Matriket Midt | 

Kjøttetende planter og magisk tjukkmjølk med Frode Fjellheim

Frode Fjellheim har med seg sine sørsamiske røtter i musikken og i matveien. Sangen til Disneyfilmen Frost har reist verden rundt. Selv bor han på Ugla i Trondheim, hvor sørsamisk mat og musikk går hånd i hånd.

Døra er åpen og i gangen står det kofferter og fritidstøy. Musikeren og komponisten Frode Fjellheim har nettopp kommet hjem fra en reise i Namdalen med et tysk filmteam, som skal lage en dokumentar om norsk joik, jazz og svartmetall. Vi møter professoren i musikk for å snakke om noe helt annet. Hans sørsamiske bakgrunn og hvilket forhold han har til sørsamisk matkultur. 

Faren til Frode Fjellheim, Sverre Fjellheim, vokste opp på gården Fjellheim på Røros. Her var den samiske kulturen integrert i en symbiose med landbruk og utmarksnæringer. De bodde på et lite småbruk og hadde rein, et par kyr, noen sauer og geiter. De hadde en småbruksbasert livsstil og var selvforsynte. Det var her Frode Fjellheim ble kjent med sin fars samiske kultur. Familien var der om somrene, og da var det fisk som sto på menyen.
- Om sommeren var det fryktelig mye fisk, og vi fisket med oter som matauk. Sommeren er ikke slaktesesong for reinsdyr, så da var ikke kjøtt aktuelt eller praktisk. Vi fisket, og fisken ble spist stekt eller kokt. Vi hadde røykovn på gården, og her ble røyket vi fisken. Far min lagde også rakfisk. Det ble vel nok fisk den gangen, men jeg er fortsatt glad i fisk i dag, sier Frode Fjellheim.  

Magisk matminne 

I praten om barndomsminner fra gården Fjellheim på Røros kommer Fjellheim et sterkt minne, tjukkmjølka. Det var noe de drev med som var veldig magisk:
- Vi var barn og var med og lagde tjukkmjølk, du kunne ta en liten skål med tjukkmjølk og tømme oppi mjølk, og så lagde den seg selv. Det er en kultur som går av seg selv. Du trenger bare en desiliter på et ti-liters spann, så blir det tjukkmjølk etter en stund. Kulturen er fremdyrket av dette tettegresset, eller tettegras, som er en kjøttetende plante. For barn å vite at man spiste melk som var laget av en kjøttetende plante, var faktisk litt kult! Tjukkmjølka har en magisk konsistens, det ligner ikke på noe annet. Den friske, fine tjukkmjølka vi spiste rant på en helt spesiell måte. Det er et veldig sterkt minne for meg, sier Fjellheim entusiastisk.

Tettegras er en fjellplante med en pen liten lilla blomst og med klistrete grønne blader som vokser langs bakken, og når en flue lander på bladene sitter den fast, og så bretter bladene seg inn over flua og konsumerer den.
- Som barn kunne fantasien spille fritt om dette, og det var litt skummelt og spennende på en gang. Det husker jeg godt, sier Fjellheim.

Om somrene var molter sentralt i matauken.
- Jeg ble aldri noen bærplukker, jeg var nok ikke så effektiv på å plukke. Det var mye molte, og det gjorde vi på Fjellheim, vi plukket molte. Det var nok molte. Den dag i dag, når jeg er på restaurant, må jeg ikke bestille molte faktisk, sier Fjellheim og ler. 

Melkegropa til oldemor

Sverre Fjellheim, far til Frode Fjellheim, registrerte kulturminner. Han har skrevet flere bøker, en av de heter ‘Kulturell Kompetanse og områdetilhørighet.’ Han ønsket å formidle kulturell kompetanse; det betyr at de som registrerer kulturminner og forsker på historie i området må kunne noe om kulturen for å faktisk finne disse stedene. 
- Denne kompetansen har ikke historikere, arkeologer og forskere hatt. Derfor har ingen av disse tingene vært registrert og funnet og dokumentert, i hvert fall veldig få av dem. Da bindene om Trøndelags historie ble skrevet tidlig på 2000-tallet hang det fortsatt igjen mangel på kunnskap så mye av den samiske delen av trøndersk historie ikke kom med. Far min skrev en del leserinnlegg i Adressa, det ble mye snakk om det, sier Frode. 

