Bli med inn på 

RESTAURANT- OG MATFAG!

Det har ennå ikke blitt lyst ute, men på kjøkkenet ved Strinda vgs. finnes det ingen trøtte tryner denne onsdagen. 

Heller ingen rødmussede kjøkkensjefer som roper og skriker over grytene. 

Vi blir derimot møtt av en gjeng blide ungdommer.

Og duften av nystekte berlinerboller.  

Jeg gleder meg til å gå på skolen hver dag!

Elevene trives godt i små klasser, her blir de godt kjent både med hverandre og lærerne.

Går du restaurant- og matfag kan du velge mellom 11 forskjellige yrker.

  • Baker
  • Ernæringskokk
  • Fagarbeider, industriell matproduksjon
  • Fagarbeider, sjømatproduksjon
  • Ferskvarehandler
  • Kjøttskjærer
  • Kokk
  • Konditor
  • Pølsemaker
  • Servitør
  • Slakter

I løpet av det første året på restaurant- og matfag får du prøve deg i alle yrkene. 

På Vg2 velger du mellom baker og konditor, kjøttfag og næringsmiddelindustri eller kokk- og servitørfag. 


Dagens oppgaver er fordelt, og elevene er godt i gang med arbeidet.

Mandager og tirsdager er det teori på timeplanen, resten av uka står elevene på kjøkkenet.

 

Vi starter dagen med å gå gjennom menyen. Vi lager forskjellige ting hver dag, så det blir aldri kjedelig. Vi driver jo på en måte med hobbyen vår på skolen. 

Elevene får utfolde seg på fullt utstyrte kjøkken, som gjenspeiler arbeidshverdagen i restaurant eller bedrift. 


Egne restaurantkjøkken, institusjonskjøkken, bakeri og konditori ligger side om side.

Samt en egen restaurant og kaffebar.

Vi er færre elever enn på studiespes, og blir lettere kjent både med elever og lærere. Med godt læringsmiljø går teorien inn rakst og lærerene har mer fokus på det sosiale.

Erlend Håland, framtidig kokk

I løpet av skoleåret har elevene praksisplass ved flere restauranter, slakteri eller andre bedrifter.

Jeg har hatt praksis på flere kjøkken, og allerede fått tilbud om lærlingeplass flere steder. Det er så mange bra steder, så det er vanskelig å velge.

Lærerne er veldig åpne for at vi kan lage ting vi selv har lyst til å prøve ut. Og hvis vi vil delta i konkurranser eller utplassering kan vi det. Vi har veldig greie lærere.

Ingvild Jansen, framtidig konditor

På kjøttverkstedet får elevene blant annet prøvd seg som pølsemakere, slaktere og kjøttskjærere. 


Gir det mersmak er veien videre til læretid i bedrift kort. 

Utdanningen gir mange muligheter. Gjennom utplassering blir vi godt kjent med bransjen, og vi blir tatt imot med åpne armer overalt.

Læretiden i bedrift strekker seg normalt over to år.

Opplæringen avsluttes med fag- eller svenneprøve. 

Dersom du vil gå videre på høyskole eller universitet, tar du et år med allmennfaglig påbygging slik at du får studiekompetanse.

Bakerne og konditorene lager ofte brød og kaker som selges i skolekantina. 

I tillegg får de spesialbestillinger til morsdag, konfirmasjoner og andre anledninger. 


 

Jeg er en kreativ person, så for meg er konditorfaget midt i blinken.

Jeg lærer veldig mye og får prøvd mye på skolen, får kunnskap til jeg skal ut som lærling. Skolen tar godt vare på oss elever, og det setter jeg pris på.

Celina Solem, framtidig konditor

Elevene på Strinda er samstemte i sitt råd til deg som er nysgjerrig på restaurant- og matfag. 

 

Motivasjon er det viktigste. Du trenger ikke å kunne noe særlig om matlaging, men du må ha lyst til å lære.

Er du glad i å lage mat, og har lyst til å lære mer så kan du kose deg på skolen i to år fremfor å bare sitte over bøkene.

Trøndelag er en sterk matregion, og vi trenger dyktige fagfolk i alle ledd. For den som velger en karriere innen restaurant- og matfag er det mange muligheter for framtida.

Geir-Rune Larsen, leder for Fagnettverket for Restaurant- og Matfag i Trøndelag.