Laks gravet med Inderøykarve, servert med byggryn og blåskjell fra Åfjord.
Her kan du bytte ut byggryn med andre typer korn. Har du tilgang på vill-laks blir denne retten kanskje enda mer spesiell. Ølet som blåskjellene dampes i kan du også bytte ut med din egen favoritt.
Dette trenger du:
300 gr laksefilet uten skinn og bein
2 ts sukker
3 ts salt
½ ts sort pepper
2 ss Inderøykarve
Litt Inderøy-akevitt
500 gr blåskjell
1 flaske lyst lokalt øl
200 gr bløtlagte byggryn
2 gulrot
2 ss Rørossmør
2 små løk
1 vårløk
3 stk reddiker
1 sitron
Urter
Slik gjør du:
Byggryn dekkes med vann, la stå ca 1 døgn. Knus karven i morter sammen med salt, sukker og litt sort pepper. Tilsett et lite glass akevitt og gni inn krydderblandingen på fisken. Pakk den tett i plast. La den ligge i kjøleskapet et døgn, eller noen timer. Damp blåskjell sammen med grovkuttede grønnsaker og øl til skjellene åpner seg. Tiden avhenger av størrelse og tid på året, men beregn ca 3-4 minutter. Sil av kraften og rens skjellene. Finkutt resten av grønnsakene og ha de i en kjele sammen med smør. Surr dette mykt. Sil vannet av byggrynene og tilsett, spe inn blåskjellkraften. Kok dette til grynene er møre. Smak til med salt og pepper og litt sitronsaft. Legg dette i bunnen på en tallerken og topp det hele med skiver av laks, urter og tynne reddikskiver.