Hvordan finne sørsamiske kulturminner

Sverre Fjellheim presenterte en måte å kjenne igjen ting på i forhold til hvor folk beveget seg, og at man så et landskap og en slags logikk. - Her er det vann, her er det fisk, her er det kanskje greit klima. Da kan man begynne og lete. Kanskje finnes det en gammetuft, eller noe som ligner, en rund forsenkning i bakken hvor gammen har stått. Der kan du også finne rester av kull og datere det. I kull og gamle ildsteder vokser en spesiell type vegetasjon. Når flere av disse elementene er til stede er det logisk å tenke at dette har vært en boplass, sier Fjellheim, og forteller at på slike steder kan man også finne en gammel melkegrop, som en liten forsenking i bakken. Reinmelka ble oppbevart i skinnsekker i melkegropa. 

en gammel melkegrop

MELKEGROP: Bildet viser det som var oldemoren til Frode Fjellheim sin melkegrop. FOTO: Frode Fjellheim

- Far min tok med meg og viste meg, "her bodde oldemoren din". Det var en ganske spesiell opplevelse, sier Fjellheim, og viser frem bildet av melkegropa til oldemoren sin. 

- Min far snakket med botanikere som har forklart at noe av melka nok har sivet ut, den har vært sur og forsurer jordsmonnet sånn at det at det ikke vokser planter der. Denne kunnskapen må du ha for å se at det har vært en melkegrop. Og du må se det i sammenheng med de andre elementene i landskapet. Det finnes sikkert mange groper i bakken som har blitt sånn av forskjellige årsaker men hvis du ser det i sammenheng har du en kulturell kompetanse at du forstår hvordan folk har innrettet seg, sier Fjellheim. 

Det var slike typer kulturminner Sverre Fjellheim registrerte, melkegropene på ulike steder i Trøndelag og andre tegn på samiske boplasser. 

- Hvorfor kommer folk til Trøndelag og Norge og ikke ser spor av samisk kultur? Dette er en av grunnene, fordi det er ikke byggverk og monumenter, og det er ikke sikkert det står i den den lokale turistguiden, fordi kunnskapen er relativt ny og fordi registrering av samiske kulturminner har foregått de seneste årene, sier Fjellheim. Melking av reinsdyr tok etter hvert slutt fordi det var veldig tidkrevende, og så var det ikke store skvetten man fikk. Det var ikke mulig å selge det for en pris.

Fjellheims signaturrett - reinskavgryte

Frode Fjellheim husker han elsket å få tørket reinskjøtt om somrene, for det var sånn som holdt seg. 
- Jeg er veldig glad i reinskjøtt i dag. Det er fantastisk. I voksen alder har jeg blitt veldig opptatt av å lage mat, og synes det er veldig artig. Jeg har blitt inspirert av alt mulig. Jeg gjør nok et par ting som far min synes ikke hører hjemme. Jeg har blitt vant til sterk mat og til urter man bruker andre steder i verden, men som vokser her. Jeg synes det er morsomt å leke med moderne og internasjonal varianter av reinsdyrretter, sier Fjellheim. 

Signaturretten til Frode Fjellheim er reinskavgryte. Han bruker den opprinnelige oppskriften som utgangspunkt. Reinskav er tynne skiver av reinkjøtt, og skjæres med en skarp kniv helst når kjøttet er frosset. I år kjøpte han en hel rein, men det går også an å kjøpe pakker på butikken med reinskav ferdig skåret. Det er viktig å brune det kjøttet og ha i einebær, salt og pepper.  


- Einebær er noe jeg husker fra oppveksten, det er et fantastisk krydder. Man skjærer einebæret i tynne skiver med en skarp kniv fordi konsistens er like viktig som smak og lukt. Når du spiser får du noen skarpe smakfulle opplevelser av einebær. Fløte gjør susen, og så står gryta og putrer ganske lenge. Når gjestene kommer, særlig hvis de ikke kan holde tiden og kommer for sent, så er det genialt å ha en reinskavgryte som godgjør seg over varmen – den er like god etter en stund. Og så hender det at jeg lurer oppi en chili. Den tror jeg faren min synes er helt unødvendig, sier Fjellheim og smiler lurt. 

TRIVES PÅ KJØKKENET: Frode Fjellheim inviterer gjerne gjester på reinskavgryte. Einebær er et favorittkrydder som vekker gode minner fra barndommen. Under finner du oppskrift på Frode Fjellheims reinskavgryte. FOTO: Silje Kolaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

 

REINSKAV: Reinskav kan tilberedes raskt. Enten i gryte eller til andre matretter. FOTO: Wil Lee Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

 

OPPSKRIFT PÅ FRODE FJELLHEIMS REINSKAVGRYTE

600 g reinskav
2 løk
400 g sopp, renset
1 ts einebær
timian, noen friske stilker
3 dl fløte
1 dl crème fraîche, eller rømme
2 ss solbærsirup, eller ripsgelé/rognebærgelé
2 ss tyttebær, eller blåbær, til pynt
persille, og/eller gressløk, hakket
salt og kvernet pepper
smør, til steking

Framgangsmåte:
Rens og del løken i smale båter. Del soppen i passende biter.

Varm en stor stekepanne og fres løken gyllen og mør i en blanding av smør og olje. Hell løken over i en passende gryte. Stek soppen i samme panne, krydre med salt og pepper og hell soppen over i gryta.

Varm pannen på nytt og stek kjøttet raskt over sterk varme (stek helst i flere omganger for å unngå at pannen avkjøles og at kjøttet dermed begynner å koke). Krydre med salt, pepper, timian og einebær.

Ha alt kjøttet over i gryta og tilsett fløte. Gi det hele et oppkok og la det putre i cirka 10 minutter. Rør inn crème fraîche og ripsgelé. Juster smaken med salt og pepper hvis nødvendig.


Dryss til slutt over hakkede urter og noen fine bær. Serveres med dampede grønnsaker, kokte poteter og rørte tyttebær. 

Her finner du din lokale matprodusent


Fakta om Frode Fjellheim:

  • Han er en norsk musiker og komponist. Fjellheim vokste opp i Karasjok, men har sørsamisk familiebakgrunn og er sterkt knyttet til sørsamisk joik. 
  • Jobber som professor i musikk ved Nord universitet i Levanger.
  • Fjellheim har sin utdannelse fra jazzlinjen ved Trøndelag Musikkonservatorium, nå en del av NTNU.
  • Han har en allsidig bakgrunn, med piano/keyboard som hovedinstrument. 
  • Fra 1982 til 1992 var Fjellheim ansatt som teatermusiker og komponist ved Trøndelag Teater i Trondheim. 
  • Fjellheim mottok Spellemannprisen i 2004 for soloalbumet Aejlies Gaaltije The Sacred Source.
  • Fjellheim har samarbeidet med musikere innenfor jazz, folkemusikk, rock og klassisk. 
  • Han har også laget bestillingsverk for festivaler og musikk for film og TV. Mest kjent er hans samarbeid med Disney. Han komponerte åpningslåten Vuelie til Disneyfilmen Frost (2013) fremført av koret Cantus. Han har også laget låten The Reindeer Circle til Frost 2 (2019).

 

AKTUELT

Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten
Opplevelser | 

Bli med å feire jorda og øko-maten

Er du klar for årets største feiring av økologisk mat og landbruk? I uke 39 arrangeres ØKOUKA 2020 over hele landet. Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten skal holde foredrag om tarmhelse og hvordan den blir påvirket av maten vi spiser. »

Kjøkkensjef Bjørn Erik Vangen på Leksvik Helsetun
Matriket Midt | 

Mer matglede for eldre på sykehjem

I sommer fikk åtte ulike sykehjem på Fosen servert lokalmat og drikke til sine 500 beboere. Dette ble mulig gjennom Trøndersk Matfestival - et sted nær deg! Nå dannes et fagnettverk mellom de ansatte for erfaringene ga mersmak.»

glade ordførere klipper snor under åpningen av Trøndersk Matfestival
Trøndersk matfestival | 

Åpning av Trøndersk Matfestival 2020

Årets annerledes-festival er i gang. Åpningen i Trondheim viste et stort engasjement for maten som et felles samlingspunkt framover. »

Suksess med Bryggerifest!
Bryggerifestivalen | 

Suksess med Bryggerifest!

Fredag 31. juli spilte Skambankt i Trondheim - og konserten ble streamet til elleve ulike bryggeri i hele Trøndelag.»

Trøndersk Matfestival 2020
Trøndersk matfestival | 

Slik får du festivalopplevelsen i år

I år må Trøndersk Matfestival gjøre noe annet enn å samle 225 000 mennesker i Trondheim sentrum. I løpet av noen uker har festivalen fått en ny vri. Nå kommer festivalen til deg.»

