Wolfgang%20Lindell%20med%20Kong%20Vinter%20EC%20Dahls.png (2)
Bryggerifestivalen | 26.11.21

E.C. Dahls Bryggeri vinner gull for Kong Vinter under prestisjefylte European Beer Star Awards 2021

E.C. Dahls Bryggeri gikk helt til topps i The European Beer Star Awards 2021. Blant 2395 øl fra 44 land og 130 internasjonale øleksperter vant Kong Vinter gull i kategorien ‘German Style Dunkler Bock.’

Tekst og foto: Mai Løvaas

Det er en travel dag på E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim. Etter at koronapandemien reduserte aktiviteten i bryggeriet er øltankene igjen i full sving på ulike bryggestadier. Bryggemester Wolfgang Lindell går mellom møter, sjekking av øltanker og planlegging og strategier for nye øl. Han slår seg ned for en prat om det nyvunnede gullet for Kong Vinter i den prestisjefylte internasjonale ølkonkurransen The European Beer Star Awards som holdes utenfor München i Tyskland.

-Vi introduserte faktisk Kong Vinter i fjor vinter, så dette er andre året nå vi brygger det. Vi synes det er et godt øl. Det ble utsolgt i fjor, og i år er det allerede utsolgt fra lageret. Jeg må gå på bar eller på polet om jeg selv skal få tak i det, sier han og ler.

Wolfgang Lindell er bryggemester på E.C. Dahls og er veldig fornøyd med gullet til Kong Vinter i European Beer Star Awards

 

Bonsakmaltet er stjernen i ølet Kong Vinter

Historien om Kong Vinter starter med maltet. Men før maltet starter hele historien om det trønderske terroir; smaken av denne regionen midt i Norge. Fruktbar og dyrkbar, med klart og rent vann som er blitt til øl helt siden før vikingtiden.

Trøndelag er i dag en av regionene i verden som har flest hjemmebryggere per innbygger. Særlig Stjørdal, en halvtime nord for Trondheim, har mye hjemmebrygging. Fra gammelt av hadde hver en gård et eget hus hvor de laget malt.

En stjerne på himmelen i trøndersk maltproduksjon er Bonsak Gårdsmalteri i Skogn, omtrent en time nord for Trondheim.

- Vi møtte Tyson i 2017, da han nettopp hadde startet Bonsak Gårdsmalteri. Han inviterte lokale bryggerier hjem til seg på gården i Skogn. Vi spiste en hyggelig middag, og fikk omvisning på gården hvor han viste oss kornåkrene, sier Lindell.

- Da vi skulle brygge Kong Vinter i fjor spurte vi oss selv hva slags mørkt øl vi ønsket å brygge. Vi ville ikke lage enda en belgisk øl, så vi landet på det vi kaller en mørk lager. Kong Vinter er en det som på tysk kalles en ‘dunkler bock’, altså en mørk bock, sier han.

På E.C. Dahls Bryggeri kommer det hver uke store lastebiler med 27 tonn malt fra Europa. Så store mengder med malt er ikke å få tak i i Norge. Håndverksmalt koster mer; det er lokaldyrket og produsert for hånd, men for et begrenset opplag med vinterøl var Lindell og bryggeteamet enige: De ønsket å kun bruke trøndersk malt laget av Bonsak Gårdsmalteri.

Bryggerteamet dro over til Brew Shop i Trondheim for å prøve alle malttypene Bonsak Gårdsmalteri tilbyr i butikken der.

Alle kan kjøpe Bonsakmalt på Brew Shop; butikken har et av Skandinavias største hjemmebrygger-utsalg.

Bonsak Gårdsmalteri har hele 14 ulike typer malt til salgs i butikken, alt fra malttypene Wallonia og Fairytale Ale, til Hopshiner Pale og Special N og flere.

De luktet, smakte og kjente på maltet. De landet på de fire malt-typene de likte best.

Malt er spiret og tørket korn, som oftest bygg. Foto: Bonsak Gårdsmalteri

Så bestilte de malt direkte fra Bonsak Gårdsmalteri. Tyson leverte rykende fersk malt som hadde blitt produsert bare et par uker i forveien. For dette ølet var kvaliteten på maltet aller viktigst, og desto bedre var det da at malten var fersk og hadde mye smak.

-Det å ha muligheten til å kjøpe malt direkte fra produsenten er ganske unikt i vår bransje. Kong Vinter er laget på 100% Bonsakmalt. Dette er virkelig et øl laget på det trønderske terroir, sier Lindell.

Tyson Weaver ved Bonsak Gårdsmalteri synes det er stas at et øl brygget på maltet deres har nådd helt til topps i en internasjonal ølkonkurranse.

- Det er veldig kjekt å levere malt til E.C Dahls Bryggeri. De har lange og store tradisjoner i Trøndelag, og har nok en plass i manges hjerter. Det at E.C. Dahls har brukt vår malt til å slå ut tyskerne på deres egen hjemmebane, de som har holdt på med denne bock-stilen i flere hundre år, er jo sikkelig stas! Det viser at bruk av norske råvarer har fortjent sin plass på verdens ølkart, sier han.

 

Tyson Weaver og Bonsak Gårdsmalteri leverte fire forskjellige sorter malt til bryggingen av Kong Vinter på E.C. Dahls Bryggeri. Foto: Astrid Moen Sund

Kong Vinter er smaken av trøndersk terroir

- Smaken på maltet er smaken av Trøndelag. Sola skinner på byggkornet på åkeren, som igjen har blitt maltet på Skogn. Vannet kommer fra Jonsvatnet ikke langt unna bryggeriet. Ølet ble brygget her i Trondheim på E.C. Dahls sin gjær, som er den samme vi har brygget på i 75 år. Det er virkelig et trøndersk øl. Til og med merkelapp og design er laget av en Trondheimsbasert bedrift, sier Lindell.  

