main.jpg (32)

Stornesset Gård

Stornesset Gård produserer kjøtt og kjøttprodukter av rasen Mangalicasvin, som på norsk kalles Ullgris. Rundt gården og i skogsområdene rundt lever og bor Mangalicasvinene i naturlige omgivelser hele året, med tilgang til små tette hus for ly.

Vis meg veien

Stornesset Gård ligger like ved Gaulas elvebredde i Singsås i Midtre Gauldal kommune. Vi er en liten familie som driver på med litt dyrehold fordi vi er interessert i å produsere noe av maten vi spiser selv, og det er bra å kunne utnytte jorda vi har.

Vi har en liten besetning med ullgris, og det er spennende å se om flere oppdager den gode smaken i produktene som denne rasen gir. Ute rundt gården og lengre opp i skogen går grisene ute hele året, med fri tilgang til små hus. Vi har brukt og bruker mye tid og ressurser på å sette opp gjerder som holder. Ullgrisene elsker nemlig å grave, og gjerne grave seg under gjerdet, for så å stikke ut og utforske hva som finnes på den andre siden av gjerdet. De spiser det meste av gress, trær, busker og røtter som finnes i skog og mark.

På vinteren fores ullgrisene med høy, potet og krosset korn fra egen gård, og litt kraftfôr. Da går de i inngjerdet område ved gården. Grisene har hus med halm inni som de ligger i. De roter gjerne ut en del halm og lager seg seng utenfor husene sine også.

Mangalica er en naturlig svinerase som stammer fra Ungarn. Ullgris er ofte den norske betegnelsen. Mangalica Ullgris har et unikt kjøtt som er meget marmorert og berømt for sin gode smak og høye kvalitet. Kjøttet er markant mer fettmarmorert enn vanlig svinekjøtt og må tilberedes annerledes. Man kan sammenligne ullgriskjøttet med storfe og viltkjøtt. Ullgris har et tykt fettlag for også å tåle kulde. Dette er mat for de som liker kjøttvarer med mer fett på. Fettet er svært smaksrikt, det gir kjøttet god smak og det inneholder større del umettet fett. Fettet etter baconet har mange bruksområder. Ta vare på fettet i en boks, og bruk det senere. Det kan f.eks. brukes til å steke fisk i, pannekaker, toast, og til å wokke grønnsaker i er det veldig godt egnet.

Ullgrisene våre har god plass å boltre seg på. De roter i jorda og finner det meste av maten selv i jordas og skogens vekster. De er svært fysisk aktive, de vokser derfor saktere enn vanlig gris, og er minst 2 år før de slaktes. Kjøttet blir godt marmorert og mørt, og det har en unik smak. 

Kom i kontakt med Stornesset Gård