"Å ovnsbake betyr å steke en råvare i tørr varme.
Dette foregår i en ovn og variasjonene er mange. Høy varme, lav varme, langtidsbaking og korttidsbaking er alle prosesser som gir vidt forskjellige resultater.
Det er som regel råvaren som avgjør hvilken temperatur og stekelengde du bør bruke".
Ovnsbaking
Hasselback gulrot
Du trenger
Gulrøtter med jevn tykkelse
Olivenolje eller smeltet smør
Juice av sitron eller appelsin
Honning
Salt og pepper
Ristede gresskarkjerner, hasselnøtter eller pistasjnøtter
Du gjør
Vask, eventuelt skrell, gulrøttene godt
Legg ei gulrot inntil en tresleiv eller en brettet kopphåndduk
Bruk en kniv til å skjære nesten-skiver i gulrota. Legg gulrota i en ildfast form med den oppskårne sida opp
Drypp over olivenolje/smeltet smør, honning, juice, salt og pepper
Bak i stekeovn på 200 grader i 15-25 minutter, avhengig av tykkelse
Strø over frø eller nøtter ved servering
Gulrotsuppe
Du trenger
600 gr gulrot
½ liter melk eller kokosmelk
2 dl kylling- eller grønnsakkraft
50 gr smør
1 fedd hvitløk
1 neve fersk timian eller basilikum
Toppes med creme fraiche eller rømme ved servering
1 ss finrevet ingefær og/eller 1 ts finhakket chili kan også tilsettes
Du gjør
Skrell og del gulrota grovt
Ha gulrot, kraft og melk/kokosmelk i en kjele
Kok opp og tilsett hvitløk og urter
Kok forsiktig til gulrota er helt mør
Tilsett smør og kjør suppa til den er helt glatt, enten med en stavmikser eller i en blender
Smak til med salt og pepper. Sil suppa om nødvending
Server med rømme/creme fraiche, brødkrutonger, bakt eller syltet gulrot, ristet gresskarfrø, solsikkefrø, pinjekjerner eller grønn pesto (kan lages på gulrotgresset!)