Trøndersk matfestival | 

Disse finalistene konkurrerer om å bli Årets Produkt

Seks mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom fenalår, gravlaks, blåmuggoster, sjokolader, rømmegrøt, gomme, sauser og kjeks i jakten på de beste trønderske matproduktene. Tre finalister i hver kategori er nå kåret, og vinnerne lanseres på åpningen av Trøndersk Matfestival 28.juli.

 

Tekst og foto: Mai Løvaas

Det yrer av trønderske matprodukter og smaksklare kokker i Banksalen hos SpareBank1 SMN denne onsdagen. De er invitert til å være dommere av den årlige produktkåringen og er Trøndelags fremste eksperter på mat, drikke, råvarer, smak og presentasjon. Det luktes og tygges stille før det diskuteres salt og krydder, smaksbalanse, fettinnhold, tørrhet, mykhet eller fasthet. En ting skal være sikkert, vil du ha matproduktet ditt grundig vurdert, så får du det i juryeringen av Årets Produkt til Trøndersk Matfestival.

Nederst i artikkelen ser du hvem som er årets finalister. 

Ekspertene uttaler seg

De seks matekspertene smakte seg gjennom hele ni kategorier tilsammen. 

Kokkene er inndelt i tre lag. På det ene laget sitter Martin Trana Flak fra Hegstad&Blakstad og Odd Ivar Jørgensen, kjøkkensjef på Jonathan Grill og Brasseriet på Britannia Hotel. De smaker på Årets Kjøttprodukt, Årets Meieriprodukt og Årets Bakst- og Kornprodukt.

- Hjemmelaget innpakning, og ingen innholdsfortegnelse, det er en pekefinger, sier Martin Trana Flak.
- Produktet smaker godt, men innpakningen er ikke så bra, den sier meg ingen ting. De bør jobbe med identiteten til produktet, sier han.

- Potensialet er bra hvis de jobber med innpakning og fordeling av fyll, sier Jørgensen.
- Og så får de trekk for mye plastikk i innpakningen. Men ellers smaker produktet godt. Skal vi si en sekser, sju?

En ‘sekretær’ sitter og noterer all tilbakemelding ekspertene gir, og disse tilbakemeldingene får hver enkelt produsent tilsendt i etterkant. Er man ute etter ekspert-feedback av lokalmatproduktet sitt er dette en gylden mulighet til å ta produktutvikling videre.

Rømmegrøt er til smaking, og det røres og dyttes i grøten, det smattes og luktes.

Odd Ivar Jørgensen og Martin Trana Flak smaker seg gjennom rømmegrøt og store oster. 

- God rømmesyrhet, god rømmesmak, sier Flak.

- For fast, litt kornete. Men pluss fordi det er økologisk. Dette er artig, det kan bli et superprodukt, sier Jørgensen.

Les om tidligere års vinnere av Årets Produkt her.

Innpakning er viktig

Lars Erik Vesterdal fra Scandic Hotell og Henrik Dahl Jahnsen, head sommelier fra Britannia Hotel, sitter ved et annet bord og smaker seg gjennom Årets Søtsak, Årets Økologiske Produkt og Årets Nykommer.

Vesterdal og Jahnsen tar et produkt i øyesyn før de pakker opp og smaker på.

- Dette er et veldig flott produkt, innpakningen er tøff, det kan ikke gjøres bedre, sier Vesterdal.
Så leser de på emballasjen, og blir noe skuffet.
- Det er veldig fint design, men ingen informasjon, så man aner ikke hva man kjøper, sier Vesterdal.

- Jeg har hørt om dette produktet og vet at det finnes en historie bak, men det står ingen ting om det på emballasjen, sier Jahnsen.
- Historiefortelling er veldig viktig. Dette er et unikt produkt, men de må fortelle det, få det fram. Hvis det er en dypere mening må de kommunisere det, sier han.

Dermed når ikke produktet opp på poengskalaen.

Henrik Dahl Jansen og Lars Vesterdal smaker seg gjennom trønderske lokalmatspesialiteter. 

Så er det viktig at produktet smaker og lever opp til navnet eller beskrivelsen.
De smaker på en røkt pølse med sopp og bjørkeblad som heter Tur i Skogen.

- Ja her får jeg skogsfeeling, sier Jahnsen.
- Det smaker skog, det smaker sopp, og det smaker bålrøyk. Så får det være at jeg fikk et hardt einebær i biten jeg smakte på, sier han og smiler.

Generelt får produktene også her minus for mye plastikk uten noen pen presentasjon i innpakningen.

- Om de hadde satt en lite papirbånd på tvers over innpakningen hadde det sett mye penere ut, sier Vesterdal.

Et annet produkt får kritikk for å være for industrielt.

- Dette produktet er på et standard glass, innpakningen kunne vært merket Eldorado, sier Vesterdal.

- Dette er et lokalmatprodukt jeg har veldig lyst til at skal være bra, men det oser industri, og det firer på alt, sier Jahnsen.

La produktet skinne i emballasjen

Håvard Klempe fra Klempe og Dons og Espen Aunaas, hovedkjøkkensjef på Britannia Hotel sitter og smaker seg gjennom Årets Sjømatprodukt, Årets Matgave og Åpen Klasse.

Hva er viktig for å nå opp som et vinnende trøndersk lokalmatprodukt?

- Hovedinntrykket er smaken, sier Klempe.

- At smaken er bra, at de tør å bruke krydder, salt, at det virkelig smaker noe. Og så er emballasjen viktig, inntrykket man får. Røykalaks, for eksempel. Hvor mange ulike produkter finner man ikke når man er og handler på Meny. Det at man skiller seg ut har mye å si, sier han.