Foodscaping
Matriket Midt | 

Foodscaping- gammel kunnskap, ny trend

Å dyrke sine egne grønnsaker er trendy igjen, det er også hagedesign. Ved å kombinere de to skapes det som omtales som foodscaping, dekorativ hagedesign som kan spises!»

Økonomiske utslag for matprodusenter og matfestivaler
Matriket Midt | 

Økonomiske utslag for matprodusenter og matfestivaler

Matfestivalene er viktige salgsarena for lokale mat- og drikkeprodusenter. Denne uka fikk landbruk- og matminister Olaug Bollestad høre hvordan korona-tiltakene påvirker matfestivalene i Trøndelag, Stavanger og Bergen. »

Bryggerifestivalen 2020 er avlyst
Matriket Midt | 

Bryggerifestivalen 2020 er avlyst

Vi beklager å meddele at Bryggerifestivalen i Trondheim 2020 er avlyst. Bakgrunnen er tiltakene som regjeringen har igangsatt for å redusere spredningen av covid-19.»

Restauranter åpner forsiktig
Matriket Midt | 

Restauranter åpner forsiktig

Mange restauranter har tilbud take-away den siste tida, og nå åpner mange av dem forsiktig dørene. »

Raskt levert i Åfjord
Matriket Midt | 

Raskt levert i Åfjord

Kuringen Bryggehotell og Stokkøy Bakeri snudde seg fort for å finne nye salgsarenaer.»

Hjemmeskole på kjøkkenet
Matriket Midt | 

Hjemmeskole på kjøkkenet

Mat- og helsefaget rommer praktisk talt alle skolefagene, hva med å ta med hjemmeundervisninga inn på kjøkkenet? »

Små hoteller med store matopplevelser
Opplevelser | 

Små hoteller med store matopplevelser

Fem unike, frittstående hoteller i Trøndelag starter nytt samarbeid for å styrke Trøndelag som reiselivsregion. Felles for dem alle er et sterkt fokus på lokale råvarer og maten som en del av opplevelsen.»

Lokalt påskeøl
Bryggerifestivalen | 

Lokalt påskeøl

Trøndersk øl trender! Velg lokale produkter til påskekosen, og fortsett å støtte dine lokale favoritter. Her finner du en oversikt over hvor du kan gjøre årets påskehandel.»

Soppsesongen er i gang!
Matriket Midt | 

Soppsesongen er i gang!

Trøndelags villeste kokk og Norges hippeste sanker har tatt med seg soppkurva til skogs på jakt etter skarlagen vårbeger. Med seg har de flere hundre hjemmesittere som følger årets første sopptur på livestream.»

Spis lokalt – og spis hjemme!
Matriket Midt | 

Spis lokalt – og spis hjemme!

I disse dager gjelder det å gjøre det beste ut av hjemmetilværelsen. Handle lokalmat eller bestill take away og utforsk det utrolige mangfoldet i Matriket Midt. »

Bokashi på 1-2-3
Matriket Midt | 

Bokashi på 1-2-3

Start forberedelsene til årets kjøkkenhage med kompost under kjøkkenbenken. Slik kommer du igang med bokashi.»

Michelin-utdeling i Trondheim
Matriket Midt | 

Michelin-utdeling i Trondheim

Mandag 17 .februar skal MICHELIN Guide Nordic Countries 2020 deles ut i Trondheim. Blir det nye stjerner til Trondheim? Hva har stjernestatusen betydd i året som gikk? Vi samler overskriftene. »

Grønn Forskning-konferansen 2020
Matriket Midt | 

Grønn Forskning-konferansen 2020

Denne uka møttes hundre forskere, bønder, kjøpmenn, politikere, og offentlig ansatte på Stjørdal for å feire Grønn Forskning og diskutere fremtiden til midtnorsk matproduksjon. Det unisone svaret fra salen var et ønske om et felles veikart, hvor Grønn Forskning skal bidra til et klimapositivt jordbruk i regionen innen 2030. »

Markerer matmanifestdagen
Matriket Midt | 

Markerer matmanifestdagen

Andre onsdag i februar feirer vi lokalmaten i Trøndelag, i dag er det nemlig ni år siden vi fikk Trøndersk matmanifest.»

Ung Restaurant i Nærøysund
Matriket Midt | 

Ung Restaurant i Nærøysund

Matglede sto øverst på menyen i Trøndelags største matkommune da en engasjert gjeng tiendeklassinger inntok kjøkkenet på restaurant- og matfag på Ytre Namdal Vgs.»

Ung Matglede
Matriket Midt | 

Ung Matglede

Prosjektet Ung Matglede inspirerer ungdom til å velge restaurant- og matfag. »

Julemarked på trøndersk
Matriket Midt | 

Julemarked på trøndersk

Besøk et av de mange julemarkedene rundt om i Matriket Midt – her finner du både julestemning og julegaver.»

Sparker i gang Grønn Forskning 2019/2020
Matriket Midt | 

Sparker i gang Grønn Forskning 2019/2020

Grønn Forskning 2019/2020 ble innledet med kick-off på Scandic Hell 26. november, der alle næringsgruppene var samlet til oppstartsmøte. I løpet av dagen ble små og store problemstillinger diskutert i hver enkelt gruppe, før gruppa landet 1-3 tema de ønsker å gå videre med. »

Kjøttspesialiteter fra Midt-Norge
Matriket Midt | 

Kjøttspesialiteter fra Midt-Norge

Fremfor å øke kjøttproduksjonen vil prosjektet «Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon» tilby et større utvalg av stykningsdeler, nye produkter og kjøttspesialiteter. Hva slags produkter ønsker trønderne? »

Anbefaler Trøndelag som europeisk matregion
Matriket Midt | 

Anbefaler Trøndelag som europeisk matregion

En internasjonal jury har besøkt Trondheim og Trøndelag reise for å vurdere regionens kvaliteter og potensiale som matregion. Juryen var klar i sin uttalelse, og anbefaler at Trøndelag får statusen som European Region of Gastronomy 2022. »

Grønn potetforskning i Sunndal
Matriket Midt | 

Grønn potetforskning i Sunndal

To prosjekter med utspring i Grønn Forskning skal øke økologisk potetproduksjon og interessen for økologisk potet i Midt-Norge. »

Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon
Matriket Midt | 

Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon

Endelig skal det bli lettere å få tak i lokalproduserte kjøttstykker – fra hode til hale. Prosjektet «Økt verdiskaping fra midtnorsk kjøttproduksjon» skal møte etterspørselen i markedet og sikre lønnsomheten i hele verdikjeden.»

Pop Up Restaurant & Matfag
Matriket Midt | 

Pop Up Restaurant & Matfag

Noen av Trondheims beste restauranter inspirerer og vekker matengasjement hos byens ungdomsskoleelever.»

Smak på årets juleøl
Matriket Midt | 

Smak på årets juleøl

Bryggerifestivalen gir deg oversikten over juleølsmakinger og andre arrangement i Matriket Midt. »

Juleølet har kommet!
Bryggerifestivalen | 

Juleølet har kommet!

I dag slipper Vinmonopolet nesten 250 juleøl. På lista finner du bryggerier fra både inn- og utland, og i et vidt spenn av ølstiler.»

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag
Matriket Midt | 

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag

Ung Restaurant inviterer ungdomsskoleelever fra Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag. »

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?
Bryggerifestivalen | 

Hva skjer i ølbyen Trondheim og omgegn?

Mens vi venter på Bryggerifestivalen 2020 - her finner du en oversikt over høstens ølsmakinger, kurs, festivaler og andre arrangement i Matriket Midt.»

Trønderoster utmerket seg i NM
Matriket Midt | 

Trønderoster utmerket seg i NM

Medaljene fortsetter å drysse over trønderostene. Under årets NM i Ost høstet trønderske ystere til sammen 25 medaljer »

Trøndelag slo an på Matstreif
Matriket Midt | 

Trøndelag slo an på Matstreif

6.- og 7. september deltok Trøndelag på Matstreif for å vise fram hva regionen har av mat- og reiselivsopplevelser. Matrettene var satt sammen som en matreise fra Rørvik i nord til Oppdal i sør. Et matinteressert publikum lot seg villig friste til å kjøpe en smak av Trøndelag.»

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!
Matriket Midt | 

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!

Mat- og landbruksdepartementet ønsker å bygge matnasjonen Norge. Da trengs det sterke matregioner, mener aktører i Trøndelag og Rogaland. De står derfor sammen om å vise fram lokale mat- og drikkespesialiteter under Matstreif i hovedstaden til helga.»

Aqua Trøndelag
Matriket Midt | 

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim. »

Takk Trøndelag!
Matriket Midt | 

Takk Trøndelag!

