Bryggerifestivalen | 

Knut Albert om øl og den nye boka Trønderøl

Knut Albert Solem er en av Norges fremste ølbloggere med flere bøker om norsk øl i bokhandelen. Nå kommer boka Trønderøl, en hyllest til gamle og nye bryggetradisjoner, og små og store bryggerier over hele Trøndelag.

Tekst og foto: Mai Løvaas

Det er en kald og regnfull oktobermorgen når Knut Albert Solem kommer fra et intervju med NRK Trøndelag i morgensendingen. Nå står han i Oi! Trøndersk Mat og Drikke sine lokaler, og snakker om Bryggerifestivalen i Trondheim som han kjenner godt. På festivalen i år sto han bak baren og tappet øl sammen med Rodebak. I tillegg besøkte han mange bryggerier i Trøndelag, og vet at det kan være riktig så hett i Trøndelag.

-Da vi var på Hogna Bryggeri var det godt og varmt. Der oppe på Kotsøy er vel noen av de varmeste plassene i landet, det var godt over 30 grader den dagen vi var der, sier han. 

Brukte vinteren til å lese om trøndersk ølhistorie

I sommer har nemlig Knut Albert Solem tatt runden til alle de trønderske bryggeriene han ikke allerede hadde vært på tidligere. Etter en pandemivinter ble han lei av Netflix og begynte å skrive bok om trøndersk øl. Han hadde allerede skrevet bøker om øl for Vega Forlag, og de ville at han skulle skrive en til. I tillegg til kunnskap fra tidligere besøk hos trønderske bryggerier, kunne han nå sitte hjemmefra og lese i nasjonalbiblioteket sine statsarkiver. Her fant han nyhetsartikler og annonser fra en tid hvor det var mange bryggerier i Trøndelag. På midten av 1800-tallet fantes det til sammen rundt 10 bryggerier som drev kommersielt i Trøndelag, blant annet på Levanger, Steinkjer, Verdal, Inderøy og Namsos. Så forsvant de. De siste 20 årene har dukket opp mange nye bryggerier i Trøndelag igjen, forteller han.

Forsiden på Knut Albert Solems nye bok om trøndersk øl.

En ølblogger blir til

Knut Albert Solem vokste opp på Ranheim i Trondheim. Han ble interessert i øl da han som ung var på besøk i London. Der var det andre typer øl enn pils, og det fantes levende øl, altså øl som ikke var pasteurisert. Det var et helt annet smaksspekter enn det han var vant med. I Trondheim var det på den tiden bare E.C. Dahls-øl å få.

-Evan Lewis, bryggemester på Ægir, sier det er ett ord som har gått ut av det norske vokabularet, og det er ‘en halvliter,’ sier Solem og flirer.
-Det er et hulmål, det sier ingen ting om hva som er i den halvliteren, og er ikke noe man ville sagt i dag.

Etter London-besøket reiste han rundt i utlandet og smakte på øl, og da det begynte å komme bryggeripuber i Oslo og Trondheim fant han ut at han skulle begynne å blogge om øl.
Da Nøgne Ø og Haandbryggeriet startet opp i 2005 tok han kontakt med dem og ble kjent med andre ølinteresserte folk i Oslo. Etter hvert som bryggerier dukket opp, dro han og besøkte dem.

-Jeg har fulgt bransjen fra dag én, og har opparbeidet en viss kred som rådgiver, og en som kan observere og spørre spørsmål, og ikke minst heie dem fram, sier Solem.

En sommer på reise rundt til trønderske bryggeri

Så har han i vinter skrevet om gamle og nye trønderske bryggerier, og i sommer besøkt de han ikke hadde vært på før.

-Jeg har vært hos Tyson på Bonsakmalt og sett hvordan de lager malt, jeg har vært i såinnhus på Stjørdal der de røkte maltet og laget røykøl. Jeg har har vært på Oskars i Levanger , og i juli var jeg på Skjenkestova i Skorovas, det var artig. Det er fantastisk at det finnes et sted som Skjenkestova med 500 sorter øl fra hele verden i en nedlagt gruvelandsby, sier han.

Inge Staldvik driver Skjenkestova i Skorovas, et skjenkested med 500 ølsorter i en nedlagt gruvelandsby.

Trøndelagsferie og bryggeribesøk ble kombinert med fjellturer.

-Og jeg er veldig glad i alle de trønderske bryggeriene, men har en ekstra sans for både Rodebak og Hogna, sier han.

Rodebak i full sving på Bryggerifestivalen i Trondheim

Er det fortsatt noen bryggerier i Trøndelag han ikke har vært på?

-Ja, jeg har ikke vært på Totsåsen på Nordli hos Tåssås-Øl, og Leksås Gårdsmat hørte jeg om da jeg var i Namdalen men fikk ikke besøkt. Og så er det et bryggeri som ligger på ei seter på ei øy ute i Snåsavatnet, Harøya. Man må bestille båtskyss på forhånd for å komme seg dit. Og så er det åpent bare noen uker om sommeren, men dit må jeg! sier han.

Jan Bjørnar Totsås driver Tåssås-Øl og Totsås Rock, en metal-festival på ei seter i Lierne med servering av selvbrygget øl og lokalmat.

-Jeg har vært på ei anna seter i Snåsa som også brygger øl, Båsdalsvollen, og det var artig, sier han.

Stort spenn og raushet hos bryggeriene i Trøndelag

Så hva synes han så om trønderøl?

-Det er veldig mye bra øl som brygges i Trøndelag; det er en vital næring. Og så ser jeg at mange kombinerer brygging med andre aktiviteter som gårdsutsalg, dyrking og lokalmat, til bakst, overnatting, og utleie av lakseval og jakt. Det er både fornuftig og spennende, og kan være et ledd i økt ølturisme til Trøndelag. Og så er det et stort spenn, fra de som satser på norsk tradisjonsbrygg og belgisk-inspirert øl, til de mer eksperimentelle som Monkey Brew og Hammerhead. De følger trender og det som etterspørres, og har høy kvalitet på ølene sine, sier Solem.

I boka Trønderøl møter vi Namdalsbryggeriet, de har Jørem Gård med overnatting, gårdsutsalg med fersk bakst, bakekurs og utleie av lakseval.

-Og så er det en raushet i den trønderske bryggebransjen. Det er aldri vanskelig å be noen andre om man behøver tekniske råd eller behøver en del til et et tappetårn. Ofte hospiterer bryggerne hos hverandre og det foregår mye samarbeid, sier han.

Bryggesteiner fra vikingetid i Trøndelag

Boka Trønderøl tar oss med helt til begynnelsen av ølbrygging i Trøndelag. Nærmere bestemt på Ranheim, der NTNU-arkeolog Geir Grønnesby har funnet at vikinger har brygget øl med steiner.

Etterhvert fikk man kopper og kar i metall, og metoder for å koke opp vann eller varme opp vørter. Før dette hadde de vørteren i et trekar. Så slapp de glovarm stein oppi karet til de fikk den temperaturen de ønsket. Dette var stein som holdt mange hundre grader, og sprakk når den kom oppi vørteren. Når steinene ble for små ble de kastet utfor døren. Arkeolog Grønnesby kaller det for kulturlag; mange kubikkmeter tykke lag med sprukket stein i jordsmonnet, som forteller om bryggesteiner og ølbrygging. Denne metoden ble brukt fra år 700 e.Kr. til på 1700-tallet, og man ser det på gårder som er fraflyttet hvor terrenget enda ikke er jevnet, som på Ranheim, på Hitra og langs Gaula.


Kartet er fra boka Trønderøl, og viser både gamle gårder, utgravingsplasser og steder der det er funnet bryggesteiner.

Trønderske 'ølkirker' på 1500-tallet

I boka er det også snakk om trønderske ‘ølkirker’ som oppsto på 1500-tallet. De ble oppdaget da en prest i Trondheim skrev til kongen i København for å høre om kongen syntes det var tilstrekkelig med kirker i Trøndelag for å dekke behovet. Presten fikk beskjed om å reise rundt til kirkene og snakke med de andre prestene. Det skulle vise seg å være nok kirker, men i tillegg fant han 10-12 små kirker fra Stjørdal og innover fjorden hvor de feiret gudstjeneste bare to ganger i året. Gudstjenestene ble holdt på vigslingsdagen for kirka, samt på messedagen til den helgenen kirka var viet til. Så viste det seg at gudstjenestene var et påskudd for folk til å samles og drikke hjemmebrygget øl. Derav navnet 'ølkirker'. Da disse kirkene ble oppdaget ble praksisen avviklet og kirka nedlagt.

Hva folk vil ha av øl i dag

Hva slags øl vil ‘vanlige’ folk og ølnerder ha i dag?

-Vanlige folk har fått utvidet spekteret sitt, de tåler mer humle og friskere ting. Mange synes det er skummelt med mørkt øl, men det har gitt seg litt. Og så vil de ha velsmakende øl, og øl som er egnet til å servere til mat.

-Ølnerdene vil fremdeles ha Neipa, (New England IPA), forskjellige surølvarianter, gjerne med mye frukt, jeg kaller det ‘hardcore autentisk surøl,’ sier han og smiler.

Nå som han er så godt bereist i den trønderske bryggeriverden, hva tenker han er det neste?

-Øl som en del av en totalopplevelse, både i forhold til turisme og restauranter, tenker jeg har mye potensiale. Det å koble øl til mat er spennende, sier han.

Ost har mange smaker og er spennende å smake med øl til. Foto: Wil Lee-Wright

Øl og ost - et potensiale

Han forteller at øl og ost er spennende for det er så mange typer ost. Fra den snille milde til den kraftige blåmuggosten. Solem har også eksperimentert med å servere to ulike typer øl til samme type ost for å finne ut om det er kontrast eller harmoni i smaken. Selv har han satt øl til en fireretters middag på en restaurant hvor en vinkelner satte vin til de samme rettene. Gjestene stemte på hva de syntes passet best og resultatet ble halvt om halvt.

-Jo flere ingredienser du har i en rett, jo vanskeligere er det å matche med vin. Vin har en del ‘fiender’ på matfatet som det er vanskelig å matche vin til, som vin til sild, eller vin til retter med eddik. Der passer ølet mye bedre, sier han.

Så hva er nå på programmet for Knut Albert om øl?

-Jeg er på boklanseringsturné med Trønderøl nå. Og så var det noen som spurte om jeg ville skrive en bok om øl og ost, og da sa jeg, ja kanskje det?!

Knut Albert Solem på boklansering og ølsmaking på E.C. Dahls Bryggeri 21.oktober.

Knut Alberts bokturné med boka Trønderøl:

21.10: Boklansering, E. C. Dahls, Trondheim
22.10: Boklansering, Oskars, Levanger
26.10: Boklansering - Ringnes Brygghus, Oslo
28.10: Lukket arrangement, Oslo
13-14.11: Norbrygg Trøndelag, Klostergården
16.11: Dahls-ølets Venner, E. C Dahls Pub og Kjøkken

AKTUELT

Agritech Cluster er en nyetablert jordbruksklynge i Midt-Norge
Grønn Forskning | 

Agriforsk

Agriforsk er det nye navnet på det som var Grønn Forskning Midt-Norge, som ble etablert i 2008. Agriforsk er bredt forankret i det midt-norske jordbruket som involverer fylkene Møre og Romsdal og Trøndelag. Målet er å gi bønder i regionen mulighet til å løfte opp relevante problemstillinger som trenger forskning. »

Det er steinsoppår i Trøndelag! Steinsoppen kjennetegnes på sin tykke stilk med et hvitt nettingstrømpemønster under hatten. Selve hatten ser ut som en nystekt hvetebolle, og snur du den opp ned ser du at den har et lyst rørlag under hatten som blir gulgrønt etter hvert som soppen eldes. Foto: Camilla Næss
Matriket Midt | 

Nybegynnerens guide til soppriket

September, eller sopptember, er selve høytiden for soppsankere. Skog og mark, parker og plener bugner av sopp i alle farger og fasonger. Og mens soppentusiaster sør for Dovre lider under tørrvær og lite sopp rapporteres det om eventyrlige fangster fra hele Trøndelag. »

Salgs- og publikumsrekord på Bryggerifestivalen
Bryggerifestivalen | 

Salgs- og publikumsrekord på Bryggerifestivalen

Bryggerier og arrangører er storfornøyde etter Bryggerifestivalen i Trondheim, med salgsrekord, rekordmange bryggeri og rekord i antall publikum. Over 50 000 personer kom inn dørene og smakte brygg fra 30 ulike bryggerier, noe som gjør festivalen til den største i Norge i antall besøkende. »

Skal dele ut 5000 grønnsaksposer i helga
Trøndersk matfestival | 

Skal dele ut 5000 grønnsaksposer i helga

Under sykkelrittet Arctic Race of Norway 13. og 14. august får publikum en smak av Trøndelag. Følgebilen som kjører før syklistene er nemlig full av grønnsaker fra Frosta. »

gjester i Palmehaven Britannia Hotel
Trøndersk matfestival | 

Nordic Taste Dinner

Christopher Davidsen of Speilsalen and Britannia Hotel invited Trondheim guests and the very best of Nordic chefs to a historic and unforgettable evening with Nordic Taste Dinner. »

