Bli med på Barnas Matfestival!

Trøndersk Matfestival har et eget område for barn i alderen 2-12 år, med en rekke aktiviteter der barna kan lære ved å gjøre - helt gratis. I tillegg har vi et eget ungdomstelt for tenåringene. 

Alle barneaktivitetene gjennomføres i hele åpningstiden av Trøndersk Matfestival i et eget barnetelt midt på Torvet. 

Fra hav til bord

Med god bistand fra sjømatnæringa på Hitra og Frøya, Blått kompetansesenter som koordinator, Sjømatbedriftene og Fiskeridepartementet, har vi klart å løfte sjømataktivitetene til nye høyder i år. Det har blitt svært populært, og i fjor besøkte 3000 barn barneteltet og tok aktivt del i matlagingsaktiviteter. Her er aktivitetene du kan ta del i:

Bli sjømatagent!

Vil du bli sjømatagent? Du får ditt eget agentkort festet i nøkkelbånd og "licence to fish" for Frøya og Hitra. 

Smolt-akvariet: fra egg til fisk

Følg laksen fra rogn til klekt fisk! Laksen begynner sitt liv som et lite egg. Hvis vannet er varmt, går utviklingen fort. I kaldt vann tar det lengre tid. Først kan du se to sorte prikker i egget, det er øynene til fisken. Etter en stund klekker egget, og ut kommer en liten lakselarve! Kom innom festivalen flere dager for å følge med på utviklingen i «laksebarnehagen», lære om laksens biologi og det som skjer i akvariet.  

Skalldyrakvarium

Bli kjent med noen av de fascinerende skapningene som lever i Trondheimsfjorden! Vi har et eget, grunt akvarium hvor du kan kjenne og lukte på blåskjell, krabber, sjøkreps, kamskjell, sjøstjerner, snegler og andre arter som lever i sjøen.

Lag og spis din egen 5-retters fiskemeny 

Her kan du være med å lage fem forskjellige sjømatretter. Diplom til den som får stempel for alle fem retter i menykortet sitt. 

Søte, små fiskekaker: Sammen med dyktige kokker og lærlinger får du være med å lage fiskekaker. Se hvordan fisken fileteres før den havner i fiskekakedeigen, som stekes til søte, små fiskekaker. Du får også med deg vår supergode oppskrift på fiskekaker som du kanskje kan prøve hjemme? 

Krabbesalat: Lag din egen krabbesalat og spis så mye at du begynner å gå sidelengs. 

Sashimi og råmarinering av laks: Rå laks har en litt annen konsistens enn varmebehandlet fisk, men smaker skikkelig godt.

Laksetaco: Taco liker du kanskje, men har du prøvd taco med laks? Miks forskjellige ingredienser og lag verdens beste taco!

Havets skattekiste: Vi har samlet skatter fra havet! Fisk, blåskjell og grønnsaker bakt i folie. Fyll din egen skattekiste med dine favoritter!

 • Besøk akvariet og bli kjent med noen av de fascinerende skapningene som lever i Trondheimsfjorden! Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
 • I fiskedisken kan du se, lukte og kjenne på forskjellige fiskearter. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
 • Kjenner du disse fiskene? Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
 • Tør du å holde i en krabbe? Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
 • Det er mye å se og smake på i sjømatteltet! Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
 • Hvor mange armer har en sjøstjerne? Besøk akvariet og se selv. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
 • Visste du at krabber går sidelengs? Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
 • Komponer din egen rett i sjømatteltet. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
 • Mange rare fisker å se i fiskedisken. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Fra jord til bord

Kom gjerne sulten for her skal smoothies sykles, korn males og vi er sikre på at når du har laget ditt eget jordbærsyltetøy vil det smake helt fortreffelig på de luftige, glutenfrie svelene du selv kan steke. 

Reis med oss tilbake i tid, og opplev hvordan matvanene var i Trondheim for over 100 år siden. Smak flatbrød rett fra takka, og er du heldig får du kanskje også prøve overklassens deilige syltetøy? Har du i tillegg lurt på hvordan man omtaler mat på tegnspråk? Vi har svaret! 

Lag dit eget Rørossmør

Kom innom og lag ditt eget Rørossmør. Aktiviteten går til faste tider hver halvtime fra 12-14:30, 10 barn pr runde.

Sykle en smoothie

En frisk og fargerik smoothie sykler du på 4H sin smoothiesykkel - vi heier på deg! 

Gulrot og grønssaksuppe

Plukk, vask og smak på gulrot, eller ta den med deg bort til skjærefjøla, kutt den opp og la den bli med i grønnsaksuppa som du selvsagt får smake.

Fra korn til mel!

Mal ditt eget mel av byggkorn. Melet får du med hjem sammen med en oppskrift på vassgraut. Vi har også kokt grøt som du kan smake på. 

Hvem lever i jorda?

Tittehengeren fra Voll gård inneholder mye rart, både oppå og nedi jorda. Kanskje finner vi noen som bor der og som hjelper til slik at plantene trives ekstra godt.

Takkebaking

Mye kan stekes på takke! Nybakt, selvlaget potetlompe – det er godt det! Kjevle ut og gjør den klar til steking på takka.
Du kan også steke flatbrød på takke og spise med nyrørt jordbærsyltetøy. Eller hva med dine egne, glutenfrie sveler?

Trollets Miniburger

Trollet til RBK kommer alle dagene til Barnas Matfestival. Her får du lage deilige miniburgere, en favoritt hos barna! 

 

 • Sykle deg en velsmakende smoothie på 4H sin smoothiesykkel!
 • Stek ditt eget pinnebrød i bålpanna!

Barnas Matfestival gjennomføres i samarbeid med: