24 dager med
JULESTEMNING
i Matriket Midt

Hver dag i desember tipser vi deg om spesielt utvalgte godbiter fra Trøndelag. Spiselige gaver som både er fint å gi og fint få. Eller kanskje en opplevelse som kan deles.

For de færreste av oss trenger vel flere ting?

 


Uansett hvem du ønsker å glede - du finner både julestemninga og julegavene i

MATRIKET MIDT

Matriket Midt gir deg en

ADVENTSKALENDER

full av gode tips

velsignet fri fra nips

24. desember: 

Gi noen en helt spesiell gave i dag. Gi tid!

Logg av, legg bort telefonen, og nyt et godt måltid med dine kjære og nære. Det er den største gaven.

Kanskje kan du også invitere inn noen som er alene i jula? 

 

God jul! 

 

23. desember: 

Ta fram gamle tradisjoner og heng spiselig pynt på treet! 

Pepperkaker, tørka frukt og grønt, julekurver og kremmerhus fylt med godsaker for eksempel?  

Et juletre til å spise opp! 

22. desember: 

Matbyen Trondheim!

Trondheim bugner av gode restauranter, og her er det noe for enhver smak. 

Bestill bord og inviter med deg dine kjære, eller gi bort et gavekort inkludert barnevakt til noen som fortjener det? 

Sent ute? Gavekort og middag på en av Trondheims restauranter blir neppe feil. 

21. desember: 

Kortreist langhelg langs Den Gyldne Omvei. Noe å se fram til etter jul? 

Den Gyldne Omvei er et bærekraftig reisemål med vakkert kulturlandskap og forholdsvis flatt terreng. Det gjør Inderøy godt egnet for turer på sykkel.

Langs ruta finner du små mat- og kulturprodusenter som byr på store opplevelser.

 

Du får også kjøpt gavekort som kan benyttes langs Den Gyldne Omvei. 

20. desember: 

Gled en som gruer seg til jul! 

Julen er vanskelig for mange. Støtt Kirkens Bymisjon, og kjøp julegaver med mening. 


Din gave gir varme måltider og gode steder å være.

Alene i julen?

Kirkens Bymisjon inviterer også inn til julefeiringer, åpne kafeer og væresteder på julaften og i julen.

19. desember: 

Sent ute med julebaksten? 

Mange julekaker lages av samme grunndeig.

Lag dobbel porsjon med det samme, så kan du glede noen med hjemmelagde julekaker. 

 

 

Med denne oppskriften kan du lage alle syv slagene med kun en kakedeig.

18. desember: 

Det er stas både å gi bort og stas å få håndverksprodukter, og det er fortsatt muligheter til å handle på noen av julemarkedene rundt om i Trøndelag. 

Syltetøy, gele, oster, kjøtt og fisk - eller hva med å sette sammen din egen matpakke fra Matriket Midt? 

Heggli urtehage på Stadsbygd har en stor visningshage med hovedvekt på kjente eller mindre kjente urter, bi- og insektsvennlige planter. På gården er også en gårdsbutikk med hjemmeforedlete utrteprodukter som gelé, saft, salt og godteri.

 

17. desember: 

Granola er både en sunn og smakfull julegave. Du kan for eksempel lage din helt egen granola med smak av jul?

Håndlaget økologisk granola fra Lykkemat er en norsk spesialitet, laget av norsk økologisk spelt og havre, kun søtet med mild norsk sommerhonning.

Oppskrift på hjemmelaget granola.

På Tømra i Selbu får du Mias håndbakte granola, laget av økologiske produkter basert på norsk urkorn.

16. desember: 

Det er mye å velge i av flytende julegaver. Eplegløgg, juleøl, kombucha, saft, sirup, akevitt eller julebrus for å nevne noe.  

Skal du sende gaven får du gavekort som kan benyttes over hele landet.

Gjerne sammen med en julehilsen og lista med dine lokale favoritter? 

Både Gulating og Vinmonopolet har gavekort som kan benyttes i alle utsalg i Norge.

Jo-Sætra tilbyr alt fra saft, sirup, syltetøy, chutney, oljer, eddik, tre typer lefse, rosettbakkels og fetbrød. De har også lokalprodusert kjøtt, spekepølse, spekeskinke, sylte og rull. 

Du treffer dem på Julemarkedet i Trondheim.

 

15. desember: 

Det finnes en kokebok for alle - uansett smak, ferdighetsnivå eller interesser. 

Sjekk også bruktbutikkbokhyllene for klassikerne. 


NRK Mat har kåret årets beste kokebøker, og valgt ut noen godbiter i et ellers tynt bokår.

14. desember:

Kortreist langhelg i Matriket Midt! 

Trøndelag er en reise verdt, med spisesteder, overnattingssteder og matopplevelser fra nord til sør i fylket.

Legg for eksempel turen til Fosen. Tett på både hav og fjell, et kontrastenes rike og et Norge i miniatyr. 

 

Tradisjonsrik klippfiskbrygge fra 1885 i det gamle kystsentrumet Stoksund.

13. desember: 

Spekemat hører med på et av julas bugnende buffébord, og er også fint som julegave. 

På Julemarkedet i Trondheim treffer du en rekke produsenter og et formidabelt utvalg. 

Blant annet årets økobonde - Brattlia Økogård som byr på badsturøkt kjøtt på namdalsk vis og økologiske spekepølser. 

Hva med å sette sammen ditt eget trønderske spekematfat og gi bort i julegave?

12. desember:

Julegave til hobbykokken?

Flere restauranter i Trondheim tilbyr matkurs i ulike sjangere. 

På To Rom og Kjøkken kan du lære å tilberede både kjøtt, fisk og saus.