Vinnerne av Årets Produkt
Matriket Midt | 

Vinnerne av Årets Produkt

Trønderske lokalmatprodukter er i rivende utvikling. Kvaliteten er høy når Trøndelags fremste mat-og drikkeeksperter vurderer produktene i hver kategori. Nå har de kåret vinnerne av Årets Produkt! »

Sandra Borch åpner Trøndersk Matfestival
Trøndersk matfestival | 

Sandra Borch åpner Trøndersk Matfestival

Landbruks- og matminister Sandra Borch kommer til Trøndersk Matfestival i Trondheim. Ministeren mener Trøndelag viser veg i matnasjonen Norge. 170 utstillere, kurs og mange barne- og ungdomsaktiviteter vil fylle gatene i sentrum helga 28.-30. juli. »

Gullvinnende akevitt. Foto: Jørgen Håland
Matriket Midt | 

Heltrøndersk akevitt fra Inderøy tar gullmedaljer i San Fransisco

VĪ Aquavit fra Inderøy Brenneri tok hele tre gullmedaljer i konkurransen “The Best Spirits of 2022” i San Francisco. World Spirits Competition er den største brennevinskonkurransen i verden. I årets konkurranse deltok nesten 5000 bidrag. Å motta en medalje fra The Tasting Alliance er en viktig erkjennelse for enhver produsent i bransjen. Fra Inderøy Brenneri deltok VĪ Aquavit som endte opp med både Best of class 2022, Best in show 2022 og Double Gold 2022. »

Et mestermøte mellom Nordiske stjernekokker
Trøndersk matfestival | 

Et mestermøte mellom Nordiske stjernekokker

Denne sommeren vil et historisk møte finne sted under Trøndersk Matfestival i Trondheim 28.-30.juli, når ni Nordiske stjernekokker kommer til byen og inviterer til Nordic Chef Dinner som en pangstart for Trøndersk Matfestival. »

Christopher Davidsen
Matriket Midt | 

Speilsalen beste restaurant i Norden

Mens Trondheim og Norge venter på at Michelin-guiden skal sende flere stjerner til Speilsalen, har stjernerestauranten på Britannia hotel sikret seg en solid nordisk seier. Søndag ettermiddag ble nemlig Speilsalen tildelt «The Nordic Prize» som betyr at den er kåret til Nordens beste restaurant for 2021. Prisutdelingen skjedde på Hot Shop i Oslo, med Speilsalen-sjef Christopher William Davidsen og team tilstede. »

Odd Ivar Jørgensen, Martin Trana Flak og Lars Vesterdal
Trøndersk matfestival | 

Disse finalistene konkurrerer om å bli Årets Produkt

Seks mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom fenalår, gravlaks, blåmuggoster, sjokolader, rømmegrøt, gomme, sauser og kjeks i jakten på de beste trønderske matproduktene. Tre finalister i hver kategori er nå kåret, og vinnerne lanseres på åpningen av Trøndersk Matfestival 28.juli. »

Lanserer gullrekka i feiringen av europeisk matregion
Bryggerifestivalen | 

Lanserer gullrekka i feiringen av europeisk matregion

Matregionen Trøndelag har aldri stått sterkere internasjonalt. Nå kan vi se fram til det mange mener er høydepunktet for feiringen av europeisk matregion 2022, Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim 28.-30.juli. Og Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg 12.-14. august. »

Festdag på skolekjøkkenet
Matriket Midt | 

Festdag på skolekjøkkenet

Onsdag 9. februar: På Ugla ungdomsskole i Trondheim er første time i gang, og hele niende trinn vet at i dag er det Matmanifestdagen. »

Sild (Clupea harengus) Foto: Camilla Næss
Matriket Midt | 

Hvor ble det av silda?

Sild har mistet noe av sin fordums glans, men nå i jula får den virkelig skinne. Her får du både oppskrifter og fun facts som kler julas sildebord. »

Gubalari - når kunstneren møter kokken
Opplevelser | 

Gubalari - når kunstneren møter kokken

Kokk Lars Laurentius Paulsen og samtidskunstner Kjell Erik Killi Olsen har sammen bragt Gubalari til liv; en hyllest til Ingrid Espelid Hovig og hennes uttrykk for når noe var utmerket. »

pariserhjul
Opplevelser | 

Pariserhjul og trøndersk lokalmat på Julemarkedet i Trondheim

-Klart jeg skal opp i pariserhjulet! sier Kirsten Schultz, daglig leder for Midtbyen Management, som arrangerer Julemarkedet i Trondheim. I år får du i tillegg til julehandel fra trønderske produsenter også populær hyggestund i lavvoen. »

Klar for verdens største matmesse Grüne Woche i Berlin
Opplevelser | 

Klar for verdens største matmesse Grüne Woche i Berlin

Sammen med Fjord-Norge skal Trøndelag representere Norge under den store mat- og landbruksmessen Internationale Grüne Woche i Berlin i slutten av januar. Nå er Trønderlaget samlet og skal vise frem matregionen fra sin beste side, slik at Internationale turister legger ferieturen til Trøndelag og Norge neste sommer. »

Er dette fremtidens kokker og servitører?
Matriket Midt | 

Er dette fremtidens kokker og servitører?

Nå skal ungdomsskoleelever over store deler av Trøndelag få utfordringen om å lage en tre-retters middag med trønderske råvarer sammen med profesjonelle kokker. Ung Restaurant inspirerer ungdom til å jobbe med mat i fremtiden. »

Knut Albert om øl og den nye boka Trønderøl
Bryggerifestivalen | 

Knut Albert om øl og den nye boka Trønderøl

Knut Albert Solem er en av Norges fremste ølbloggere med flere bøker om norsk øl i bokhandelen. Nå kommer boka Trønderøl, en hyllest til gamle og nye bryggetradisjoner, og små og store bryggerier over hele Trøndelag. »

Vinnerne av Ung Restaurant
Matriket Midt | 

Vinnerne av Ung Restaurant

Elever fra 10 ungdomsskoler fikk denne uka en drømmedag på 10 av Trondheims beste restauranter. Vinnerne av Ung Restaurant 2021 ble Sunnland ungdomsskole, som tilbragte dagen på To Rom og Kjøkken. »

ungdomsskoleelever fra Spongdal på kjøkkenet på Fagn
Matriket Midt | 

Ung Restaurant i Trondheim - Norges største kokkekamp?

