Bryggerifestivalen | 

Tåssås-Øl, ei seter og en metal festival i Lierne

På ei seter i Lierne arrangeres Totsås Rock, en hard rock- og metalfestival som byr på Tåssås-Øl brygget på bjørkesevje, lokalmat og vistas inn i villmark fra ei seter med hundrevis av år med historie.

Kjører du nordover langs E6 i Trøndelag – før du kjører over brua før Grong - tar du av til høyre og kjører opp langs elva Namsen og opp på fjellet. Du får Blåfjella Skjækerfjella nasjonalpark til høyre og store områder med villmark. Rett før Nordli i Lierne tar du av til høyre der det står et skilt til Totsås, derfra er det fem kilometer til gården ved Laksjøen og foten av Østre Brandsfjell. Du har kommet til Totsåsen, eller Tåssås, som det heter lokalt. Her, blant fjell og store skoger med jerv, gaupe, bjørn og annet rovvilt finner du bryggeriet Tåssås-øl og en festival på ei seter dedikert til heavy rock og metal, nemlig Totsås Rock.


Ingen tvil om veien til Tåssås-Øl og Totsås Rock, vinter som sommer. Foto: Mai Løvaas

Jan Bjørnar Totsås er tolvte generasjon på gården, og her har det vært drift minst siden 1650. Gården drev i mange år med melkeproduksjon, og var del av det største sameiet nord for Dovre med sju gårdsbrukere som hadde slått seg sammen. Samdriften var ti km fra gården, ergo ble det både bygninger og land til overs på Totsås. For sju år siden begynte Jan Bjørnar Totsås med blant annet turisme, ølbrygging, og planlegging av en hardrock- og metalfestival. For hva er vel en bedre plass for det enn ei seter?

Men først, øl.

Når bjørkesevja stiger


Tåssås-Øl brygges i det gamle fjøset, som er bygd om til bryggeri. I mai måned, når sevja stiger i bjørketrærne i Lierne, får han to travle uker med å tappe bjørkesevje. Totalt sanker han omtrent 750 liter. De aller fleste sortene han brygger øl på er brygget på bjørkesevje, og malten blir også skylt med sevja. I mai brygges det mye øl, for bjørkesevjen tåler ikke å stå siden den gjæres fort og forringes i smak. Han fryser ned hele dunker med bjørkesevje, sånn at han kan brygge noe senere på året også.

-Man får fram smaken mye mer med bjørkesevje. Det blir mer fylde i ølen, og så gjærer det enda bedre, for det er jo bittelitt sukker i sevja, sier han.



Sevje fra bjørkeskogen tappes i mai, når sevja stiger i trærne. Foto: Mai Løvaas

Han eksperimenterer med urter, men hittil har det mest vært til eget bruk for det kan være vanskelig å beregne hvor mye urter man skal ha i, og så kan det være vanskelig å gjenskape. Mjødurt har han laget øl av. Også chaga, kreftkjuke, som vokser på bjørk.

-Det er ikke på grunn av smaken, for det er ikke noe spesielt god smak, men for helseeffekten, sier han.


Trollkjerring, Bjønnbitt og brænnhøttu


-En øl jeg lager mye av, Trollkjerringa, har jeg koriander og sitronskall i, og så har jeg noe som folk mener man ikke skal ha i øl men jeg har det i likevel, og det er karve. Jeg har i lite, sånn at smaken ikke er for framtredende. Trollkjerringa er i utgangspunktet en øl som skal passe sammen med rakfisk, og vår lokale variant som heter grævfisk, og da er karve veldig passende. Folk likte den veldig godt så da har jeg fortsatt å bruke karve i den.

På vinteren brygger han gjerne på appelsinskall, kanel, lakris og stjerneanis. Alltid i små mengder, ellers blir det dominerende.

-Og så bruker jeg brænnhøttu, altså brennesle, den er bra.

Han er veldig interessert i planter og ville vekster, selv om tiden ikke alltid strekker til å sanke og bruke ting når det er i sesong.

