Gammel-Erik_elvekanten-ysteri.png (16)
Matriket Midt | 30.10.18

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.

Av 3 472 påmeldte oster til årets World Cheese Awards er 175 norske, fordelt på 58 ysterier. Det er rekord både i antall norske oster og produsenter, og Trøndelag er det fylket med flest deltakere.

Det er den britiske stiftelsen Guild of Fine Food som står bak World Cheese Awards, og i år er Norge vertskap for første gang med HANEN og Norsk Gardsost som arrangører.
 

Norsk osterevolusjon er et faktum

– Den norske osterevolusjonen er et faktum. Eg er imponert og stolt over at så mange dyktige ystere vil delta i WCA på heimebane! Det er som ein drøm går i oppfylling, sier Gunnar Waagen, mannen bak Kraftkar og styreleder i Norsk Gardsost i en pressemelding.

Den norske ystetradisjonen som lenge har vært nesten glemt, har i løpet av de siste 10-15 årene kommet styrket tilbake. I 2011 var Tingvollost eneste norske deltaker i oste-VM, fem år senere gikk de helt til topps i konkurransen i San Sebastian da blåmuggosten Kraftkar ble kåret til verdens beste ost.

– Uten seieren til Kraftkar i 2016 ville det ikke vært noe Oste-VM i Norge. Vi har jobbet med arrangementet over flere år og gleder oss masse til å vise Norge hvilket fantastisk arrangement dette er, supplerer Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i HANEN.

 

Trøndersk ostepioner

Astrid Aasen fra Gangstad Gårdsysteri omtales som en pioner innen norsk ysting, som har brøytet vei for andre gårdsysterier og utvikling av lokalmat. Hun startet landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk, som feiret 20 års jubileum i sommer. Derfor er hun også en av de fire nominerte til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris som i år ser etter kandidater som har bygd bro mellom gammel og ny tid og bidratt til den norske osterevolusjonen.

–Siden vi startet opp har det norske ystemiljøet vokst gradvis, og resultatet ser vi nå i form av et stort mangfold og en fantastisk kvalitet på norsk ost, sier Aasen.
 
Gangstad Gårdsysteri deltok i WCA for første gang i London i fjor, der tre oster ble premiert med sølv. Aasen mener likevel at selv om det er stas å vinne premier, så er oppmerksomheten rundt norsk ost et langt viktigere resultat av VM.
 
–Seieren er vår, altså hele oste-Norges, uansett utfall! Arrangementet er en enorm mobilisering for å rette oppmerksomhet mot norsk ost, både for håndverksoster og volumprodusenter.

 


Granstubben fra Gangstad Gårdsysteri har vunnet en rekke priser tidligere. Foto Nicol Herec / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS.

Fokus på smak

Og oppmerksomhet blir det mye av når er en av verdens største ostekonkurranser arrangeres. 235 dommere fra alle verdenshjørner kommer til Bergen for å vurdere ostene.
 
Ostene deles ikke inn i klasser, men bedømmes uavhengig av kategori og for sitt særpreg. Bedømmingen foregår ved blindtesting. Dommerteamene består av 3-4 dommere som smaker seg gjennom et knippe oster, og velger ut kandidater som bli funnet verdige gull-, sølv- eller bronse basert på en poengskala. Her teller både ostens skorpe, kropp, farge, tekstur og konsistens - men fremfor alt smaken. I tillegg nomineres en ost fra hvert dommerbord i kategorien Super Gold som går videre til neste runde.

Og det er en neppe en enkel oppgave Super Gold Juryen har foran seg når 78 eksepsjonelle oster skal bli til 16, som til sist konkurrerer om å bli årets vinner av World Cheese Awards.

Les mer på www.ostevm.no


Vi krysser fingrene, og ønsker trønderne lykke til!

Åtte kyr gir unik setermelk til dette lille seterysteriet i Snåsa. Her satses det  på gode oster i tillegg til rømme, yoghurt, gomme, brunost og tjukkmelk.

 

Galåvolden Gård AS
Gårdsmat fra Rørostraktene, deriblant Røros Ost, en egenutviklet mild men smakfull kvitost laget av pasturisert kumelk fra Galåen Samdrift. Røros Ost lages i 3 varianter, som ren kvitost med urter og med krydder, og er godkjent som Norsk Spesialitet.

Gammel Erik – Elvekanten Ysteri

Elvekanten Ysteri startet i 2000 som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera. Resultatet etter hvert så vellykket at Carlos opprettet sitt eget yster i nedlagte samfunnshuset i Namsskogan. Per idag har ystertiet fire forskjellige oster i sitt utvalg, med den vellagrede Gammel-Erik som selve flaggskipet.

 

Gangstad Gårdsysteri

Det første gårdsysteriet i Norge som fikk autorisasjon for ysting av egen kumelk, og en pioner innen norsk gardsost. Ost og is fra Gangstad leveres i dag direkte til utvalgte butikker og restauranter over hele landet, og flere av produktene er godkjent som Norsk Spesialitet.

 

Grindal Ysteri

Søstrene Nordbø ville ikke flytte hjem fra setra, og startet dermed et lite gardsysteri i Rennebu, hvor de yster av fersk og upasteurisert melk fra egne dyr. Ostene blir modnet på et naturlig lager med høy luftfuktighet. De blir snudd for hånd og smakt på underveis for den beste kvalitet. Her får du alt fra seterost og uhøvla fetaost til ku- og geityoghurt. Grindal ysteri er også nominert til Matprisen 2018 i kategorien årets produsent som deles ut på Vippa i Oslo 19.november, Ragnhild Nordbø er også nominert til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

 

Hitra Gårdsmat

Hitra Gårdsmat tilbyr både kjøtt og prisvinnende oster i verdensklasse. Det er hit du drar for å få tak i den berømte «Grotteosten» som har mottatt en rekke priser for sin gode smak og særpreg. I tillegg til denne finner du osteprodukter som Kongeosten, Kristines myke, Hitra hvit og Hitra blå.

 

Litlvea Gård

Med «Naturen vet best» som motto lager Litlvea Gård rene, håndlagede meieriprodukter, helst med den gode gammeldagse smaken.

 

Munkeby Mariakloster

Munkebyosten tilhører gruppen halvfaste oster, og er et produkt av møtet mellom norsk melk og tradisjonell kunnskap hos cisterciensermunkene. Melk av førsteklasses kvalitet leveres fra to av nabogårdene til klosteret.

 

Orkladal ysteri

Orkladal ysteri i Orkdal kommune produserer kittoster, blåmugg og stykkost. Det startet med osteproduksjon i bitteliten skala på gården. Etter fem år med kursing og prøveproduksjon av oster, startet produksjon i nye lokaler i april 2008. Mye har skjedd siden. Høvding Sverre er godkjent som Norsk Spesialitet.

 

Skansen ost

Skansen gård er en fjellgård i Åfjord. Det har vært laget geitost på Skansen siden tidlig på 1900 tallet, og mange har enda minner fra barndommen om at de dro på Skansen og kjøpte ost. Brunosten var nok mest populær, men hvitosten gikk unna den også.

 

Tine – Selbu blå kraftig

Selbu Blå Kraftig lages hos TINE Meieriet Selbu i Sør-Trøndelag. Selbu Blå Kraftig er en blåmuggost av ypperlig kvalitet som er utviklet for norsk smak.

Aktuelt