Ti av byens beste restauranter åpner hvert år sine kjøkken for ungdomsskoleelever. Alle får de samme trønderske råvarene og de konkurrerer om å lage den beste menyen. Det er storslått kokkekamp og forhåpentligvis påvirker matgleden valget av yrkesretning »

Tester nye produkter - innovasjonskraft i midtnorsk kjøttbransje
Matriket Midt | 

Tester nye produkter - innovasjonskraft i midtnorsk kjøttbransje

-Lårtunge er i utgangspunktet ikke enkel å gjøre verken sexy eller god, den trenger omsorg for å gjøres til et godt måltid, sier Henning Nørholm fra Inderøy Slakteri. Sammen med Vilteksperten og Meråker Kjøtt har de dannet KRAFT-samarbeidet; tidsbesparende kvalitetsprodukt av kjøtt til en travel restaurant- og storkjøkkenbransje. »

Agritech motiverer unge bønder
Grønn Forskning | 

Agritech motiverer unge bønder

Kine Sofie Sandstad Skjeset fra Levanger skal ta over gården med korn og gulrotproduksjon. Landbruksteknologi gjør bondeyrket mer attraktivt mener hun. »

Hogna Brygg vant Bærekraftsprisen 2021
Bryggerifestivalen | 

Hogna Brygg vant Bærekraftsprisen 2021

Ingen av utstillerne på Trøndersk Matfestival klarer å kombinere økonomi og bærekraft bedre enn Hogna Brygg. Derfor får ølbryggeren fra Kotsøy i Midtre Gauldal nyinnstiftede SpareBank 1 SMNs bærekraftspris i samarbeid med Trøndersk Matfestival. »

Får pris for å tenke stort
Trøndersk matfestival | 

Får pris for å tenke stort

Ingrid Romstad ved Romstad Gård i Ørland og Orkanger ble tildelt en helt ny pris under åpningen av Trøndersk Matfestival torsdag. Tenke Stort-prisen. »

Svaret på de store spørsmålene er Trøndelag og mat
Trøndersk matfestival | 

Svaret på de store spørsmålene er Trøndelag og mat

Torsdag ble Trøndersk Matfestival åpnet for 16. gang. NHO-leder Ole Erik Almlid mener det som har skjedd i matindustrien i Trøndelag har vært en eksplosjon og at svaret på de store spørsmålene om arbeidsplasser og klima er Trøndelag og mat. »

Vinnere av Årets Produkt på Trøndersk Matfestival 2021
Trøndersk matfestival | 

Vinnere av Årets Produkt på Trøndersk Matfestival 2021

Hvert år kåres vinnerne av de beste produktene på Trøndersk Matfestival. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Skal du sikre deg årets beste produkter må du være rask. De rives gjerne bort etter kåringen. »

Truer med å flytte bryggeriet til Sverige
Bryggerifestivalen | 

Truer med å flytte bryggeriet til Sverige

For tredje år på rad arrangerer NHO Trøndelag bryggeripolitisk seminar. Jorg Solheim ved MonkeyBrew utrykte med glimt i øyet at den beste måten å drive bryggeri på i Norge, er å flytte bryggeriet over grensa til Sverige og selge til Norge. »

Erna Solberg besøker Trøndersk Matfestival
Trøndersk matfestival | 

Erna Solberg besøker Trøndersk Matfestival

I sin nyttårstale i 2019 sa statsminister Erna Solberg at vi trenger flere som kokk Christopher W. Davidsen. Han er festivalkokk for Trøndersk Matfestival, og fredag 30. juli skal de lage mat sammen i Trondheim. »

Indisk mat med Kilnes gårdsmelk og Rørosrein til øl på Bryggerifestivalen
Bryggerifestivalen | 

Indisk mat med Kilnes gårdsmelk og Rørosrein til øl på Bryggerifestivalen

Pukhraj Virkaur og Indian Tandoori har servert samosa, tandoori og nan til øl på Bryggerifestivalen i mange år. Hun kjører til Hegra hver uke for å hente fersk gårdsmelk fra Kilnes Gård for å lage smør, ost, og yoghurt til krydrede indiske retter. Men reinsdyr-wrappen med kjøtt fra Rørosrein vil hun helst servere så lite krydret som mulig, for å få fram smaken i råvaren. »

Trondheims restaurantkokker finner Årets Produkt
Matriket Midt | 

Trondheims restaurantkokker finner Årets Produkt

Noen av Trondheims beste kokker sitter og smaker seg frem til hvem som skal bli finalister i de ulike kategoriene i Årets Produkt til utdelingen under Trøndersk Matfestival. Her får trønderske lokalmatprodukter ros og ris av jurymedlemmer med høyst erfarne smaksløker. »

Hardfør mester er årets festivalkokk
Trøndersk matfestival | 

Hardfør mester er årets festivalkokk

Akkurat som trønderske råvarer blir verdens beste i tøffe værforhold, har Christopher William Davidsen kjempet sine kamper for å bli en av verdens beste kokker. »

Lager nye matopplevelser i norsk-svensk reiseliv
Matriket Midt | 

Lager nye matopplevelser i norsk-svensk reiseliv

Området Trøndelag, Västernorrland og Jämtland har nå 30 nye måltidsopplevelser å tilby, og flere er i vente. De siste tre månedene har mange bedrifter fulgt et digitalt utdanningsprogram som nå skal gi mer mat i reiselivsopplevelsene. »

Inspirasjon og guts - et sted nær deg
Matriket Midt | 

Inspirasjon og guts - et sted nær deg

- Å samarbeide om dette knytter oss sammen, og det gir oss inspirasjon og guts i det som for mange har vært ei litt tung tid, sier Anne Haga. Samarbeidsprosjektet hun snakker om er Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg. »

Marte Fikse Krystad og Cathrine Nilsen Britannia Hotel
Matriket Midt | 

Kurs på Britannia under Trøndersk Matfestival

Trøndersk Matfestival byr på spennende kurs i Trondheims storstue Britannia Hotel. Her lærer du av de beste om hvordan du tar grillmaten til nye høyder, om trønderske bær og terter, hvordan du lager din favoritt-is, og ikke minst om trøndersk bryggekunst innen både akevitt og øl. »

Akevittbonde lanserer sin første Gin
Matriket Midt | 

Akevittbonde lanserer sin første Gin

Med lokale urter som kvann, rosenrot og inderøykarve lanserer akevittbonde Svein Berfjord på Berg Gård og Inderøy Brenneri sin første gin. 64°N BERG GIN. »

