Grønn Forskning i Midt-Norge

Fakta om Grønn Forskning

Bondens problemstillinger blir forskning. Siden Grønn Forskning ble etablert i 2008 er det forsket for 200 MNOK.

Les mer

Bondens problemstillinger blir forskning

Hvilke poteter kan brukes til chipsproduksjon? Hvordan kan kumøkk og fiskeslam bli til gulle god gjødsel? Og hva er smart transport av komprimert rå biogass? Dette er noen eksempler på problemstillinger næringsgruppene i Grønn Forskning jobber med i år. 

2022 blir et spennende forskningsår og vi har gode nyheter å melde.
Grønn forskning har fått nytt navn og arbeidsmetodikken blir nasjonal.

Det nye navnet er Agriforsk. Agriforsk eies fortsatt av Midt-Norsk Landbruksråd og dekker Trøndelag og Møre og Romsdal. Metodikken har skapt mønsterpraksis. Siden oppstart med Grønn Forskning i 2008 har andre regioner etablert lignende arena, senest i Nord-Norge. Nå ønsker landbruksnæringen å videreutvikle plattformen og arbeidsmetodikken for å tilby denne nasjonalt.

En viktig møteplass

I 2021 ble Grønn Forskning evaluert av Ruralis og vi fikk nyttige tips til hvordan vi kan utvikle denne arenaen.

– Rapporten viser at det er veldig mye engasjement rundt GF, særlig rundt målet om å gi næringen en plattform for å samles og formulere egne behov og innspill til forskning. Det at det er såpass bred enighet om viktigheten av GF, er positivt. Når en møteplass har eksistert i 12 år, kunne man jo tenkt seg at deltagere går lei eller mister interessen. Men at den fortsatt oppleves som viktig av mange, tyder på at det er rom for å videreføre og -utvikle arbeidsformen. Intervjuene viser at det har vært god lærings- og utviklingsevne over tid i GF, og det har nok også bidratt til å holde GF aktuell og interessant, sier forsker Mads Dahl Gjefsen, som har laget rapporten. 

Se rapporten og les saken: Matnyttig at bonden og forskeren møtes

Hva jobber arbeidsgruppene i Grønn Forskning med?

Ta en titt på de spennende prosjektene som de ulike arbeidsgruppene jobber med i dette dokumentet:

Prosjektoversikt Grønn Forskning 2022.pdf


 

Prosjekteier: Midt-Norsk Landbruksråd som består av Allskog, Bondelagene i Møre og Romsdal og Trøndelag, Norsk Bonde-og Småbrukarlag i Møre og Romsdal og Trøndelag, Felleskjøpet, Gartnerhallen, Gjensidige, Hoff SA, Landkreditt Bank, Norsk Landbruksrådgiving, Nortura og TINE.


Prosjektleder:
Åslaug Hennissen Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Epost: aslaug.hennissen@oimat.no

Aktuelt

Grønn Forskning | 29.04.22
Sintef skal forske frem verdens beste chipspotet fra Frosta
Hvilken potet lager det beste potetgullet? Det skal Produsentpakkeriet, Frostachips og Sintef Ocean finne ut. »

Grønn Forskning | 02.11.21
God oppstart for nytt, grønt forskningsår
Det dukket opp spennende ideer da næringsgruppene i Grønn Forskning var samlet på Hell. »

Grønn Forskning | 08.09.21
Agritech motiverer unge bønder
Kine Sofie Sandstad Skjeset fra Levanger skal ta over gården med korn og gulrotproduksjon. Landbruksteknologi gjør bondeyrket mer attraktivt mener hun. »

Grønn Forskning | 08.02.21
Hvordan bruker vi jorda?
I dag og i morgen går den digitale konferansen ‘Hvordan bruker vi jorda?’ av stabelen. Vil maten vi spiser i 2030 være klimanøytral? Hva krever det av oss å komme dit? »

Hvordan bruker vi jorda?

Grønn Forskning, BGINN og Bioøkonomi i Namdalen inviterte til digital konferanse 8.-9. februar 2021

Les mer om konferansen

Samarbeidsaktører

Samarbeidspartnerne i prosjektet består av aktører fra næring, FoU-miljøene og det offentlige. 

Kontaktperson

Prosjektleder
Åslaug Hennissen
Tlf: 47025185
E-post: aslaug.hennissen@oimat.no