main.jpg (71)

Tøndel Lama

Tøndel Lama er en familiebedrift som driver med oppdrett av lama og kjøttproduksjon. På gården har vi et eget slakteri der vi slakter, foredler kjøtt og lager kjøttprodukter selv.

Vis meg veien

Året 2006 kom idéen om å starte med lama da vi så at landskapet rundt oss begynte å gro igjen. Gjennom studier av lama, skjønte vi fort at dette var dyr som var egnet som god landskapspleiere. De beiter det meste av det de finner på marka og det som er av trær, derfor trenger de ikke noe form for tilleggsfór. Om vinteren blir de fóret med rundball og høy. Dyra er fysisk sterke mot sykdommer som er kjente i landbruket i dag. De har et sterkt immunsystem.

I april 2007 etter et år med rydding av områder og oppsetting av gjerder, ble de 12 første dyra kjøpt inn. Med rettet avl mot kjøttproduksjon har vi i dag en besetning på rundt 45 dyr. Vi ble tidlig kjent med at kjøttet på lamaene var magert og veldig proteinrikt. Derfor bestemte vi oss for å bruke kjøttet. Det er et mildt kjøtt som kan sammenlignes med smaken av kalv / lam. For at vi skulle få dette til, bestemte vi oss for selv å bygge et eget slakteri på gården. I September 2016 begynte byggingen av slakteriet med god hjelp fra Mattilsynet. Høsten 2017 ble det ferdigstilt og i november 2017 ble det godkjent av Mattilsynet. Gårdsbutikken ble påbegynt i april 2018 og ble ferdig i september 2018.

Dyra våre slakter vi selv. Har godkjente papirer på avliving av lama. De blir avlivet på beite for å hindre at stresshormoner blir frigjort i kjøttet. Slaktet henger til dagen etter. Så blir det partert og skjært i stykningsdeler. Vakuumerers med en gang for så å bli lagt på kjølerom for mørning. Deler av lårene blir brukt til å lage spekekjøtt. De blir saltet, tørket og røkt. Kjøttdeig blir kvernet, vakuumet og lagt i fryser. Lamakjøttdeigen blir brukt til å lage spekepølser av. Alt dette blir laget av oss selv og er godkjent av Mattilsynet. Dette må vel kalles kortreist eller ureist mat!

Kom i kontakt med Tøndel Lama