Takk Trøndelag!

 

 

 

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse!

Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen
1.-3. august 2019

Praten om maten har summet livlig i Trøndelag i hele år.

Den kommer neppe til å stilne med det første. 

Trønderrykket er en kjent sak i skisporet. Nå har Trøndelag tatt samme rykket i matveien.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

 

Trondheim er Norges mathovedstad.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik 

Tretten ordførere i Namdalen vil samarbeide om mat, og signerte Trøndersk Matmanifest. 

 

Det trønderske matmanifestet skal skape merverdi, stolthet og identitet.

Trondheim kommune og Trøndelag Fylkeskommune signerte medlemsskap i det internasjonale nettverket IGCAT.

Målet er å bli European Region of Gastronomy i 2022. 

 

Etter formalitetene var folkefesten igang!

 

En storslagen feiring av MATRIKET MIDT med kystsmak som bakteppe. 

185 utstillere fra 14 regioner.

Trøndelag har råvarer i verdensklasse, og publikum er bevisste på kvaliteten.

Her finnes både prisvinnende produkter, og også en og annen verdensmester blant utstillerne. 

 

Flere prisvinnere føyde seg inn i rekken i løpet av festivalen.

Beate Kiran fra Skansen Ost fikk både prisen for årets meieriprodukt, og den gjeveste av dem alle, årets produkt.


Med en gammel oppskrift fra bestemora til kaillen, og melka fra elleve geiter har hun laget en brunost som er så god at den er home of nordic flavours i en eneste bit.

 

Denne brunosten er helt magisk, og gjør oss stolte av Trøndelag

Juryens begrunnelse

Grævfisk, Liernes nasjonalrett, kapret tittelen årets produkt i åpen klasse.

Den ligner rakfisk, men er lagt i myse i 5-6 uker så den blir litt syrligere, men einda meir likar enn rakfisk!

Roy Inge Bergli, LiVerten 

 


Sjømatbedriftene arrangerte NM i røkt og gravet laks og ørret.

Trønderne dominerte, og tok hjem gullet i fire av fem kategorier.

 

Hos Fornes Gård fra Hegra fikk små og store besøkende oppleve bienes verden på nært hold. 

Biene sikret også honningprodusenten prisen for årets beste stand. 

 


Fredag besøkte landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad matfestivalen.

Her fikk hun møte mange produsenter og høre om råvarer, trøndersk matproduksjon og samarbeid mellom aktører.

 

Mer enn 40 gratis aktiviteter for barn og unge. 

Her får de lære ved å gjøre.

Kokkelering med dyktige kokker og lærlinger som hjelpende hender.

Smoothie-sykkelen er en klassiker! 

 

Kursene var populære.  

Tema som sjømat, rawfood kaker, baristakurs, tare og fermentering.

For en stemning! 

Gatene var fulle av folk, tre dager til ende.

Et massivt folkelig klimaks for et utrolig år for Trondheim som mat- og drikkeby.

Terje Eidsvåg, kommentator i Adresseavisen


Bryggerifestivalen slo alle rekorder. 

30.000 besøkende var innom i løpet av festivalen. 

27 håndverksbryggerier stod sammen bak Norges lengste bar. 

Mjød, sider og kaffe var også å finne på menyen. 

 

Festilvalrestaurantene bød på lokale fristelser, fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis.

 

Oi! er eneste gangbare mynt på Bryggerifestivalen.

En Oi! for en smak. 

Bryggerifestivalen er først og fremst en smaksfestival, og det ser vi tydelig blant publikum. Hit kommer folk i alle aldre, og både ølnerder og folk som tror de ikke liker øl. 

Åslaug Hennissen, prosjektleder Bryggerifestivalen

Trøndelag har inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter.

Både ost, is, øl og akevitt fra Trøndelag fikk tildelt kvalitetsmerket Spesialitet for unik smak.

 

Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Dette er Norges lokalmatrike nr. 1.

Nina Sundqvist, administerende direktør i Matmerk 

TAKK til alle dere som bidro til å skape tidenes råeste matopplevelse. 

 

Dere som lager maten og står i det, også når det røyner på. 

Besøkende som handler, spiser og setter pris på maten og drikken.

Våre samarbeidspartnere som støtter opp. 

Alle dere frivillige som har lagt ned mange arbeidstimer i arrangementene, og dere som står bak og heier. 

Vi sees 30. juli - 1. august 2020!