Fondantpotet
Du trenger
Potet etter behov, skrelt
Smør
God kraft
Hvitløk, friske urter
Du gjør
Form, skjær eller stikk ut potetene i den formen du vil ha potetene
Store poteter kan med fordel blansjeres
Brun toppen og bunnen av poteten i en stekepanne med litt olje
Sett potetene i en passende form og hell på kraft og smeltet smør. Friske urter og knust hvitløk kan tilsettes
Sett formen i ovnen på 160-180 grader, avhengig av potetens størrelse, små poteter trenger mer varme i kortere tid, store poteter trenger lavere temperatur i lengre tid.
Øs over kraft og smør med jevne mellomrom, ca hvert 10. minutt, til potetene er møre. Optimalt skal krafta være fordampet.
Oversiden kan svis av i panne eller med brenner før eller etter baking.
Potetmos/pure
Du trenger til 5 porsjoner
500 gr skrelt potet, eller avskjær fra f.eks. fondantpotet
1,5 dl melk
100 gr smør
Salt og pepper
Du gjør
Damp eller kok poteten mør
Smelt smør og varm opp melk i en kjele
Tøm av vannet og la poteten dampe seg helt tørr
Mos poteten med mosejern eller med rørgreinen i en kjøkkenmaskin
Rør inn melk- og smørblandingen
Smak til med salt og pepper, eventuelt litt muskat
Finhakkede, ferske urter kan gjerne tilsettes rett før servering