Laksetartar med posjert egg og hollandaise

Den rå laksen i små biter blander seg med et mykt og varmt posjert egg, og lun hollandaisesaus. Denne er himmelsk god!

Til to personer:
200g laks
2 egg
1stk avokado
1stk sjalottløk
1stk rødløk
gressløk
god olivenolje
ruccola
krispisalat
salt
 
Tartar:
Kutt laks i små biter og smak til laksen med salt, gressløk, rødløk og olivenolje.
 
Posjert egg:
Kok opp vann, tilsett 2ts eddik per liter vann.
Klekk egg i en bolle ved siden av og ha en skje eddik i eggene også.
Når vannet koker settes platen ned slik at det bare så vidt koker.
Lag en liten bølge i vannet ved å røre vannet rundt og rundt, slipp eggene forsiktig ned i vannet og la den bli med rundt. Pass på at vannet er i konstant bevegelse, men at det ikke går for fort heller.
Sjekk eggene etter noen minutter. Plommen skal være helt flytende, men eggehviten skal ha satt seg helt.

Her er en video om hvordan man posjerer egg


Hollandaise:
1stk finkuttet sjalottløk
1dl hvitvinseddik
2stk eggeplommer
300g smeltet smør
sitron
salt
  
Stek sjalottløken gyllen på middels varme, tilsett hvitvinseddik og reduser dette til halvparten. Sil av løken. Dette kaller vi en reduksjon, og det er basen til hollandaisesausen vi skal lage.
Ha eggeplommene i reduksjonen, og visp dette sammen under litt varme til dette blir en tykk masse. Da kan man begynne å spe med smeltet smør. Spe i en tynn stråle, og ikke for mye i gangen. Det er viktig å hele tiden holde konstant tempratur, rundt 50-60 grader.  Når man har spedd i alt smøret smakes sausen til med sitron og salt.
 
Legg brød med smør på en tallerken. Legg på salat og hakket avokado.
Legg tartaren på, gjerne forme den med ring eller lignende.
Legg det posjerte egget over laksen og avslutt med hollandaise.
Ha gjerne et dryss med gressløk over.
Vel bekomme!


Mange til bords?

Vil du oppskalere oppskriften er framgangsmåten den samme, og her er ingredienslista:

Til 20 personer:

2 kg laks
20 stk egg
10 stk avokado
6 stk sjalottløk
10- 15 ss god olivenolje
4 poser ruccola
4 poser krispisalat
20 skiver godt brød
eddik
gressløk
salt

Hollandaise:

8 stk finkuttet sjalottløk
6 dl hvitvinseddik
8 stk eggeplommer
800 g smeltet smør
sitron
salt