Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!

Juryarbeidet foregikk onsdag kveld på Scandic Nidelven, med 70 produkter påmeldt. Vinnerne av de beste produktene i sju kategorier er nå kåret på Trøndersk Matfestival. Årets produkt er kåret i sju kategorier, i tillegg til hovedvinneren: årets produkt. Les mer om de respektive produktene og vinnerne under.

Årets jury
• Thomas Borgan (Kraft Bodega)
• MartinHovdal (Røst) Mette Beate Evensen (Røst)
• Inge Johnsen (Lian Restaurant)
• Lars Erik Vesterdal (NordØst)
• Espen Rønning (Prima Catering)

Det er mellom 20-30 produkt i hver gruppering. Juryen er fordelt slik:
• Årets meieriprodukt, økologisk produkt og sjømatprodukt: Thomas Borgan, MartinHovdal
• Årets nykommer og Årets kjøttprodukt: Lars Erik Vesterdal, Mette Beate Evensen
• Åpen klasse og Årets bakst og kornprodukt: Inge Johnsen, Espen Rønning

 

Årets Kjøttprodukt: Pancetta fra Stene Gård 

  

Dette er en stor kategori, med alt fra rått og røkt kjøtt til speket og gravet. Juryen har testet og smakt på mange ulike produkter, og har falt for denne middelhavsinspirerte pancettaen, den er fint krydra og passe salt. Den lukter godt både rå og stekt.Det er et supert alternativ til bacon!Skåret i tynne skiver og stekt smakte det deilig. 

- Dette er kjempestas! Vi selger mye bacon, og tenkte vi ville prøve noe nytt, sier Maren Stene Almlid. -’Vi bruker vår egen gris til foredling, og dette er jo en fin stykningsdel. De e mytji gla-grisa på Frosta!

 

Under festivalen finner du Stene Gård i Frostateltet, D, i Munkegata

Les mer om Stene Gård: stenegard.no

 

 

Årets nykommer: Røykelakskrem fra Gjerts Gourmet  AS

 

Dette er en gjev pris, sier juryen. De tolker begrepet nykommer dit hen at produktet bør være nyskapende i trøndersk sammenheng, at produktet gjerne er forankret i tradisjoner. Denne røykelakskremen er tar den gode trønderske laksen og gjør den luftig og deilig, og med god røyksmak. Overraskende god, sier juryen. Dette er et produkt som er veldig anvendelig til både hverdag og fest.

-’Tusen takk for prisen!’ sier Anne Gjermstad, ‘det blir aldri nok av god laks. Vi har brukt den einerrøkte laksen vår - som vant pris her på Trøndersk Matfestival i 2016 – og prøvde oss fram for å lage denne røykalakskremen.’ 

 

 

 


Les mer om Gjerts Gourmet: gjertsgourmet.no

Under festivalen står Gjerts Gourmet i Namdalsteltet, E, i Munkegata 

 

Årets bakst og kornprodukt: Solemsdalslefse fra Heimebakst AS

 

Dette er et produkt som jurymedlem Espen Rønning sier han er forelsket i.  Juryen har smakt seg gjennom en rekke bakverk, fra flatbrød til kaker og  vafler. De sier dette er et typisk norsk produkt og er godt håndarbeid.  Solemsdalslefsa er fint brettet,  gir en nybakt følelse, og smøret i lefsa har fjellsmak. Smaken, lukta og utseendet er fantastisk, og juryen sier det gir en luksusfølelse; det er som å spise fløyelsputer.  

‘Dette er veldig fint, tusen takk!’ sier  Iou  Ursu. ‘Vi er glade for at trønderne liker lefsene våre, og det er veldig hyggelig at vi får være med der vi kommer fra Skåla utenfor Molde.’

 

 

 

 

Under festivalen finner du  Heimebakst  på Bondens Marked i Kongens Gate
Les mer om  Heimebakst her:  www.heimebakst.com

 

 

Årets sjømatprodukt: Røkt torsk fra Rørvik Fiskemat

 

Et mangfold produkter, fra hverdags- til festmat, var påmeldt til konkurransen.  Juryen falt for dette produktet, som tar fram det beste av gamle norske fiskemattradisjoner; røkt torsk. Juryen sier dette produktet er laget på fantastisk filet av torsk, bra saltet, perfekt røyket. 

-’Nå er jeg skikkelig stolt!’ sier Øivind Pettersen. ‘Dette var artig. For to år siden tok vi fram dette produktet, som bestefar lagde i 1927. Vi lurte på om vi skulle sende inn, og så gjorde vi det, og da er det så artig at vi vinner! Dette produktet er en hyllest til bestefar og bestemor som laget fiskemat den gangen.’

