Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.

Av 3 472 påmeldte oster til årets World Cheese Awards er 175 norske, fordelt på 58 ysterier. Det er rekord både i antall norske oster og produsenter, og Trøndelag er det fylket med flest deltakere.

Det er den britiske stiftelsen Guild of Fine Food som står bak World Cheese Awards, og i år er Norge vertskap for første gang med HANEN og Norsk Gardsost som arrangører.
 

Norsk osterevolusjon er et faktum

– Den norske osterevolusjonen er et faktum. Eg er imponert og stolt over at så mange dyktige ystere vil delta i WCA på heimebane! Det er som ein drøm går i oppfylling, sier Gunnar Waagen, mannen bak Kraftkar og styreleder i Norsk Gardsost i en pressemelding.

Den norske ystetradisjonen som lenge har vært nesten glemt, har i løpet av de siste 10-15 årene kommet styrket tilbake. I 2011 var Tingvollost eneste norske deltaker i oste-VM, fem år senere gikk de helt til topps i konkurransen i San Sebastian da blåmuggosten Kraftkar ble kåret til verdens beste ost.

– Uten seieren til Kraftkar i 2016 ville det ikke vært noe Oste-VM i Norge. Vi har jobbet med arrangementet over flere år og gleder oss masse til å vise Norge hvilket fantastisk arrangement dette er, supplerer Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i HANEN.

 

Trøndersk ostepioner

Astrid Aasen fra Gangstad Gårdsysteri omtales som en pioner innen norsk ysting, som har brøytet vei for andre gårdsysterier og utvikling av lokalmat. Hun startet landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk, som feiret 20 års jubileum i sommer. Derfor er hun også en av de fire nominerte til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris som i år ser etter kandidater som har bygd bro mellom gammel og ny tid og bidratt til den norske osterevolusjonen.

–Siden vi startet opp har det norske ystemiljøet vokst gradvis, og resultatet ser vi nå i form av et stort mangfold og en fantastisk kvalitet på norsk ost, sier Aasen.
 
Gangstad Gårdsysteri deltok i WCA for første gang i London i fjor, der tre oster ble premiert med sølv. Aasen mener likevel at selv om det er stas å vinne premier, så er oppmerksomheten rundt norsk ost et langt viktigere resultat av VM.
 
–Seieren er vår, altså hele oste-Norges, uansett utfall! Arrangementet er en enorm mobilisering for å rette oppmerksomhet mot norsk ost, både for håndverksoster og volumprodusenter.

 


Granstubben fra Gangstad Gårdsysteri har vunnet en rekke priser tidligere. Foto Nicol Herec / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS.

Fokus på smak

Og oppmerksomhet blir det mye av når er en av verdens største ostekonkurranser arrangeres. 235 dommere fra alle verdenshjørner kommer til Bergen for å vurdere ostene.
 
Ostene deles ikke inn i klasser, men bedømmes uavhengig av kategori og for sitt særpreg. Bedømmingen foregår ved blindtesting. Dommerteamene består av 3-4 dommere som smaker seg gjennom et knippe oster, og velger ut kandidater som bli funnet verdige gull-, sølv- eller bronse basert på en poengskala. Her teller både ostens skorpe, kropp, farge, tekstur og konsistens - men fremfor alt smaken. I tillegg nomineres en ost fra hvert dommerbord i kategorien Super Gold som går videre til neste runde.

Og det er en neppe en enkel oppgave Super Gold Juryen har foran seg når 78 eksepsjonelle oster skal bli til 16, som til sist konkurrerer om å bli årets vinner av World Cheese Awards.

Les mer på www.ostevm.no


Vi krysser fingrene, og ønsker trønderne lykke til!

Åtte kyr gir unik setermelk til dette lille seterysteriet i Snåsa. Her satses det  på gode oster i tillegg til rømme, yoghurt, gomme, brunost og tjukkmelk.

 

Galåvolden Gård AS
Gårdsmat fra Rørostraktene, deriblant Røros Ost, en egenutviklet mild men smakfull kvitost laget av pasturisert kumelk fra Galåen Samdrift. Røros Ost lages i 3 varianter, som ren kvitost med urter og med krydder, og er godkjent som Norsk Spesialitet.

