11. Oppdal Entrecote Still 01

Entrecote av limousine

Pepperstekt entrecote, kryddersmør, potetkrem og brokkoli

Tenk så heldige vi er som har en av verdens beste kokker som festivalkokk!

Head Chef Christopher W Davidsen ved Speilsalen var i år landslagstrener til det norske kokkelandslaget og han har selv vunnet sølv i Bocuse D`Or. I dette portrettintervjuet kan du bli bedre kjent med vår hardføre mesterkokk.

Mens vi venter på Trøndersk Matfestival i sommer kan du lage mat sammen med Christopher. Her har han brukt råvarer og produkter fra de ulike regionene som deltar på Trøndersk Matfestival.

Dette er oppskrifter for alle, som du fint kan lage hjemme. Kokken deler også noen gode tips underveis. Klar, ferdig, kok!

PEPPERSTEKT ENTRECOTE

Stekt entrecote:
600 g entrecôte
4 ss meierismør
1 hvitløkfedd
2 kvister timian
skall av 1⁄2 sitron
salt og pepper
1 potte skole karse

Kryddersmør:
250 g temperert meierismør
2 ss finhakket sjalottløk
1 hvitløkfedd
saft av 1⁄2 sitron
3 ss olivenolje
revet skall av 1⁄2 sitron
1 ss worcestershire sauce 1 ts tabasco
1 ss dijonsennep
1 ss timianblader
2 ss finhakket estragon
2 ss finhakket persille salt og pepper

Potetkrem:
500 g skrelte mandelpoteter
1 dl kremfløte
1/2 dl helmelk
2 ss meierismør
1 ss dijonsennep
2 ss hakket estragon
salt og pepper

Begynn med kryddersmøret: Pisk smøret hvitt, ha i resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper. Smøret kan godt lages dagen før og ligge på frys eller i kjøleskap. Ha smøret i plastboks eller rull det stramt inn i plastfolie som en pølse.
Potetkrem: Kok potetene møre i vann, sil potetene godt og ha dem tilbake i kasserollen og sett på platen på middels varme for å få fordampet det siste med vann i potetene. Kok opp melk, fløte og smør. Press potetene gjennom en fin sil og spe på med melkeblandingen under omrøring. Ha i estragon og dijonsennep. Smak til med salt og pepper.

Del entrecôte i fire porsjonsstykker. Rens og finhakk hvitløk. Kok smøret sammen med hvitløk, kvister med timian og sitronskall på middels varme. Når smøret begynner å bli gyllent, er det ferdig. Ikke sil smøret, det er masse god smak i krydderet som ligger oppi. Entrecôte krydres godt med salt og pepper. Det er viktig at entrecôten får ligge i romtemperatur i ca. 1 time før grilling, da blir resultatet bedre. Grill kjøttet på høy varme, samtidig som det pensles med kryddersmøret. Grill det 3–4 minutter på hver side, og la det hvile i 7–8 minutter sammen med to skiver kryddersmør som har ligget på kjøl/frys. Topp med karse. Serveres med potetkrem og gjerne kokt brokkoli.