Fondantpotet
Potetmos
Fritert potet
Varianter av blomkål
Gulrotsuppe
Hasselback gulrot
Syltet grønnsaker
Dessert og bakverk
Sjokoladekake
Sjokolade mousse
Smuldre pai med epler
Vaniljekrem/saus
Råkrem
Eltefritt brød
Hvetebakst
Olje (raps, solsikke, oliven osv) eller fett (klaret smør, andefett osv)
Friske urter (persille, timian, rosmarin, salvie)
Strø litt salt på fisken og la den stå med saltet i 15-20 minutter
Tilsett krydderier i oljen og varm den opp til 50-60 grader i en kjele
Legg fisken i oljen eller legg fisken i en ildfast form og tøm oljen over
Hold oljen varm, gjerne sett den i forvarmet stekeovn på ca 60 grader, og la fisken ligge i til den er ferdig gjennomvarmet
Fisken kan oppbevares i oljen om den ikke skal serveres med det samme, men ta den av/ut av varmen
Stilker av dill eller persille
Salt, hel pepper, laurbærblad
Legg fisken i en passende ildfast form/bakke
Strø litt salt på fisken og la den stå med saltet i 15-20 minutter
Kok opp vann og tilsett hakket løk, krydder, sitron og salt. Dette kalles court buljong
Tøm den kokende court buljongen over fisken, nok til at den dekker
Legg lokk eller aluminiumsfolie over og la det hele stå og trekke til fisken flaker seg eller at du kan trekke av eventuelt skinn
Jo større fiskebiter, jo lengre tid. Jo mere lake, jo kortere tid
Formen/bakken kan også settes i forvarmet ovn på 50-60 grader
Varmrøkt laks/ørret/kveite
Bland 1 dl salt og 1 dl sukker
Legg fisken på et brett og strø over salt og sukkerblandingen. La fisken ligge slik i 30 minutter
Skyll av saltet og sukkeret og tørk fisken med kjøkkenpapir
Legg fisken på en rist og sett den inn i en kald ovn eller i røykovn.
Rigg til røykeapparatet, tenn på, sett brettet med fisken over og la fisken røyke i ca 1 time for hele fileter eller ca 30 minutter for porsjonsstykker.
Hvis fisken ikke er ferdig varmet helt igjennom kan den bakes litt i ovnen før servering
Tilsett potetmelet og kjør i ca 30 sekunder
Hvis du skal bruke farsen til pudding/terrin kan du tilsette 1 egg nå. Bland det godt inn i farsen
Spe litt og litt med fløte/melk
Stek en prøvekake og juster på smaken eller konsistensen om nødvendig
Finhakket vårløk/gressløk/koriander
Hakk fisken med en kniv og legg fisken i en bolle
Strø på salt, chili og vårløk
Bland godt til farsen henger godt sammen.
Form 4 jevne burgere. Ikke klapp de for tynne, da kan de bli litt tørre under steking
Stek i panne med litt nøytral olje, ca 1 minutt på hver side. Burgerne må gjerne være litt rosa inni om du er trygg på fiskens kvalitet
Potet etter behov, skrelt
Form, skjær eller stikk ut potetene i den formen du vil ha potetene
Store poteter kan med fordel blansjeres
Brun toppen og bunnen av poteten i en stekepanne med litt olje
Sett potetene i en passende form og hell på kraft og smeltet smør. Friske urter og knust hvitløk kan tilsettes
Sett formen i ovnen på 160-180 grader, avhengig av potetens størrelse, små poteter trenger mer varme i kortere tid, store poteter trenger lavere temperatur i lengre tid.
Øs over kraft og smør med jevne mellomrom, ca hvert 10. minutt, til potetene er møre. Optimalt skal krafta være fordampet.
Oversiden kan svis av i panne eller med brenner før eller etter baking.