-Og så lager jeg bare aler, og ikke pils, for pils synes jeg du kan få kjøpe i butikken. Jeg lager mange forskjellige brygg og eksperimenterer og lager nye sorter, sier han.

Selv liker han å brygge belgisk, som kan være en krevende ølstil å brygge. De gangene han får til kvitølet blir det veldig bra.

-Jeg har en IPA som heter Bjønnbitt som er veldig populær, det er sikkert den som er mest populær blant de som er veldig glad i øl. Ølet Trollkjerringa er det som folk flest synes er best. Så lager jeg noen festivaløl i forbindelse med Totsås Rock, det er vel den som er mildest og nærmest en pils, men langt ifra en pils læll.

Han lager også stouter, blant annet en som heter Skjøtdreng, og ulike typer juleøl i sesong.

-Jeg har også prøvd meg på fruktøl, en på rips og en på bringebær, eller brænnbær som vi sier her, de var helt fantastisk gode, men det var noe vanvittig styr å lage de.


Tolvte generasjon på gården, Jan Bjørnar Totsås, brygger Tåssås-Øl. Foto: Mai Løvaas

Hvem får drikke Tåssås-øl?
Han har skjenkebevilling på egen pub, den heter BjønnHove og ligger på setra. Tåssås-Øl kan også kjøpes hos Li-Verten og Lierne Gjestegård.
-Og så er det mange ølhunder rundt omkring som og drikker ølet mitt, sier han og smiler.

Den mystiske jordkjelleren

Gården har ei seter, og ingen vet hvor gammel den er. For fem år siden gravde de for å legge ned en vannledning, og kom på en steinrøys. De merket fort at det ikke var en vanlig steinrøys, men muret stein. Så gravde de litt rundt og fant ut at dette var en eldgammel jordkjeller som ingen visste om. Nå er den restaurert.

-Gammeltanta mi som da var 94 år og vokste opp på setra, har aldri hørt om den, sier han.

-Vi vet ikke hvor lenge det har vært drift på setra, men vi vet at Finnstien og Prestvegen, som går mellom Lierne og Snåsa, den starter på setra vår. Stien er merket enda, og har vært brukt i flere hundre år av samene som kom ned fra fjellet og fikk båtskyss videre over Laksjøen. Også prestene fikk skyss, siden vi hadde felles prester med Snåsa.

Jakt og utleie av setra


Setra blir leid ut til fiskere om sommeren, jegere om høsten og barnefamilier i påske- og vinterferien. I fjor høst var han fullbooket, for det meste av harejegere fra Østlandet som gjerne ville bruke tid i skogene i Lierne. Selv jakter han også mye, her finnes alt av småvilt, det er mye elg og rådyr, og mye rovvilt.
-Det er også mye gaupe og jerv her. Før var det mye bjørn, men nå er den sjelden å se. Ulv har vi ikke, annet enn et og annet streifdyr. Og så har vi rev, mår og grevling.

Totsås Rock


I forbindelse med at de startet med Totsås Rock utvidet de setra. De har satt opp en gammel tømmerhytte de fant langt inne i fjellet, de har bygd en arena på setervollen, de har flere gapahuker, en lavvo som kan huse 150 personer, de har bygd en gammeldags tredobbel utedo, og en pub i gammel norrøn stil. Den heter BjønnHove, og her har de skjenkebevilling.

-Totsås Rock er en festival for hard rock og metal, only, null trekkspill, sier han.

-Vi er en kompisgjeng som startet festivalen, som en slags reaksjon på at Namdalen er kjent for et veldig ensidig musikkmiljø. Vi ville starte en festival for oss selv.



Band fra fjern og nær henvender seg til Totsås Rock og spør om å få spille under festivalen. Foto: Totsås Rock

-Nå til sommeren blir det femte året på rad vi arrangerer festivalen. Det er en bitteliten festival på en veldig stor arena, vi har sikkert plass til 2500 mennesker, men vi ligger vel på 250 publikummere.

-Det er veldig mange sjangere innenfor hard rock og metal. Vi har fire band på fredag, fem på lørdag, og to trubadurer, en for hver kveld.