Sammen har vi skapt tidenes råeste matopplevelse! Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen 1.-3. august 2019. »

Årets Beste Stand
Trøndersk matfestival | 

Årets Beste Stand

Da er beste stand kåret på Trøndersk Matfestival. Ta deg en tur rundt på festivalen og la deg bli inspirert av folks kreativitet og og hvor mye de legger i produkt og historiefortelling! »

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge
Bryggerifestivalen | 

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. »

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival
Matriket Midt | 

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!»

Trønderkaffe i verdensklasse
Bryggerifestivalen | 

Trønderkaffe i verdensklasse

Trøndere er kjent for å være glad i kaffe, og vi er bønnhørt! Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse. Blant dem finner vi både stor- og småskalaprodusenter.»

Slik kårer vi Norges beste laks
Trøndersk matfestival | 

Slik kårer vi Norges beste laks

Du kommer ikke inn på kjøkkenet til sensorikklaben til NTNU uten hvit laboratoriumsfrakk, hårnett og skotrekk. Ingenting overlates til tilfeldighetene når et ekspertpanel og en folkejury skal kåre Norges beste produkter innen røkt og gravet laks og ørret.»

En ostereise mellom festivalbodene
Matriket Midt | 

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.»

Bakverk og andre boller
Trøndersk matfestival | 

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.»

#blåskjellfredag
Trøndersk matfestival | 

#blåskjellfredag

Blåskjell er naturlig fastfood, og det perfekte måltidet en fredags ettermiddag. All grunn til å bytte ut fredagstacoen med blåskjellfredag! »

 Brygg for alle
Bryggerifestivalen | 

Brygg for alle

På Bryggerifestivalen i år blir mangfoldet større enn noen gang tidligere. Øl i alle varianter, og med et godt utvalg glutenfritt og alkoholfritt. I tillegg til ølbryggerne treffer du både kaffebrennere, siderprodusenter og mjødbryggere.»

Matnyttig festivalprogram
Trøndersk matfestival | 

Matnyttig festivalprogram

Årets festival blir større enn noen gang, både i antall utstillere og aktiviteter. Her er programmet – kort oppsummert. »

Brygg og blues på Bryggeriscenen
Bryggerifestivalen | 

Brygg og blues på Bryggeriscenen

Nytt fra bryggeriverden, minikonserter og heftig blues - det er mye å glede seg til også på sceneprogrammet til Bryggerifestivalen.»

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Vilt bra festivalmeny!

Fra trøndertortilla til reinskav på indisk vis - smak og matkultur er en viktig del av Bryggerifestivalen. Inne på festivalområdet stiller fire utvalgte restauranter med skreddersydd festivalmat basert på trønderske råvarer.»

Folkelivet, stemningen, arrangementene – og forbausende ofte været. Akkurat i disse augustdagene oppleves Trondheim som en europeisk storby. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Matriket Midt | 

Festivalsommer i Norges mathovedstad

Enten du er en ølhund, matinteressert eller kulturelt anlagt – årets første augustdager bør du ta turen til Trondheim. Da smeller det både fra korker og kanoner, når tre av Trøndelags største festivaler tar over byen!»

Foto Wil Lee-Wright
Trøndersk matfestival | 

Inviterer til ung kokkekamp

Sjømatbedriftene arrangerer for første gang NM junior – Masterchef i sjømat under Trøndersk Matfestival.»

Åfjordpizza med blåskjell har blitt en klassiker på Trøndersk Matfestival. Foto Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Trøndersk matfestival | 

#kystsmak på Trøndersk Matfestival

Gjennom tre festivaldager fra 1. - 3. august blir sjømaten og kystnæringene hyllet av Norges ledende lokalmatfestival. Nesten 200 matgründere fra hele Trøndelag bringer sine matspesialiteter og lokale smaksopplevelser til torgs – fra fjord og jord til bord.»

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn
Bryggerifestivalen | 

Brygger øl på trøndersk kvalitetskorn

Det har vært en utbredt oppfatning at norsk korn ikke egner seg til brygging, en trend som er i ferd med å snu. Det ligger an til en helt spesiell kveld når ØX Taproom åpner kranene for ni norske brygg – alle brygget på malt fra Bonsak Gårdsmalteri.»

Framtidas festivalmat
Matriket Midt | 

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.»

