INSPIRASJONSKURS

Meny for dagen 

  • Bruk av Laks  

  • Confitering 

  • Posjering 

  • Røyking 

  • Farse 

  • Steking  

  • Bruk av grønnsaker og potet 

  • Fondantpotet 

  • Potetmos 

  • Fritert potet 

  • Varianter av blomkål 

  • Gulrotsuppe 

  • Hasselback gulrot 

  • Syltet grønnsaker 

  • Dessert og bakverk 

  • Sjokoladekake 

  • Sjokolade mousse 

  • Smuldre pai med epler 

  • Vaniljekrem/saus 

  • Råkrem 

  • Eltefritt brød 

  • Hvetebakst 

 

 

 

Confitering av fisk 

Du trenger 

Fisk i porsjonsstykker 

Olje (raps, solsikke, oliven osv) eller fett (klaret smør, andefett osv) 

Friske urter (persille, timian, rosmarin, salvie) 

Hvitløk 

Salt 

 

Du gjør 

  • Strø litt salt på fisken og la den stå med saltet i 15-20 minutter 

  • Tilsett krydderier i oljen og varm den opp til 50-60 grader i en kjele 

  • Legg fisken i oljen eller legg fisken i en ildfast form og tøm oljen over 

  • Hold oljen varm, gjerne sett den i forvarmet stekeovn på ca 60 grader, og la fisken ligge i til den er ferdig gjennomvarmet 

  • Fisken kan oppbevares i oljen om den ikke skal serveres med det samme, men ta den av/ut av varmen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posjering av fisk 

Du trenger 

Fisk i porsjonsstykker 

Sitron 

Løk 

Stilker av dill eller persille 

Eventuelt hvitvin 

Salt, hel pepper, laurbærblad 

 

Du gjør 

  • Legg fisken i en passende ildfast form/bakke 

  • Strø litt salt på fisken og la den stå med saltet i 15-20 minutter 

  • Kok opp vann og tilsett hakket løk, krydder, sitron og salt. Dette kalles court buljong 

  • Tøm den kokende court buljongen over fisken, nok til at den dekker 

  • Legg lokk eller aluminiumsfolie over og la det hele stå og trekke til fisken flaker seg eller at du kan trekke av eventuelt skinn 

  • Jo større fiskebiter, jo lengre tid. Jo mere lake, jo kortere tid 

  • Formen/bakken kan også settes i forvarmet ovn på 50-60 grader 

 

 

 

 

 

 

 

Varmrøkt laks/ørret/kveite 

Du trenger 

Fiskefilet 

Salt og sukker 

Røykspon 

Du gjør 

  • Bland 1 dl salt og 1 dl sukker 

  • Legg fisken på et brett og strø over salt og sukkerblandingen. La fisken ligge slik i 30 minutter 

  • Skyll av saltet og sukkeret og tørk fisken med kjøkkenpapir  

  • Legg fisken på en rist og sett den inn i en kald ovn eller i røykovn. 

  • Rigg til røykeapparatet, tenn på, sett brettet med fisken over og la fisken røyke i ca 1 time for hele fileter eller ca 30 minutter for porsjonsstykker. 

  • Hvis fisken ikke er ferdig varmet helt igjennom kan den bakes litt i ovnen før servering 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laksefarse, fin 

Du trenger 

500 gram laksekjøtt 

2 ts salt 

Pepper og muskat 

2 ss potetmel 

(1 egg) 

2 ½ dl fløte/melk 

 

Du gjør 

  • Grovhakk laksekjøttet og legg det i en foodprosessor med kuttekniv i 

  • Tilsett salt og krydder og kjør det maskinen i ca 30 sekunder 

  • Tilsett potetmelet og kjør i ca 30 sekunder 

  • Hvis du skal bruke farsen til pudding/terrin kan du tilsette 1 egg nå. Bland det godt inn i farsen 

  • Spe litt og litt med fløte/melk 

  • Stek en prøvekake og juster på smaken eller konsistensen om nødvendig 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laksefarse, grov 

Du trenger til 4 pers 

500 gr laks/ørretfilet 

1 ts salt  

Finhakket vårløk/gressløk/koriander 

½ finhakket rød chili 

 

Du gjør 

  • Hakk fisken med en kniv og legg fisken i en bolle 

  • Strø på salt, chili og vårløk 

  • Bland godt til farsen henger godt sammen.  