Kong Vinter er et maltpreget øl, noe som betyr at man virkelig kan smake malten. Hos en IPA for eksempel, vil du smake humlen først, og smaken av malt er mindre fremtredende. Den grunnleggende smaken av Kong Vinter kommer fra de fire typene malt fra Bonsak Gårdsmalteri.   

- Hvis du er nysgjerrig på smaken av lokal malt så er Kong Vinter en god test, sier Lindell.

- Når man lager en Dunkler Bock er maltet hovedfokus. Det er smak av karamell også, men ikke så mye. Først smaker man maltet, så den søte karamellsmaken, så kjenner man humlen, så kommer det bitre. Kong Vinter er en velbalansert øl på 7%, sier han.

Kong Vinter er en mørk bock. Bock betyr bukk på tysk. Bock er en øl med lang bryggetradisjon i Tyskland.

 

Tøff konkurranse i European Beer Star Award

Selv likte de ølet godt, og tenkte det hadde vært moro å sende det inn for å bli vurdert under The European Beer Star Awards i år. Smakingen under konkurransen er en blindtest over to dager, gjort av til sammen 70 internasjonale bryggemestere, øl-sommelierer og bransjejournalister. I konkurransen er en av de viktige kriteriene at ølet må oppfylle kravene i sin kategori, i forhold til stil, ingredienser, smak og lukt. Over 2400 øl ble sendt inn fra hele verden, og det var 71 ulike kategorier. Kun tre vinnere per kategori; gull, sølv, og bronse.

Wolfgang Lindell og teamet på E.C. Dahls Bryggeri ble henrykt da de fikk nyheten om gullmedalje. I januar får de også notatene fra dommerne i konkurransen, og vil da lære mer om hva som ble sagt om Kong Vinter.  

- Dette er stort, dette er en seier, sier Lindell.

- Det har vært et vanskelig år, vi har stått i en koronapandemi. Så er det ekstra fint at folk liker ølet vårt. Når man vinner i en kategori i en konkurranse som denne viser det at ølet er et klassisk eksempel på kategorien. Bock er en vanlig ølstil i Tyskland; all bryggeriene der lager en bock. I denne konkurransen gikk 70 av 200 medaljer til Tyskland, 30 til Belgia, og likevel vant vi over de med vår Kong Vinter. Så ja, vi er knallfornøyd! sier han.  

Under konkurransen i Tyskland ble det blant dommerne snakk om en ‘Scandinavian Royal Flush’, fordi for første gang ble det samtidig gullmedaler til Norge, Sverige, Danmark og Finland.

‘But even in the 18th year of its existence, there are still surprises at the European 
Beer Star. For the first time in the history of the     beer competition, the Scandinavian 
countries of Norway, Sweden, Finland and Denmark each won a Gold Award at the 
same time. Gold in category "German Style Dunkler Bock" went to E.C. Dahls 
Bryggeri from Norway, while the prize for the best "English-Style Strong Ale" went to 
Panimo Honkavuori Oy from Finland. Remmarlöv Gårdsbryggeri from Sweden won 
gold in the “Sweet Stout” category and Krenkerup Bryggeri from Denmark brewed the 
best “Smoke Beer”.’

Les mer om The European Beer Star Awards 2021 her

En av ølekspert-dommerne under European Beer Star Awards vurderer ølene nøye. Foto: European Beer Star Award

Lindell poengterer også at dette resultatet er på grunn av arbeidet lagt ned av hele teamet på E.C. Dahls Bryggeri.  
-Hvis et ledd av produksjonen blir brutt så ødelegges hele ølet. Så det er på grunn av alles innsats på hvert sitt felt i produksjonen at dette ølet lykkes. Det er som et fotballag som vinner Champions League; treneren er glad, men han ville ikke ha vunnet uten laget. Mye av det jeg gjør er å overse og trekke i tråder, sier han.

En øl til trøndersk mat og lange vintre

Så hvordan vil bryggemester Lindell selv nyte Kong Vinter i denne mørke sesongen fram mot jul og videre ut i vintermånedene i det nye året?

- Fordi dette ølet er brygget på trøndersk terroir så virker det naturlig å drikke det til trøndersk kjøtt. Reinskjøtt med kraftig smak av vilt, pinnekjøtt, og ribbe for eksempel; den svake sødmen i ølet vil smake godt til den karamelliserte smaken av ribbesvor. Ølet vil også passe godt til ost, for eksempel en engelsk stilton, sier han.

Navnet Kong Vinter vitner om nordisk mytologi, og minner om eventyr vi leste som barn. Kong Vinter er personifiseringen av vinter; et metafor for snøstormer, kulde og hvite landskap.

- Dette ølet handler om komfort, om klassisk norsk ‘hygge.’ Sitte foran peisen, når det er kaldt og vinter ute, og ha det varmt, koselig og mørkt inne, sier Lindell og smiler.

- Bock var en av Martin Luther sine favoritter; han var veldig glad i øl. Kona hans var bryggemester, og han skriver om å drikke en øl og reflektere over guds rike. Det var også katolikker som fastet i pinsa, men det var lov å innta 'flytende brød' så da drakk de bock, sier han.

- Så kanskje det er det jeg skal gjøre i vinter. Sitte med en øl og reflektere over guds rike, sier han og smiler.





Aktuelt