-En av grunnideene til festivalen fikk jeg da jeg var på verdens største heavy metal-cruise i Florida, 70 000 Tons of Metal. Der er det 60 band med 250 bandfolk som er sammen med et publikum på 3000-4000 personer. Man er på konserter, og drikker øl sammen med musikere som spiller i store, internasjonale band. Det er tanken bak Totsås Rock; at det er en band camp. Alle bandene overnatter i lavvo, telt eller caravan, og får egen backstage med servering av mat og drikke, og så omgås alle på seterarenaen. På Totsås Rock kan du stå sammen med vokalisten i bandet du nettopp har sett og se på en annen konsert.

Festivalen serverer kun lokalmat, levert av Li-Verten, og lokalt øl, brygget av Tåssås-Øl.

De arrangerte i fjor sommer til tross for korona, som en av to festivaler innen sjangeren i Norge.

-Og det ble veldig bra! 98% av publikummet var tilreisende fra ulike deler av Norge. Og de var så takknemlige for at vi arrangerte, sier han.

-Vi får veldig mange forespørsler fra band som vil spille på Totsås Rock, fra hele verden. Jeg lagde liste over alle i begynnelsen. Den lista slutta jeg med i fjor. Da hadde jeg passert 250 band, som alle sendte en eller annen form for henvendelse om de fikk lov til å komme og spille. Det er jo et luksusproblem, sier han og smiler.

BjønnHove


På setra brukes norrøne tema aktivt. Puben BjønnHove har skjenkebevilling og øl fra eget bryggeri. Han bruker bjørn – bjønn- i all markedsføring, og Hov er navnet på festplassen til vikingene. Der hadde de fest og der hadde de gravøl. Annekset, den gamle tømmerhytta de hentet oppe på fjellet, heter Valkyriebo, og den gamle fôrbua er døpt om til Korpi Klan.
Åpningsseremonien til festivalen er alltid holdt hemmelig, og til Totsås Rock 2021 skal det avdukes noe stort, noe norrønt relatert til vikingene.

-Jeg kan ikke si mer om hva det er nå, men det blir spennende, sier han.

AKTUELT

Inge Staldvik på Skjenkestova i Skorovas
Bryggerifestivalen | 

Slukk tørsten på Skjenkestova i Skorovas

I en nedlagt gruvelandsby langt utenfor allfarvei i indre Namdalen ligger Skjenkestova, et sted som gir deg drikkeopplevelser fra alle verdenshjørner. Ikke rart de internasjonale turistene valfarter hit. »

Austmann reddet av pilsen
Bryggerifestivalen | 

Austmann reddet av pilsen

I mars stoppet alle bestillinger. Men Austmann Bryggeri hadde heldigvis pils på lager. Og med butikkutsalg og hjemkjøring berger de seg gjennom koronakrisen. Nå ser de framover og gleder seg til Bryggerifestivalen i Trondheim.»

Samisk matglede på Halsen ungdomsskole
Trøndersk matmanifest | 

Samisk matglede på Halsen ungdomsskole

Gravet reinsdyrhjerte på blinis, potetvaffel med reinsdyrtunge og tindvedkrem. Skav, bidos og bålkaffe! Trøndersk matkultur er samisk matkultur, og på Halsen ungdomsskole i Stjørdal ble det Trønderske Matmanifestet feiret med stolthet i tolv minusgrader.»

Hvordan bruker vi jorda?
Grønn Forskning | 

Hvordan bruker vi jorda?