  • Form 4 jevne burgere. Ikke klapp de for tynne, da kan de bli litt tørre under steking 

  • Stek i panne med litt nøytral olje, ca 1 minutt på hver side. Burgerne må gjerne være litt rosa inni om du er trygg på fiskens kvalitet 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fondantpotet 

Du trenger 

Potet etter behov, skrel 

Smør 

God kraft 

Hvitløk, friske urter 

 

Du gjør 

  • Form, skjær eller stikk ut potetene i den formen du vil ha potetene 

  • Store poteter kan med fordel blansjeres 

  • Brun toppen og bunnen av poteten i en stekepanne med litt olje 

  • Sett potetene i en passende form og hell på kraft og smeltet smør. Friske urter og knust hvitløk kan tilsettes 

  • Sett formen i ovnen på 160-180 grader, avhengig av potetens størrelse, små poteter trenger mer varme i kortere tid, store poteter trenger lavere temperatur i lengre tid. 

  • Øs over kraft og smør med jevne mellomrom, ca hvert 10. minutt, til potetene er møre. Optimalt skal krafta være fordampet.  

  • Oversiden kan svis av i panne eller med brenner før eller etter baking. 

 

 

 

 

 

 

 

Potetmos/pure 

Du trenger til 5 porsjoner 

500 gr skrelt potet, eller avskjær fra f.eks. fondantpotet 

1,5 dl melk 

100 gr smør 

Salt og pepper 

 

Du gjør 

  • Damp eller kok poteten mør 

  • Smelt smør og varm opp melk i en kjele 

  • Tøm av vannet og la poteten dampe seg helt tørr 

  • Mos poteten med mosejern eller med rørgreinen i en kjøkkenmaskin 

  • Rør inn melk- og smørblandingen 

  • Smak til med salt og pepper, eventuelt litt muskat 

  • Finhakkede, ferske urter kan gjerne tilsettes rett før servering 

Syltelake/1-2-3 lake (til fisk og grønnsaker) 

Du trenger 

1 dl eddik 7% 

2 dl sukker 

3 dl vann 

Karve, hel nellik, hel allehånde, hel pepper, sennepskorn, fennikelfrø kan brukes som smakstilsetting 

 

Du gjør 

  • Kok opp alt til laken og hell den over det som skal syltes 

 

Blomkålkrem, kokt 

Du trenger 

1 stk blomkålhode 

Melk 

Fløte 

Salt 

(Nøttesmør eller rømme) 

 

Du gjør 

  • Rensk unna de grønne bladene (de kan brukes til noe annet, så ikke kast de) og eventuelle brune flekker 

  • Del opp hodet i jevnstore biter. Stilken kan deles i litt mindre biter 

  • Ha blomkålen i en kjele og hell i 50/50 melk og fløte til det nesten dekker 

  • Kok opp og la det småkoke til det er helt mørkokt. Rør innimellom slik at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen 

  • Sil av fløtemelken, men ta vare på den 

  • Kjør selve blomkålen glatt i en blender. Blir kremen litt tykk kan du bruke noe av fløtemelken til å spe med. Smak til med salt 

  • For en fyldigere og mer nøtteaktig smak kan nøttebrunt smør tilsettes, og rømme kan tilsettes for en syrligere og friskere smak 

 

 

 

 

 

 

 

Blomkålkrem, stekt 

Du trenger 

1 stk blomkålhode 

Olje og smør 

2 dl fløte 

Salt 

 