Bula Bistro arrangerer mat og vinkurs i februar med fokus på gode, lokale råvarer. 

Lær å grille med E.C Dahls Pub og Kjøkkens egne grillmester Andreas Strømsland.

 

11. desember: 

Søtt til den søte!

Sommerhonning, lynghonning, by-bi honning, smakstilsatt honning, fast honning eller flytende honning?

Honning er et rent naturprodukt, og både smak, lukt og konsistens varierer avhengig av hvilke blomster biene har besøkt. 

 

Hvilken honning blir din favoritt? 

10. desember: 

Festivalstemning i Matriket Midt!

Trøndelag bugner av små og store festivaler hele året. Hva med å gi bort en festivalopplevelse i julegave? 

Skreifestivalen i Rørvik er verdt et besøk.

Namdalingene vet å markere årets store begivenhet; når elskovssyk skrei kommer svømmende fra Barentshavet for å gyte på Namdalskysten.

Flere festivaler i Trøndelag i 2020. 

9. desember: 

Julelaks 

Laks i en eller annen form hører jula til for mange, og er også fint å gi bort i julegave.  

Trøndere kan laks, enten du velger egen fangst, villaks, oppdrett, røkt laks, gravet laks eller røykelakskrem. Under årets NM i røkt og gravet laks og ørret, og gikk gullet i fire av fem kategorier til Trøndelag. 

Julelaksen får du blant annet kjøpt på Julemarkedet i Trondheim. 

8. desember: 

Matkasse med lokale grønnsaker fra Trondheims kjøkkenhage - levert på døra. 

Perfekt i en travel førjulstid, eller kanskje som julegave til utflytta unger? 

 

Friske råvarer, rett hjem!

7. desember: 

DIY Frostagulrotmarmelade 

Bruk lørdagen til å lage din egen gulrotmarmelade av Frosta-gulrot. Nydelig tilbehør til et trøndersk ostefat, eller som julegave. Din egen hjemmelaga Frostagulrotmarmelade imponerer selv et kresent publikum.  


Er du i slag kan du også eksperimentere med julekrydder og kanskje litt chili eller vanilje. Eller tilsette appelsin, og erstatte vann med eplejuice.

Frosta blir med sin beliggenhet ofte beskrevet som Trondheims kjøkkenhage.

Et rikt og variert jordsmonn, temperatur og klima gjør halvøya i Trondheimsfjorden godt egnet til grønnsaksdyrking.

6. desember: 

Trøndersk ostefat til jul? 

Fint som julegave, eller et måltid å samles rundt innimellom all julematen. 

Et skikkelig ostefat bør inneholde en bløt ost, en fast ost og en blåmuggost. Som tilbehør kan du velge ulike typer brød, både grovt og fint, mykt og sprøtt - kjeks og knekkebrød. Frukt og bær, honning, gele, sirup og nøtter smaker også godt til.

Og visste du at øl er et minst like godt følge til ost som vin? 

 

Du finner et stort utvalg prisbelønte trønderoster og smakfullt tilbehør på flere av julemarkedene rundt om i Matriket Midt, gårdsbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. 

5. desember: 

Klar for Bryggerifestivalen 2020? 

Du kan forhåndskjøpe startpakke til Bryggerifestivalen allerede nå.

 

Ta med en venn, eller gi bort startpakke inkludert barnevakt til den som aldri kommer seg avgårde?  

Startpakken består av et smaksglass og 10 Oi! (festivalmynter)

 

4. desember: 

Kom i julestemning med nybrent Trønderkaffe!

Eller hva med å gi bort lokalbrent kaffe, bryggeutstyr, kaffekurs, kaffekrus - eller kanskje et årsabonnement på kaffe i julegave? 

Finn din favoritt til jul! 

Pala er et lite kaffebrenneri i Trondheim som brenner spesialkaffe fra hele verden.

 

Hvem skulle tro at det fantes slike skatter i et lite stabbur på en gård i Stjørdal? 

 


Håndverksbryggeri og café i Trondheim. 

 

Trøndelag har faktisk seks kaffebrennerier som alle brenner for å gi oss en bedre kaffeopplevelse.

Både stor- og småskalaprodusenter, med sine spesialiteter og særegne stil... 

 

... og en verdensmester i kokekaffe! 

Ordentlig kaffe siden 1856

 

3. desember: 

Sjokolade til sjokoladeelskeren? Her er det mye å velge i!

Vi har en rekke dyktige sjokoladeprodusenter i Matriket Midt som tilbyr ferdige gavepakninger med lokalprodusert konfekt.

Enklere blir det ikke, og neppe bedre heller. 

Sjokoladefryd fra Selbu

 

Håndlaget konfekt fra Roan

Søtt & Sånt fra Statsbygd 

Økologisk konfektfabrikk i Selbu 

2. desember:

Vaffelmel fra Gullimunn

Fire gårder på Innherred har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi.

Et verdifullt innslag i kosten, ispedd sunt bondevett og kjærlighet til naturen. 

Vafler blir bedre med vaffelmel fra Gullimunn!

Vaffelmelet er også helt topp til flatbrød og annen flatbakst som ofte hører med i adventstida.

1. desember: 

Te med norske smaker

Master Tea Blender Babe og hennes smaksrådgiver 
Blinde Bonde utvikler te med norske smaker, og byr på spesialblandinger med lokale og selvplukkede urter.

Urter og te laget fra bunnen med kjærlighet

På Matriket Midt kan du søke blant produsenter, utsalg og spisesteder som tilbyr produkter og retter som bygger på lokale råvarer, matspesialiteter eller mattradisjoner.