I dag og i morgen går den digitale konferansen ‘Hvordan bruker vi jorda?’ av stabelen. Vil maten vi spiser i 2030 være klimanøytral? Hva krever det av oss å komme dit? »

10 år med matglede i Trøndelag
Produsenter | 

10 år med matglede i Trøndelag

I 2021 er det ti år siden Trøndersk Matmanifest ble laget. Hva har skjedd med matregionen på den tida, og hva har manifestet betydd? »

De trønderske finalistene i Det Norske Måltid
Matriket Midt | 

De trønderske finalistene i Det Norske Måltid

Fra 104 deltagere til 40 finalister i Det Norske Måltid utmerker Trøndelag seg som matregion. Flere trønderske matprodusenter er med i denne årlige prestisjetunge konkurransen. »

Pulled pork fra Inderøy Slakteri tilberedt av Lars Erik Vesterdal
Kjøttprosjektet | 

Tenker stort og samarbeider om nye kjøttprodukter

Tre små, lokale kjøttforedlingsbedrifter med samlet over hundre års erfaring går nå sammen for å erobre storkjøkkenmarkedet. Meråkerkjøtt, Inderøy Slakteri og Vilteksperten har utviklet nye kjøttprodukter som hotell og storkjøkken over hele Trøndelag vil nyte godt av.»

Foto: Johannes Poignant, Skördefest i Jämtland
Matriket Midt | 

Avspark for felles arbeid på måltidsturisme

Denne uken lanseres SMAK63 som er en unik digital plattform med utdanning og inspirasjon for måltidsturisme. Målet er at opplevelsesbedrifter skal bruke mer lokalprodusert mat både på menyen og i markedsføringen sin.»

Tåssås-Øl, ei seter og en metal festival i Lierne
Bryggerifestivalen | 

Tåssås-Øl, ei seter og en metal festival i Lierne

På ei seter i Lierne arrangeres Totsås Rock, en hard rock- og metalfestival som byr på Tåssås-Øl brygget på bjørkesevje, lokalmat og vistas inn i villmark fra ei seter med hundrevis av år med historie. »

Vil maten i 2030 være klimanøytral?
Grønn Forskning | 

Vil maten i 2030 være klimanøytral?

Norge skal være klimanøytralt innen 2030. Hva krever det av de som produserer maten vår? Grønn Forskning, BGINN og Bioøkonomi i Namdalen inviterer hele næringskjeden til konferanse 8.-9. februar med overskriften - Hvordan bruker vi jorda? »

Rørosbryggeriet - fra krise til suksess
Bryggerifestivalen | 

Rørosbryggeriet - fra krise til suksess

Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk har midt i en pandemi snudd krise til suksess. De har mer etterspørsel enn de kan oppfylle, og bokser med øl og perlende drikker går unna over hele landet. Hva har de gjort for å bli så populære? »

Berg- og dalbaneår for bryggeribransjen
Bryggerifestivalen | 

Berg- og dalbaneår for bryggeribransjen

Erlend Fuglum er direktør i BROD; Bryggeri- og drikkevareforeningen, og har hovedkontor i Oslo. Selv er han fra Grong, og tar både trøndersk ølkultur-arv, politikk og samfunnsengasjement med seg inn i jobben for å styrke bryggeribransjen.»

Setersøstrene
Matriket Midt | 

Setersøstrene

Født med tolv års mellomrom var det alle somrene sammen på Jelsetra som bygde relasjonen mellom søstrene Ragnhild og Turid Nordbø fra Grindal Ysteri. Og kanskje var det nettopp fotfestet de hadde i hver sin generasjon som gjorde at de vekket til live en gammel tradisjon? »

Reitan blir med på Trøndersk Matfestival – oppretter ny pris
Matriket Midt | 

Reitan blir med på Trøndersk Matfestival – oppretter ny pris

Sammen med Oi! Trøndersk Mat og Drikke skal Reitan bli med på hele tre festivaler neste sommer. Både Trøndersk Matfestival og Bryggerifestival i Trondheim arrangeres siste helga i juli, og uka etterpå skal den desentraliserte varianten Trøndersk Matfestival – et sted nær deg! skape matglede over hele fylket. »

Møter motgang med selskapskasser
Matriket Midt | 

Møter motgang med selskapskasser

For Liankokken Inge Johnsen er jula årets høydepunkt. Årets jul ble ikke som planlagt, men matgleden er sterkere enn begrensningene koronasituasjonen gir. Nå kan du både hente og få selskapskasser levert på døra.»

