Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse.

Stjørdalsølet som Stolt Bryggeri lanserte på Vinmonopolet like før jul, har fått en rykende varm mottakelse.

– Interessen har vært formidabel, sier en stolt brygger Mikael Slettedal. Det første partiet ble revet bort fra Vinmonopolet i Stjørdal på en times tid, og det andre gikk unna like raskt.

Røyklagt har også fått usedvanlig bra kritikk på Untappd, øl-appen der iherdige ølentusiaster samler og deler sine ølopplevelser. Noe overraskende vil kanskje enkelte si, siden stjørdalsøl har hatt et rykte på seg for å være et øl for spesielt interesserte.

Det handler om å være åpen for nye smaker, mener Slettedal. Og med den stadig voksende interessen for håndverksøl har folk blitt mer innstilt på å smake.

– Røyklagt har en helt særegen stil, med tydelig røyk i både smak og aroma uten å vise seg som brent eller sur. Min erfaring er at folk enten synes det er utrolig godt, eller så liker de det ikke i det hele tatt.

Godt øl og gode historier slår an i Berlin

Også blant de besøkende på Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse, er meningene om Røyklagt delte. Men ølentusiast og brygger i Wermlands brygghus, Hans Skan, er så begeistret at han etterspør muligheten til å selv få kjøpt malt fra Stjørdal.

– Røykt øl bruker ofte å bli tung i smaken, eller fadd som vi sier på svensk. Dette ølet var ikke det, smaker friskt og ærlig.

Foto Wil Lee-Wright
Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

– Oi, den var overraskende! utbryter Tom-Ero Bustadmo fra Skafferiet Harstad, og gir Røyklagt en femmer på Untappd. Jeg liker godt øl som er røykt, og oppsøker det når jeg kan. Denne har ikke for mye alkoholsmak, og er lettere enn andre røykte øl. Dette ølet vil jeg vil gjerne ølet hos oss, hvis vi får bevilling, vi har akkurat sendt inn søknaden.

Den irske ølentusiasten Liam, har tidligere jobbet ved Stone Brewing og bosatt seg i Berlin. Også han er begeistret.

– Denne likte jeg godt! Jeg liker vanligvis ikke røykt øl, men jeg kan virkelig se for meg å drikke dette ølet ved bålet ute i skogen. Fin smak av einer, og med en subtil røyksmak.


Ekteparet fra Ersgard stod på stand og serverte smaker fra Trøndelag under Grüne Woche. Fra venstre: Grete Sørebø fra Ersgard, finansieringsdirektør i Innovasjon Norge Leon Bakkebø, tidligere matminister Bård Hoksrud og Stein Sakshaug fra Ersgard. Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke. 

Lokalt brygg med lange tradisjoner

Stolt er det første kommersielle bryggeriet i Stjørdal, og ble etablert for bare et år siden. Men Stolt er langt fra de første som brygger øl i dalføret. For den uinnvidde er Stjørdalsøl enkelt sagt en betegnelse på maltøl fra Stjørdalen, kjent for en eiendommelig røysmak. Maltøl, eller gardsøl, av denne typen har vært brygget på norske gårder siden vikingetida. Tradisjonen har dødd ut de fleste steder i landet, men holdes aktivt i hevd i Stjørdal.

–Vi ville brygge vår egen versjon av det lokale tradisjonsølet, forteller Slettedal. For å være tro mot tradisjonen brukte vi utelukkende lokal malt til brygginga, og sløyfet humle. I tillegg tilsatte vi einer til skyllevannet som gir et friskt preg av sitrus og barskog.

Det er en møysommelig prosess å brygge ekte Stjørdalsøl. Før selve bryggingen kan starte skal det maltes. Kornet legges i bløt i flere dager for å starte spireprosessen. Det må nemlig til for å omdanne stivelsen i kornet til gjærbart sukker. Så snart kornet har begynt å spire må det tørkes raskt for å stanse spireprosessen. Hvis ikke vil den lille planten sluke alt sukkeret selv, og da blir det lite mat til overs for gjæra.

Kornet tørkes i en såkalt såinn, en vedfyrt korntørke med hull som lar røyken sive opp til kornet. Valg av ved er viktig for å få den rette røykaromaen. På ekte Stjørdalsvis skal det være «ørder», altså or.

–Vi fikk uvurderlig hjelp av Jon Krislok og Kjell Mjøsund, som til sammen har mange års erfaring med å brygge Stjørdalsøl. De produserte maltet og brukte omtrent 30 dager på jobben.

Til gjæringa fikk bryggeriet god hjelp av forskere fra NTNU, som har isolert lokal villgjær fra nypebusker i Stjørdal. Gjæra bidrar til smak og særpreg, og gir litt syre og smak av eple.


Tørkeprosessen gir en unik røyksmak til ølet. Foto Kristian Helgesen.

Røyklagt

Et tradisjonsrikt øl, brygget utelukkende på lokale ingredienser. Ølet egner seg godt til mat, spesielt til røkt kjøtt, pinnekjøtt o.l. samt ost.
Alkoholprosent: 7%
Smak: Smak av røyk, høy, einer og karamell.
Lukt: Tydelig duft av røyk.
Farge: Mørk gyllen
Råstoff: Vann, malt (bygg), gjær, einer
Produsent: Stolt Bryggeri

AKTUELT

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!»

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.»

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret.»

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.»

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.»

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.»

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen.»

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»