Skreifestival i kystbyen Rørvik
Matriket Midt | 

Skreifestival i kystbyen Rørvik

Når skreien gyter i overgangen mellom vinter og vår er det høytidsstemning langs kysten. I kystbyen Rørvik i Vikna kommune feires denne årlige begivenheten med en egen mat- og kulturfestival; skreifestivalen.»

Stjernedryss over matbyen Trondheim!
Matriket Midt | 

Stjernedryss over matbyen Trondheim!

Slipp jubelen løs – Michelin-stjerne til både Credo og Fagn! I tillegg får Credo og Heidi Bjerkan Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019. »

Den gyldne omvei
Matriket Midt | 

Den gyldne omvei

Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.»

Stjørdalsøl tok gull i Barcelona
Bryggerifestivalen | 

Stjørdalsøl tok gull Barcelona

Stolt Bryggeris raffinerte maltøl «Røyklagt» tok gull i kategorien røykøl under Barcelona Beer Challenge i mars.»

Merkevarebygging tar ut potensialet
Matriket Midt | 

Merkevarebygging tar ut potensialet

Rørvik Fiskemat på Namdalskysten nesten doblet omsetningen på 5 år. Hvordan? Målbevisst jobbing med merkevarebygging; produktene var de samme, men innrammingen ny. »

Verdens første helnorske akevitt
Trøndersk matfestival | 

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.»

Stein Sakshaug fra Ersgard serverer og diskuterer stjørdalsøl i Berling. Foto Wil Lee-Wright.
Bryggerifestivalen | 

Røyksignaler fra Stjørdal

Stjørdalsølet Røyklagt, som ble lansert på vinmonopolet like før jul har fått mye skryt her hjemme. Mottagelsen var ikke dårligere på Grüne Woche i Berlin – verdens største mat- og landbruksmesse. »

Inspirert reiselivssjef fra Røros
Matriket Midt | 

Inspirert reiselivssjef fra Røros

Reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros besøkte Grüne Woche og stod på stand for første gang i år. Herfra tar hun med seg mye inspirasjon tilbake til Røros.»

Vaffel på vaffel. Foto Wil Lee-Wright.
Matriket Midt | 

Vaffel på vaffel!

Vafler faller alltid i smak, men det er ingen underdrivelse å si at vaffelmelet fra Gullimunn tar opplevelsen til nye høyder! Og for å være på den sikre siden kjører vi dobbelt: Vaffelkrisp på nystekt vaffel. »

Fosen møter Bayern
Matriket Midt | 

Fosen møter Bayern

Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell er med på Trøndelag sin stand under Grüne Woche, verdens største mat- og landbruksmesse i Berlin. Og det viser seg å være en god kombinasjon mellom Trøndelag og Bayern. Det ble tydelig da tre såkalte alpenhornbläser kom på Trøndelag sin stand.»

Foto: Jentene på tunet
Matriket Midt | 

Bereist nordlyssjokolade fra Selbu

Den prisbelønte nordlyssjokoladen har reist verden rundt, og funnet veien både til astronauter og statsministre. Nå står Berlin og Grüne Woche for tur.»

Trøndersk ostefat til Grüne Woche – verdens største mat- og landbruksmesse. Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Verdens beste trønderoster til Berlin

Helt i toppsjiktet blant verdens beste oster finner vi flere fra Trøndelag. Ost er selvsagt en viktig ingrediens når vi skal framsnakke matregionen i Berlin. »

Elgstek. Foto Helle Øder Valebrokk
Matriket Midt | 

Elg på trøndersk

Trøndelag er Norges største elgjaktfylke. Men hvilket forhold har folket her til elg som julemat? Hjorteviltportalen spurte kokken, jegeren, bloggeren, produsenten og hans kone.»

Røttene kalte dem tilbake
Trøndersk matfestival | 

Røttene kalte dem tilbake

Maren Stene brøt rekka med Johan-Arnter og Rasmuser da hun tok over gården. Maren Aasen hadde en søt drøm om en fermentert drikk. Jørgen Fjeldvær viser fram trøndersk havbruk på Hitra. Bli kjent med noen av menneskene bak matproduksjonen i Matriket Midt. »

Foto Wil Lee-Wright
Matriket Midt | 

Lokker tyskere med mat

Nå har de trønderske deltagerne startet oppkjøringen, for å bli klare til å vise fram sin region og Trøndelag som mat- og reiselivsdestinasjon til tyskerne. ​ »

Trønderoster til VM!
Matriket Midt | 

Trønderoster til VM!

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga.»