GULROT

Gulrot

"Å ovnsbake betyr å steke en råvare i tørr varme.

Dette foregår i en ovn og variasjonene er mange. Høy varme, lav varme, langtidsbaking og korttidsbaking er alle prosesser som gir vidt forskjellige resultater.

Det er som regel råvaren som avgjør hvilken temperatur og stekelengde du bør bruke".

Ovnsbaking

 

Hasselback gulrot 

Du trenger 

Gulrøtter med jevn tykkelse 

Olivenolje eller smeltet smør 

Juice av sitron eller appelsin 

Honning 

Salt og pepper 

Ristede gresskarkjerner, hasselnøtter eller pistasjnøtter 

 

Du gjør 

Vask, eventuelt skrell, gulrøttene godt 

Legg ei gulrot inntil en tresleiv eller en brettet kopphåndduk 

Bruk en kniv til å skjære nesten-skiver i gulrota. Legg gulrota i en ildfast form med den oppskårne sida opp 

Drypp over olivenolje/smeltet smør, honning, juice, salt og pepper 

Bak i stekeovn på 200 grader i 15-25 minutter, avhengig av tykkelse 

Strø over frø eller nøtter ved servering 

 

Gulrotsuppe 

Du trenger 

600 gr gulrot 

½ liter melk eller kokosmelk 

2 dl kylling- eller grønnsakkraft 

50 gr smør 

1 fedd hvitløk 

1 neve fersk timian eller basilikum 

Toppes med creme fraiche eller rømme ved servering 

1 ss finrevet ingefær og/eller 1 ts finhakket chili kan også tilsettes 

 

Du gjør 


Skrell og del gulrota grovt 

Ha gulrot, kraft og melk/kokosmelk i en kjele 

Kok opp og tilsett hvitløk og urter 

Kok forsiktig til gulrota er helt mør 

Tilsett smør og kjør suppa til den er helt glatt, enten med en stavmikser eller i en blender 

Smak til med salt og pepper. Sil suppa om nødvending 

Server med rømme/creme fraiche, brødkrutonger, bakt eller syltet gulrot, ristet gresskarfrø, solsikkefrø, pinjekjerner eller grønn pesto (kan lages på gulrotgresset!)