 

 


Under festivalen finner du Rørvik Fiskemat i Namdalsteltet, E, i Munkegata
Les mer om Rørvik Fiskemat her  www.rff.no

 

 

Årets meieriprodukt: Brun Geitost fra Skansen Ost

 

Her er juryen imponert over håndverket som er lagt inn for å lage denne osten. Juryen er opptatt av å ivareta gamle tradisjoner, og liker også at både den fine innpakningen og osten har det gode og kjente  husmorpreget over seg. Videre sier juryen at osten får nesten fram til krydder- og lakrissmak, og at produsenten antageligvis har hatt godt råstoff i den melka de har brukt.  

Nå ble jeg veldig overrasket! sier Beate Kiran. ‘Dette er en gammel oppskrift fra bestemora til  kaillen min, og denne brunosten har blitt laget i veldig lang tid. Da folk nesten ikke hadde bil kjørte de hele veien til Skansen for å kjøpe brunost.’

 

 

 


Her kan du lese mer om Skansen Ost: skansen-ost-gaard.no
Du finner  Skansen Ost i telt J – Bondens Marked

 

 

 

Årets økologiske produkt: Aksnes Ost med IPA fra Hindrum  Gårdsysteri

 

Juryen sier at dette produktet har høy kvalitet, osten har en distinkt smak og er bra modnet, og det er fin balanse mellom sødme og salt. Den er laget med IPA-øl fra Reins Kloster, og det kommer fram i smaken på en god måte. Dette er en fin forening mellom trønderske  øltradisjoner og ysting. 

- Dette var veldig artig, og uventet! sier Frode  Hindrum. - Aksnes ost er en ølost, inspirert av Irland. Siden osten vi laget med porter ble en suksess har vi nå laget den med IPA.’

 

 


Under festivalen finner du Hindrum Gårdsysteri i Fosenteltet, telt C i Munkegata

 

Åpen klasse: Grævfisk av røye fra LiVerten

 

En spennende klasse, med et mangfold av ulike produsenter og produkter. Blant de mange produktene som er vurdert har juryen kåret en klar vinner; denne grævfisken er en fantastisk særegen trøndersk mattradisjon,  som spesifikt kommer fra denne grenda nord i fylket. I 300 år har de fermentert fisken på denne måten. Juryens førsteinntrykk er; steingodt!  Grævfisken ble servert på  Pekkabrød, også fra  LiVerten, og fisken har en nydelig avbalansert smak i forhold til salt og søtt, og man kjenner melkeproteinet. Grævfisk berømmes også for god historie på pakken. 

  

Dette var overraskende! Nå er jeg skikkelig stolt, vi er glade for at juryen har oppdaget  grævfisk og produktet vårt! - sier Roy Inge Bergli. Grævfisk er Liernes nasjonalrett. Det ligner rakfisk, men er lagt i myse i 5-6 uker, så den blir litt syrligere, men  einda  meir  likar enn rakfisk!

 

 


Under festivalen finner du
LiVerten i Namdalsteltet, E, i Munkegata

 

Årets Produkt: Brun Geitost fra Skansen Ost

 

Juryen er klar i sin dom; dette produktet tar utgangspunkt i det norskeste av det norske og gjør den så god! Osten har en kremete konsistens, og har lag på lag med smaker. Dette er home of the nordic flavours i en eneste bit! Dette produktet forteller tradisjonen av norsk mat vi er så stolte av i Trøndelag. Denne brunosten er helt magisk, og gjør oss stolte av Trøndelag, sier juryen. 

Beate Kiran kommer opp på scenen, glad og beveget av å få en så gjev pris. ‘-Tusen takk, jeg vet ikke helt hva jeg skal si, jeg er rørt.’

 

Under festivalen finner du Skansen Ost i Fosenteltet, C.

 

 

 

 Les mer om Skansen Ost: skansen-ost-gaard.noAKTUELT

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag
Matriket Midt | 

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag

Ung Restaurant inviterer ungdomsskoleelever fra Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag. »

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?
Bryggerifestivalen | 

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?

Mens vi venter på Bryggerifestivalen 2020 - her finner du en oversikt over høstens ølsmakinger, kurs, festivaler og andre arrangement i Matriket Midt.»

Trønderoster utmerket seg i NM
Matriket Midt | 

Trønderoster utmerket seg i NM

Medaljene fortsetter å drysse over trønderostene. Under årets NM i Ost høstet trønderske ystere til sammen 25 medaljer »

Trøndelag slo an på Matstreif
Matriket Midt | 

Trøndelag slo an på Matstreif

6.- og 7. september deltok Trøndelag på Matstreif for å vise fram hva regionen har av mat- og reiselivsopplevelser. Matrettene var satt sammen som en matreise fra Rørvik i nord til Oppdal i sør. Et matinteressert publikum lot seg villig friste til å kjøpe en smak av Trøndelag.»

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!
Matriket Midt | 

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!

Mat- og landbruksdepartementet ønsker å bygge matnasjonen Norge. Da trengs det sterke matregioner, mener aktører i Trøndelag og Rogaland. De står derfor sammen om å vise fram lokale mat- og drikkespesialiteter under Matstreif i hovedstaden til helga.»

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!»

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.»

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret.»

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.»

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.»

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.»

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen.»

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»