TRYGG MAT

MAT OG HELSE - DET VIKTIGSTE FAGET I SKOLEN?

Elevene skal

Utvikle forståelser av sammenhenger mellom kosthold og helse.

Lære å planlegge og lage mat.

Oppleve måltid sammen med andre.

Kompetanse til å mestre eget liv.

Fremme folkehelse, matglede og interesse for mangfoldet av matvarer og måltidskikker i samfunnet.

Stimulere til kreativitet, samarbeid og gjennomføringsevne.

Mat og helse skal være praktisk, utforskende og fokus på estetiske uttrykksformer.

Elevene skal utvikle engasjement og skapende evner.

Sosialt fellesskap rundt matlaging og måltid skal faget bidra til å fremme samarbeid, forståelse, omsorg og respekt for hverandre og gi grunnlag for likeverd og likestilling.

Vektlegging av normer og verdier i norsk og samisk matkultur og utforsking av andre matkulturer skal bidra til å styrke verdsettingen av kulturelt mangfold og hjelpe elevene til å utvikle en trygg identitet.

Mat og helse skal bidra til at elevene utvikler kritisk tenkning, etisk bevissthet og ansvarsfølelse, slik at de blir i stand til å velge mat som er både helsefremmende og bærekraftig. 

Utdanningsdirektoratet

 

Kompetansemål i faget mat og helse

Kompetansemål etter 4.trinn

Kompetansemål etter 7.trinn

Kompetansemål etter 10.trinn

 

Nytt skole år - forventningsavklaringer

Nytt skoleår venter og elevene er spente på hva mat og helse er!

Under er en presentasjon som kan brukes i forbindelse med oppstart av nytt skoleår. 

Den tar for seg mat og helse som egenart, formålet med faget, kompetansemål, vurdering, trygg mat og hygiene. En start for å sette elevene i gang. I gang med et av skolens viktigste fag!

Trygg mat .pptx

BÆREKRAFTIGE PRODUKTVALG
Undervisningsopplegg
BLOMKÅL
Inspirasjon

Ressurser rundt trygg mat

Elevkanalen - Trygg mat

Mattilsynet - Mathåndtering og hygiene

Matsmitte og hygiene - Matportalen

NDLA - Hvordan sikre trygg mat?

NRK skole - Smak

 

SKOGSOPPSUPPE FRA RØROS
Oppskrift

KARRIERE - MULIGHETER

Jobbe med mat og mennesker?

 

Kokk: 

Film kokk 

Hva er det beste med å som kokk 

Melina Wang Brekke lærling på Bula Neo Bisto: 

«Folkene som jobber her, elsker jobben sin! Svarer Melina. Det er allsang på kjøkkenet hver dag. Alle er i godt humør. Jeg føler meg hjemme her med en gang jeg kommer inn døra.»

  

 

Servitør 

Film servitør 

  

 

  

Ernæringskokk

  

Film Ernæringskokk

  

Hva er det beste med å være ernæringskokk? 

Sigurd, lærling som ernæringskokk Stjørdal sentralkjøkken 

« Varierte arbeidsdager og trivelige kollegaer»

  

Ferskvarehandler 

Film Ferskvarehandler

  

Hva er det beste med å være ferskvarehandler? 

Lærling Ingrid Florhaug Meny Solsiden: 

«Det beste med faget er både det å få jobbe med mat hele dagen og kunnskapen man får om de forskjellige råvarene!  Men samtidig det å få jobbe med kunder å dele på kunnskapen og det at det er variasjon i hverdagen på grunn av sesongene.  Pluss gleden av å jobbe som et team» 

 

Baker 

Film Baker

   

Hva er det beste med å være baker? 

Baker Morten Andersen Levain the bakery: 

«Det beste med å jobbe som baker er å utvikle og produsere gode produkter som kundene liker. Å kunne følge trender og utviklingen innen bakerfaget og utvikle seg selv innen faget , det er alltid noe nytt å lære -gode kollegaer!» 

 

Konditor 

Film konditor

  

Hva er det beste med å være konditor? 

Ingvild, Konditor lærling Britannia hotell  

« Er det noe folk liker bedre enn søtsaker? Å det er akkurat det konditoryrket går ut på, å glede andre med ekte søtsaker og vakre, spiselige kunstverk laget av og med kjærlighet. I Konditoryrket kan man bruke kreativiteten sin til det ytterste. Og spekteret innenfor yrket er stort. Hver dag er ulik men det viktigste er at jeg kan jobbe med det jeg liker best» 

 

Kjøttskjærer 

Film Kjøttskjærer

   

Hva er det beste med å være kjøttskjærer? 

Vegard Henriksen, lærling, Nortura Malvik: 

«Det beste med jobben er at den gir mye variasjon og godt arbeidsmiljø.» 

 

 

Slakter 

Film slakter

  

Hva er det beste med å være slakter? 

Jøran Brenne, fagarbeider, Nortura Malvik: 

«Det beste med jobben er at man får følge dyret hele veien, fra fjøs til trygg mat. En får se at dyret blir bra behandlet og med respekt. Det er også et gammelt yrke som det er viktig og sikre arbeidskraft til. Slakting er et variert yrke, og vi sikrer trygg norsk mat.»

  

Pølsemaker 

Film Pølsemaker 

  

 

 

Fagarbeider Industriell Matproduksjon

  

Film fagarbeider industriell matprodukjson

   

Hva er det beste med å være Fagarbeider industriell matproduksjon? 

Øystein Wenes, lærling Industriell matproduksjon, TINE  

«Bra arbeidsmiljø og trivelige kollegaer. Har variert arbeidstid, god lønn og ordnede forhold på arbeidsplassen. Interessant å jobbe med mat»