Om Matriket Midt

Din guide til lokalmat og matopplevelser i Trøndelag.

Midt i Norge ligger et område som har fått noe helt unikt fra naturen. Noe helt eget med jordsmonn, klima og havstrømmer. Fra mildt, fuktig kystlandskap til kjølig, tørr vidde og fjell. Lange, lyse sommernetter. Når råvaren vokser lenge og sakte, får den en unik smak.
Gjennom generasjoner har vi dyrket, sanket og lært hva jorda og sjøen vil gi tilbake. Her finnes kanskje verdens beste områder for sjøkreps, krabbe, kamskjell og blåskjell. Fisk og sjømat sendes ut til hele verden. Herfra kommer gris, kylling, sau og storfe, grønnsaker, bær og vilt. Alt du kan tenke deg fra hav til høgfjell.
 
Trøndelag har råvarer i verdensklasse og mattradisjoner vi er stolte av. Gjennom Trøndersk Matmanifest står vi sammen og løfter matregionen inn i framtida. Vi har over 200 produsenter av mat- og drikkespesialiteter, side om side med foredling i stor skala.
Trøndelag er foregangsfylke på økologisk melk og kjøtt. Kokker og restauranter er stolte av råvarene, og bruker håndverket sitt til å få fram det beste. Reiselivet løfter frem maten og gir deg nye, smakfulle opplevelser.
 
Trøndelag er Matriket Midt – ditt matrike!
 

Lokalmat og matopplevelser i Trøndelag

Matriket Midt samler lokalmat- og drikkeprodusenter i Midt-Norge. Her finner du blant annet informasjon om produsenter som tilbyr produkter og retter som bygger på lokale råvarer, matspesialiteter eller mattradisjoner, produsenter som tilbyr lokal mat, drikke og råvarer av høy kvalitet og prosjekter med fokus på lokal mat og drikke.

Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS

Bak Matriket Midt står Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som også arrangerer Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen. Med dette arbeidet ønsker vi å videreføre interessen for trøndersk mat gjennom hele året.
 
Aksjeselskapet Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS skal videreutvikle Trøndelag som landets mest spennende matregion slik at det gir mersmak og merverdi lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Oi! skal bidra til økt verdiskaping innenfor matsektoren med utgangspunkt i råvarer og kultur fra den trønderske regionen. SpareBank 1 SMN er hovedsponsor.

Visste du at... 

  • Trøndelag har noen av verdens beste lokaliteter for kamskjell, sjøkreps, blåskjell og krabbe
  • Seks av de ti største oppdrettskommunene ligger i Trøndelag
  • Trøndelag er et foregangsfylke på økologisk kjøtt- og melkeproduksjon, og er den regionen i landet med størst økologisk areal
  • Trøndelag har over 23% av jordbruksproduksjonen i Norge
  • I Trøndelag finner du 200 lokalmatprodusenter
  • Som første region i verden, fikk Trøndelag et eget matmanifest i 2011. Det trønderske matmanifestet skal skape merverdi ved å bevare, styrke og videreutvikle trøndersk matproduksjon og matkultur gjennom å bevisstgjøre enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter. 
  • Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i starten av august er et høydepunkt og samlingsplass for 175 utstillere og 200 000 besøkende
  • Trøndelag har et sterkt miljø for håndtverksøl med nesten 50 bryggerier