Du gjør 

  • Rensk unna de grønne bladene (de kan brukes til noe annet, så ikke kast de) og eventuelle brune flekker 

  • Del opp hodet i jevnstore biter. Stilken kan deles i litt mindre biter 

  • Stek blomkålen i en vid kjele sammen med litt nøytral olje og 2 ss smør 

  • La blomkålen bli mør og brun før du tilsetter fløten 

  • Kok opp og la den koke litt inn  

  • Ha alt over i en blender og skrap godt ut av kjelen 

  • Kjør til en glatt krem og smak til med salt 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasselback gulrot 

Du trenger 

Gulrøtter med jevn tykkelse 

Olivenolje eller smeltet smør 

Juice av sitron eller appelsin 

Honning 

Salt og pepper 

Ristede gresskarkjerner, hasselnøtter eller pistasjnøtter 

 

Du gjør 

  • Vask, eventuelt skrell, gulrøttene godt 

  • Legg ei gulrot inntil en tresleiv eller en brettet kopphåndduk 

  • Bruk en kniv til å skjære nesten-skiver i gulrota. Legg gulrota i en ildfast form med den oppskårne sida opp 

  • Drypp over olivenolje/smeltet smør, honning, juice, salt og pepper 

  • Bak i stekeovn på 200 grader i 15-25 minutter, avhengig av tykkelse 

  • Strø over frø eller nøtter ved servering 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gulrotsuppe 

Du trenger 

600 gr gulrot 

½ liter melk eller kokosmelk 

2 dl kylling- eller grønnsakkraft 

50 gr smør 

1 fedd hvitløk 

1 neve fersk timian eller basilikum 

Toppes med creme fraiche eller rømme ved servering 

1 ss finrevet ingefær og/eller 1 ts finhakket chili kan også tilsettes 

 

Du gjør 

  • Skrell og del gulrota grovt 

  • Ha gulrot, kraft og melk/kokosmelk i en kjele 

  • Kok opp og tilsett hvitløk og urter 

  • Kok forsiktig til gulrota er helt mør 

  • Tilsett smør og kjør suppa til den er helt glatt, enten med en stavmikser eller i en blender 

  • Smak til med salt og pepper. Sil suppa om nødvending 

  • Server med rømme/creme fraiche, brødkrutonger, bakt eller syltet gulrot, ristet gresskarfrø, solsikkefrø, pinjekjerner eller grønn pesto (kan lages på gulrotgresset!) 

 

 

 

 

 

 

Sjokoladekake, 2 ingredienser 

Du trenger til en liten springform 

4 egg 

250 gr sjokolade 

 

Du gjør 

  • Skill eggene i plommer og eggehviter 

  • Stivpisk eggehvitene 

  • Smelt sjokoladen over vannbad. Vannet skal ikke koke, og bollen skal ikke berøre vannet, siden sjokoladen kan svi seg 

  • Rør inn eggeplommer 

  • Løft inn de stivpiskede eggehvitene i sjokoladen, 1/3 av gangen 

  • Ha massen over i en liten springform med bakepapir. Stek i ovnen på 170 grader i 25-30 minutter. 

Sjokolademousse, 2 ingredienser 

Du trenger til 8 pers 

6 egg 

200 gr sjokolade 

 

Du gjør 

  • Skill eggene i plommer og eggehviter 

  • Stivpisk eggehvitene 

  • Smelt sjokoladen over vannbad 

  • Rør inn eggeplommer i den smeltede sjokoladen 

  • Løft inn de stivpiskede eggehvitene i sjokoladen, 1/3 av gangen, ha over i glass, i en egnet form eller i sprøytepose for å sprøyte ut moussen 

 

 

 

Smuldrepai, deig/crumble 

Du trenger 

Variant 1

275 gr hvetemel

125 gr smør

75 gr sukker

 

Variant 2

125 gr smør

125 gr sukker

125 gr hvetemel

125 gr havregryn

 

Du gjør (begge deiger) 

  • Ha smør og sukker i kjøkkenmaskin (ikke foodprosessor). Tilsett eventuell smak (vanilje, pulverkaffe, kanel, raspet skall av sitrus mm). 