Espen Aunaas er enig.

- La produktet skinne i emballasjen, sier han.

Håvard Klempe og Espen Aunaas er dommere i tre lokalmatkategorier i kåringen av Årets Produkt. 

Henrik Dahl Jansen fra Britannia Hotel peker også på innpakning som et tema matprodusentene kan ta til seg.

- Hvis du har laget et supert produkt, så handler det å tørre om å være mer premium. Legg gjerne litt ekstra penger i innpakningen. Og ikke underselg deg selv, vær stolt av hvor du kommer fra. Skriv gjerne litt mer om hvor du kommer fra, si noe om hva du har lagt i produktet, og bygg opp under håndverket, sier han.

Vinner på å være innovativ

Odd Ivar Jørgensen fra Britannia Hotel er fornøyd med dagen og synes han har fått smake på mange gode produkter.

- Det er veldig mye bra fra Trøndelag, og det var flere som hadde nye og spennende produkter. Noen produkter bærer tydelig preg av at de prøver å ta med tradisjoner inn i en moderne variant. Vi valgte vinnerne basert på ikke bare at det smaker bra og er et godt produkt, men at det var noe nytt, produkter vi ikke har sett før, både på lokalmatfronten og i Norge, sier han.

Henrik Dahl Jahnsen synes Trøndelag som matregion har mye bra på gang.

- Trøndelag leverer bare bedre og bedre. Vi har så mange gode råvarer, og vi klarer å ta det framover og utvikle lokale spesialiteter. I dag har vi smakt mange utrolig vellykkede trønderske lokalmatprodukter, avslutter han.

Hvem blir vinnerne? De kåres ved åpningen av Trøndersk Matfestival torsdag 28.juli. 

Her er finalistene i Årets Produkt. Vinnerne kåres under åpningen av Trøndersk Matfestival 28.juli. Mange av produktene vil være til salgs på festivalen.

Finalistene i Årets Produkt:


Årets Sjømatprodukt:
Rakfisk av Blåfjellrøye, fra LiVerten
Mildrøkt Aquavittlaks fra Garnviks Røkeri
Tuvas Spesialrøkte Laks fra Dolmøy Seafood


Årets Kjøttprodukt:
Kjølknøl fra Nordmeland Gårdsmat
Fenalår av Steinaldersau fra Haugrønning Gård
Hjorteskank i Skiver fra Stensaas Reinsdyrslakteri

Årets Meieriprodukt:
Ekstra Lagret Grotteost fra Hitra Gårdsmat
Hvit Geitost fra Skansen Ost
Gammelerik fra Gammelerik

Årets Bakst- og Kornprodukt:
Solemdalslefse fra Heimebakst
Pekkabrød fra LiVerten
Siktet Landhvete fra Reppe Søndre

Årets Søtsak:
Smellkyss fra Fru neliK
Sjokoladefryd – sjokoladehjerter 10 biter fra Jentene på Tunet
Små Marengsbunner fra Røros, Galåvolden Gård

Årets Økologiske Produkt:
Hitra Blå fra Hitra Gårdsmat
Økologisk Gomme fra Tverås Gårdsmat
Gammel Ungkaren fra Hitra Gårdsmat


Årets Nykommer:
Tørket Hjortekjøtt fra Stensaas Reinsdyrslakteri
Vaniljeprim fra Tverås Gårdsmat
Frøyaflak fra Garnviks Røkeri


Åpen Klasse:
Rabarbra fra Inderøy Mosteri
Myken Gin of the Sea fra Myken Destilleri
Zari Eplemost fra Inderøy Mosteri

Årets Matgave:
Afternoon Tea fra Smaker fra Øyriket
Sesongens Utvalgte Smaker fra Smaker fra Øyriket
Sjokoladefryd Gaveeske 15 biter fra Jentene på Tunet

Vinnerne i Årets Matgave sendes inn til en europeisk finale da Trondheim og Trøndelag er Europeisk Matregion 2022. 

AKTUELT

Et mestermøte mellom Nordiske stjernekokker
Trøndersk matfestival | 

Et mestermøte mellom Nordiske stjernekokker

Denne sommeren vil et historisk møte finne sted under Trøndersk Matfestival i Trondheim 28.-30.juli, når ni Nordiske stjernekokker kommer til byen og inviterer til Nordic Chef Dinner som en pangstart for Trøndersk Matfestival. »

Christopher Davidsen
Matriket Midt | 

Speilsalen beste restaurant i Norden

Mens Trondheim og Norge venter på at Michelin-guiden skal sende flere stjerner til Speilsalen, har stjernerestauranten på Britannia hotel sikret seg en solid nordisk seier. Søndag ettermiddag ble nemlig Speilsalen tildelt «The Nordic Prize» som betyr at den er kåret til Nordens beste restaurant for 2021. Prisutdelingen skjedde på Hot Shop i Oslo, med Speilsalen-sjef Christopher William Davidsen og team tilstede. »

Odd Ivar Jørgensen, Martin Trana Flak og Lars Vesterdal
Trøndersk matfestival | 

Disse finalistene konkurrerer om å bli Årets Produkt

Seks mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom fenalår, gravlaks, blåmuggoster, sjokolader, rømmegrøt, gomme, sauser og kjeks i jakten på de beste trønderske matproduktene. Tre finalister i hver kategori er nå kåret, og vinnerne lanseres på åpningen av Trøndersk Matfestival 28.juli. »