Bryggerifestivalen i Trondheim får koronastøtte
Matriket Midt | 

Bryggerifestivalen i Trondheim får koronastøtte

Smitteverntiltakene etter utbruddet av covid-19 fikk store konsekvenser for Bryggerifestivalen i Trondheim. Festivalen ble avlyst og gikk med 1,4 millioner kroner i underskudd. Nå er det klart at Bryggerifestivalen får 846 141 kr i kompensasjonsmidler fra regjeringen. »

Vill glamping med smak av Inderøy
Matriket Midt | 

Vill glamping med smak av Inderøy

Lengselen etter naturen ble for sterk. Derfor sluttet Ane i kontorjobben sin og startet med sanking av ville vekster til Michelinrestauranter. Med glampingtelt og kurs håper Ane og samboeren at flere lytter når naturen kaller. »

Norges største matfestival ser lyst på sommeren
Matriket Midt | 

Norges største matfestival ser lyst på sommeren

150 utstillere er påmeldt Trøndersk Matfestival 29.-31.juli 2021. Festivalsjef Brit Melting tror det blir en drømmehelg i Trondheim med Bryggerifestival og Olavsfest samtidig. »

Norsk Hvit Gås
Matriket Midt | 

Verneverdig Norsk Hvit Gås med personlighet

Hva er likhetene mellom vindyrking og gåseoppdrett? Jo at for å få kvalitet må man bruke tid. På Hammerfjeld Gård i Orkdal holder vinskribent Heidi Jaksland Kvernmo og mannen Norges bevaringsbesetning av Norsk Hvit Gås, ei stor, hvit og vakker gås på 8-9 kg. Her skal gåsa og livet dyrkes langsomt, for å få den beste kvaliteten på gåsekjøtt til Trondheims restauranter og kunder som vil prøve nye smaker. »

Feiret bryllupsdag i siste liten
Matriket Midt | 

Feiret bryllupsdag i siste liten

Trønderne vil gjerne støtte restaurantene gjennom denne vanskelige tiden. Vi har spurt folk på gata i Trondheim hvordan de bruker serveringsbransjen nå. »

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Håkon Gullvåg og Wolfgang Lindell
Matriket Midt | 

E.C. Dahls Gullvåg - gullvinnende verdensbrygg

E.C. Dahls fikk gullmedalje i European Beer Challenge for ølet Gullvåg. Det er et øl som formidler verdensomspennende reiser, verdensberømt kunst, og ølbrygging i verdensklasse »

kokker som jobber på restaurant Le Bistro
Matriket Midt | 

- Jeg håper de kutter matmomsen til 15 prosent på restauranter

De har holdt pusten, måttet stenge eller gjort store og små forandringer på kort tid. Situasjonen er dramatisk for restaurantbransjen. Kokk Mette Julius Evensen ber myndighetene om å redusere matmomsen og kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim vil ha mer treffsikre ordninger. »

Trondheim markerer seg som gastroby
Matriket Midt | 

Trondheim markerer seg som gastroby

På kort tid har Trondheims restauranter fått viktige utmerkelser. Le Bistro i Trondheim er kåret til landets beste bistro og Speilsalen på Britannia Hotel er kåret til Norges beste restaurant. »

Jenny på Jørem
Matriket Midt | 

Jenny på Jørem

På vei opp Namdalen finner du Jenny på Jørem. Her kan du få nybakte brød fra egendyrket korn, ta et bakekurs, spise steinovnsbakt pizza med salami fra egen elvegris og drikke øl fra eget bryggeri, overnatte, laksefiske i verdensberømte Namsen og ta badstu ved elva. Klar for Elvelangs Namsen? »

Fra hunder og Iditarod til Folldal og lokalmat
Matriket Midt | 

Fra hunder og Iditarod til Folldal og lokalmat

Sigrid Ekran er to ganger verdensmester i hundekjøring i Iditarod, Alaska. Nå bor hun på gård i like vakre, kalde og vinterværharde Folldal og produserer kjøtt av høylandsfe og rakfisk fra nærliggende fjellvatn. »

Lanserer krigshistorisk akevitt - Gjefsjøakevitt Operasjon Rype 1945
Matriket Midt | 

Lanserer krigshistorisk akevitt - Gjefsjøakevitt Operasjon Rype 1945

Våren 1945 droppes amerikanske fallskjermjegere i Snåsafjella. Gjefsjøen fjellgård var hovedkvarter for operasjonen, som var den eneste amerikanskledede under andre verdenskrig. Nå restaureres bygningen ved Gjefsjøen og samtidig lanseres en egen akevitt for å hedre Operasjon Rype. »

Setersøstrene
Matriket Midt | 

Setersøstrene

Født med tolv års mellomrom var det alle somrene sammen på Jelsetra som bygde relasjonen mellom søstrene Ragnhild og Turid Nordbø fra Grindal Ysteri. Og kanskje var det nettopp fotfestet de hadde i hver sin generasjon som gjorde at de vekket til live en gammel tradisjon? »

Inge Staldvik på Skjenkestova i Skorovas
Bryggerifestivalen | 

Slukk tørsten på Skjenkestova i Skorovas

I en nedlagt gruvelandsby langt utenfor allfarvei i indre Namdalen ligger Skjenkestova, et sted som gir deg drikkeopplevelser fra alle verdenshjørner. Ikke rart de internasjonale turistene valfarter hit. »

Austmann reddet av pilsen
Bryggerifestivalen | 

Austmann reddet av pilsen

I mars stoppet alle bestillinger. Men Austmann Bryggeri hadde heldigvis pils på lager. Og med butikkutsalg og hjemkjøring berger de seg gjennom koronakrisen. Nå ser de framover og gleder seg til Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Hvordan bruker vi jorda?
Grønn Forskning | 

Hvordan bruker vi jorda?