  • Bland smør og sukker lett før mel og eventuelt havregryn has i. 

  • Kjør alt til en smulet deig. 

  • Stek smulene i stekeovn på 180 grader i ca 30 minutter eller dekk ønsket paifyll med deigen og stek i ovnen på 180 grader i 30-40 minutter. 

Paifyll til smuldrepai 

Du trenger 

Rabarbra, frukt (epler, pærer, fersken, nektarin) eller bær  

Sukker etter smak 

Kanel, vanilje, skall av sitrusfrukt om du vil 

Potetmel anbefales for rabarbra, fersken og bær. Bruk ca 1 ss potetmel pr 300 gr bløte bær/frukter 

Du gjør 

  • Del rabarbra og frukt opp i grove biter. Du kan skrelle frukta om du vil. Bær må renses ved behov 

  • Bland sukker, eventuelt krydder og potetmel, og strø over frukta/bæra 

  • Strø over med ustekt smuldredeig og stek i ovnen på 180 grader i 30-minutter 

 

Vaniljekrem/saus 

Du trenger 

1 liter h-melk 

160 gr sukker 

2 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang 

8 eggeplommer 

60 gr maizena til krem eller 20 gr til saus 

(4 plater gelatin om du skal bruke kremen som kakefyll) 

 

Du gjør 

  • Varm opp 8 dl av melka med sukkeret og vaniljestanga 

  • Bland de siste 2 dl melk med maizena og eggeplommer 

  • Hell forsiktig den varme melka over eggeblandingen mens du pisker 

  • Tøm alt over i kjelen igjen og varme opp. Rør hele tiden for at det ikke skal brenne seg. Når kremen koker opp og du ser den første boblen kan du ta kjelen av varmen 

  • Oppbløtt gelatin kan nå tilsettes 

Nøttebunn 

Du trenger til 2 runde bunner eller 1 langpanne 

300 gr malte nøtter 

300 gr melis 

8 eggehviter 

 

Du gjør 

  • Stivpisk eggehviter 

  • Bland malte nøtter og melis 

  • Bland forsiktig inn eggehvitene i nøtteblandinga 

  • Ha i ønsket form og stek i ovnen på 160 grader i 25-35 minutter. 

 

Marengs 

Du trenger 

120 gr eggehviter 

180 gr sukker 

 

Du gjør 

  • Pisk eggehviter til løst skum 

  • Tilsett ½-parten av sukkeret og pisk i 2-3 minutter før resten av sukkeret tilsettes. Pisk videre i 3-4 minutter til alt sukkeret er oppløst og du har en blank og seig marengs. 

Sideskift 

Kokosboller 

Du trenger 

6 stk eggehviter 

4 dl sukker 

8 stk gelatinplater 

1 dl kokende vann 

Du gjør 

  • Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og pisk platene ut i 1 dl kokende vann. 

  • Pisk eggehviter og sukker til marengs. Hell gelatin i marengsen i en tynn stråle mens du pisker. 

  • Tilsett eventuelt smak og farge i marengsen 

  • Pisk marengsen videre i 3-4 minutter og ha den over i sprøytepose 

  • Sprøyt ut i ønsket form, for eksempel staver, topper, pletter osv. 

  • Avkjøl i kjøleskap. Kan drysses med melis før servering. 

 

 

Råkrem 

Du trenger til 6-8 porsjoner 

3 eggeplommer 

3 ss sukker 

3 dl kremfløte 

 

Du gjør 

  • Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis 

  • Pisk fløte til krem 

  • Vend krem inn i eggedosisen