Bakst.jpg (1)
Trøndersk matfestival | 26.07.19

Bakverk og andre boller

Det kan bli vanskelig å velge ut ditt daglige brød på Trøndersk Matfestival, for her er det mye godt å velge i! Følg lukta av nybakt mellom festivalbodene, og besøk alle de dyktige bakerne.

Et brød er ikke bare et brød, og det er mange som er glade i skikkelig god bakekunst. Du møter mange dyktige bakere på Trøndersk Matfestival! Fra Stokkøya ut i havgapet kommer deilige surdeigsbrød og kanelboller, langtidshevet og bakt i steinovn. Er du nysgjerrig på tang og tare, prøv surdeigsbrød med tørket tang. 

Arntzen Bakeri har bakt brød på Frosta i tre generasjoner, og mange kjenner til den klassiske Arntzenbollen deres. 
Du kan også boltre deg i ekte franske croissanter bakt på Melhus. Eieren av Moulangerie gikk gatelangs i Paris for å knekke koden av hva som må til for å lage croissanter slik de skal være; myke, lune, lett sprø og ’flakete’, perfekte til en kopp kaffe, nesten så du hører de parisiske gatemusikantene i ørene.

Glutenfri Linbakst

Nytt på festivalen i år er brød bakt på økologiske linfrø fra Linbakst fra Orkland. Dette er gode nyheter for allergikere. Linfrø er et glutenfritt, næringsrikt og velsmakende frø (kanskje kjenner du det fra engelsk, hvor det heter flaxseed). Paret som driver bakeriet har studert økologi, og jobbet lenge med å finne den rette ’formelen’ for et melfritt brød. 

Bake selv? 

Det å bringe tilbake urkorn fra gamle tider er en fin ting. Gullimunn fra Innherred tar vare på tradisjoner innen bakst og korn som er økologiske og urnorske; vårhvete og landhvete, emmer og spelt, svedjerug og urkornkli. Her er det mulighet for å kjøpe nye melsorter til neste gang du selv skal bake brød.

Fra Røros kommer Dyrk Mølle som dyrker bygg på langsomt vis i kjøligere nordøsterdalsklima, noe som gir høy næringsverdi.  Dyrk et er norrønt ord for stolthet.

Tradisjonsbakst

Og så har vi alle de spennende tradisjonsbakerne, de som har stolthet i å ta fram bakeskattene fra kriker og kroker av Trøndelag. Kalsa Gårdsbakeri har ikke bare bakevarer men også gomme og mølske, Mærkevare Hjembakt har lefser og sveler, og fra Namdalen tar Baxt Lierne med det beste de har bakt av lefser. Så er det flere bakerier som spesialiserer seg på godt flatbrød; Mosbøen Gård, Rørosbakern og Røra Bakeri. Sistnevnte har noe så gamaldags som skjenning – kanskje nye generasjoner har lyst til å smake. Hva er skjenning? Jo, det er et festflatbrød, et søtt flatbrød i trekantet størrelse.  

Vandrer du inn på Bondens Marked finner du mer bakst. Alt fra lefser, sveler og råmelkspannekaker. For ikke å glemme Sirupstynnkakebakeriet. Her brukes bestemor Paulas gamle oppskrift fra Rendalen, med originale ingredienser som setersmør og fløte, håndkjevlet og stekt på takke. Smaken tar deg med flere hundre år tilbake i tid.

Bakverk på Trøndersk Matfestival

Telt A: 

Kalsa Gårdsbakeri - Bakst. Mølske og gomme. 
Rørosbaker´n - Flatbrød 
Dyrk Mølle – Byggmjøl og byggryn, kjeks, knekkebrød

TELT B: 

Eidum gårdsbakeri - Bakst 
Melhus Bakeri - Bakst 
Moulangerie - Croissanter på ekte fransk vis 
Mærkevare hjembakt - Lefser og sveler 
Mosbøen Gård -Flatbrød og lefser
Norsk Gardsmeny - Sveler, lefser og kaffe 
Galåvolden Gård - Is, ost, kaker og spekemat 

TELT C:

Søtt & Sånt - Sjokolade, marengs og makroner 
Bygda 2.0 - Stokkøy Bakeri - Bakst, juice, aioli 

TELT D:  
Arntzen Bakeri - Bakst 
Bortistu Gjestegard - Sviskegrøt, bassturøkt lammelår, flatbrød 
Mathallen i Oppdal - Bakst. Pølser. 

TELT E: 
Baxt Lierne - Lefser 
LiVERTEN - Bakst, grævfisk, Li-bab, burgere m.m. 

TELT F: 
Gullimunn - Korn, mel og kaffe. 

TELT G:
Linbakst - Linfrøbrød 

TELT H: 
Gangstad Gårdsysteri - Ost, marmelader og kjeks. Issalg. 
Røra bakeri - Skjenning, flatbrød 
Øver-Bakken Småbruk og Kaffebrenneri - Kaffe, honning og sveler 

TELT I: 
Jacobsen & Svart - Kaffe og kanelsnurr 
Lykkemat – Granola og kjeks

TELT J, K, L : Bondens Marked 
Bæstes Bakeri - Bakst 
Godt og Hjemmelaget - Lefser 
Grini hjemmebakeri  - Kransekaker, mandelroser og makroner. 
Heimebakst - Lefser 
Kvittem gård - Grønnsaker, egg, svedjerug, nakenbygg, kjelost og råmelkspannekaker.    
Lefsebua  - Lefser og sveler. 
Sirupstynnkakebakeriet - Sirupstynnkake 

NORDRE GATE:

Soknedal Bakeri og Konditori -  Bakst 
Storstuu Winsnes - Lefser, leverpostei, flatbrød, wrap og smørbrød. 
Kjevla Hjemmebakeri – Lefser, lefsekrem og flatbrød

 


 

Aktuelt