LAKS

Confitering av fisk 

Du trenger 

Fisk i porsjonsstykker 

Olje (raps, solsikke, oliven osv) eller fett (klaret smør, andefett osv) 

Friske urter (persille, timian, rosmarin, salvie) 

Hvitløk 

Salt 

 

Du gjør 


Strø litt salt på fisken og la den stå med saltet i 15-20 minutter 

Tilsett krydderier i oljen og varm den opp til 50-60 grader i en kjele 

Legg fisken i oljen eller legg fisken i en ildfast form og tøm oljen over 

Hold oljen varm, gjerne sett den i forvarmet stekeovn på ca 60 grader, og la fisken ligge i til den er ferdig gjennomvarmet 

Fisken kan oppbevares i oljen om den ikke skal serveres med det samme, men ta den av/ut av varmen 

 

Posjering av fisk 

Du trenger 

Fisk i porsjonsstykker 

Sitron 

Løk 

Stilker av dill eller persille 

Eventuelt hvitvin 

Salt, hel pepper, laurbærblad 

 

Du gjør 


Legg fisken i en passende ildfast form/bakke 

Strø litt salt på fisken og la den stå med saltet i 15-20 minutter 

Kok opp vann og tilsett hakket løk, krydder, sitron og salt. Dette kalles court buljong 

Tøm den kokende court buljongen over fisken, nok til at den dekker 

Legg lokk eller aluminiumsfolie over og la det hele stå og trekke til fisken flaker seg eller at du kan trekke av eventuelt skinn 

Jo større fiskebiter, jo lengre tid. Jo mere lake, jo kortere tid 

Formen/bakken kan også settes i forvarmet ovn på 50-60 grader 

 

Varmrøkt laks/ørret/kveite 

Du trenger 

Fiskefilet 

Salt og sukker 

Røykspon 



Du gjør 

Bland 1 dl salt og 1 dl sukker 

Legg fisken på et brett og strø over salt og sukkerblandingen. La fisken ligge slik i 30 minutter 

Skyll av saltet og sukkeret og tørk fisken med kjøkkenpapir  

Legg fisken på en rist og sett den inn i en kald ovn eller i røykovn. 

Rigg til røykeapparatet, tenn på, sett brettet med fisken over og la fisken røyke i ca 1 time for hele fileter eller ca 30 minutter for porsjonsstykker. 

Hvis fisken ikke er ferdig varmet helt igjennom kan den bakes litt i ovnen før servering 

 
Laksefarse, fin 

Du trenger 

500 gram laksekjøtt 

2 ts salt 

Pepper og muskat 

2 ss potetmel 

(1 egg) 

2 ½ dl fløte/melk 

 

Du gjør 

Grovhakk laksekjøttet og legg det i en foodprosessor med kuttekniv i 

Tilsett salt og krydder og kjør det maskinen i ca 30 sekunder 

Tilsett potetmelet og kjør i ca 30 sekunder 

Hvis du skal bruke farsen til pudding/terrin kan du tilsette 1 egg nå. Bland det godt inn i farsen 

Spe litt og litt med fløte/melk 

Stek en prøvekake og juster på smaken eller konsistensen om nødvendig 

 
Laksefarse, grov 


Du trenger til 4 pers 

500 gr laks/ørretfilet 

1 ts salt  

Finhakket vårløk/gressløk/koriander 

½ finhakket rød chili 

 

Du gjør 

Hakk fisken med en kniv og legg fisken i en bolle 

Strø på salt, chili og vårløk 

Bland godt til farsen henger godt sammen.  

Form 4 jevne burgere. Ikke klapp de for tynne, da kan de bli litt tørre under steking 

Stek i panne med litt nøytral olje, ca 1 minutt på hver side. Burgerne må gjerne være litt rosa inni om du er trygg på fiskens kvalitet 

  

 

 

Grunnleggende tilberedning