Vilter vikingsau på vinterbeite
Matriket Midt | 

Vilter vikingsau på vinterbeite

På Hurran Gård på Frøya har de fått beskyttet geografisk betegnelse for Gammalnorsk sau, som er en liten, robust og sprek villsau som alltid har beitet på kystlynghei og vært en favoritt hos vikingene. Trøndelag har hele syv merkevarer med beskyttet betegnelse; disse lovfester at matskattene får den beskyttelsen og anerkjennelsen de fortjener.»

Stolt av Stolt Bryggeri
Matriket Midt | 

Stolt av Stolt Bryggeri

Tidligere Miss Universe og Stjørdaling Mona Grudt har et nært og godt forhold til jula. I dag bor hun i Trondheim men tradisjoner fra heimbygda står sterkt. Hun mener Stolt Bryggeri har sjel og hun spiser gjerne julemat fra Meråkerkjøtt. »

Her finner du lokalmatjulegaver
Matriket Midt | 

Her finner du lokalmatjulegaver

Vi har samlet gode julegavetips fra vårt matrike. Du kan til og med få gaven levert på døra til den som skal ha den. Hva med et abonnement på kaffe fra Øverbakken Kaffebrenneri til en som elsker kaffe? »

Grønn Forskning styrker det norske landbruket
Grønn Forskning | 

Grønn Forskning styrker det norske landbruket

Hva skjer når bonden og forskeren møtes? Grønn Forskning ber bønder om å komme med forskningsbehov. Denne uka var over 70 deltakere samlet digitalt og fysisk for å finne gode forskningsprosjekter. Siden starten i 2008 er det forsket for 200 millioner kroner med bondens problemstillinger som utgangspunkt. Nå vil Bondelaget at modellen skal brukes over hele landet.»

Blind bonde og babe gir deg te-tips
Bryggerifestivalen | 

Blind bonde og babe gir deg te-tips

Er du glad i en kopp rykende varm te på kalde og regntunge kvelder? På Strå Blomsterverksted på Bakklandet har Blinde Bonde og Babe pop-up fram til 27.november, med tekurs på tirsdager. »

Heidi Bjerkan håper på fremtidige kokker og fiskere
Matriket Midt | 

Heidi Bjerkan håper på fremtidige kokker og fiskere

Hvem vet hvor mange fremtidige trønderske kokker, fiskere og produsenter som springer ut av Heidi Bjerkans Geitmyra Credo matkultursenter for barn? Senteret er offisielt åpnet, og Rita Ottervik, Andreas Viestad, Eli Arnstad og Heidi Bjerkan var tilstede. »

- Jeg skal bli kokk på sjøen eller på land
Matriket Midt | 

- Jeg skal bli kokk på sjøen eller på land

Even Sund Kvalø fra Rørvik ungdomsskole er en av 18 ungdomsskoleelever som deltar på Ung Restaurant i Rørvik. Sammen med profesjonelle kokker får ungdommene lage en treretters meny av lokale råvarer til foreldre, politikere og lærere.»

Roadtrip med reiselivssjefens spesialiteter
Matriket Midt | 

Roadtrip med reiselivssjefens spesialiteter

Lyst på en roadtrip stappfull av matspesialiteter? I Trøndelag har vi 49 registrerte matspesialiteter. Her får du full oversikt og reiselivssjef Petra Sestak sine beste tips til hvor du må stoppe for å finne trønderske matskatter.»

Rockestjerna gleder seg til juleølsmaking
Matriket Midt | 

Rockestjerna gleder seg til juleølsmaking

I dag lanserer Vinmonopolet årets juleøl, og Trøndelag stiller sterkt med solide bryggerier. Vi har spurt artist Tora Dahle Aagård og høyrepolitiker Mari Holm Lønseth om de har noen favoritter. »

Laejpieh-baking i Snåsa
Trøndersk matmanifest | 

Laejpieh-baking i Snåsa

På Snåsa Montessoribarnehage er sørsamisk brødbaking i gamma en naturlig del av opplevelser og matkultur. Trøndersk Matmanifest bidrar til å inspirere og lære om sørsamisk og trøndersk matarv, kortreiste råvarer, og ikke minst matglede. »

ASKO signerte Trøndersk Matmanifest
Trøndersk matmanifest | 

ASKO signerte Trøndersk Matmanifest

ASKO Midt-Norge er kjent for å levere mat til restauranter og storhusholdning. De er også kjent for å bry seg ekstra om bransjen, og nå har de signert Trøndersk Matmanifest for å vise at de er med på laget.»