I dag og i morgen går den digitale konferansen ‘Hvordan bruker vi jorda?’ av stabelen. Vil maten vi spiser i 2030 være klimanøytral? Hva krever det av oss å komme dit? »

10 år med matglede i Trøndelag
Produsenter | 

10 år med matglede i Trøndelag

I 2021 er det ti år siden Trøndersk Matmanifest ble laget. Hva har skjedd med matregionen på den tida, og hva har manifestet betydd? »

De trønderske finalistene i Det Norske Måltid
Matriket Midt | 

De trønderske finalistene i Det Norske Måltid

Fra 104 deltagere til 40 finalister i Det Norske Måltid utmerker Trøndelag seg som matregion. Flere trønderske matprodusenter er med i denne årlige prestisjetunge konkurransen. »

Pulled pork fra Inderøy Slakteri tilberedt av Lars Erik Vesterdal
Kjøttprosjektet | 

Tenker stort og samarbeider om nye kjøttprodukter

Tre små, lokale kjøttforedlingsbedrifter med samlet over hundre års erfaring går nå sammen for å erobre storkjøkkenmarkedet. Meråkerkjøtt, Inderøy Slakteri og Vilteksperten har utviklet nye kjøttprodukter som hotell og storkjøkken over hele Trøndelag vil nyte godt av. »

Foto: Johannes Poignant, Skördefest i Jämtland
Matriket Midt | 

Avspark for felles arbeid på måltidsturisme

Denne uken lanseres SMAK63 som er en unik digital plattform med utdanning og inspirasjon for måltidsturisme. Målet er at opplevelsesbedrifter skal bruke mer lokalprodusert mat både på menyen og i markedsføringen sin. »

Tåssås-Øl, ei seter og en metal festival i Lierne
Bryggerifestivalen | 

Tåssås-Øl, ei seter og en metal festival i Lierne

På ei seter i Lierne arrangeres Totsås Rock, en hard rock- og metalfestival som byr på Tåssås-Øl brygget på bjørkesevje, lokalmat og vistas inn i villmark fra ei seter med hundrevis av år med historie. »

Vil maten i 2030 være klimanøytral?
Grønn Forskning | 

Vil maten i 2030 være klimanøytral?

Norge skal være klimanøytralt innen 2030. Hva krever det av de som produserer maten vår? Grønn Forskning, BGINN og Bioøkonomi i Namdalen inviterer hele næringskjeden til konferanse 8.-9. februar med overskriften - Hvordan bruker vi jorda? »

Rørosbryggeriet - fra krise til suksess
Bryggerifestivalen | 

Rørosbryggeriet - fra krise til suksess

Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk har midt i en pandemi snudd krise til suksess. De har mer etterspørsel enn de kan oppfylle, og bokser med øl og perlende drikker går unna over hele landet. Hva har de gjort for å bli så populære? »

Berg- og dalbaneår for bryggeribransjen
Bryggerifestivalen | 

Berg- og dalbaneår for bryggeribransjen

Erlend Fuglum er direktør i BROD; Bryggeri- og drikkevareforeningen, og har hovedkontor i Oslo. Selv er han fra Grong, og tar både trøndersk ølkultur-arv, politikk og samfunnsengasjement med seg inn i jobben for å styrke bryggeribransjen. »

Reitan blir med på Trøndersk Matfestival – oppretter ny pris
Matriket Midt | 

Reitan blir med på Trøndersk Matfestival – oppretter ny pris

Sammen med Oi! Trøndersk Mat og Drikke skal Reitan bli med på hele tre festivaler neste sommer. Både Trøndersk Matfestival og Bryggerifestival i Trondheim arrangeres siste helga i juli, og uka etterpå skal den desentraliserte varianten Trøndersk Matfestival – et sted nær deg! skape matglede over hele fylket. »

Møter motgang med selskapskasser
Matriket Midt | 

Møter motgang med selskapskasser

For Liankokken Inge Johnsen er jula årets høydepunkt. Årets jul ble ikke som planlagt, men matgleden er sterkere enn begrensningene koronasituasjonen gir. Nå kan du både hente og få selskapskasser levert på døra. »

Vilter vikingsau på vinterbeite
Matriket Midt | 

Vilter vikingsau på vinterbeite

På Hurran Gård på Frøya har de fått beskyttet geografisk betegnelse for Gammalnorsk sau, som er en liten, robust og sprek villsau som alltid har beitet på kystlynghei og vært en favoritt hos vikingene. Trøndelag har hele syv merkevarer med beskyttet betegnelse; disse lovfester at matskattene får den beskyttelsen og anerkjennelsen de fortjener. »

Stolt av Stolt Bryggeri
Matriket Midt | 

Stolt av Stolt Bryggeri

Tidligere Miss Universe og Stjørdaling Mona Grudt har et nært og godt forhold til jula. I dag bor hun i Trondheim men tradisjoner fra heimbygda står sterkt. Hun mener Stolt Bryggeri har sjel og hun spiser gjerne julemat fra Meråkerkjøtt. »

Her finner du lokalmatjulegaver
Matriket Midt | 

Her finner du lokalmatjulegaver

Vi har samlet gode julegavetips fra vårt matrike. Du kan til og med få gaven levert på døra til den som skal ha den. Hva med et abonnement på kaffe fra Øverbakken Kaffebrenneri til en som elsker kaffe? »

Grønn Forskning styrker det norske landbruket
Grønn Forskning | 

Grønn Forskning styrker det norske landbruket

Hva skjer når bonden og forskeren møtes? Grønn Forskning ber bønder om å komme med forskningsbehov. Denne uka var over 70 deltakere samlet digitalt og fysisk for å finne gode forskningsprosjekter. Siden starten i 2008 er det forsket for 200 millioner kroner med bondens problemstillinger som utgangspunkt. Nå vil Bondelaget at modellen skal brukes over hele landet. »

Blind bonde og babe gir deg te-tips
Bryggerifestivalen | 

Blind bonde og babe gir deg te-tips

Er du glad i en kopp rykende varm te på kalde og regntunge kvelder? På Strå Blomsterverksted på Bakklandet har Blinde Bonde og Babe pop-up fram til 27.november, med tekurs på tirsdager. »

Heidi Bjerkan håper på fremtidige kokker og fiskere
Matriket Midt | 

Heidi Bjerkan håper på fremtidige kokker og fiskere

Hvem vet hvor mange fremtidige trønderske kokker, fiskere og produsenter som springer ut av Heidi Bjerkans Geitmyra Credo matkultursenter for barn? Senteret er offisielt åpnet, og Rita Ottervik, Andreas Viestad, Eli Arnstad og Heidi Bjerkan var tilstede. »

- Jeg skal bli kokk på sjøen eller på land
Matriket Midt | 

- Jeg skal bli kokk på sjøen eller på land

Even Sund Kvalø fra Rørvik ungdomsskole er en av 18 ungdomsskoleelever som deltar på Ung Restaurant i Rørvik. Sammen med profesjonelle kokker får ungdommene lage en treretters meny av lokale råvarer til foreldre, politikere og lærere. »

Roadtrip med reiselivssjefens spesialiteter
Matriket Midt | 

Roadtrip med reiselivssjefens spesialiteter

Lyst på en roadtrip stappfull av matspesialiteter? I Trøndelag har vi 49 registrerte matspesialiteter. Her får du full oversikt og reiselivssjef Petra Sestak sine beste tips til hvor du må stoppe for å finne trønderske matskatter. »

