. Hvilke blader kan man spise istedenfor butikkjøpt salat? Og hvilke syre-blader kan ha samme nytteverdi som sitron? Har vi andre eksotisk-smakende planter i de trønderske skoger og fjærekanter som kan erstatte importerte planter og krydder fra fjerne strøk? Jim André Stene vil vise fram verdenen av ville vekster. Forbered deg på en smaksreise utenom det vanlige. 
 
Jim André Stene hoppet av jobben som salgssjef innen IT og startet Trøndelag Sankeri våren 2019. Han er soppsakkyndig og en ekspert innen spiselige ville vekster i Trøndelag. Han er på jobb med kurv og saks, og sanker sopp og planter som leveres til restauranter i Oslo og Trondheim, blant annet Britannia Hotells Speilsalen. Han har også vært med på å forme og sanke urter til Gjefsjøakevitten, som ble utsolgt fra Vinmonopolets hyller da den ble lansert i vinter.

 

Barbeque 2.0 (in English)

Instructor: Øivind Tiller, Britannia Hotel 
Time: Friday July 30 at 6pm 
Venue: Westermannsveita, the alley behind Britannia Hotel
Cost: 490 kr 
 
This class will be taught in English 

KJØP BILLETT


Have you heard of a Traeger Grill? 
It’s an American grill using wood chips, which will make for new and exciting flavors for the summer grilling season. Although Britannia Hotel chef Øivind Tiller has already been barbecuing outside all winter in 25 degrees below. Even the porchetta on Christmas eve was barbequed outdoors using his Traeger Grill. 
Not a bad word about burgers and hot dogs on the barbeque, but here you will have the opportunity to learn what grilling great meat really can be. Sustainability is important for Øivind Tiller, and he will show you how to use cuts of meats that would otherwise be thrown away or used for mince. The ‘kidney cut’ for instance, is a piece of meat sitting behind the kidney, and has lots of flavor. It’s the piece of meat the butchers themselves will bring home from work. Flat iron, tri tip, tomahawk, bone-in entrecote, brisket, there are so many possibilities. 
Øivind Tiller assists Røros Kjøtt as a product developer, and he is a proponent of locally produced meat of high quality. The Traeger Grill, which is also a smoker, has such an advanced internal system that you simply don’t need to be a good cook to make great food. You will learn about marinades and how to spice meats, using dry rubs, smoking and different settings and temperatures. As Øivind Tiller says, ‘the fun thing about barbeque is experiencing that you can make great food very easily!’ 
 

Øivind Tiller grew up in Trondheim and loves educating people about local food. He enjoys traveling around Trøndelag to the many farms and food artisans to learn how the food is made. He worked as a breakfast chef at Rica Scandic/Rica Nidelven for 10 years and is Sous Chef and Breakfast Head Chef in Palmehaven at Britannia Hotel. He is driven to explore new flavors and learn new food preparation techniques. He ensures that the breakfast at Britannia Hotel is sustainable by encouraging mindful eating and reducing food waste. 
Øivind is also a beer brewer and is looking forward to sampling what the breweries will have on offer during Trondheim Brewery Festival.

 

LØRDAG

 

Matkurs for barn på Trøndersk Matfestival

Kursholder: Geitmyra Credo matkultursenter for barn
Tid: Lørdag 31.juli kl 11-13.30 og 16
Kurssted: Banksalen, Sparebank 1 SMN, inngang Kongens gate 4
Pris: 99 kr + avg

KJØP BILLETT

Under Trøndersk Matfestival lørdag 31.juli kan barn og voksne være med på matkurs i den flotte Banksalen i Kongens gate. Kurset er et samarbeid med Sparebank 1 SMN og Geitmyra Credo matkultursenter for barn.

Lær å lage mat-redningslapper, riste ditt eget smør og dufte deg frem til din favorittpesto. Her er det også premier å vinne!
Kurset passer for barn i alderen 7-12 år ifølge med en voksen.
 
LAPPESTEKING
Mat-redningslapper: Vi lager lapper på brune bananer som butikkene egentlig skulle kaste.

RIST DITT EGET SMØR:
Her lærer du å riste ditt eget smør på rømme og melk fra Skjølberg Søndre Kretsløpsgård.

PESTO PÅ VILLE VEKSTER:

Man kan lage pesto på nesten alt av grønne ville vekster. Du får et utvalg av spiselige ville grønne vekster, og så kan du sette sammen din helt egen pesto.

Billetten gjelder for en gruppe på inntil 4 personer, og minst en av dere må være voksen.
Det er satt opp tre puljer, og du kjøper billett til det tidspunktet din gruppe ønsker å delta på.
Begrenset antall.
Sted: Banksalen, SpareBank 1 SMN, Inngang fra Kongens gt 4

 

 

Bær og terte med konditorsjefen

Kursholder: Cathrine Nilsen, Britannia Hotel
Tid: Lørdag 31.juli kl 11
Kurssted: Kurslokale ved Jonathan, Britannia Hotel
Pris: 350 kr + avg

KJØP BILLETT


Den trønderske sommeren byr på det beste av jordbær og bringebær og mange andre typer bær med masse smak. En flott, fyldig og fargerik bærterte er perfekt til å pryde sommerens hagebord. Konditorsjef Cathrine Nilsen ved Britannia Hotell vil vise deg hvordan du kan lage bærterte på enkelt vis med trønderske råvarer. Med meieriprodukter fra Rørosmeieriet og egg og smør fra Galåvolden Gård lager hun små og store terter med bær, vaniljekrem og italiensk marengs. Har du brent av din egen marengs før? Du vil lære om hvordan fargesammensetning, det visuelle og ulike sanseinntrykk er like viktig som smak. Hva er lurt å tenke om pynt, og hvordan oppfatter folk det? Cathrine Nilsen vil forklare om smakssammensetning og kombinasjonen av det syrlige og søte, og hva som passer til sesongen. En ekte trøndersk bærterte er en hyllest til sommeren og sommerens smaker. 
 