Jim André Stene på kne og med saks blant ville vekster
Produsenter | 

Fra fjæra til Speilsalen

På kne og med saks blant ville vekster trives Jim André Stene best. Han har fulltidsjobb som sanker og i fjæra ikke langt fra Trondheim sentrum finner han spiselige blomster og planter til Michelin-restauranter i Trondheim og Oslo.​ »

15-åringer fikk drømmedag med Michelinkokk
Opplevelser | 

15-åringer fikk drømmedag med Michelinkokker

Det er storslått kokkekamp i Trondheim. 60 ungdomsskoleelever fordelt på ti restauranter. Alle har fått de samme trønderske råvarene, hva gjør de? Gjestene kommer snart. Tenk å få en drømmedag med en Michelin-kokk! Det er "Ung Restaurant" i byen! »

fargerike poteter fra trøndelag
Matriket Midt | 

Den fantastiske poteten på Credo

Blå Kongo fra Overhalla, rød Asterix og gul søtpotet. Femåringene jubler når de ser de fargerike potetene. Under ØkoUka i Trondheim får barn lage sine egne potetlomper når de er med på Den Fantastiske Poteten på Geitmyra Credo matkultursenter for barn. »

Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten
Opplevelser | 

Bli med å feire jorda og øko-maten

Er du klar for årets største feiring av økologisk mat og landbruk? I uke 39 arrangeres ØKOUKA 2020 over hele landet. Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten skal holde foredrag om tarmhelse og hvordan den blir påvirket av maten vi spiser. »

Kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen på Leksvik Helsetun
Matriket Midt | 

Mer matglede for eldre på sykehjem

I sommer fikk åtte ulike sykehjem på Fosen servert lokalmat og drikke til sine 500 beboere. Dette ble mulig gjennom Trøndersk Matfestival - et sted nær deg! Nå dannes et fagnettverk mellom de ansatte for erfaringene ga mersmak.»

glade ordførere klipper snor under åpningen av Trøndersk Matfestival
Trøndersk matfestival | 

Åpning av Trøndersk Matfestival 2020

Årets annerledes-festival er i gang. Åpningen i Trondheim viste et stort engasjement for maten som et felles samlingspunkt framover. »

Suksess med Bryggerifest!
Bryggerifestivalen | 

Suksess med Bryggerifest!

Fredag 31. juli spilte Skambankt i Trondheim - og konserten ble streamet til elleve ulike bryggeri i hele Trøndelag.»

Trøndersk Matfestival 2020
Trøndersk matfestival | 

Slik får du festivalopplevelsen i år

I år må Trøndersk Matfestival gjøre noe annet enn å samle 225 000 mennesker i Trondheim sentrum. I løpet av noen uker har festivalen fått en ny vri. Nå kommer festivalen til deg.»

Foodscaping
Matriket Midt | 

Foodscaping- gammel kunnskap, ny trend

Å dyrke sine egne grønnsaker er trendy igjen, det er også hagedesign. Ved å kombinere de to skapes det som omtales som foodscaping, dekorativ hagedesign som kan spises!»

Økonomiske utslag for matprodusenter og matfestivaler
Matriket Midt | 

Økonomiske utslag for matprodusenter og matfestivaler

Matfestivalene er viktige salgsarena for lokale mat- og drikkeprodusenter. Denne uka fikk landbruk- og matminister Olaug Bollestad høre hvordan korona-tiltakene påvirker matfestivalene i Trøndelag, Stavanger og Bergen. »

Bryggerifestivalen 2020 er avlyst
Matriket Midt | 

Bryggerifestivalen 2020 er avlyst

Vi beklager å meddele at Bryggerifestivalen i Trondheim 2020 er avlyst. Bakgrunnen er tiltakene som regjeringen har igangsatt for å redusere spredningen av covid-19.»

