Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.
Et brød er ikke bare et brød, og det er mange som er glade i skikkelig god bakekunst. Du møter mange dyktige bakere på Trøndersk Matfestival! Fra Stokkøya ut i havgapet kommer deilige surdeigsbrød og kanelboller, langtidshevet og bakt i steinovn. Er du nysgjerrig på tang og tare, prøv surdeigsbrød med tørket tang.
Arntzen Bakeri har bakt brød på Frosta i tre generasjoner, og mange kjenner til den klassiske Arntzenbollen deres.
Du kan også boltre deg i ekte franske croissanter bakt på Melhus. Eieren av Moulangerie gikk gatelangs i Paris for å knekke koden av hva som må til for å lage croissanter slik de skal være; myke, lune, lett sprø og ’flakete’, perfekte til en kopp kaffe, nesten så du hører de parisiske gatemusikantene i ørene.
Glutenfri Linbakst
Nytt på festivalen i år er brød bakt på økologiske linfrø fra Linbakst fra Orkland. Dette er gode nyheter for allergikere. Linfrø er et glutenfritt, næringsrikt og velsmakende frø (kanskje kjenner du det fra engelsk, hvor det heter flaxseed). Paret som driver bakeriet har studert økologi, og jobbet lenge med å finne den rette ’formelen’ for et melfritt brød.
Bake selv?
Det å bringe tilbake urkorn fra gamle tider er en fin ting. Gullimunn fra Innherred tar vare på tradisjoner innen bakst og korn som er økologiske og urnorske; vårhvete og landhvete, emmer og spelt, svedjerug og urkornkli. Her er det mulighet for å kjøpe nye melsorter til neste gang du selv skal bake brød.
Fra Røros kommer Dyrk Mølle som dyrker bygg på langsomt vis i kjøligere nordøsterdalsklima, noe som gir høy næringsverdi. Dyrk et er norrønt ord for stolthet.
Tradisjonsbakst
Og så har vi alle de spennende tradisjonsbakerne, de som har stolthet i å ta fram bakeskattene fra kriker og kroker av Trøndelag. Kalsa Gårdsbakeri har ikke bare bakevarer men også gomme og mølske, Mærkevare Hjembakt har lefser og sveler, og fra Namdalen tar Baxt Lierne med det beste de har bakt av lefser. Så er det flere bakerier som spesialiserer seg på godt flatbrød; Mosbøen Gård, Rørosbakern og Røra Bakeri. Sistnevnte har noe så gamaldags som skjenning – kanskje nye generasjoner har lyst til å smake. Hva er skjenning? Jo, det er et festflatbrød, et søtt flatbrød i trekantet størrelse.
Vandrer du inn på Bondens Marked finner du mer bakst. Alt fra lefser, sveler og råmelkspannekaker. For ikke å glemme Sirupstynnkakebakeriet. Her brukes bestemor Paulas gamle oppskrift fra Rendalen, med originale ingredienser som setersmør og fløte, håndkjevlet og stekt på takke. Smaken tar deg med flere hundre år tilbake i tid.
Bakverk på Trøndersk Matfestival
Telt A:
Kalsa Gårdsbakeri - Bakst. Mølske og gomme.
Rørosbaker´n - Flatbrød
Dyrk Mølle – Byggmjøl og byggryn, kjeks, knekkebrød
TELT B:
Eidum gårdsbakeri - Bakst
Melhus Bakeri - Bakst
Moulangerie - Croissanter på ekte fransk vis
Mærkevare hjembakt - Lefser og sveler
Mosbøen Gård -Flatbrød og lefser
Norsk Gardsmeny - Sveler, lefser og kaffe
Galåvolden Gård - Is, ost, kaker og spekemat
TELT C:
Søtt & Sånt - Sjokolade, marengs og makroner
Bygda 2.0 - Stokkøy Bakeri - Bakst, juice, aioli
TELT D:
Arntzen Bakeri - Bakst
Bortistu Gjestegard - Sviskegrøt, bassturøkt lammelår, flatbrød
Mathallen i Oppdal - Bakst. Pølser.
TELT E:
Baxt Lierne - Lefser
LiVERTEN - Bakst, grævfisk, Li-bab, burgere m.m.
TELT F:
Gullimunn - Korn, mel og kaffe.
TELT G:
Linbakst - Linfrøbrød
TELT H:
Gangstad Gårdsysteri - Ost, marmelader og kjeks. Issalg.
Røra bakeri - Skjenning, flatbrød
Øver-Bakken Småbruk og Kaffebrenneri - Kaffe, honning og sveler
TELT I:
Jacobsen & Svart - Kaffe og kanelsnurr
Lykkemat – Granola og kjeks
TELT J, K, L : Bondens Marked
Bæstes Bakeri - Bakst
Godt og Hjemmelaget - Lefser
Grini hjemmebakeri - Kransekaker, mandelroser og makroner.
Heimebakst - Lefser
Kvittem gård - Grønnsaker, egg, svedjerug, nakenbygg, kjelost og råmelkspannekaker.
Lefsebua - Lefser og sveler.
Sirupstynnkakebakeriet - Sirupstynnkake
NORDRE GATE:
Soknedal Bakeri og Konditori - Bakst
Storstuu Winsnes - Lefser, leverpostei, flatbrød, wrap og smørbrød.
Kjevla Hjemmebakeri – Lefser, lefsekrem og flatbrød