Du trenger til 5 porsjoner
500 gr skrelt potet, eller avskjær fra f.eks. fondantpotet
Damp eller kok poteten mør
Smelt smør og varm opp melk i en kjele
Tøm av vannet og la poteten dampe seg helt tørr
Mos poteten med mosejern eller med rørgreinen i en kjøkkenmaskin
Rør inn melk- og smørblandingen
Smak til med salt og pepper, eventuelt litt muskat
Finhakkede, ferske urter kan gjerne tilsettes rett før servering
Syltelake/1-2-3 lake (til fisk og grønnsaker)
Karve, hel nellik, hel allehånde, hel pepper, sennepskorn, fennikelfrø kan brukes som smakstilsetting
Rensk unna de grønne bladene (de kan brukes til noe annet, så ikke kast de) og eventuelle brune flekker
Del opp hodet i jevnstore biter. Stilken kan deles i litt mindre biter
Ha blomkålen i en kjele og hell i 50/50 melk og fløte til det nesten dekker
Kok opp og la det småkoke til det er helt mørkokt. Rør innimellom slik at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen
Sil av fløtemelken, men ta vare på den
Kjør selve blomkålen glatt i en blender. Blir kremen litt tykk kan du bruke noe av fløtemelken til å spe med. Smak til med salt
For en fyldigere og mer nøtteaktig smak kan nøttebrunt smør tilsettes, og rømme kan tilsettes for en syrligere og friskere smak
Rensk unna de grønne bladene (de kan brukes til noe annet, så ikke kast de) og eventuelle brune flekker
Del opp hodet i jevnstore biter. Stilken kan deles i litt mindre biter
Stek blomkålen i en vid kjele sammen med litt nøytral olje og 2 ss smør
La blomkålen bli mør og brun før du tilsetter fløten
Kok opp og la den koke litt inn
Gulrøtter med jevn tykkelse
Olivenolje eller smeltet smør
Juice av sitron eller appelsin
Ristede gresskarkjerner, hasselnøtter eller pistasjnøtter
Vask, eventuelt skrell, gulrøttene godt
Legg ei gulrot inntil en tresleiv eller en brettet kopphåndduk
Bruk en kniv til å skjære nesten-skiver i gulrota. Legg gulrota i en ildfast form med den oppskårne sida opp
Drypp over olivenolje/smeltet smør, honning, juice, salt og pepper
Bak i stekeovn på 200 grader i 15-25 minutter, avhengig av tykkelse
Strø over frø eller nøtter ved servering
½ liter melk eller kokosmelk
2 dl kylling- eller grønnsakkraft
1 neve fersk timian eller basilikum
Toppes med creme fraiche eller rømme ved servering
1 ss finrevet ingefær og/eller 1 ts finhakket chili kan også tilsettes
Ha gulrot, kraft og melk/kokosmelk i en kjele
Kok opp og tilsett hvitløk og urter
Kok forsiktig til gulrota er helt mør
Tilsett smør og kjør suppa til den er helt glatt, enten med en stavmikser eller i en blender
Smak til med salt og pepper. Sil suppa om nødvending
Server med rømme/creme fraiche, brødkrutonger, bakt eller syltet gulrot, ristet gresskarfrø, solsikkefrø, pinjekjerner eller grønn pesto (kan lages på gulrotgresset!)
Sjokoladekake, 2 ingredienser
Du trenger til en liten springform
Smelt sjokoladen over vannbad. Vannet skal ikke koke, og bollen skal ikke berøre vannet, siden sjokoladen kan svi seg
Rør inn eggeplommer
Løft inn de stivpiskede eggehvitene i sjokoladen, 1/3 av gangen
Ha massen over i en liten springform med bakepapir. Stek i ovnen på 170 grader i 25-30 minutter.
Sjokolademousse, 2 ingredienser
Skill eggene i plommer og eggehviter
Stivpisk eggehvitene
Smelt sjokoladen over vannbad
Rør inn eggeplommer i den smeltede sjokoladen
Løft inn de stivpiskede eggehvitene i sjokoladen, 1/3 av gangen, ha over i glass, i en egnet form eller i sprøytepose for å sprøyte ut moussen
Ha smør og sukker i kjøkkenmaskin (ikke foodprosessor). Tilsett eventuell smak (vanilje, pulverkaffe, kanel, raspet skall av sitrus mm).
Bland smør og sukker lett før mel og eventuelt havregryn has i.
Kjør alt til en smulet deig.
Rabarbra, frukt (epler, pærer, fersken, nektarin) eller bær
Kanel, vanilje, skall av sitrusfrukt om du vil
Potetmel anbefales for rabarbra, fersken og bær. Bruk ca 1 ss potetmel pr 300 gr bløte bær/frukter
Del rabarbra og frukt opp i grove biter. Du kan skrelle frukta om du vil. Bær må renses ved behov
Bland sukker, eventuelt krydder og potetmel, og strø over frukta/bæra
2 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang
60 gr maizena til krem eller 20 gr til saus
(4 plater gelatin om du skal bruke kremen som kakefyll)
Varm opp 8 dl av melka med sukkeret og vaniljestanga
Bland de siste 2 dl melk med maizena og eggeplommer
Hell forsiktig den varme melka over eggeblandingen mens du pisker
Du trenger til 2 runde bunner eller 1 langpanne
Bland malte nøtter og melis
Bland forsiktig inn eggehvitene i nøtteblandinga
Ha i ønsket form og stek i ovnen på 160 grader i 25-35 minutter.
Pisk eggehviter til løst skum
Tilsett ½-parten av sukkeret og pisk i 2-3 minutter før resten av sukkeret tilsettes. Pisk videre i 3-4 minutter til alt sukkeret er oppløst og du har en blank og seig marengs.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og pisk platene ut i 1 dl kokende vann.
Pisk eggehviter og sukker til marengs. Hell gelatin i marengsen i en tynn stråle mens du pisker.
Tilsett eventuelt smak og farge i marengsen
Pisk marengsen videre i 3-4 minutter og ha den over i sprøytepose
Sprøyt ut i ønsket form, for eksempel staver, topper, pletter osv.
Du trenger til 6-8 porsjoner