Restauranter åpner forsiktig
Matriket Midt | 

Restauranter åpner forsiktig

Mange restauranter har tilbud take-away den siste tida, og nå åpner mange av dem forsiktig dørene. »

Raskt levert i Åfjord
Matriket Midt | 

Raskt levert i Åfjord

Kuringen Bryggehotell og Stokkøy Bakeri snudde seg fort for å finne nye salgsarenaer.»

Hjemmeskole på kjøkkenet
Matriket Midt | 

Hjemmeskole på kjøkkenet

Mat- og helsefaget rommer praktisk talt alle skolefagene, hva med å ta med hjemmeundervisninga inn på kjøkkenet? »

Små hoteller med store matopplevelser
Opplevelser | 

Små hoteller med store matopplevelser

Fem unike, frittstående hoteller i Trøndelag starter nytt samarbeid for å styrke Trøndelag som reiselivsregion. Felles for dem alle er et sterkt fokus på lokale råvarer og maten som en del av opplevelsen.»

Lokalt påskeøl
Bryggerifestivalen | 

Lokalt påskeøl

Trøndersk øl trender! Velg lokale produkter til påskekosen, og fortsett å støtte dine lokale favoritter. Her finner du en oversikt over hvor du kan gjøre årets påskehandel.»

Soppsesongen er i gang!
Matriket Midt | 

Soppsesongen er i gang!

Trøndelags villeste kokk og Norges hippeste sanker har tatt med seg soppkurva til skogs på jakt etter skarlagen vårbeger. Med seg har de flere hundre hjemmesittere som følger årets første sopptur på livestream.»

Spis lokalt – og spis hjemme!
Matriket Midt | 

Spis lokalt – og spis hjemme!

I disse dager gjelder det å gjøre det beste ut av hjemmetilværelsen. Handle lokalmat eller bestill take away og utforsk det utrolige mangfoldet i Matriket Midt. »

Bokashi på 1-2-3
Matriket Midt | 

Bokashi på 1-2-3

Start forberedelsene til årets kjøkkenhage med kompost under kjøkkenbenken. Slik kommer du igang med bokashi.»

Michelin-utdeling i Trondheim
Matriket Midt | 

Michelin-utdeling i Trondheim

Mandag 17 .februar skal MICHELIN Guide Nordic Countries 2020 deles ut i Trondheim. Blir det nye stjerner til Trondheim? Hva har stjernestatusen betydd i året som gikk? Vi samler overskriftene. »

Grønn Forskning-konferansen 2020
Grønn Forskning | 

Grønn Forskning-konferansen 2020

Denne uka møttes hundre forskere, bønder, kjøpmenn, politikere, og offentlig ansatte på Stjørdal for å feire Grønn Forskning og diskutere fremtiden til midtnorsk matproduksjon. Det unisone svaret fra salen var et ønske om et felles veikart, hvor Grønn Forskning skal bidra til et klimapositivt jordbruk i regionen innen 2030. »

Markerer matmanifestdagen
Trøndersk matmanifest | 

Markerer matmanifestdagen

Andre onsdag i februar feirer vi lokalmaten i Trøndelag, i dag er det nemlig ni år siden vi fikk Trøndersk matmanifest.»

Ung Restaurant i Nærøysund
Matriket Midt | 

Ung Restaurant i Nærøysund

Matglede sto øverst på menyen i Trøndelags største matkommune da en engasjert gjeng tiendeklassinger inntok kjøkkenet på restaurant- og matfag på Ytre Namdal Vgs.»

Grønn Forskning
Grønn Forskning | 

Grønn Forskning

Grønn Forskning Midt-Norge ble etablert i 2008, og er bredt forankret i det midt-norske jordbruket som involverer fylkene Møre og Romsdal og Trøndelag. Målet er å gi bønder i regionen mulighet til å løfte opp relevante problemstillinger som trenger forskning. »

Ung Matglede
Matriket Midt | 

Ung Matglede

Prosjektet Ung Matglede inspirerer ungdom til å velge restaurant- og matfag. »

Julemarked på trøndersk
Matriket Midt | 

Julemarked på trøndersk

Besøk et av de mange julemarkedene rundt om i Matriket Midt – her finner du både julestemning og julegaver.»