Rockestjerna gleder seg til juleølsmaking
Matriket Midt | 

Rockestjerna gleder seg til juleølsmaking

I dag lanserer Vinmonopolet årets juleøl, og Trøndelag stiller sterkt med solide bryggerier. Vi har spurt artist Tora Dahle Aagård og høyrepolitiker Mari Holm Lønseth om de har noen favoritter. »

Laejpieh-baking i Snåsa
Trøndersk matmanifest | 

Laejpieh-baking i Snåsa

På Snåsa Montessoribarnehage er sørsamisk brødbaking i gamma en naturlig del av opplevelser og matkultur. Trøndersk Matmanifest bidrar til å inspirere og lære om sørsamisk og trøndersk matarv, kortreiste råvarer, og ikke minst matglede. »

ASKO signerte Trøndersk Matmanifest
Trøndersk matmanifest | 

ASKO signerte Trøndersk Matmanifest

ASKO Midt-Norge er kjent for å levere mat til restauranter og storhusholdning. De er også kjent for å bry seg ekstra om bransjen, og nå har de signert Trøndersk Matmanifest for å vise at de er med på laget. »

Jim André Stene på kne og med saks blant ville vekster
Produsenter | 

Fra fjæra til Speilsalen

På kne og med saks blant ville vekster trives Jim André Stene best. Han har fulltidsjobb som sanker og i fjæra ikke langt fra Trondheim sentrum finner han spiselige blomster og planter til Michelin-restauranter i Trondheim og Oslo.​ »

15-åringer fikk drømmedag med Michelinkokk
Opplevelser | 

15-åringer fikk drømmedag med Michelinkokker

Det er storslått kokkekamp i Trondheim. 60 ungdomsskoleelever fordelt på ti restauranter. Alle har fått de samme trønderske råvarene, hva gjør de? Gjestene kommer snart. Tenk å få en drømmedag med en Michelin-kokk! Det er "Ung Restaurant" i byen! »

fargerike poteter fra trøndelag
Matriket Midt | 

Den fantastiske poteten på Credo

Blå Kongo fra Overhalla, rød Asterix og gul søtpotet. Femåringene jubler når de ser de fargerike potetene. Under ØkoUka i Trondheim får barn lage sine egne potetlomper når de er med på Den Fantastiske Poteten på Geitmyra Credo matkultursenter for barn. »

Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten
Opplevelser | 

Bli med å feire jorda og øko-maten

Er du klar for årets største feiring av økologisk mat og landbruk? I uke 39 arrangeres ØKOUKA 2020 over hele landet. Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten skal holde foredrag om tarmhelse og hvordan den blir påvirket av maten vi spiser. »

Kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen på Leksvik Helsetun
Matriket Midt | 

Mer matglede for eldre på sykehjem

I sommer fikk åtte ulike sykehjem på Fosen servert lokalmat og drikke til sine 500 beboere. Dette ble mulig gjennom Trøndersk Matfestival - et sted nær deg! Nå dannes et fagnettverk mellom de ansatte for erfaringene ga mersmak. »

glade ordførere klipper snor under åpningen av Trøndersk Matfestival
Trøndersk matfestival | 

Åpning av Trøndersk Matfestival 2020

Årets annerledes-festival er i gang. Åpningen i Trondheim viste et stort engasjement for maten som et felles samlingspunkt framover. »

Suksess med Bryggerifest!
Bryggerifestivalen | 

Suksess med Bryggerifest!

Fredag 31. juli spilte Skambankt i Trondheim - og konserten ble streamet til elleve ulike bryggeri i hele Trøndelag. »

Trøndersk Matfestival 2020
Trøndersk matfestival | 

Slik får du festivalopplevelsen i år

I år må Trøndersk Matfestival gjøre noe annet enn å samle 225 000 mennesker i Trondheim sentrum. I løpet av noen uker har festivalen fått en ny vri. Nå kommer festivalen til deg. »

Foodscaping
Matriket Midt | 

Foodscaping- gammel kunnskap, ny trend

Å dyrke sine egne grønnsaker er trendy igjen, det er også hagedesign. Ved å kombinere de to skapes det som omtales som foodscaping, dekorativ hagedesign som kan spises! »

Terroir Trøndelag
Matriket Midt | 

Terroir Trøndelag

Turisme og mulighetsrom i et annerledes Matriket Midt. »

Økonomiske utslag for matprodusenter og matfestivaler
Matriket Midt | 

Økonomiske utslag for matprodusenter og matfestivaler

Matfestivalene er viktige salgsarena for lokale mat- og drikkeprodusenter. Denne uka fikk landbruk- og matminister Olaug Bollestad høre hvordan korona-tiltakene påvirker matfestivalene i Trøndelag, Stavanger og Bergen. »

Bryggerifestivalen 2020 er avlyst
Matriket Midt | 

Bryggerifestivalen 2020 er avlyst

Vi beklager å meddele at Bryggerifestivalen i Trondheim 2020 er avlyst. Bakgrunnen er tiltakene som regjeringen har igangsatt for å redusere spredningen av covid-19. »

Restauranter åpner forsiktig
Matriket Midt | 

Restauranter åpner forsiktig

Mange restauranter har tilbud take-away den siste tida, og nå åpner mange av dem forsiktig dørene. »

Raskt levert i Åfjord
Matriket Midt | 

Raskt levert i Åfjord

Kuringen Bryggehotell og Stokkøy Bakeri snudde seg fort for å finne nye salgsarenaer. »

Hjemmeskole på kjøkkenet
Matriket Midt | 

Hjemmeskole på kjøkkenet

Mat- og helsefaget rommer praktisk talt alle skolefagene, hva med å ta med hjemmeundervisninga inn på kjøkkenet? »

Små hoteller med store matopplevelser
Opplevelser | 

Små hoteller med store matopplevelser

Fem unike, frittstående hoteller i Trøndelag starter nytt samarbeid for å styrke Trøndelag som reiselivsregion. Felles for dem alle er et sterkt fokus på lokale råvarer og maten som en del av opplevelsen. »

Lokalt påskeøl
Bryggerifestivalen | 

Lokalt påskeøl

Trøndersk øl trender! Velg lokale produkter til påskekosen, og fortsett å støtte dine lokale favoritter. Her finner du en oversikt over hvor du kan gjøre årets påskehandel. »

Soppsesongen er i gang!
Matriket Midt | 

Soppsesongen er i gang!