Gammel Erik – Elvekanten Ysteri

Elvekanten Ysteri startet i 2000 som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera. Resultatet etter hvert så vellykket at Carlos opprettet sitt eget yster i nedlagte samfunnshuset i Namsskogan. Per idag har ystertiet fire forskjellige oster i sitt utvalg, med den vellagrede Gammel-Erik som selve flaggskipet.

 

Gangstad Gårdsysteri

Det første gårdsysteriet i Norge som fikk autorisasjon for ysting av egen kumelk, og en pioner innen norsk gardsost. Ost og is fra Gangstad leveres i dag direkte til utvalgte butikker og restauranter over hele landet, og flere av produktene er godkjent som Norsk Spesialitet.

 

Grindal Ysteri

Søstrene Nordbø ville ikke flytte hjem fra setra, og startet dermed et lite gardsysteri i Rennebu, hvor de yster av fersk og upasteurisert melk fra egne dyr. Ostene blir modnet på et naturlig lager med høy luftfuktighet. De blir snudd for hånd og smakt på underveis for den beste kvalitet. Her får du alt fra seterost og uhøvla fetaost til ku- og geityoghurt. Grindal ysteri er også nominert til Matprisen 2018 i kategorien årets produsent som deles ut på Vippa i Oslo 19.november, Ragnhild Nordbø er også nominert til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

 

Hitra Gårdsmat

Hitra Gårdsmat tilbyr både kjøtt og prisvinnende oster i verdensklasse. Det er hit du drar for å få tak i den berømte «Grotteosten» som har mottatt en rekke priser for sin gode smak og særpreg. I tillegg til denne finner du osteprodukter som Kongeosten, Kristines myke, Hitra hvit og Hitra blå.

 

Litlvea Gård

Med «Naturen vet best» som motto lager Litlvea Gård rene, håndlagede meieriprodukter, helst med den gode gammeldagse smaken.

 

Munkeby Mariakloster

Munkebyosten tilhører gruppen halvfaste oster, og er et produkt av møtet mellom norsk melk og tradisjonell kunnskap hos cisterciensermunkene. Melk av førsteklasses kvalitet leveres fra to av nabogårdene til klosteret.

 

Orkladal ysteri

Orkladal ysteri i Orkdal kommune produserer kittoster, blåmugg og stykkost. Det startet med osteproduksjon i bitteliten skala på gården. Etter fem år med kursing og prøveproduksjon av oster, startet produksjon i nye lokaler i april 2008. Mye har skjedd siden. Høvding Sverre er godkjent som Norsk Spesialitet.

 

Skansen ost

Skansen gård er en fjellgård i Åfjord. Det har vært laget geitost på Skansen siden tidlig på 1900 tallet, og mange har enda minner fra barndommen om at de dro på Skansen og kjøpte ost. Brunosten var nok mest populær, men hvitosten gikk unna den også.

 

Tine – Selbu blå kraftig

Selbu Blå Kraftig lages hos TINE Meieriet Selbu i Sør-Trøndelag. Selbu Blå Kraftig er en blåmuggost av ypperlig kvalitet som er utviklet for norsk smak.

AKTUELT

Trønderoster utmerket seg i NM
Matriket Midt | 

Trønderoster utmerket seg i NM

Medaljene fortsetter å drysse over trønderostene. Under årets NM i Ost høstet trønderske ystere til sammen 25 medaljer »

Trøndelag slo an på Matstreif
Matriket Midt | 

Trøndelag slo an på Matstreif

6.- og 7. september deltok Trøndelag på Matstreif for å vise fram hva regionen har av mat- og reiselivsopplevelser. Matrettene var satt sammen som en matreise fra Rørvik i nord til Oppdal i sør. Et matinteressert publikum lot seg villig friste til å kjøpe en smak av Trøndelag.»

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!
Matriket Midt | 

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!

Mat- og landbruksdepartementet ønsker å bygge matnasjonen Norge. Da trengs det sterke matregioner, mener aktører i Trøndelag og Rogaland. De står derfor sammen om å vise fram lokale mat- og drikkespesialiteter under Matstreif i hovedstaden til helga.»

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!»

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.»

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret.»

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.»

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.»

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.»

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen.»

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»