Sparker i gang Grønn Forskning 2019/2020
Grønn Forskning | 

Sparker i gang Grønn Forskning 2019/2020

Grønn Forskning 2019/2020 ble innledet med kick-off på Scandic Hell 26. november, der alle næringsgruppene var samlet til oppstartsmøte. I løpet av dagen ble små og store problemstillinger diskutert i hver enkelt gruppe, før gruppa landet 1-3 tema de ønsker å gå videre med. »

Kjøttspesialiteter fra Midt-Norge
Matriket Midt | 

Kjøttspesialiteter fra Midt-Norge

Fremfor å øke kjøttproduksjonen vil prosjektet «Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon» tilby et større utvalg av stykningsdeler, nye produkter og kjøttspesialiteter. Hva slags produkter ønsker trønderne? »

Anbefaler Trøndelag som europeisk matregion
Matriket Midt | 

Anbefaler Trøndelag som europeisk matregion

En internasjonal jury har besøkt Trondheim og Trøndelag reise for å vurdere regionens kvaliteter og potensiale som matregion. Juryen var klar i sin uttalelse, og anbefaler at Trøndelag får statusen som European Region of Gastronomy 2022. »

Grønn potetforskning i Sunndal
Grønn Forskning | 

Grønn potetforskning i Sunndal

To prosjekter med utspring i Grønn Forskning skal øke økologisk potetproduksjon og interessen for økologisk potet i Midt-Norge. »

Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon
Matriket Midt | 

Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon

Endelig skal det bli lettere å få tak i lokalproduserte kjøttstykker – fra hode til hale. Prosjektet «Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon» skal møte etterspørselen i markedet og sikre lønnsomheten i hele verdikjeden.»

Pop Up Restaurant & Matfag
Matriket Midt | 

Pop Up Restaurant & Matfag

Noen av Trondheims beste restauranter inspirerer og vekker matengasjement hos byens ungdomsskoleelever.»

Smak på årets juleøl
Matriket Midt | 

Smak på årets juleøl

Bryggerifestivalen gir deg oversikten over juleølsmakinger og andre arrangement i Matriket Midt. »

Juleølet har kommet!
Bryggerifestivalen | 

Juleølet har kommet!

I dag slipper Vinmonopolet nesten 250 juleøl. På lista finner du bryggerier fra både inn- og utland, og i et vidt spenn av ølstiler.»

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag
Matriket Midt | 

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag

Ung Restaurant inviterer ungdomsskoleelever fra Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag. »

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?
Bryggerifestivalen | 

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?

Mens vi venter på Bryggerifestivalen 2020 - her finner du en oversikt over høstens ølsmakinger, kurs, festivaler og andre arrangement i Matriket Midt.»

Trønderoster utmerket seg i NM
Matriket Midt | 

Trønderoster utmerket seg i NM

Medaljene fortsetter å drysse over trønderostene. Under årets NM i Ost høstet trønderske ystere til sammen 25 medaljer »

Trøndelag slo an på Matstreif
Matriket Midt | 

Trøndelag slo an på Matstreif

6.- og 7. september deltok Trøndelag på Matstreif for å vise fram hva regionen har av mat- og reiselivsopplevelser. Matrettene var satt sammen som en matreise fra Rørvik i nord til Oppdal i sør. Et matinteressert publikum lot seg villig friste til å kjøpe en smak av Trøndelag.»

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!
Matriket Midt | 

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!

Mat- og landbruksdepartementet ønsker å bygge matnasjonen Norge. Da trengs det sterke matregioner, mener aktører i Trøndelag og Rogaland. De står derfor sammen om å vise fram lokale mat- og drikkespesialiteter under Matstreif i hovedstaden til helga.»

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!»

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.»

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret.»

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.»

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.»

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.»

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen.»

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»