Trøndelags villeste kokk og Norges hippeste sanker har tatt med seg soppkurva til skogs på jakt etter skarlagen vårbeger. Med seg har de flere hundre hjemmesittere som følger årets første sopptur på livestream. »

Spis lokalt – og spis hjemme!
Matriket Midt | 

Spis lokalt – og spis hjemme!

I disse dager gjelder det å gjøre det beste ut av hjemmetilværelsen. Handle lokalmat eller bestill take away og utforsk det utrolige mangfoldet i Matriket Midt. »

Bokashi på 1-2-3
Matriket Midt | 

Bokashi på 1-2-3

Start forberedelsene til årets kjøkkenhage med kompost under kjøkkenbenken. Slik kommer du igang med bokashi. »

Michelin-utdeling i Trondheim
Matriket Midt | 

Michelin-utdeling i Trondheim

Mandag 17 .februar skal MICHELIN Guide Nordic Countries 2020 deles ut i Trondheim. Blir det nye stjerner til Trondheim? Hva har stjernestatusen betydd i året som gikk? Vi samler overskriftene. »

Grønn Forskning-konferansen 2020
Grønn Forskning | 

Grønn Forskning-konferansen 2020

Denne uka møttes hundre forskere, bønder, kjøpmenn, politikere, og offentlig ansatte på Stjørdal for å feire Grønn Forskning og diskutere fremtiden til midtnorsk matproduksjon. Det unisone svaret fra salen var et ønske om et felles veikart, hvor Grønn Forskning skal bidra til et klimapositivt jordbruk i regionen innen 2030. »

Markerer matmanifestdagen
Trøndersk matmanifest | 

Markerer matmanifestdagen

Andre onsdag i februar feirer vi lokalmaten i Trøndelag, i dag er det nemlig ni år siden vi fikk Trøndersk matmanifest. »

Ung Restaurant i Nærøysund
Matriket Midt | 

Ung Restaurant i Nærøysund

Matglede sto øverst på menyen i Trøndelags største matkommune da en engasjert gjeng tiendeklassinger inntok kjøkkenet på restaurant- og matfag på Ytre Namdal Vgs. »

Ung Matglede
Matriket Midt | 

Ung Matglede

Prosjektet Ung Matglede inspirerer ungdom til å velge restaurant- og matfag. »

Julemarked på trøndersk
Matriket Midt | 

Julemarked på trøndersk

Besøk et av de mange julemarkedene rundt om i Matriket Midt – her finner du både julestemning og julegaver. »

Sparker i gang Grønn Forskning 2019/2020
Grønn Forskning | 

Sparker i gang Grønn Forskning 2019/2020

Grønn Forskning 2019/2020 ble innledet med kick-off på Scandic Hell 26. november, der alle næringsgruppene var samlet til oppstartsmøte. I løpet av dagen ble små og store problemstillinger diskutert i hver enkelt gruppe, før gruppa landet 1-3 tema de ønsker å gå videre med. »

Kjøttspesialiteter fra Midt-Norge
Matriket Midt | 

Kjøttspesialiteter fra Midt-Norge

Fremfor å øke kjøttproduksjonen vil prosjektet «Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon» tilby et større utvalg av stykningsdeler, nye produkter og kjøttspesialiteter. Hva slags produkter ønsker trønderne? »

Anbefaler Trøndelag som europeisk matregion
Matriket Midt | 

Anbefaler Trøndelag som europeisk matregion

En internasjonal jury har besøkt Trondheim og Trøndelag reise for å vurdere regionens kvaliteter og potensiale som matregion. Juryen var klar i sin uttalelse, og anbefaler at Trøndelag får statusen som European Region of Gastronomy 2022. »

Grønn potetforskning i Sunndal
Grønn Forskning | 

Grønn potetforskning i Sunndal

To prosjekter med utspring i Grønn Forskning skal øke økologisk potetproduksjon og interessen for økologisk potet i Midt-Norge. »

Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon
Matriket Midt | 

Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon

Endelig skal det bli lettere å få tak i lokalproduserte kjøttstykker – fra hode til hale. Prosjektet «Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon» skal møte etterspørselen i markedet og sikre lønnsomheten i hele verdikjeden. »

Pop Up Restaurant & Matfag
Matriket Midt | 

Pop Up Restaurant & Matfag

Noen av Trondheims beste restauranter inspirerer og vekker matengasjement hos byens ungdomsskoleelever. »

Smak på årets juleøl
Matriket Midt | 

Smak på årets juleøl

Bryggerifestivalen gir deg oversikten over juleølsmakinger og andre arrangement i Matriket Midt. »

Juleølet har kommet!
Bryggerifestivalen | 

Juleølet har kommet!

I dag slipper Vinmonopolet nesten 250 juleøl. På lista finner du bryggerier fra både inn- og utland, og i et vidt spenn av ølstiler. »

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag
Matriket Midt | 

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag

Ung Restaurant inviterer ungdomsskoleelever fra Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag. »

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?
Bryggerifestivalen | 

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?

Mens vi venter på Bryggerifestivalen 2020 - her finner du en oversikt over høstens ølsmakinger, kurs, festivaler og andre arrangement i Matriket Midt. »

Trønderoster utmerket seg i NM
Matriket Midt | 

Trønderoster utmerket seg i NM

Medaljene fortsetter å drysse over trønderostene. Under årets NM i Ost høstet trønderske ystere til sammen 25 medaljer »

Trøndelag slo an på Matstreif
Matriket Midt | 

Trøndelag slo an på Matstreif

6.- og 7. september deltok Trøndelag på Matstreif for å vise fram hva regionen har av mat- og reiselivsopplevelser. Matrettene var satt sammen som en matreise fra Rørvik i nord til Oppdal i sør. Et matinteressert publikum lot seg villig friste til å kjøpe en smak av Trøndelag. »

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!
Matriket Midt | 

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!

Mat- og landbruksdepartementet ønsker å bygge matnasjonen Norge. Da trengs det sterke matregioner, mener aktører i Trøndelag og Rogaland. De står derfor sammen om å vise fram lokale mat- og drikkespesialiteter under Matstreif i hovedstaden til helga. »

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på! »

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter. »

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret. »

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden. »

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne. »

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere. »

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer. »

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen! »

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival. »

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord. »

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri. »

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat. »

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen. »

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl. »

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars. »

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer. »

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros. »

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand. »

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur. »

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone. »

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Medaljedryss til trønderoster
Trøndersk matfestival | 

Medaljedryss til trønderoster

Norske oster er i verdensklasse, aldri tidligere har Norge tatt så mange medaljer i oste-VM. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga. »