Cathrine Nilsen er konditorsjef ved Britannia Hotell. Hun hadde læretid på kjente og kjære Erichsens Konditori i Trondheim før hun dro til Danmark og tok fagbrev jobbet på Hotel d’Angleterre i København. Hun har også jobbet som konditor ved Hotel Continental i Oslo, Scandic Nidelven, hun har vært med på baker- og konditorlandslaget og vært konditorsjef for Dromedarbakeriet i Trondheim.
Hun elsker yrket sitt og skriver for tiden fagbok for videregående trinn, og sitter og leser dessertbøker på kveldene. Hun er inspirert av de som driver med fantastisk håndverk og de som gjør det lille ekstra.

 

 

Combining non-alcoholic drinks with food (in English)

Instructor: Henrik Dahl Jansen, Britannia Hotel
Time: Saturday July 31 at 3pm 
Venue: Britannia Hotel
Cost: 350 kroner 
This class will be taught in English

BUY TICKET

Enjoying a full menu with many courses is not synonymous with pairing it with wine. When you don’t feel like drinking alcohol the non-alcoholic wines may seem a poor substitute. Of course there are many non-alcoholic beers that may seem suited, but for a satisfying non-alcoholic alternative it’s exciting to experiment with juice made from fruits and vegetables. There is a variety of locally sourced ingredients in season; apples, blackcurrants, raspberries, blueberries, beetroot and carrot. The fresh juices are often organic and made from ingredients that are so fresh they don’t need preservatives. These beverages aren’t necessarily sweet because generally you don’t need to add sugar to fresh juice. There is already a lot of sweetness in fruit. You can add lemon, chili, and ginger to lift the beverages in new directions. Which juices pair the best with fish and seafood and which ones complement meat and game the best? It’s fully possible to pair seven different juices with a seven course dinner and have a fully satisfying dining experience. Mirror Hall does it, and Henrik Dahl Jansen shows you how. 
 
Henrik Dahl Jansen is Head Sommelier at Britannia Hotel and four times winner of Norwegian Sommelier of the Year. It all began when he as a teenager got gifted a day in the kitchen with famed chef Trond Moi in Kristiansand. He had been interested in food for a long time and attended culinary school and then sommelier school to learn about wine. Already in 2010 he competed and won the Junior Wine Award, and has since 2012 competed in national, European and world sommelier championships.

 

Grilling 2.0 - ble best på barbeque

Kursholder: Øivind Tiller, Britannia Hotel
Tid: Lørdag 31.juli kl 17
Kurssted: Westermannsveita, bak Britannia Hotel
Pris: 490 kr + avg

KJØP BILLETT
 
Har du hørt om en Traeger Grill?
Det er en amerikansk barbequegrill med trepellets som gir sommersesongens grilling spennende nye smaker. Skjønt Britannia-kokk Øivind Tiller har allerede stått ute i 25 minus i hele vinter og grillet. Selv juleporchettaen ble grillet utendørs på julaften.
Ikke et vondt ord om flintsteika og grillpølsene, men her har du mulighet til å lære hva grilling virkelig kan være. Øivind Tiller er opptatt av bærekraft, og det å bruke, grille og røyke ulike kjøttstykker som ellers ville blitt kastet eller kvernet til kjøttdeig og gått i fredagstacoen. 
‘Nyrebiten’ for eksempel, er et kjøttstykke med masse smak som ligger bak nyren, og er det stykket kjøtt slakterne selv tar med hjem, men har blitt et glemt kjøttstykke blant forbrukerne. Flat iron, tri tip, tomahawk, entrecote på bein, brisket, mulighetene er mange. 
Øivind Tiller er produktutvikler sammen med Røros Kjøtt ,og setter trøndersk kjøtt av høy kvalitet på dagsordenen. Med den amerikanske Traeger-grillen, som også er en ‘smoker’, så har grillen et så avansert innebygd system at man ikke behøver være kokk for å lage god mat. Du vil få lære om marinader og krydring av kjøtt, såkalt ‘dry rubs’, røyking av kjøtt, og grilling på ulike temperaturer. Som Øivind Tiller sier, ‘sjarmen med grilling er du skal føle at du kan lage skikkelig god mat!’
 
Øivind Tiller er bygutt oppvokst i Trondheim, og er lidenskapelig opptatt av lokalmat. Han elsker å dra rundt på gårdene og til produsentene i Trøndelag for å se hvordan maten blir laget fra bunnen av. Han jobbet som frokostkokk på Rica Scandic/Rica Nidelven i 10 år, og har vært på Britannia siden oppstarten som frokostsjef i Palmehaven. På Britannia Hotell får han frie tøyler til å prøve nye ting og være kreativ, og han elsker å eksperimentere, lære nye ting hver dag og å oppdage nye smaker. Som frokostsjef på Britannia sørger han for kvalitet, bærekraftig mat og redusering av matsvinn. Øivind er opptatt av øl og smak, og gleder seg til å smake på de ulike ølsortene bryggeriene har å by på under Bryggerifestivalen i Trondheim.